Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Misiek

Breitling

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą nie ma znaczenia w czym wyskalowany jest tachograf - dawniej często tam pisali "jednostek na godzinę" - ważne jest dla jakiego odcinka łapiesz czas, mogą to być nawet łokcie, wiorsty czy co Ci przyjdzie do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne - zrozumialem jedno i drugie. THX ponownie.

ps. a co można tym "wyliczyć" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co można tym "wyliczyć" ?

Pewnie wiele rzeczy, ale mogę się o butelkę założyć, że 99% posiadaczy nie ma pojęcia co i jak. Ja nie wiem, nie posiadam ale toto wszystko może być przydatne jako kalkulator nawigacyjny (ustalanie kursu z poprawką na wiatr i inne dziwne rzeczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość danielopulos

Zasadniczo skale i podziałki szczególnie w Navitimerach są reliktem przeszłości, funkcjonowały na zasadzie suwaka logarytmicznego, przy ewentualnej awarii zegarów pokładowych pilot mógł skorzystać z ( jak to określa sam Breitling) instrumentu dla profesjonalisty. Dzisiaj wykorzystywany praktycznie w kryzysowych sytuacjach jest Emergency Mission, sprawdził się w czasie wojny w byłej Jugosławii. Ważne jest też że przy powstaniu tego zegarka, Breitling wspólpracował z francuską firma telekomunikacyjną DASO, która wzięła na siebie ciężar odpowiedzialności za moduł emitujący sygnał ratunkowy o częstotliwości 121,5 Mhz. Do podobnej wspólpracy, tym razem z naukowcami z Akademii Technicznej w Paryżu, przyznają się twórcy Avengera Seawolfa, którego wodoszczelność okreslona jest na poziomie 3000 M. Chcę przez to powiedzieć, że Breitling nie spoczywa na laurach i nie tylko z powodzeniem wykorzystuje rozwiazania techniczne z lat 50 minionego wieku, ale wprowadza nowe. Trochę się rozpisałem, ale tu przeciez wszyscy kochają Breitliga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

danielopulos - dzięki za wyjaśnienie. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czym zasilany jest ten nadajnik w zegarku ? baterią ? Nic innego nie przychodzi mi do glowy. Jeżeli tak to czy nie jest to paradoks - bateria wewnątrz mechanicznego zegarka, która wogóle nie jest mu potrzebna do pracy !

Wracając do tematu: z przykrością stwierdzam że, te przeliczniki to w dzisiejszych czasach tylko ozdóbki, czy jak to woli "bajer" ... chociaż ... niektórzy ( nieodpowiedzialni ) osobnicy mówią że, "pierścień upływu czasu" w nurkach to też tylko dekoracja - a ja go używam ! Fakt - nie do nurkowania :wink: !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja zapytam o ten nadajnik - jak to jest? Jkak wciśniemy guzik to jakiś sygnał się emituje, prawda? Ale żeby był użyteczny to powinien zawierać jakieś informacje np. o naszym położeniu. Poza tym kto miałby zareagować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nasz sygnał odbiorą 3 stacje nasłuchujące, to na podstawie siły sygnału i czasu dotarcia sygnału można (w przybliżeniu) określić skąd jest sygnał. Do śmigłowca musisz pomachać sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

czyjego śmigłowaca? To chyba nie będzie Medicover, prawda? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak naciśniesz na Białorusi to śmigłowiec będzie z KGB :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

To lepiej na Białorusi nie naciskać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ciekawe, co ten Breitling nadaje na tej swojej częstotliwości ratunkowej. Może jakiś SOS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciekawe, co ten Breitling nadaje na tej swojej częstotliwości ratunkowej. Może jakiś SOS?

może nadaje SOS przetykane reklamami Breitlinga ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Ma w milach i w kilometrach spojrzcie na tarcze. Zreszta tak jest w opisie.

Odnosze wrazenie ze na stronie sa nowe zegarki dodane.

I inne kolory tarcz w Emergency itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość firzu

Mam do Was jedno pytanko. Do czego służy skrany pierścień w Breitlingu dla Bentleya, chodzi mi o ten ze strzałką. Znajomy ma i nie wie o co w nim chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam do Was jedno pytanko. Do czego służy skrany pierścień w Breitlingu dla Bentleya, chodzi mi o ten ze strzałką. Znajomy ma i nie wie o co w nim chodzi.

A który z modeli posiada znajomy?

Taki:

post-1184-0-91904200-1330635292.jpg

Czy taki?

1521364731xy9.th.jpg

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość firzu

Widziałem go tylko przez chwilę ale wydaje mi się, że ten pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, bo to ważne a najlepiej zrób fotki i wklej.

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość firzu

Nie mam jak sprawdzić bo nie znam tego kola na tyle żeby ten zegarek mi pożyczył :lol: Oznaczenia na tym pierścieniu były takie same, tzn. po jednej stronie strzałki ( tam była czerwona ) były oznaczenia poniżej 2

a zgodnie z kierunkiem strzałki powyżej 2. Zresztą po świętach pogadam z chłopem i może jakąś fotkę zrobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze odgrzebuję muzealne posty ale:

Ajajaj - aleście naplątali :lol:

http://www.heading.pata.pl/sarsat1.htm

Taki zegarek jest pełnoprawnym PLB, zatem używanie go wymaga pewnej odpowiedzialności. Jeżeli się aktywuje nadajnik, system NAPRAWDĘ ogłasza alarm i naprawdę ruszają poszukiwania.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość firzu

to na 100% był ten pierwszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.