Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Loituma - pięknie się prezentuje, idealnie pasowałaby do mojego munduru drugowojennego do rekonstrukcji historycznych, wojskowi często używali takich pasków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w oczekiwaniu na chrono z kalendarzem, pokażę jeszcze jeden nietypowy egzemplarz

Tym razem Delbana w kopercie (niestety po renowacji) 36mm

W scenerii "Jurkowej", która bardzo mi się podoba, tylko z innym autkiem ;)

zr797_15jewels_2015_001.jpg

bg107_15jewels_2015_002.jpg

dq105_15jewels_2015_003.jpg

Ciekawostką może być mechanizm, który kiedyś ktoś już pokazywał. Felsa 465 ale na 15 kamieniach:

sx391_15jewels_2015_004.jpg

I trochę tarczy ze szczegółami:

xl732_15jewels_2015_011.jpg

xu77_15jewels_2015_010.jpg

tw39_15jewels_2015_005.jpg

qs610_15jewels_2015_008.jpg

Swoją drogą czy ktoś wie, o które dwa kamienie jest ten mechanizm odchudzony?

Zegarek jest po przeglądzie zegarmistrzowskim, więc nie planuję w najbliższym czasie go rozbierać. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z pewnością został pominięty na kole wychwytowym (kamień nakrywkowy) drugi sądzę albo z drugiej strony osi koła wychwytowego, bądź na kole pośrednim, ale też nakrywkowy.

Dalbana bardzo ładna, lubię te wskazówki.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z pewnością został pominięty na kole wychwytowym (kamień nakrywkowy) drugi sądzę albo z drugiej strony osi koła wychwytowego, bądź na kole pośrednim, ale też nakrywkowy.

Dalbana bardzo ładna, lubię te wskazówki.

Dziękuję bardzo za info.

Trzeba by w takim razie zrzucić wskazówki i tarczę, żeby się upewnić. Wolną chwilą to zrobię. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłoby fajnie, bo sam jestem ciekaw który jet ten "drugi", którego brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie zachowana tarcza; wszystko czytelne. No i "Rubis" na tarczy i mechanizmie. Żal koperty, ale może trafi się coś na podmianę. A co z dociskiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano docisk został zamieniony dorobionym, mosiężnym pierścieniem.

Tak więc do poszukania mam kopertę z pierścieniem dociskowym.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sceneria Arek , a i Delbana niczego sobie :) 

To chyba pojazd który stoi w tle to jest ten wymarzony ;) wyśniony ?

No a co do koperty to niestety mam takie ale też juz po renowacji i nie tak piękne jak Twoja ,a i docisk jest lecz będę robił składaczka ;)  i no wicie , rozumicie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sceneria Arek , a i Delbana niczego sobie :) 

To chyba pojazd który stoi w tle to jest ten wymarzony ;) wyśniony ?

No a co do koperty to niestety mam takie ale też juz po renowacji i nie tak piękne jak Twoja ,a i docisk jest lecz będę robił składaczka ;)  i no wicie , rozumicie ;)

Nie ma sprawy Jerzy. Jak na tarcze po renowacji to wygląda całkiem dobrze. Pierścień też zdaje egzamin, więc nie mam ciśnienia. Jak się kiedyś coś trafi to zamienię.

A autko... no to tak. Jest to moje marzenie, tylko w wersji M20. Póki co marzenie niedoścignione ze względu na koszty i słabe zdrowie do podjęcia się renowacji ;)

Zajrzałem pod tarczę mojego piętnastokamieniowca i w sumie dobrze się stało. Bo zauważyłem brak jednego kamienia nakrywkowego, który to raczej nie jest tym odchudzonym kamieniem ;) oraz, co wcześniej podejrzewałem, ułamany mostek remontuaru w standardowym miejscu.

post-75614-0-47320900-1444314575.jpg

Mostek oczywiście wymieniłem, a brakującą nakrywkę dołożyłem. Swoją drogą ciekawe, który zegarmistrz to robił :angry:

post-75614-0-12969100-1444314690.jpg

Teraz zagadka: kto zauważy różnice i policzy gdzie mechanizm został odchudzony. Jeden kamień widać na pierwszy rzut oka, a drugi...?

Ja nie znalazłem. :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, że mnie zaskoczyłeś. pozostają jak dla mnie dwie opcje, zakładając że balans ma na pewno nakrywkowy, w kotwicy dwa i dwa łożyskujące kotwicę plus trzy z półmostka, więc brakło kamienia na balansie do przerzutu kotwicy. Druga wersja to taka, że do mechanizmu siedemnastokamieniowego, ktoś włożył tylko półmostek od piętnastokamieniowego. Musi się wypowiedzieć, ktoś kto się lepiej zna, ja się poddaję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga wersja to taka, że do mechanizmu siedemnastokamieniowego, ktoś włożył tylko półmostek od piętnastokamieniowego. Musi się wypowiedzieć, ktoś kto się lepiej zna, ja się poddaję.

Ta wersja odpada.

Różnice jednak są:

Po lewej mój 15 kamieni, po prawej 17 kamieni

post-75614-0-28233800-1444328443_thumb.jpg

Tu mamy oszczędność jednego kamienia. Gdzieś musi być drugi.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz, że ten po lewo ma tam tylko jeden kamień? Brak urządzenia antywstrząsowego nie ulega wątpliwości, ale tam chyba dalej sa dwa kamienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawej w nakrywce masz dwa kamienie i jeden osadzony w płycie. I tak są liczone. Po lewej jest jeden w nakrywce i jeden w płycie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie mogę złapać Twojego liczenia. I po lewej i po prawej (zaznaczone na czerwono) łożyskowania balansu, pomimo różnic w konstrukcji wykorzystują chyba po dwa kamienie, nieprawdaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Zwracam honor.

Aż poleciałem rozebrać jedną nakrywkę, bo wydawało mi się, że po wyjęciu kamienia z nakrywką, pod spodem w płycie głównej jest osadzony jeszcze jeden, ale faktycznie - nie ma.

Więc sam już nie wiem. Może inaczej kiedyś liczyli...

Czy ma ktoś może jeszcze piętnastokamieniowca, żeby pokazać mechanizm z obu stron?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A patrzyłeś pod balans?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie. Nie chcę mi się aż tak do niego dobierać. 

Brak czasu a w kolejce kilkadziesiąt innych do zrobienia. ;)

Ale jak nie uda mi się nic więcej dowiedzieć to trzeba będzie go rozebrać do rosołu i sprawdzić.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może JT, jak zwykle nas wyratuje z opresji  ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę na to :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj i znalazłem
Ale gdzie tych kamieni brak to nie jestem aż tak rozbiegany :);)
I chyba powinien być shock a nie incablok ?
Tyle że tu jest oznaczenie werku po drugiej stronie , a i jakieś 17 jak dobrze pamiętam miałem z taką nakrywką jak na lewym zdjęciu ,
Więcej grzechów nie pamiętam :ph34r:

post-48480-0-82353200-1444366796_thumb.jpg

post-48480-0-98606900-1444366906.jpg

post-48480-0-38975500-1444366916.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Jerzy.

I wszystko jasne.

Okazuje się, że to co tak ochoczo, natychmiast odrzuciłem z postu Staszka, ponieważ nie chciałem, żeby stało się moją rzeczywistością, stało się... moją ponurą rzeczywistością. :huh:

Staszek i znów miałeś rację :rolleyes:

Mam pięknego składaczka...

Jerzy, może chcesz odstąpić swój mechanizm??? Albo chociaż płytę główną z balansem??? Albo jakaś zamianka??? Od razu nadmienię, że żadnych części do GSW 40.41 nie znalazłem w swoich szpargałach. Niestety.

Edyta.

PS

Też masz Jerzy ułamany mostek remontuaru. Uważaj, żeby Ci nie umknęło przy składaniu. ;)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wiedza jest zbyt mała, ( jestem samoukiem) ale z technicznego punktu widzenia, im dalej od balansu tym ułożyskowanie może być mniej precyzyjne i dlatego wskazywałem na koło pośrednie. Ale tez widziałem ( nie w Delbanach) że przerzutnik był stalowym bolcem. Najważniejsze, że Jurek wiedział, a teraz i my. ;)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też masz Jerzy ułamany mostek remontuaru. Uważaj, żeby Ci nie umknęło przy składaniu. ;)

Oj ten egzemplarz od roku egzystuje w ołtarzyku ;) a mostek od razu wymieniłem :)

No cóż szkoda że nie masz żadnych trupków GSW , a ja za to wysłałem już do Ciebie bęben.

Staszku ja po prostu mam taki egzemplarz , nie jestem tak biegły w te klocki ;):P

A któż z nas nie naciął sie choć raz na składaka ? ;)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy, Dziękuję niezmiernie. Jak mogę Ci się odwdzięczyć?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane fotki w lepszej scenerii ;)

yq367_chrono_2015_002.jpg

qw533_chrono_2015_005.jpg

kz181_chrono_2015_004.jpg

sw540_chrono_2015_001.jpg

ig676_chrono_2015_003.jpg

mechanizm - Landeron 187

koperta - 36mm bez koronki; 38,5mm z koronką

Oznaczenie na kopercie - EMD PIG10M (złocona 10 mikronów?)

szerokość paska - 18mm

dekiel - niesygnowany firmowo, zakręcany

datownik - co druga data czerwona a co druga czarna

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi