Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jedyna wątpliwość, to czy czyszczona czy malowana. :( Brakuje mi na tarczy napisu o ilości kamieni.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dorzucę parę fotek do lepszego rozeznania

post-38106-0-50471400-1443121127_thumb.jpeg

post-38106-0-96821000-1443121139_thumb.jpeg

post-38106-0-46792100-1443121151_thumb.jpeg

post-38106-0-65812000-1443121165_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomagasz tymi fotkami. Tarcza bez szkiełka. Masz ją w realu, jaka jest struktura powłoki. Widać mycie, czy raczej idealny lakier (powłokę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozebrałem . Werk ma sygnaturę FEF 380. Indeksy( nie na wszystkich ) widać micro wżery  rysy i  po chyba polerce ,ale lupa x 20 + latarka. Co tarczy za myciem przemawia to ,że brzegi na zagięciu tarczy w niktórych miejscach  są lekko żółtawe. Więc jakby malował , to pomalowałby całą tarczę na jednakowy odcień . Jutro zrobię zdjęcia tarczy w świetle dziennym

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się ze Staszkiem - wszystko ok; co do tarczy to ta wygląda nadspodziewanie dobrze i konieczne zdjęcia bez szkiełka + jakieś makro

W kwestii mechanizmu to jednak stawiam na 380 - zerknij Sawcio pod mostek. Wojtbar, dlaczego sądzisz, że to 350?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telepatia czy co B)? Gdy pisałem swojego posta Ty właśnie sprawdzałeś i wyprzedziłeś mnie :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tych Delban kilka w ręku i zawsze w środku było 380, dlatego sądziłem, że i tu będzie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( Brakuje mi na tarczy napisu o ilości kamieni.

Staszku!

Piec masz już rozpalony? :wacko:

Bo dosypałeś do niego

jak się patrzy! :blink:  :D

sawcio,

zobacz dokładnie tego pryszcza ;)

między 6 a 7.

Dokładniej 31 min i coś dalej.... :)

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe, tym razem pewnie ja się mylę ... ten przykład z Lorenza wydaje się dokładnie tym mechanizmem i jest sygnowany 350 a skierowałem tam uwagę zakładając, że mechanizm w sawciowej Delbanie to 10,5```.a nie 11,5```.

Przykład u Ranffta ma nieco inny kształt mostków ... ale to już przerabialiśmy i nie musi to mieć znaczenia ... tym bardziej, że oba ilustruje tym samym zdjęciem.

Jest jeszcze jedno wytłumaczenie ... porównałem płyty główne i wydają się takie same ... sprawdźcie to jeszcze proszę. 

Jeśli tak, i były wymienne, różniły się tylko średnicą, to może FEF miał w nosie takie różnice :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem lupy jedną w drugą = x 30 . I chyba jest niedobrze , pełno micro wżerów na tarczy pokryte farbą  :( Czyli chyba świetnie odrestaurowana tarcza , a nie o to Mi chodziło

Teraz znowu pytanie zostawić tak jak jest , czy puścić ją do ludzi np na Allegro ? Jestem ciekaw Waszych podpowiedzi  :rolleyes:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dalej twierdzę, że z tarczą jest coś nie tak :D. Tego typu tarcze (choć nie identyczne) ale tej samej wielkości i z takimi samymi indeksami ma poniżej Delbana  informację o ilości kamieni (wiem, że jestem marudny).

post-57210-0-27631300-1443127474_thumb.jpg

post-57210-0-51606300-1443127499_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ, Staszku,

ja odniosłem się tylko do samego stwierdzenia  :(

a nie do miejsca zapisu brykietów. :P

I gdzieżbym śmiał sugerować

żeś upierdliwy!  :wacko:

No co najwyżej dociekliwy...... :P

A to przeca zacna cecha! :)

@sawcio 

Kopertówa ładna korona tyż,

wskazówki ok!  :)

Więc co Cię jeszcze 

d*pa swędzi? :angry:  :blink:

Zostaw sobie 

i basta!  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz chłopie, że u Nas malowanka Delbany to nie powód do dumy  :ph34r:  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie twierdzę jednoznacznie, ze malowanka :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dalej twierdzę, że z tarczą jest coś nie tak :D. Tego typu tarcze (choć nie identyczne) ale tej samej wielkości i z takimi samymi indeksami ma poniżej Delbana  informację o ilości kamieni (wiem, że jestem marudny).

Oj chyba nie do końca ;)

Pokazujesz Staszek tarcze z napisem Delbana malowanym. I w tarczach tego typu faktycznie liczba kamieni najczęściej (a może i zawsze) był pod napisem Delbana.

A Sławka tarcza ma napis Delbana złoty i wypukły, więc napisy są umieszczone prawidłowo.

gs708_IMGP3381.JPG

gr411_IMGP3359.JPG

yl585_IMG_2457---Kopia.JPG

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli się myliłem. Chociaż na pokazanych przez Ciebie tarczach jest "17 Jewels" , a u Sławka tego brak.

Może jednak Sławka tarcza to oryginał, a ja się po prostu pomyliłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja po obejrzeniu w powiększeniu x 30 to widzę . Rysy , wżerki i na to połozona farba . Świetnie zrobiona to i na zdjęciach normalnych na portalu nie było widać . Nawet nie wiem czy jurto w macro będzie to widać na zdjęciach .Mogę zareklamować na portalu , zostawić bo mimo wszystko fajna , lub do ludzi 

Staszek jak u Mnie nie ma 17 jewels ?  Chyba czas na zmianę szkieł  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiełbaski przy "kozie" popiekał,

patrzył w żar ryflując pogrzebaczem palenisko

i chłopinie blikuje w oczętach. :)

Arek,

Twa też ospowata kiedyś była

i jakiś lakier majster też jej chyba

natryska robił? :wacko:

Ciekawe, że w większości tarcz

z lubością chyba przewrotną 

widoczne są dłubania w brzuszkach, :blink:

szósteczki,

choć nie tylko tych cyferek to dotyczy.

Może to ta filozofia "gender"  ;)

się o dawna ujawniała,

tylko tego nie wiedzieliśmy? :(

sawien, B)

ty nie zapominaj,

że jeszcze deklówę masz

przekraśną!  :)

I tak nie wal z tą tarcza do ludzi. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem, ..."głupota rzecz ludzka" chyba kiedyś tak się mówiło, teraz mogę sobie spokojnie powiedzieć, że ślepota to moja specjalność :D . Tak mnie ta chęć udowodnienia mojej teorii co do faktu, że tarcza była malowana zaślepiła, że szukałem tego napisu pod logo Delbany nie widząc nic poza górna częścią ;)  :D. Twoje spostrzeżenia co do jednak pomalowanej tarczy dają kolejny raz dowód na to, że tarcze pięćdziesięcioletnie , nie mogą wygladać tak, jakby je wczoraj ktoś umalował, bo najczęściej właśnie tak bywa, że są wczoraj malowane i stylizowane na dużo starsze. Sorry, że rozpętałem burzę wokół oryginalności Twojej tarczy, poprzednio tarcza @Rybaka, teraz Twoja, niebawem będę miał przydomek .."czepiający się szczegółów" i pogonicie mnie z wątku ;)  :D

Leszek,

muszę przestać pić tego Ducha Puszczy, chyba działa też na wzrok.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chyba przestane przeglądać forum na tablecie i w pierś się bije z tym GSW , chyba myślałem o tej mojej co wczora przyszła na GSW i dlatego tak napisałem , ale łona ;) musi ustawić się w kolejce do pokazania :P i się wygadałem .
Co do tarczy Sławka okazu to po przeanalizowaniu zdjęć na kompie i większym ekranie w napisie Jewels różnice w kresce drugiego E , C troszkę się różni ,oraz te L też coś nie tak .
I co jeszcze sie różni od tych pokazywanych , znaczniki kwadransowe są trójkątne .
Ale Sławek nie przejmuj się to widać dopiero w dużym powiększeniu , tak się prezentuje świetnie , pięknisia .
To i ja przypomnę taką , tylko szkoda że nie walnąłem foto od czoła ;)

post-48480-0-95896300-1443157670_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sawciu, wiele wskazuje, że może być po prostu dobrze umyta, ale nadal chętnie zobaczyłbym ją poza kopertą i może dodatkowo wyraźne makro indeksu 6 i krawędzi.

Jerzyk, zaciekawiłeś mnie tym zakupem na GSW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe, tym razem pewnie ja się mylę ... ten przykład z Lorenza wydaje się dokładnie tym mechanizmem i jest sygnowany 350 a skierowałem tam uwagę zakładając, że mechanizm w sawciowej Delbanie to 10,5```.a nie 11,5```.

Przykład u Ranffta ma nieco inny kształt mostków ... ale to już przerabialiśmy i nie musi to mieć znaczenia ... tym bardziej, że oba ilustruje tym samym zdjęciem.

Jest jeszcze jedno wytłumaczenie ... porównałem płyty główne i wydają się takie same ... sprawdźcie to jeszcze proszę. 

Jeśli tak, i były wymienne, różniły się tylko średnicą, to może FEF miał w nosie takie różnice :D

To ciekawy wniosek. Staram się właśnie znaleźć suwmiarkę, ale ją chyba gdzieś przehandlowałem. Może ktoś mnie wyprzedzi. Fajnie, że jest tu ktoś troszkę zafiksowany na mechanizmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27fe970f01a8318f28d35f77585ef669.jpg

Tak jak obiecałem w nowym ubraniu od Andrzeja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi