Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jak murzynki to murzynki, choć mój w rozsypce :). Za tydzień dwa powinien się pozbierać.. ;) .

bardzo ładna tarcza (to samo powiem co przy murzynku Ani: te z giloszem w kręgu bardziej podobają mi się od tych gładkich) - ciekawość bierze jak całość się prezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nowy nabytek. :)

fajna tarcza z "patynką", fajne wskazówki - co sądzicie o grocie sekundnika? widzi się czasem takie złote i zastanawia mnie czy farba zeszła czy tak było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się właśnie nad tym zastanawiałam. Kilka takich złotych również widziałam.

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W automatach są takie wskazówki. W delciach z naciągiem ręcznym raczej nie spotykane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W automatach są takie wskazówki. W delciach z naciągiem ręcznym raczej nie spotykane.

Sorry, ale zgubiłem się trochę. Mógłbyś rozminąć o które wskazówki chodzi, pozdrawiam

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, chwalę się :) Pozazdrościłam Wam murzynków więc sobie wylicytowałam :) Koronka jest oryginalna! Szkiełko do wymiany.

PS

Zrobiłabym fotki golasa bez tego brzydkiego szkiełka ale wkrętaki dziś nie dojechały ;)

murz1.jpg

murz1ins.jpg

No no ładna murzynka :) ale chyba może być coś z chodem bo przesuwka jest na + . A może się mylę. Gratuluje booggie77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale zgubiłem się trochę. Mógłbyś rozminąć o które wskazówki chodzi, pozdrawiam

Te wskazówki są zastanawiające . ????

post-48480-0-63838400-1360748473_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o te ze złotym grotem sekundnika chyba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile są oryginalne, ale jak dla mnie bardzo współgrają z tym modelem. Gdybym projektował taki zegarek to właśnie takie wskazówki by mi odpowiadały. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt w rzeczywistości ładniej sie prezentują :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katuję Was tym moim recordmasterem, ale obiecałam fotki tarczy:

img2544rj.jpg

img2542ip.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję pierwszego rozebranego zegarka :D

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dobrze zachowana tarczą można spokojnie katować forumowiczy :). Ja na recordmastera poluję już od jakiegoś czasu,ale bezskutecznie. "Ludzie" :) to mają szczęście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katuję Was tym moim recordmasterem, ale obiecałam fotki tarczy:

Widzę, że udało Ci się rozebrać ;)

Bardzo pozytywny widok po rozebraniu....

To paskudne zielone na brzegu da się usunąć, a tarcze w Recordmasterach dobrze się myją - to na wypadek, gdybyś chciała mu poprawić urodę. Choć i bez tego bardzo dobrze wygląda

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny Recordmaster :). Ja bym się jeszcze pokusił o oczyszczenie wskazówek, zwłaszcza sekundnika.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delikatne mycie tarczy, nie powinno zaszkodzić, natomiast z wskazówkami uważaj. Próbowałem kiedyś oczyścić tego typu wskazówki i efekt był fatalny. Wraz ze śladami korozji zeszła wierzchnia warstwa (chyba chromu) i wyglądało to okropnie. Może ktoś ma bogatsze doświadczenie w renowacji wskazówek i opisze jak to robić bezpiecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, co wskazówkom dolega. Jesli nalot, brud, zmatowienie itp to patyczek higieniczny zwilzony aluchromem, albo kawałeczek magicznej sciereczki w pensecie, wykałaczka umoczona w jakimś czyszczącym specyfiku plus lupka i dużo ostrożności dają radę. Jeśli zaszły już jakieś korozyjne procesy w wyniku których chrom odłazi, sa purchle itp to albo nie ruszać, albo od razu oddać do renowacji lub poszukać na wymiane

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

udało się rozebrać - ale teraz złożyć nie mogę :D wypadł tiret :)

Ale człowiek uczy się przecież na błędach ;)

To paskudne zielone planuję umyć ale najpierw ochłonę po "rozbiórce" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

udało się rozebrać - ale teraz złożyć nie mogę :D wypadł tiret :)

Ale człowiek uczy się przecież na błędach ;)

To paskudne zielone planuję umyć ale najpierw ochłonę po "rozbiórce" ;)

a czy mentalnie i sprzętowo Jesteś przygotowana na zdjęcie wskazówek, wykręcenie tarczy z mechanizmu oraz dokonanie drobnej, ale jednak naprawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mentalnie-hmmmm :) sprzętowo-nie posiadam chyba tylko urządzenia do zdjęcia wskazówek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujmę to tak - wskazówki można zdjąć na kilka sposobów, ale wymaga to trochę choć doświadczenia i ostrożności - zatem jeśli to "ten pierwszy raz" to proponowałbym poćwiczyć na czymś na czym Ci zbyt nie zależy, bo wypadki chodzą również po zegarkach, a tego, skoro i tak Masz szybkę do wymiany, przekazać fachowcowi. Nie mówię tu, żeby tego nie robić, ale wpierw naprawdę konieczna jest odrobina doświadczenia - mówię to z autopsji. To samo dotyczy mycia, choć tu chronofil ma rację, bo tarcze recordmasterów są skłonne wiele wybaczyć, ale zawsze mycie to już spora ingerencja.

Oczywiście jak zwykle to tylko sugestie i subiektywna ocena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram w całej rozciągłości. Ja kupiłem sobie w pakiecie kilkanaście starych werków w tym poljota, kilka delban jakiegoś seikacza i rozbierałem, próbowałem złożyć, a efekty tego były naprawdę bardzo różne. Mechanizm poljota który udało mi się rozebrać i złożyć tyka dzisiaj na półce jak dopuszczenie :) do niektórych prac, bo i tak przegląd i smarowanie najczęściej robi mój zaufany zegarmistrz. Wracając do mechanizmów, nie przyznam się ilu do dziś nie udało się złożyć, więc rzeczywiście uważaj i dbaj o tego recordmastera. :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle macie rację :) zaniosę do zegarmistrza, a poćwiczę na czymś innym. Już z Nim wstępnie rozmawiałam - drogo nie będzie, a i delbana bezpieczna będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje Recordmastera :) Aniu i pierwszego samodzielnego demontażu (chociaż w połowie ale to już coś) ;) Teraz bedzie juz z górki.

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi