Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

PIRAMIDA PRESTIŻU - AKTUALNE WYNIKI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość roymiro
Jasne, że mercedes jest lepszy od Hondy.

I lepszy i bardziej prestiżowy.

Jeśli kupujesz rolex to nie kupujesz prestiż tylko dobrą rzecz, która będzie Ci służyć przez wiele lat. Ale mogę wywnioskować, że jesteś materialistą - pieniądze najwyraźniej grają dla Ciebie zbyt wielkie znaczenie. I nawet jeśli kupisz rolexa to będziesz się męczył - bo przecież można kupić zegarek za 10 zł. i będzie chodził jak brzytwa.

Twoje podejście do tematu jest zbyt wąskie.

Może powiesz, że Patek i Vacheron = Seiko?

Mam piękną Omegę, która jest całkiem wartościowa - i kupiłem ją nie dla prestiżu tylko dlatego że to jest dobra i uznana rzecz + mam pewność, że jest niezawodna.

I proszę nie wciągać mnie w takie dyskusje bo nie mam chęci zmieniać Pana opinie.

Pozdrawiam.

To ja jeszcze spróbuję wyjaśnić o co mi chodzi:

Nie, nie będę się męczył z drogim zegarkiem na ręku. Aczkolwiek może będę wiedząc, że za tę samą cenę mogłem mieć coś lepszego (bo prestiż marki jest dla mnie mniej istotny, a co do niezawodności zegarków Seiko - niewielu chyba znajdziesz ludzi którzy twierdzą że to szmelc).

Dlatego na przykład za 2k PLN wolę kupić Seiko niż ML.

Mercedes vs japońskie samochody - jeżeli jednym z kryteriów bycia lepszym będzie awaryjność, to przez dłuższy czas (ostatnio nie wiem - nie sprawdzałem) niestety nawet niemieckie rankingi wskazywały, że Mercedes jest dużo bardziej awaryjny (zdecydowanym liderem jakości była wtedy Toyota). Więc z tą 'lepszością' różnie bywa. (Od razu prostuję - nie twierdzę, że Rolex jest awaryjny, to tylko takie odniesienie do marek).

A co do tej przewagi Rolex'a - może jakiś forumowicz się poświęci i wypunktuje przewagę np. Explorera II nad SNR007. Ceny są podobne, więc porównanie powinno być fair. Może w końcu się przekonam do wyższości technologicznej rolex'a bo ja sam za mało wiem o zegarkach żeby móc skutecznie ocenić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serp, Rolex na swojej półce może i rządzi, ale Seiko jest obecne na półkach wyższych, na które Rolex nawet nie zagląda. Vide choćby pokazany wyżej Credor Sonnerie :)

A jeśli jesteś w stanie wskazac wyższość technologiczną zegarków Rolexa nad porównywalnymi cenowo produktami Seiko - to śmiało. Ja nie potrafię :lol:

Na razie jedynym argumentem jakiego używasz jest wyższy prestiż Rolexa. Ale na prestiżu świat się nie kończy.

A Patka i Vacherona nie przywołuj, bo to półka zupełnie inna niż Rolex :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serp - neuro i roymiro podali lepsze argumenty.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Serp

Napisałem, że opinii nikomu nie będę zmieniał. I wyrażam tylko i wyłącznie własną i to nie są argumenty tylko myśli. Więc sz. Pan w korzeniu nie rozumie chyba do czego prowadzę.

Ale jeśli ktoś tutaj sądzi, że Seiko jest lepsze od Rolexa tak jak Toyota z kolei od Merca(ręce opadają) - to albo nie potrafi docenić priorytetów - albo nie chce przyznawać tego co cały świat uznaje - a to już albo głupstwo albo niedowiarstwo. Bo pewnie sam tych rzeczy nigdy nie posiadał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro
Ale jeśli ktoś tutaj sądzi, że Seiko jest lepsze od Rolexa tak jak Toyota z kolei od Merca(ręce opadają) - to albo nie potrafi docenić priorytetów - albo nie chce przyznawać tego co cały świat uznaje - a to już albo głupstwo albo niedowiarstwo. Bo pewnie sam tych rzeczy nigdy nie posiadał.

To na co się powołujesz to są zwykłe stereotypy a nie argumenty. I o ile nikt nie twierdzi (chyba) ze Seiko jest bardziej prestiżowe (byłoby to trudne do obrony) to jeżeli twierdzisz, że jakiś produkt jest lepszy od innego, to zazwyczaj wymagane są na to dowody - czyli argumenty za tezą. Jeżeli twierdzę, że żę mercedesy są lepsze od toyot, to mówię:

1. jakie parametry interesują mnie przy ocenie (np. materiały wykończeniowe, wydajność silnika, bezpieczeństo, prowadzenie, etc).

2. jaka jest skala i wagi dla poszczególnych cech

3. oceniam składowe i dopiero porównuję.

I tam może wyjść, że chociaż toyota jest np bezpieczniejsza, to w pozostałych kategoriach ma mniej punktów (bo: ...) a zatem przy moich kryteriach jest gorsza.

Czy możesz zatem przybliżyć Twoje kryteria wyższości jedengo zegarka nad drugim (i nie chodzi o prestiż a "lepszość")?

PS. Proszę o dokładniejsze czytanie tego co piszę. Nie twierdzę, że Toyota jest lepsza od Mercedesa. Twierdzę, że Mercedes nie jest lepszy od Toyoty "pod każdym względem" a jedynie prawdopodobnie pod wieloma. A to jest różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że opinii nikomu nie będę zmieniał. I wyrażam tylko i wyłącznie własną i to nie są argumenty tylko myśli. Więc sz. Pan w korzeniu nie rozumie chyba do czego prowadzę.

Wybacz ale chyba nie zrozumiałeś co napisałem - szkoda, chciałem przekazać Ci to w przystępny sposób.

Nie wiem czy Seiko jest lepsze od Rolexa, tak samo jak nie wiem, czy Lexus LS460 jest lepszy od S klasy

Wiedz, że cały świat nie widzi tego w ten sposób jak Ty - mam na myśli zagraniczne fora, gdzie często zdarzają się zapytania - "co kupić? Submarinera - czy Marinemastera Spring Drive?"

..więc zamiast siać ferment podaj jakikolwiek argument, wtedy może podyskutujemy.

pozdrawiam

PS. Mam na imię Filip - nie musisz mi pisać na Pan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Filip,

nie mam żadnego interesu w tym żeby bronić Roleksa, ale mimo to podałem argumenty do których nie odniosłeś się. Pisałem nie tylko o prestiżu marki (podając przykłady), ale również na temat poszczególnych rozwiązań w ramach mechanizmów. Rozwiązań, które dość skutecznie przekładają się na jakość pracy czasomierzy firmy Rolex. Pamiętam jak artpl kiedyś na Forum pisał, że najdokładniejszym zegarkiem jaki miał, był właśnie Rolex z lat 50'tych. Ciekaw jestem jak wypadłyby zegarki Seiko w testach dokładności i ile z nich otrzymałoby certyfikat chronometru.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miał tylko oglądał :wink: Zegarek mojego znajomego. Żeby było sprawiedliwie koleś kupił Spring Drive'a i nosi go na co dzień.

Edit: Specyfika producentów japońskich i europejskich praktycznie uniemożliwia ich bezpośrednie porównanie. Seiko na pewno robi lepsze drukarki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro
Filip,

nie mam żadnego interesu w tym żeby bronić Roleksa, ale mimo to podałem argumenty do których nie odniosłeś się. Pisałem nie tylko o prestiżu marki (podając przykłady), ale również na temat poszczególnych rozwiązań w ramach mechanizmów. Rozwiązań, które dość skutecznie przekładają się na jakość pracy czasomierzy firmy Rolex. Pamiętam jak artpl kiedyś na Forum pisał, że najdokładniejszym zegarkiem jaki miał, był właśnie Rolex z lat 50'tych. Ciekaw jestem jak wypadłyby zegarki Seiko w testach dokładności i ile z nich otrzymałoby certyfikat chronometru.

Pozdrawiam

Nie mam doświadczenia z zegarkami seiko innymi niż mój własny (premier automatic - w przeciągu ostatnich 30 dni odchylenie wyniosło ok 2 sekundy), ale wiem że spring drive ma tolerancje katalogową +/- 1 sekunda na dobę, więc z certyfikatem chronometru raczej nie miałby problemu.

Nie oznacza to, że nie doceniam innowacji Rolex'a. Wydaje mi się, że Seiko jest firmą, która ma na swoim koncie również ciekawe rozwiązania.

A tak w ogóle to nie chodzi mi o to, żeby udowodnić, że Seiko jest lepszą firmą tylko nie mogę przejść obojętnie wobec stwierdzeń typu "Rolex jest lepszy pod każdym względem i każd dziecko to wie" bo tego typu stwierdzenia bardzo rzadko są prawdziwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Nie mam doświadczenia z zegarkami seiko innymi niż mój własny (premier automatic - w przeciągu ostatnich 30 dni odchylenie wyniosło ok 2 sekundy), ale wiem że spring drive ma tolerancje katalogową +/- 1 sekunda na dobę, więc z certyfikatem chronometru raczej nie miałby problemu. Nie oznacza to, że nie doceniam innowacji Rolex'a. Wydaje mi się, że Seiko jest firmą, która ma na swoim koncie również ciekawe rozwiązania.

A tak w ogóle to nie chodzi mi o to, żeby udowodnić, że Seiko jest lepszą firmą tylko nie mogę przejść obojętnie wobec stwierdzeń typu "Rolex jest lepszy pod każdym względem i każd dziecko to wie" bo tego typu stwierdzenia bardzo rzadko są prawdziwe...

Mam pytanie - czy mierząc odchylenie swojego Seiko zachowałeś wszystkie założenia zgodnie z testami COSC :?:. Na przykład czy mierzyłeś odchylenia swojego zegarka w różnych temperaturach i pozycjach :?:.

Kolejna kwestia to Spring Drive i przy tej okazji cytat...

Z prezentacji na spotkaniu trudno było jednoznacznie odgadnąć zasadę działania zegarków Seiko Spring Drive - czekam ne wywód Filipa w tej materii.

Swoją drogą zastanawiam się, czy ten zegarek jest bardziej mechaniczny, czy bardziej elektroniczny ?.

Seiko mówi, że mechaniczny, ale to trochę naciągane moim zdaniem. Raczej widzę kolejny krok w kierunku wyeliminowania z zegarka baterii, i to im się udało.

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....sc&start=15

Stwierdzenie, które przytoczyłeś na końcu swojej wypowiedzi, nie było moim stwierdzeniem więc nie będę się do niego odnosił.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filip,

Pozdrawiam

Mariusz, nie odniosłem się, bo nie polemizowaliśmy :( - a Twe argumenty są jak najbardziej na czasie.

A propos dokładności:

Od początku lat sześćdziesiątych Seiko poczyniło ogromny postęp. Do roku 1967 na konkurs w Neuchatel wysłano 45 różnych mechanizmów, z których dwa osiągnęły wielki sukces zdobywając drugie i trzecie miejsce. W roku 1968 stworzono jeszcze lepszy mechanizm, jednak konkurs niespodziewanie odwołano.

Seiko przeniosło się na konkursy organizowane w Genewie i w roku 1968, zegarki tej marki zajęły wszystkie miejsca od czwartego do dziesiątego, dzięki czemu Seiko zdobyło pierwsze miejsce w kategorii producentów

Mariusz - ocenę tego czy Spring Drive jest kwarcowy czy mechaniczny pozostawiam Tobie, bo w sobotę dyskutowaliśmy o tym z Władkiem oraz prof. Mrugalskim - i jest to kwestia subiektywna - choć przyznaj, że jeśli zegarek nie jest napędzany przez baterię, a przez wachnik - to co to jest (jedynie oscylator kwarcowy zasilany również z wachnika zapewnia odpowiednią dokładność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro
Mam pytanie - czy mierząc odchylenie swojego Seiko zachowałeś wszystkie założenia zgodnie z testami COSC :?:. Na przykład czy mierzyłeś odchylenia swojego zegarka w różnych temperaturach i pozycjach :?:.

Żeby go przetestować zgodnie z normami COSC musiałbym go nie nosić, ale przez około 12 godzin w ciągu doby zegarek jest testowany w różnych pozycjach. Jedyny dla mnie wiarygodny wynik to na razie dla 23C 9 o'clock up: średnia z 20 pomiarów to 0,1s a odchylenie standardowe 0,888819442. Pozostałych pomiarów nie biorę pod uwagę, bo były pojedyncze, więc mało reprezentatywne (od -2 do +4). Będą one testowane w najbliższej przyszłości, więc mogę się podzielić wynikami :(

Kolejna kwestia to Spring Drive i przy tej okazji cytat...

Z prezentacji na spotkaniu trudno było jednoznacznie odgadnąć zasadę działania zegarków Seiko Spring Drive - czekam ne wywód Filipa w tej materii.

Swoją drogą zastanawiam się, czy ten zegarek jest bardziej mechaniczny, czy bardziej elektroniczny ?.

Seiko mówi, że mechaniczny, ale to trochę naciągane moim zdaniem. Raczej widzę kolejny krok w kierunku wyeliminowania z zegarka baterii, i to im się udało.

Jeżeli masz wątpliwości, to proponuję sięgnąć do źródeł. Na stronie producenta jest opisana zasada działania (jest również grafika i film gdyby ktoś miał wątpliwości) i według mnie wynika z niej jednoznacznie, że zegarek jest mechaniczny a element kwarcowy służy jedynie jako wzorzec czasu dla elementu kontrolującego prędkość rozwijania się sprężyny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość roymiro

Stwierdzenie, które przytoczyłeś na końcu swojej wypowiedzi, nie było moim stwierdzeniem więc nie będę się do niego odnosił.

Pozdrawiam

Jeszcze jeden argument (na wszelki wypadek) choć słabszy:

czy uważasz, że za kwarcowy zegarek (gdyby spring drive takim był w istocie) ktoś byłby gotowy zapłacić w 2006 roku ponad 100.000 Euro (i nie jest to koszt kruszcza ani kamieni szlachetnych)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wszystko to prawda vs springf drive seiko. Ale tak na codzień seiko to Sportura, premier, czy inne zegarki popularne - całkiem fajne z resztą. Jeden premier kinetic zainteresował mnie nawet mocno. Jednak uważam, ze z roleksami czy omegami konkurowac moga tylko modele topowe, a te super wypasione Credory i spring drivy - sorki za kolokwialne spłaszczenia modeli - to jednak wyjątkowa seria i nie tak do końca rzutująca na markę. To chyba tak jak Zeno- - dobre zegarki za rozsądną cenę - a mimo tourbillonu w ofercie nikt nie próbuje zenka stawiać na równi z PP czy VC

Pozdrawiam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
czy uważasz, że za kwarcowy zegarek (gdyby spring drive takim był w istocie) ktoś byłby gotowy zapłacić w 2006 roku ponad 100.000 Euro (i nie jest to koszt kruszcza ani kamieni szlachetnych)?

Ludzie mają różne odbicia :( :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Gbur mode on]

(...) ocenę tego czy Spring Drive jest kwarcowy czy mechaniczny pozostawiam Tobie, bo w sobotę dyskutowaliśmy o tym z Władkiem oraz prof. Mrugalskim - i jest to kwestia subiektywna - choć przyznaj, że jeśli zegarek nie jest napędzany przez baterię, a przez wachnik - to co to jest (jedynie oscylator kwarcowy zasilany również z wachnika zapewnia odpowiednią dokładność.

Wahnik!

Wypada wiedzieć, zwłaszcza jeśli się dyskutuje nt. zegarków z Profesorem. Albo gdy jest się modem. Albo w ogóle.

[Gbur mode off]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie wlasnie przyjzalem piramidzie - i jedna rzecz zdumiewa mnie niezmiernie...a mianowicie pozycja w piramidzie IWC Schafchausen...w zyciu bym nei powiedzial,z e ta marka jest az tak topowa, jak to wynika z piramidy...dziwna sprawa :/

P.S. i jednak szkoda, ze niema SEIKO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zielony w sprawach zegarków ale z wypowiedzi na forum można wnioskować, że certina też robi niezłe zegarki. Tym czasem gdzie jest ona na piramidzie???

Pytam bo noszę się z zamiarem kupna DS1 a prestiż oczywiść również ma znaczenie :D

W jakiej kolejności będą te trzy marki: CERTINA, TISSOT, ATALANTIC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość solo501
W jakiej kolejności będą te trzy marki: CERTINA, TISSOT, ATALANTIC?

1. Tissot

2. Certina

3. Atlantic

Jeśli kupujesz DS1, to dobrze wybrałeś. Poszukaj na forum informacji o tym modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot

Certina

Atlantic - imho.

Czy ta dyskusja się nigdy nie skończy ? :D :mrgreen:

Była już 3 edycja piramidy, która równo zmieszała z błotem - zresztą słusznie- prezentowaną na stronie klubu. Finalny efekt pół rocznego bicia piany był zerowy. Po co to ciagnąć i spierać się o rzeczy niemierzalne.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bez sensu jest faktycznie, nie sadze ze kazdy zwykly nie orientujacy sie w czasomierzach rozpozna np Vacheron Constantin itd ale jak zobaczy omege czy rolexa to juz napewno powie ooo ladny zegarek:):D:D tylko my miedzy soba mozemy mowic co wg nas jest bardziej prestizowe jak dla mnie ostatnio zakochalem sie w Breitling-ach, cudne i w dodatku ta przeszlosc firmy bomba:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jak zobaczy omege czy rolexa to juz napewno powie ooo ladny zegarek:):D:D

nawet podróbe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz robia takie ze czasem ciezko poznac za rowno z zewnatrz jak i wewnatrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
teraz robia takie ze czasem ciezko poznac za rowno z zewnatrz jak i wewnatrz
Nie doceniasz userów tego forum :mrgreen:

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.