tarant 2971 #1 Napisano 30 Lipca 2011 Dzisiaj kolega z NAWCC poprosił o pomoc w zidentyfikowaniu nieznanych sygnatur ze Świebodzic. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie....: Ja zaś ponawiam prośbę o identyfikację tej: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #2 Napisano 31 Lipca 2011 Mysle ze ta lista przyda sie w tym temacie, moze na przyszlosc jesli bedziemy go kontynuowac ( zaczerpniete z NAWCC): By ulan65 at 2011-07-31 Ale, w jakis oczywisty sposob, nie udaje mi sie rozszyfrowac ww zagadek. Czesc z listy produkowala tylko skrzynie do zegarow, ale czy na pewno? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Ponawiam pytanie o J. A. (albo juz nie pamiętam ze znam odpowiedź...). Zegar średniej urody. Wieszak a'la lata 80, wskazówki też. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #4 Napisano 29 Stycznia 2013 MBR to Uhrenfabrik MINERVAFUB to Fabrikuhren BORUSSIA Natomiast sygnatura zegara ze zdjęcia jest nieostra i wydaje mi się, że rysunek też nie oddaje realnego kształtu.Sygnatura ta bardzo przypomina jedną z wcześniejszych sygnatur Regulatorfabrik GERMANIA. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 29 Stycznia 2013 Do tej chyba: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #6 Napisano 30 Stycznia 2013 FUB to rzeczywiście Borussia. Ale wydaje mi się, że prawidłowa nazwa fabryki to Freiburger Uhrenfabrik BORUSSIA, a nie Fabrikuhren BORUSSIA.Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #7 Napisano 30 Stycznia 2013 Powinno być:U.F.B. Uhrenfabrik BORUSSIA Freiburg in Schlesien Dziękuje za zwrócenie uwagi. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #8 Napisano 16 Września 2013 Czy coś przegapiłem, czy też nie udało się odszyfrować sygnatury Freiburg JA, kupiłem mechanizm z takową ( taka jak na fotce powyżej ) i nigdzie nie mogę znalazłem informacji o producencie, myślę, że to jednak nie Germania różnice są spore, proszę pomóżcie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #9 Napisano 17 Września 2013 Proszę, daj zdjęcia! 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #10 Napisano 17 Września 2013 Przepraszam, ale nie nauczyłem się jeszcze wklejać zdjęć, zamieszczam linki, mechanizm jest niekompletny, mam nadzieję, że go uzupełnię i uruchomię, z góry dziękuję za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #11 Napisano 17 Września 2013 ...a to niespodzianka, zdjęcia same się wkleiły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #12 Napisano 17 Września 2013 Bardzo dziękując za zdjęcia, chciałbym mieć jeszcze jedną prośbę: czy mógłbyś spróbować zrobić wyraźne fotki samej sygnatury? I jakby było można- płyty przedniej (bo widzę, że nie będzie kłopotu z wyjmowaniem mechanizmu ). Im więcej szczegółów werku (może wewnątrz też coś cykniesz), tym lepiej porównać z innymi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #13 Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Oto kolejne zdjęcie. Pozdrawiam. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Namor 22 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 17 Września 2013 Hmm. A może to Jäckel bez Sölcha A tutaj "coś" wyszperane wśród starych zdjęć: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #15 Napisano 17 Września 2013 Jakie litery są na tej sygnaturze? Zamieść jeśli możesz wyraźniejsze zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 17 Września 2013 Toż napisałem: wyszperane wśród starych zdjęć..... To były jedyne zdjęcia z internetowej aukcji sprzed jakichś 6 lat. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #17 Napisano 17 Września 2013 Na odpowiedzialność Mikroliska wygląda mi to na Reinholda Zeunera , a co z moją sygnaturą JA Freiburg? ktokolwiek widział lub wie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #18 Napisano 17 Września 2013 A w jakim kraju go kupiłeś? 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #19 Napisano 17 Września 2013 Mechanizm Freiburg JA kupiłem w Polsce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Namor 22 0 #20 Napisano 18 Września 2013 No nie, jestem zawiedziony, miałoby to tak pozostać, koledzy chyba nie zostawicie mojego pytania bez odpowiedzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #21 Napisano 18 Września 2013 A co koledzy mają zrobić ? Cofnąć się w czasie do roku 1945 i uratować archiwum w Świdnicy , gdzie bez dachu gniły przez kilka lat dokumenty z okolicznych miast ? A jeszcze lepiej powstrzymać wybuch II Wojny ? Ale czy wtedy interesowalibyśmy się zegarami z Freiburga ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #22 Napisano 18 Września 2013 Trzeba przejrzec Deutsche Uhrmacher Zeitung z kilku lat ,tam mozna cos znalezc np A.Pris(f)isch Freiburg /Schl strona 75 itd. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #23 Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Trzeba najpierw kupić... Moze nawet cena cyfrowego kompletu nie jest taka straszna. Około 1 rescha Edytowane 18 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #24 Napisano 18 Września 2013 Mozna z sieci sciagnac za free 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #25 Napisano 18 Września 2013 no to podaj Janku adres, z którego można ściągnąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach