Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SilentFisher

Repliki - czemu ciągle po nich jedziecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ze smutkiem muszę przyznać, że mimo iż Parnis się rozwija to podróbki nadal chyba produkuje. Zdarzyło się nie tak dawno, że ktoś z forum o chińskich zegarkach zamówił Parnisa Portugalczyka a dostał zegarek z tarczą IWC... No ale może się w końcu przerzucą na w pełni legalną działalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm czyli naganne jest również to? :

[...]

Teoretycznie spełnia wszystkie kryteria podane przez Pana Piotra :)

Moim zdaniem oczywiście, że tak, to nie jest podobne do jakiegoś tam napoju, ale do jednego konkretnego i to jest naganne (według mnie)

Oczywiście nie planuję tutaj rozpoczynać, żadnej wojny, po prostu osobiście uważam, że zastrzeżona jako taka jest marka i podrabianie jej jest naganne, natomiast wzorowanie się jest co najwyżej wątpliwe moralnie wink.gif

Napisałem już poprzednio, że trudno tu o obiektywną i jednoznaczną ocenę, bo zależy to mocno od poglądów, dla producenta sklonowanego przedmiotu będzie to przestępstwo, dla mnie jest naganne, dla Ciebie wątpliwe moralnie, a dla kogoś jeszcze innego najzupełniej w porządku. A racja jest tu jak d**a, każdy ma swoją.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyplasiam sobie miałem Breitlinga i śmigałem/śmigam VW Polo :) . Zegarek 2/3 wartości auta :) ale na nas to przecież nie robi wrażenia...

Dobra, to jeszcze raz napiszę, boldem, żebyście zrozumieli:

Pisałem w kontekście tematu, o którym mowa, czyli podróbki.

Śmieszy mnie, gdy ktoś chce zaszpanować podrabianym Breitlingiem czy Tagiem, gdzie po codziennym życiu widać, że to nie oryginał (nawet jeśli byłby to oryginał, to 99% ludzi widząc gościa w 20 letnim vw polo, w którym każda blacha ma inny kolor, nie uwierzy, że to oryginał). Więc po co w takiej sytuacji kupować podróbkę?

Nie chodzi mi o sytuację biedne życie, ale Omega na ręce (choć takiej sytuacji nie znam). To z kolei śmieszyłoby ludzi, którzy nie są pasjonatami zegarków :)

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze smutkiem muszę przyznać, że mimo iż Parnis się rozwija to podróbki nadal chyba produkuje. Zdarzyło się nie tak dawno, że ktoś z forum o chińskich zegarkach zamówił Parnisa Portugalczyka a dostał zegarek z tarczą IWC... No ale może się w końcu przerzucą na w pełni legalną działalność.

To się chłopina nieźle zdziwił, dostać taki "upgrade" i to jeszcze w gratisie :) Ciekawe, czy im odesłał z reklamacją w stylu "zamówiłem Parnisa, a przysłaliście mi IWC. Jak to?" :):)

"Parnis Portugalczyk" - nie wiadomo śmiać się z tego, czy smucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to zegarek został odesłany i wrócił już Parnis. Portugalczyk jest określeniem potocznym ze względu na podobieństwo do rzeczonego IWC Potuguese, oficjalnie on się zwie chyba Parnis Power Reserve.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On się nazywa Parnis Portuguese Power Reserve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, ze smiesza mnie takie wypowiedzi w stylu, ze Parnis, to podrobka IWC :)

Submariner choc swoj niezmienny przez lata design pielegnuje od lat, ma nasladowcow/kopierów wsrod wielu zacnych marek i tutaj sie nikt nie doszukuje zlodziejstwa :unsure: A taki Parnis, choc i mechanizm i nazwe ma swoja, jest mieszany z blotem. Ale wiadomo - jak komus wygodniej nosic np. Seiko prawie tak jak Rolka, to jest ok, ale Chinczyk niech sie trzyma od tego z daleka - smieszne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałem, że Parnis jest podróbką, mówiłem tylko, że jeden z jego modeli jest mocno wzorowany na modelu IWC, czyli Portuguese. Wg mnie Parnisy to niezłe i niedoceniane zegarki, co nie zmienia faktu, że przypadek Portugalczyka, który był zamówiony jako Parnis a przyszedł jako "IWC" daje trochę do myślenia, mechanizm i koperta ta same (w Parnisie i podróbie IWC) itd. I choć oczywiście błąd leżał po stronie skośnookiego pośrednika "majnfrjenda" to jednak daje to do myślenia. Ja lubię zegarki marki Parnis i noszę mój egzemplarz bez najmniejszego wstydu. Mam nadzieję, że ta firma będzie się rozwijała we właściwym kierunku, kto wie, może za kilka lat będzie konkurencją dla znanych marek nie tylko cenowo ale i jakościowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkurencja ta firma nigdy nie bedzie, bo jakby chciala (i zaczela) produkowac zegarki oraz mechanizmy skladane na takim samym poziomie, to juz ich cena musialaby automatycznie niezle skoczyc a wtedy zamiast np. takiego Iwucka, ktos wybralby np. uzywana Omege :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taki Parnis, choc i mechanizm i nazwe ma swoja...

Pytanie, czy Parnis i Seagull to jest to samo?

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, ze nie jestem mocny w ocenianiu wyrobow "made in china", jednak jedno wiem na 100% - nigdzie na nich nie widnieje IWC czy inne logo ani tez nazwy nie sa podobnie brzmiace. Co do faktu, iz "upodobniaja sie" do znanych modeli - nie wnikam - temat rzeka. Jednak jak juz powiedzialem - wiele cenionych firm robi to samo i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(zmieniono).

Moim zdaniem, sprawy te (walka oryginałów z podróbkami) zweryfikuje czas, i ręka rynku.

Podróbki żyją krótko, niczym jętka jednodniówka. I nisko są cenione. A oryginał zawsze będzie w cenie.

--

Pozdrawiam,/ZKD/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś jest "dziadem" to kupuje dziadostwo,jeśli nie stać Cie na oryginał to nie kupuj-to jest ok i nikogo nie ośmiesza.Kupowanie podrób itd. doprowadza do wyrobienia w sobie mentalności "dziada" i jest oznaką niskiej samooceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, czemu tak po nich jedźiecie?

http://podrobki.blogspot.com/2010/06/zegarkiclub-pl.html

Eeeetam, stareee... Społeczeństwo zawiodło naszego blogowicza. Już ponad rok minął i społeczeństwo nie poparło go ani jednym pozytywnym komentarzem :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomi zaprowadzili mnie do olbrzymiego marketu gdzie cale piętro to były repliki zegarków, czego sobie życzycie od szwajcarów po zegarki z USA (mówiąc piętro - mam na myśli wielkości hipermarketu w Polsce)

i kto tam kupował...? sami europejczycy, całymi walizkami....

:)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaa cieszymy się Twoim szczęściem

just can't get enough

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętam jak swego czasu byłem w Pekinie...

Urzekła mnie twoja historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o historie..chodzi o to ze podróbki były, są i będą ..sami tworzymy rynek na nie

polak nie przepusci okazji zeby zarobic i nabic kogos w butelke...a najlepiej rodaka

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polak nie przepusci okazji zeby zaobic i nabic kogos w butelke...a najlepiej rodaka

No i niejako nasuwa się odpowiedź na pytanie główne tematu: czemu jedziecie po replikach?

Właśnie po to po nich jedziemy żeby była informacja i edukacja. Bo bez informacji i edukacji zawsze tak będzie że jeden rodak będzie nabijał w butelkę drugiego rodaka, a drugi rodak będzie dawał się nabijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego audemars, proponuję najpierw zapoznać się z różnicą między repliką, a podróbą i dopiero potem wydawać opinie o wiedzy użytkowników tego Forum.

A na marginesie - nikt na tym Forum nie jeździ po replikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze, ze smiesza mnie takie wypowiedzi w stylu, ze Parnis, to podrobka IWC :(

Submariner choc swoj niezmienny przez lata design pielegnuje od lat, ma nasladowcow/kopierów wsrod wielu zacnych marek i tutaj sie nikt nie doszukuje zlodziejstwa :) A taki Parnis, choc i mechanizm i nazwe ma swoja, jest mieszany z blotem. Ale wiadomo - jak komus wygodniej nosic np. Seiko prawie tak jak Rolka, to jest ok, ale Chinczyk niech sie trzyma od tego z daleka - smieszne :(

Masz racje Artme. Szczególnie w poniższych przypadkach:

Tutaj, pewnie jak wielu innych producentów słynna marka Parnis, nawet mechanizm upodobniła, przypadkowo do tego, którego byłaby podróbą gdyby nie logo Parnis

49166157.jpg

A to fotka z aukcji Allegro popularnego Parnisa power reserve

27yaa95.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.