Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Test - Omega Planet Ocean

Rekomendowane odpowiedzi

Takie wyliczenia to raczej w procentach powinny być :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procentów do kieszeni nie schowasz, procenty można jedynie wypić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, ale czy Ty rozumiesz o czym ja piszę, czy nie do końca?

Co dla odbiorcy końcowego mają wspólnego rabaty ze spadkiem wartości?

Kupujesz Omegę w cenie X, Rolexa w cenie Y. Sprzedajesz Omegę i Rolexa po np. 2 latach

Na Omedze tracisz 1500 i to bardzo zaokrągliłem w górę, pokaż mi Rolexa, na którym po 2 latach użytkowania stracisz 1500zł.

Tak, rozumiem. Nie twierdzę, że nie masz racji, nie twierdzę również, że ją masz. Ale, nie wiem w jakiej cenie chodzą teraz nówki w sklepach w Polsce, w każdym razie przyjmijmy, że płacimy np w Aparcie 18 tys zł za nową PO i 25 tys za Submarinera. Moim zdaniem Omega z tej ceny straci więceli niż Rolex w przeciągu roku czasu przy ewentualnej odsprzedaży.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem dzis na nadgarstku nowa Omege PO w wersji bez chrono. Nie mam moze duzego doswiadczenia w kwestiach noszenia zegarkow typu Rolex, ale musze przyznac, nowa Omega wyglada naprawde swietnie. I mowie to choc inne modele jak speedmaster kompletnie mi sie nie podobaja- dla mnie sa brzydkie. Uwazam tez, ze Omega jednak probuje na sile wchodzic w buty Rolexa marketingowo, jednak co do jakosci wykonania... wow, mechanizm niezwykle mily dla oka, koperta tak samo, czuc, ze ma sie na nadgarstku kawal dobrego metalu. Cholernie cieszy oko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Podam przykład, który już przytaczałem, ale się powtórzę.

Dwa lata temu (może i rok), szło bez problemu kupić na forum (wiadomo gdzie) nową PO za niecałe 9k. W dniu dzisiejszym bez problemu tą samą Omegę sprzedałoby się za 7500zł - Strata 1500zł.

Pokaż mi nowego Rolexa kupionego 2 lata temu, którego dzisiaj sprzedałbyś tylko 1500zł poniżej ceny zakupu.

Co do Omegi to trudno dyskutować, bo to prawda, ale co do Rolka to moim zdaniem się mylisz. Według mnie nowego Submarinera dwa lata temu można było kupić za 17-20k. Dzisiaj za ten sam zegarek czyli dwu letni musisz zapłacić tyle samo, a oferty poniżej tej kwoty to wyjątki potwierdzające regułę.

Ok. roku temu Radek difrat oferował sea dwellera z 2005r za 12 500. Daj Ci Boże kupić dzisiaj taki (tzn z 2005) zegarek za 15k. W tym samym czasie któryś z Kolegów oferował nowego (dużego) deep sea za 20k dzisiaj... bez komentarza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkuletnia Omege ciezko sprzedac za wiecej niz 50% ceny salonowej (nawet liczac od tej po podwyzce). 1-2 letniego Rolexa da sie sprzedac po cenie zakupu (dzieki kilku podwyzkom w miedzyczasie :)) Omedze podwyzki nie pomagaja... uzywane nie drozeja, nowe maja ceny z kosmosu... (Rolexowi tez podwyzki nie sluza - u mnie ma kreche)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
c) rozmiar

Nieważne, czy dałeś się ponieść popularnej w naszych czasach gigantomanii zegarkowej, czy po prostu masz duże dłonie i nadgarstki ? jeśli chcesz dużego divera, najzwyczajniej nie masz czego szukać w ofercie Roleksa.

Sub, jak na dzisiejsze realia, jest niewielki.

A więc może DeepSea (abstrahując od różnicy cenowej)? Także odpada. Każdy, kto miał możliwość porównania go z Omegą PO Big Size wie, który zegarek wygląda masywniej (a który nieco stara się nadrobić grubością).

Nadrobić grubością? PO ma WR 600 a DS 3900 - różnica jest chyba oczywista... rozumiem, że dla większosci to tylko cyferki na tarczy a grubość tak sobie klepnęli :)

Może i ja dorzucę Seadwellera dwa lata temu mozna było kupić na forum i to wisiał dosyć długo za 11k PLN z papierami od renomowanego Kolegi z forum - 100% pewniak a zegarek miał niecałe dwa lata i kilka drobnych rysek na kopercie - dzisiaj wiadomo - 15-17 choć te 15 to dosyć dyskusyjne. Choć Omega nie pozostaje w tyle niektóre z drugiej ręki kupione dwa lata temu dzisiaj zyskują w granicach 2-2,5k .

Ja gdybym miał wydać w granicach 3,6-4 k euro to na pewno z dwóch zegarkow PO czy Seadweller wybrałbym odpowiedni pomimo średnicy tarczy o 1mm mniejszej niż sub. ale ... każdy ma inny gust a tutaj możemy sobie podyskutować.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr piszesz o używanych zegarkach. Podajesz przykład Seadwellera, który wisiał długo na forum za 11k, a miał niecałe 2 lata. Orientuje się ktoś może jaka była cena nowego Seadwellera niecałe 4 lata temu? Jeżeli się ktoś orientuje to możemy dalej rozmawiać o spadku ceny Rolexa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze - ale czy takie cos wogole ma sens??? Jesli ktos na sile probuje udowodnic, ze na Omedze mniej sie traci niz na Rolexie, to albo wypisuje dyrdymaly bo sie nie zna i nie sledzi rynku albo na sile stara sie bronic Omegi bo ja lubi i juz. Jednak nie ma to zadnego pokrycia nie tylko w naszej polskiej rzeczywistosci ale i swiatowej, wiec moze skonczmy juz podawac przyklady jaki to zegarek za ile na bazarku byl wystawiony, co? :)

Nowa PO, do duzy skok jakosciowy ale i cenowy i tylko czas to zweryfikuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację ! jednak miesiąc temu na forum była w superstanie PO 45 za 5700 do super pewniaka z papierami etc. i o czym to świadczy ? O spadku ceny PO ? Raczej chyba nie - to tak zwana okazja... a na allegro wisiała PO 42 za 6 k też z papierami i to też ma swiadczyć o spadku ceny PO ? Moim zdaniem nie .

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego musimy juz konczyć :) :) :) - podajemy argumenty przydatne w dyskusji :)

http://www.chrono24....--id1849412.htm

i to w miejscu gdzie zegarki są przewartościowane.

Wojtek masz rację jednak biorąc pod uwagę ilość podróbek i zakup papierow do dowolnego modelu - fakt nie znam sprzedającego, jednak moze to być ryzykowne posunięcie jesli chodzi o wysyłkę a w Polsce zawsze można podjechać niby GB na koncu świata nie lezy ale...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, ale tak jak mówisz to była okazja, a okazje rozchodzą się w parę sekund jak ta właśnie Omega, a jak sam wspomniałeś Seadweller wisiał dość długo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ktos na sile probuje udowodnic, ze na Omedze mniej sie traci niz na Rolexie, to albo wypisuje dyrdymaly bo sie nie zna i nie sledzi rynku albo na sile stara sie bronic Omegi bo ja lubi i juz.

W takim razie podaj przykład konkurenta PO na którym po 2 latach stracisz mniej niż 1500zł.

Ja dokładnie napisałem dlaczego tak uważam, a Twoim jedynym argumentem jest, że wypisuję dyrdymały. Podaj konkrety.

Ps. Jedno co mogę Ci przyznać to, że ceny z Klubowego bazarku nic nie wnoszą do spadku wartości, bo bardzo często są to ceny koleżeńskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choćby któryś z Paneraiów.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, ale tak jak mówisz to była okazja, a okazje rozchodzą się w parę sekund jak ta właśnie Omega, a jak sam wspomniałeś Seadweller wisiał dość długo :)

Tutaj zaczynają sie schody wraz ze wzrostem ceny spada ilość osób chętnych do nabycia danego modelu bez wzgledu na renomę etc. oczywiscie wszystko to są stosunkowo wzgledne doświadczenia - inaczej zegarek za 6k jest łatwiej sprzedać niż zegarek za 11k a i pora roku ma znaczenie - wiadomo , ze jak robi się zimno i ciemno (jesień, zima wiosna) ludzie siedzą przy kompach i klepią brednie np. na forum i się nakręcają a jak jest lato to biegają po plaży czy górach itp.

EDIT: Panowie fajnie się z Wami dyskutuje :) miłej nocy życzę :)

PS: Tylko żeby Łukasz nie wyjechał zaraz ze swoimi tekstami...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choćby któryś z Paneraiów.

Po pierwsze rozmawiamy cały czas na temat Omega vs. Rolex i pisząc "podaj przykład konkurenta PO..." miałem oczywiście na myśli konkurenta w postaci Rolexa.

Michał, Ty na prawdę rozumiesz o czym ja piszę cały czas?

Po drugie daj konkretny przykład PAMa, którego kupiłeś jako nówkę 2 lata temu i w dniu dzisiejszym tracisz na nim mniej niż 1500zł.

Oczywiście nie rozmawiamy tu o limitacji dla Paneristi, bo to już zupełnie inna bajka.

Tutaj zaczynają sie schody wraz ze wzrostem ceny spada ilość osób chętnych do nabycia danego modelu bez wzgledu na renomę etc. oczywiscie wszystko to są stosunkowo wzgledne doświadczenia - inaczej zegarek za 6k jest łatwiej sprzedać niż zegarek za 11k a i pora roku ma znaczenie - wiadomo , ze jak robi się zimno i ciemno (jesień, zima wiosna) ludzie siedzą przy kompach i klepią brednie np. na forum i się nakręcają a jak jest lato to biegają po plaży czy górach itp.

Oczywiście się zgadzam, że pora roku, wartość itd. ma wpływ na szybkość transakcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie podaj przykład konkurenta PO na którym po 2 latach stracisz mniej niż 1500zł.

No prosze Cie - przeciez dobrze wiesz, ze kombinujesz z tym spadkiem odwracajac skale i zaczynasz mowic do nas jak politycy, ktorzy wzrost ceny benzyny uwazaja za ok, bo to i tak taniej niz w zachodniej Europie nie mowiac nic o zarobkach - takie cwane przekierowanie uwagi :)

Krotko:

1. nowy Sub jest o 10.000 drozszy niz PO, wiec relatywnie stracimy wiecej, ale tez wiecej za niego otrzymamy :)

2. procentowo - kupujac np. speediego w hesalicie za 12.000 pln, to za rok jak dostaniemy za niego 9.000pln, to bedzie dobrze. Kupujac Suba za 24.000 po roku 20.000 za niego uzyskamy bez problemu. Rozumiem, ze wg Ciebie utrata przez Rolka 4 a nie 3 tysiecy w calej skali czyni go mniej oplacalnym, tak??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Tylko żeby Łukasz nie wyjechał zaraz ze swoimi tekstami...

O moje komentarze pod Twoimi wypowiedziami (z ostatniego Spotkania i wcześniejszych pod naszym adresem) możesz się nie martwić...już mi ręce dawno opadły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna wiele dywagowac ale najwazniejsze jest po prostu za ile dany przedmiot/rzecz - w tym przypadku oczywiscie nowy zegarek kupujemy (kupno zegarka uzywanego i potem kolejna odsprzedasz to jak wiadomo inna historia)

To, ze np. PO w starszej wersji kosztuje oficjalnie 14 tys PLN nie znaczy, ze za tyle musimy ja kupic, bowiem zalozmy, ze kupujac w oficjalnej polskiej sieci sprzedazy dostajesz rabat na dzien dobry 10%, do tego jeszcze cos wymeczysz:) i placisz ostatecznie okolo 12 tys. PLN to wcale moim zdaniem nie jest taka super cena - w tym sensie, ze jednak stracisz sporo przy odsprzedazy. Potem sprzedajac za kilka lat, za np. 3-4 lata dostajesz za nia powiedzmy 6-7 tys. PLN - wiec spadek wartosci jest jednak spory. Natomiast gdyby sie udalo taka nowa PO zakupic za 9-10 tys. to wowczas mozemy mowic o tzw. dobrej cenie:)

Tylko cala sztuka w tym aby kupic nowy zegarek po takiej wlasnie okazyjnej cenie, co jak wiadomo w przypadku omegi nie jest prosta sprawa

BTW: wypowiadania sie n/t kwestii: spadek ceny rolex vs. omega sie nie podejmuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze rozmawiamy cały czas na temat Omega vs. Rolex i pisząc "podaj przykład konkurenta PO..." miałem oczywiście na myśli konkurenta w postaci Rolexa.

Michał, Ty na prawdę rozumiesz o czym ja piszę cały czas?

Po drugie daj konkretny przykład PAMa, którego kupiłeś jako nówkę 2 lata temu i w dniu dzisiejszym tracisz na nim mniej niż 1500zł.

Krystian, a czego tu nie rozumieć? Dziwne mi pytania zadajesz. Zazwyczaj nie kupuje używanych zegarków, również raczej ich nie sprzedaje, więc nie mogę się tutaj sprzeczać. Ty natomiast jesteś tak uparty, że i tak Cię nic nie przekona, więc bez sensu ta dyskusja. Przypominasz mi troche naszych wspaniałych polityków :) A, i nie kupiłem Pama dwa lata temu, więc nie wiem. Wiem natomiast, że Panerai jak i Rolex, te zegarki trzymają cenę, co jest niezaprzeczalnym faktem. Być może Omega również, nie wątpię, skoro się tak tutaj sprzeczasz, niech Ci będzie. Chciałbym jeszcze tylko dodać, że kupując nowe zegarki, na Omege zawsze dostanę tu i ówdzie dobrą cenę (czyt. rabacik), na Rolexa już niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal - na Rolexa nie dosc, ze niechetnie daja opusty to jeszcze patrzac po cenach w US, to nie roznia sie one tak drastycznie jak Tagow i Omeg. Ale to przeciez nie swiadczy o wyzszosci czy nizszosci ktorejs z marek. To sa zacne i porzadne firmy, jednak nie mozna zapominac, ktora marka trzyma swoja jakosc przez lata, ktora uzywa wylacznie wlasnych i niezawodnych mechanizmow a ktora leci w wiekszosci na modyfikowanych np. ETAch i ktora pomimo tego, ze moglaby podniesc cene do o wiele wyzszej ze wzgledow czysto rozsadkowych tego nie robi i wyjdzie na tym (moim zdaniem) lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Jestem niemal miłośnikiem Omegi, Rolek tak sobie - doceniam bardzo. Ale sorry - gdzie Omedze do Rolexa?

PO jest moim mini gralem, który z różnych względów odkładany jest na później, ale jeśli w końcu będe mógł kupić nową PO za cenę salonową, to kupię Rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal - na Rolexa nie dosc, ze niechetnie daja opusty to jeszcze patrzac po cenach w US, to nie roznia sie one tak drastycznie jak Tagow i Omeg. Ale to przeciez nie swiadczy o wyzszosci czy nizszosci ktorejs z marek. To sa zacne i porzadne firmy, jednak nie mozna zapominac, ktora marka trzyma swoja jakosc przez lata, ktora uzywa wylacznie wlasnych i niezawodnych mechanizmow a ktora leci w wiekszosci na modyfikowanych np. ETAch i ktora pomimo tego, ze moglaby podniesc cene do o wiele wyzszej ze wzgledow czysto rozsadkowych tego nie robi i wyjdzie na tym (moim zdaniem) lepiej :)

Oczywiście, całkowiecie się zgadzam z tym co powyżej napisałeś. Dla mnie w ogóle nie ma tematu - Omega i Rolex, to zupełnie inna bajka. Z mojej strony to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie tez :)

Omega z nowym modelem chrono jest wielkim "kuszeniem", jednak dopiero, jak ceny spadna... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.