Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mapryl

Cofanie zegarków mechanicznych.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich. Jak kto jest z cofaniem zegarków mechanicznych? Kiedyś słyszałem że nie których z nich nie powinno się cofać. Na pewno nie dotyczy to wszystkich ale może tych z większą ilością komplikacji? Pytanie nasunęło mnie się przy 'naszej' zmianie czasu, czy mogę cofnąć wskazówkę o godz w tył w Longines z Master Collection L2.673.4.78.3 Pytanie może i głupie ale nie chciałbym czegoś popsuć, zawsze łatwiej cofnąć godzinę w tył, niż przesunąć 23godz w przód, zmienić datownik, dzień tygodnia nie wspominając o fazie księżyca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz. Gdyby cofnięcie o godzinęmiało zniszczyć zegarek, to producent zabezpieczyłby go przed cofaniem

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Przejrzyj instrukcję - czasem producenci piszą, żeby nie bawić się w przestawianie czasu w godzinach 23-2.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zawsze łatwiej cofnąć godzinę w tył, niż przesunąć 23godz w przód, zmienić datownik, dzień tygodnia nie wspominając o fazie księżyca :)

Jeśli masz wątpliwości ze względu na komplikacje mechanizmu.. to go po prostu zatrzymaj na godzinę (stop-sekunda)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to jest teraz i średnio mnie to interesuje

bo powiedz

czy to taki problem przekręcić go te kilkanaście obrotów do przodu i ustawić wszystko jak należy raz na 6 miesięcy?

dla mnie mniejszy niż napisanie tego posta (zważywszy, że większość zegarków ma szybką zmianę daty) ustawiasz dzień wcześniej a po tym regulujesz obrotami odpowiednią godzinę, żeby data nie zmieniała się o w południe)

poza tym pewności nigdy nie ma co producent danego zegarka miał na myśli i szukanie tego na forach lub w instrukcji to też strata czasu

a wracając do historii - kręcenie do tyłu w Ruskach zazwyczaj powodowało odkręcenie się koronki lub odpadnięcie wskazówek wink.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji producent w rozdziale o ustawianiu czasu napisał aby "przekręcić koronkę w porządanym kierunku", więc chyba można cofać.

Napisano jedynie aby dat i faz księżyca nie zmieniać w godz 19-6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
kręcenie do tyłu w Ruskach zazwyczaj powodowało odkręcenie się koronki lub odpadnięcie wskazówek

;) No to chyba ruski po ingerencji super wykwalifikowanych fachur którzy to za pomocą specjalistycznego sprzętu idealnie zakładali wskazówki i idealnie dobierali koronki.Mam około 60 ruskich zegarków i około 50 samych komplętnych werków bez kopert i śmiało można w nich cofać wskazówki o każdej porze bez niespodzianek typu odpadną mi wskazówki, odkręci się koronka,zatnie się datownik, odpadnie wahnik,pyta główna, czy wybuchnie, albo wyjdzie z siebie i stanie obok. Oczywiście problem odkręcających się koronek znam w zegarkach wszelakiej maści(ruskie , chińskie niemieckie, amerykańskie...), ale w tym przypadku jak to sie mówi " chwila i problemu nima" załatwiało sprawę.

Witam, wszystkich. Jak kto jest z cofaniem zegarków mechanicznych? Kiedyś słyszałem że nie których z nich nie powinno się cofać. Na pewno nie dotyczy to wszystkich ale może tych z większą ilością komplikacji? Pytanie nasunęło mnie się przy 'naszej' zmianie czasu, czy mogę cofnąć wskazówkę o godz w tył w Longines z Master Collection L2.673.4.78.3 Pytanie może i głupie ale nie chciałbym czegoś popsuć, zawsze łatwiej cofnąć godzinę w tył, niż przesunąć 23godz w przód, zmienić datownik, dzień tygodnia nie wspominając o fazie księżyca

O cofaniu zegarków niedawno pisałem w jednym z podobnych tematów dość dogłębnie więc wystarczyło poszukać w wyszukiwarce, zamiast tworzyć taki sam wątek.

Napisano jedynie aby dat i faz księżyca nie zmieniać w godz 19-6.

Że tak zapytam, a co się stanie? Jak datownik się zatnie przy przestawianiu o tej porze to:

Albo mechanizm bubel, albo suchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że tak zapytam, a co się stanie? Jak datownik się zatnie przy przestawianiu o tej porze to:

Uszkodzi się mechanizm?

Jak?

Nie wiem, proszę spytać zegarmistrzów firmy Longines.

Szkoda ,że nie wkleiłeś linku do tamtego tematu, pewnie po to żebym sam poszukał bo zdobywanie wiedzy kosztuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Szkoda ,że nie wkleiłeś linku do tamtego tematu, pewnie po to żebym sam poszukał bo zdobywanie wiedzy kosztuje

A może mam jeszcze wynieść śmieci i napalić w piecu?

Jest coś takiego jak wyszukiwarka forum w górnym prawym rogu.

Uszkodzi się mechanizm?

Jak?

Nie wiem, proszę spytać zegarmistrzów firmy Longines.

Nie widzę potrzeby pytania, bo zanim odpowiędzą to może trochę potrwać. Szybciej to sam go rozbiorę i dojdę do wniosku że taki zapis jest na wyrost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może mam jeszcze wynieść śmieci i napalić w piecu?

Jest coś takiego jak wyszukiwarka forum w górnym prawym rogu.

Nie widzę potrzeby pytania, bo zanim odpowiędzą to może trochę potrwać. Szybciej to sam go rozbiorę i dojdę do wniosku że taki zapis jest na wyrost.

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, nie chcesz pomagać to nie pomagaj. Szkoda.

Chcesz rozebrać zegarek za 6-8tys? :P Ok może jesteś zegarmistrzem ale weź pod uwagę że nie każdy nim jest i nie każdy zna się na zegarkach tak jak Ty. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

A tam od razu nie chcę pomagać. Trochę inicjatywy własnej powinen ponieść też sam zainteresowany, a nie od razu kawa na ławę,bez przywitania ( kilka słów o sobie w odpowiednim dziale)tylko w buciorach do salonu.

"Po prostu tak prościej i łatwiej,bo po co czytać forum czy regulamin forum,zawsze znajdzie się jeleń który coś tam napisze a że pytam jednorazowo to co mi szkodzi". Słowa bolesne, ale prawdziwe patrząc z codzienności najczęściej zadawanych pytań na tym forum. Szanujmy się nawzajem a będzie dobrze.

chwila szukania i wszystko jasne: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/65171-cofanie-zegarow-szkodzi/ - dotyczy to praktycznie wszystkich werków.

Chcesz rozebrać zegarek za 6-8tys? Ok może jesteś zegarmistrzem ale weź pod uwagę że nie każdy nim jest i nie każdy zna się na zegarkach tak jak Ty.

Niestety z porzykrością stwierdzam że nie jestem zegarmistzrem a może i chciałbym nim być lecz ten fakt nie przeszkodził mi w naprawie droższych i bardziej skomlikowanych mechanizmów w zegarkach. Przepraszam z góry za ostrzejsze słowa,które to nie mają one na celu obrażenia czyjejś osoby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link do tego tematu ;)

Btw przy wpisywaniu w wyszukiwarce forum cofanie zegarka , cofanie zegarków nie wyświetla tego podanego przez Ciebie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem stop sekundę i cofnąłem o godzinkę.

Jeszcze chodzi, choć szczerze bardzo bym się zdziwił, gdyby coś się uszkodziło ;)

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym na wszelki wypadek użył stop sekundy, albo "kręcił" do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Przy zacierającym się ćwiertniku lub bloku datownika czy kręcisz do przodu czy do tyłu spowodujesz te same uszkodzenia mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa, po cofnięciu zegarka o godzinę, w ciągu kilku następnych dni zegarek 'zgubił' dwa razy godzinę ;) Stał sobie w rotomacie bo akurat nosiłem inny zegarek i po 2-3 dniach zauważyłem że zegarek jest przesunięty o godzinę w tył, sytuacja o tyle dziwna że czas minutowo się zgadzał. Zegarek ciągle chodził więc raczej teoria ,że poprostu stanął godzinkę przed moim przyjsciem nie bardzo pasowała. Mimo wszystko założyłem że po prostu stanął godzinę wcześniej... W następnym dniu sytuacja się powtórzyła ponownie, dalej stał w rotomacie i pokazywał godzinę w tył ,minutnik się zgadzał z czasem aktualnym a zegarek w najlepsze ciągle tykał B) Trochę mnie to zaniepokoiło ,nastawiłem go dając mu "ostatnią szansę" :D więcej sytuacja się nie powtórzyła. Ogólnie dziwna sprawa :) Dzieci nie mam, żona w ogóle się moich zegarków nie dotyka .. pozostaje więc o umyślne przestawianie podejrzewać kota... ;)

Generalnie pomijając tą dziwną historyjkę która wygląda jak z powieści watch-fiction, zauważyłem dziś że popsuł mnie się w Longinesie datownik dni tygodnia, widać tylko połowę "SUN" zamiast całego, przycisk przestawiania dni tygodnia nie działa, a przesuwając czas ręcznie (wskazówkami przez koronkę) dni się zmieniają ale nadal wysuwa się tylko połowa oznaczenia dnia tygodnia.

Więc zegarek raczej do naprawy będzie, bo wątpię aby "samo" się naprawiło.

A piszę to w tym temacie ponieważ cofnięcie godziny na zegarku przy przestawianu czasu to jedyny związek przyczynowo skutkowy jaki przychodzi mi na myśl. Oczywiście zawsze można po prostu powiedzieć że zegarek ma już 3 lata i po prostu się "zepsuł" odrzucając wszelkie teorie spiskowe. Coś jednak w tym cofaniu zegarków chyba jest? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze probowales zmienic date miedzy 21 a 3 rano? Zmiana daty w tym przedziale czasowym moze uszkodzic mechanizm poniewaz ten samoczynnie przygotowuje sie do codziennej zmiany daty.

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze probowales zmienic date miedzy 21 a 3 rano? Zmiana daty w tym przedziale czasowym moze uszkodzic mechanizm poniewaz ten samoczynnie przygotowuje sie do codziennej zmiany daty.

Wiem , zawsze o tym pamietam i nigdy wtedy nic nie zmieniam przy datach. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie mozna spokojnie cofac.Nawet miernej ECIe w longinesach nic nie powinno sie stac.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co radzicie? Zegarek juz po gwarancji. Wysyłać do Warszawy do dystrybutora czy wystarczy podejść gdzieś do zegarmistrza? Mieszkam w Nowym Sączu, 100km do krakowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za odgrzanie kotleta ale właśnie poprzez brak wiedzy próbowałem przestawić datownik o godzinie 00:45 i po przekręceniu 3x datownik nie przeskoczył z 31 na 1 tylko tak jakby miał przeskoczyć ale wrócił do pozycji wyjściowej czyli 31... w końcu przekręciłem całą dobę wskazówką no i data się zmieniła na 1 ... I tutaj nasuwa się moje pytanie czy przez moje poczynania mogłem coś uszkodzić ?? Zegarek automat z chronografem... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

czy przez moje poczynania mogłem coś uszkodzić ??

Jak mawiali starożytni Rosjanie "pażywiom, uwidim". Trochę cierpliwości, a sam się przekonasz. Musisz obserwować pracę datownika :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.