Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Omega Seamaster Aqua Terra Chronometer

Rekomendowane odpowiedzi

Aqua Terra nie przestaje mnie zaskakiwać!

+0,29 sek/dobę - taką dokładność osiągnął 8500 po połowie kolejnego miesiąca.

To co bardzo cieszy to fakt, iż w przeciągu pół roku używania zegarka nigdy nie odnotowałem ani ułamka sekundy spóźnienia. 8500 spełnia tym samym warunki dokładności chodu, które stawiają mechanizmom w Vacheron Constantin.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, sprzedaj złoma i kup Citizena HEQ :lol:

10s na rok to jest coś w kwarcu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś ma wyraźny problem, że nie każdy myśli tak, jak ten ktoś :)

TeJot, gratki, bardzo fajna recenzja.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś ma wyraźny problem, że nie każdy myśli tak, jak ten ktoś :)

Z tym nie mam problemu, ale z mówieniem, że 10s/rok w kwarcu to jakiś wyczyn już tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym nie mam problemu, ale z mówieniem, że 10s/rok w kwarcu to jakiś wyczyn już tak :)

Maksymalnie 10s/rok. I nie wyczyn, tylko norma dla kalibru działającego w taki, a nie inny sposób.

Równie dobrze efektem może być 3 albo 5 sekund.

Ale:

1. żeby coś z tego rozumieć, to trzeba wiedzieć coś więcej o zegarkach, niż to kto je zrobił

2. dyskusja między wymysłami a faktami jest trudna, o ile jest w niej jakiś sens

3. to nie jest wątek przeznaczony na takie offtopy

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krystek, druga opcja (ta po "i") wciąż otwarta, w sumie to jestem w punkcie wyjścia. Pierwsza nie wchodzi w grę, bo polubiłem się z tym złomem :lol:

TeJot, gratki, bardzo fajna recenzja.

Dzięki!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalnie 10s/rok. I nie wyczyn, tylko norma dla kalibru działającego w taki, a nie inny sposób.

Równie dobrze efektem może być 3 albo 5 sekund.

Ale:

1. żeby coś z tego rozumieć, to trzeba wiedzieć coś więcej o zegarkach, niż to kto je zrobił

2. dyskusja między wymysłami a faktami jest trudna, o ile jest w niej jakiś sens

3. to nie jest wątek przeznaczony na takie offtopy

1. Zgadzam się, dlatego to co piszę opieram na własnych doświadczeniach sprzed kilku lat (Omega De Ville Prestige i Tissot Balade, który był przed Omegą), bo wbrew temu co myślisz kiedyś używałem tylko kwarcowych zegarków ;)

Kiedyś miałem obsesję co do punktualności zegarków i zarówno Tissot jak i Omega bez problemu mieściły się w rocznej odchyłce do 10s dlatego napisałem w wątku, że to żaden wyczyn, że zegarek kwarcowy mieści się w takich widełkach rocznych. Teraz pewnie znowu napiszesz, że miałem szczęście, że trafiłem dobre egzemplarze :D

2. "Wymysły" są oparte na doświadczeniach, a Ty swoje fakty opierasz na WUS

3. Tu się zgadzam i przepraszam Tomka za zaśmiecanie tematu. Już nie będę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EPPL

Aqua Terra nie przestaje mnie zaskakiwać!

+0,29 sek/dobę - taką dokładność osiągnął 8500 po połowie kolejnego miesiąca.

To co bardzo cieszy to fakt, iż w przeciągu pół roku używania zegarka nigdy nie odnotowałem ani ułamka sekundy spóźnienia. 8500 spełnia tym samym warunki dokładności chodu, które stawiają mechanizmom w Vacheron Constantin.

Nie dość, że piękny zegarek to jeszcze bardzo dokładny :) Gratuluję udanej sztuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zgadzam się, dlatego to co piszę opieram na własnych doświadczeniach sprzed kilku lat (Omega De Ville Prestige i Tissot Balade, który był przed Omegą), bo wbrew temu co myślisz kiedyś używałem tylko kwarcowych zegarków ;)

Kiedyś miałem obsesję co do punktualności zegarków i zarówno Tissot jak i Omega bez problemu mieściły się w rocznej odchyłce do 10s dlatego napisałem w wątku, że to żaden wyczyn, że zegarek kwarcowy mieści się w takich widełkach rocznych. Teraz pewnie znowu napiszesz, że miałem szczęście, że trafiłem dobre egzemplarze :D

A u mnie w kuchni woda zaczyna wrzeć po 10s gotowania. Bo tak chcę (mam szczęście, trafiłem na dobry egzemplarz garnka, do tego firmowanego znaną marką i 2 ambasadorami), realia fizyczne nie mają dla mnie znaczenia. A kiedyś byłem prezydentem dużego kraju, ale mi się znudziło i zostałem Polakiem. Ale na rządzeniu krajem znam się jak nic :)

2. "Wymysły" są oparte na doświadczeniach, a Ty swoje fakty opierasz na WUS

Staram się opierać na wiarygodnych źródłach (np. instrukcji Omegi do ich własnego zegarka)

3. Tu się zgadzam i przepraszam Tomka za zaśmiecanie tematu. Już nie będę :)

Oby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uważasz :D

Ps. W instrukcjach tych wyczytasz też, że Omega 300m ma wodoszczelność do tego poziomu, podobnie z Rolexem i wyczytasz jeszcze wiele bezpiecznych dla firm teorii co by ludzie co chwilę z reklamacjami na pierdoły nie przychodzili, ale ile to ma wspólnego z realiami już nie wyczytasz w instrukcji, bo prawda jest taka, że zegarki te osiągają o wiele lepsze parametry niż te wyszczególnione.

Sprawdź chociaż jeden z tych zegarków w realiach i wtedy możesz śmiało pisać, bo ja zarówno ww. Tissota i Omegę sprawdziłem, bo wtedy miałem po 1 zegarku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni raz, tym razem nie WUS, ale Omega przemówi (podkreślenia na czerwono moje, żeby wiedzieć, gdzie patrzeć) :)

omega_m.JPG

Tłumaczenie, z moimi komentarzami:

Zegarki kwarcowe.

Temperatura otoczenia ma wpływ na dokładność mechanizmu kwarcowego (więc nie szczęście, staranność wykonania, regulacja, ale FIZYKA), co może prowadzić do dziennych odchyłek na poziomie -0.5 do +0.7 sekundy.

Jeśli przyjąć najgorszy scenariusz, to w miesiąc zegarek zrobi -15 albo +20s odchyłki.

Zegarki kwarcowe z termokompensacją (w przypadku Omegi chodzi o kaliber 1680, czyli ETA Thermoline 252.511).

Kaliber ten jest wyposażony w elektroniczny moduł, który kompensuje wpływ zmian temperatury na dokładność mechanizmu kwarcowego (czyli FIZYKA nadal działa, ale elektroniczny moduł, mierzący temperaturę w werku dokonuje poprawek taktowania)

Takie zegarki utrzymują dokładność dzienną na poziomie +/- 0.055 sekundy.

Znów, jeśli przyjąć najgorszy scenariusz, to w stosunku rocznym wyjdzie +/- 20 sekund.

Termokompensacja w Citizenie, do którego się przypiąłeś, jest o połowę lepsza, bo w najgorszym przypadku będzie to +/- 10 sekund. A to, że przykładowo, trzymasz zegarek przez rok na ręku (bez zdejmowania) i stale przebywasz w temp. pokojowej, co daje w efekcie bardzo małą odchyłkę, jest tylko przypadkiem szczególnym, z którego nie można wyciągać wniosków co do dokładności werku.

Na podobnej zasadzie - nienakręcony zegarek 2 razy na dobę wskaże właściwy czas. Ale wyciąganie wniosków z chwili, w której wskazuje ten czas poprawnie, odnośnie jego dokładności czy działania, jest niewątpliwie pozbawione sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10s na rok to jest coś w kwarcu :lol:

Naprawdę te Twoje komentarze są idiotyczne i swiadczą o Twojej ignorancji i kompleksach. Nie samymi Omegami świat stoi... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś czytał dokładnie to byś wiedział, że nie piszę tylko o Omegach, a ogólnie o kwarcach i byś idiotyzmów nie wypisywał ;)

Sergserg, tak jak pisałem wcześniej chociaż raz w życiu zrób test, a nie polegaj tylko na broszurkach ;)

Ps. Masz rację siedziałem przez kilka lat z tymi zegarkami w domu i pilnowałem temperatury :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem po miesiącu odchyłkę od atomowego i ... miesięczna odchyłka wyniosła 5 sekund!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem po miesiącu odchyłkę od atomowego i ... miesięczna odchyłka wyniosła 5 sekund!

Ciekaw jestem jak to obliczyłeś? :)... Bo jak porównałeś czas obecny do tego wzorcowego względem tego z przed miesiąca - to to nie pokazuje odchyłki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obliczyłem tylko odczytałem. Miesiąc temu ustawiłem co do sekundy z wzorcem, dziś różnica wyniosła 5 sekund. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem - średniomiesięczne odchylenie.

PS

Jak coś piszesz to wyjaśnij proszę do końca o co Ci chodzi, będzie łatwiej rozmawiać.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to, że tak zmierzony wynik nie pokazuje odchyłki dobowej zegarka - a tylko takiej pomiar ma tak naprawdę sens.

Bo zauważ, że Twój zegarek mógł zrobić +20s a potem -15s i to by też dało w sumie 5s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego skorygowałem, że to jest średniomiesięczna wartość. Kilka miesięcy wcześniej sprawdzałem przez ok 2 tygodnie w dwóch oddzielnych cyklach dobowe odchyłki, wartość systematycznie malały od 1,3 do 0,29 s / dobę, były bardzo stabilne (praktycznie w każdej dobie wartości się niemal pokrywały) i mało wrażliwe na warunki użytkowania.

Daniels zakładał błąd chodu zegarka z wychwytem co-axial nie przekraczający ok 3 sekund na miesiąc. Będę nadal obserwował AT zarówno dobowo jak i miesięcznie. Jak dotąd jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, no i jak sie sprawuje zegarek po kilku miesiącach od ostatniego posta?Bardzo ciekawa recenzja.Gratuluję zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, no i jak sie sprawuje zegarek po kilku miesiącach od ostatniego posta?Bardzo ciekawa recenzja.Gratuluję zegarka

Witaj,

dziękuję, Aqua Terra utrzymuje stałą dokładność w przedziale 0,39 - 1,20 sek/dobę.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Chodziło mi o to, że tak zmierzony wynik nie pokazuje odchyłki dobowej zegarka - a tylko takiej pomiar ma tak naprawdę sens.

Bo zauważ, że Twój zegarek mógł zrobić +20s a potem -15s i to by też dało w sumie 5s.

Łukasz,

zegarek z takimi odchyłkami należałoby wysłać do serwisu. Trochę z tym przykładem pojechałeś po bandzie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua terra ostatnio przymierzałem, naprawdę super jakość, żadne tagi się nie umywały, myślę, że cięzko dostać równie dobry zegarek za podobną cenę. Szkoda, że PO z werkiem 8500 jest tak kosmicznie gruba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak leży na nadgarstku?Z jaką tarczą mierzyłeś omegę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierzyłem AQ z werkiem 8500 i 41,5mm - na 17 cm nadgarstku było dobrze, szara tarcza z tekowym pokładem jest super, w sztucznym oświetleniu fajnie grały polery na indeksach i wskazówkach, bransoleta - bardzo wysoka jakość.Ogólnie zegar nie wypada dziadkowo jak myślałem, a chciałem porównać z PO. Niestety w PO przesadzili konkretnie z grubością, wygląda to jak kloc na łapie, co zdjae się Omega skrzętnie ukrywa na zdjęciach. PO z wcześniejszym werkiem 2500 wygląda na łapie fajnie, ale już jest prawie nie do dostania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj miałem na nadgarstku ten sam model.Powiem krótko rewelacja,bardzo porządnie zrobiony zegarek, wszystko idealnie wykończone.Rozmiar w sam raz. Jestem zdecydowanie na tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.