Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

clockworkorange

Substytuty marzeń.

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przeglądam forum. Muszę przyznać, że od momentu w którym pierwszy raz odwiedziłem tą stronę, totalnie odwrócił mi się "światopogląd zegarkowy". Zdałem sobie sprawę jak bardzo byłem zagubiony w tym temacie. Zagubiony dalej jestem, ale chyba zacząłem widzieć w którym kierunku iść :P. Utworzyłem ten temat, gdyż dostrzegłem,że nie ma zegarka wśród automatów który spełniałby moje wymagania estetyczne i jednocześnie był w zasięgu mojego budżetu. Jak pisałem wcześniej, jestem świeży w temacie i nie mam takiego przeglądu zegarków jak zapewne ma większość z was. Chciałbym wykorzystać Waszą wiedzę, znajomość marek i konkretnych modeli zegarków, które w jakimś stopniu mogły by być substytutem zegarka na który nie mogę sobie pozwolić. Oczywiście nie chodzi mi o repliki, podróbki itp. Chodzi mi o to, żebym mógł poczuć, patrząc na zaproponowany przez Was zegarek namiastkę tego, co czuję patrząc na zegarek wymarzony. Nie łudzę się, że podobieństwa będą oszołamiające (w końcu te cacka pewnie są tak drogie też dlatego, że mają niepowtarzalny design).

Oto dwa zegarki, które powoli zaczynają mi się śnić po nocach. Znacie jakieś zegarki, które można by z nimi porównać wśród automatów/mechaników z granicą do 5000zł?

Jeśli ktoś ma podobne problemy co ja, zapraszam do pisania w zaczętym przeze mnie temacie.

1. IWC Portuguese Automatic IW500107

Strasznie podoba mi się jego prostota,biała tarcza i jej układ, wielkość i kolor smukłych, długich wskazówek. Niebieskie wskazówki na białej tarczy - piękny widok. Sportowa elegancja.

2. IWC Big Pilot's Watch IW500401

Wielkość, prostota, świetny pasek...po prostu mi się podoba ;)

post-45346-0-34353800-1326150440_thumb.jpg

post-45346-0-98153400-1326151225_thumb.jpg

post-45346-0-15283300-1326151309_thumb.jpg

post-45346-0-00423100-1326151319_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobnie, zakochalem sie w dwoch zegarkach z pulapu 16 - 20 tys., na razie stac mnie bylo na substytuty po 2000 zl :P

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przeglądam forum. Muszę przyznać, że od momentu w którym pierwszy raz odwiedziłem tą stronę, totalnie odwrócił mi się "światopogląd zegarkowy". Zdałem sobie sprawę jak bardzo byłem zagubiony w tym temacie. Zagubiony dalej jestem, ale chyba zacząłem widzieć w którym kierunku iść :P. Utworzyłem ten temat, gdyż dostrzegłem,że nie ma zegarka wśród automatów który spełniałby moje wymagania estetyczne i jednocześnie był w zasięgu mojego budżetu. Jak pisałem wcześniej, jestem świeży w temacie i nie mam takiego przeglądu zegarków jak zapewne ma większość z was. Chciałbym wykorzystać Waszą wiedzę, znajomość marek i konkretnych modeli zegarków, które w jakimś stopniu mogły by być substytutem zegarka na który nie mogę sobie pozwolić. Oczywiście nie chodzi mi o repliki, podróbki itp. Chodzi mi o to, żebym mógł poczuć, patrząc na zaproponowany przez Was zegarek namiastkę tego, co czuję patrząc na zegarek wymarzony. Nie łudzę się, że podobieństwa będą oszołamiające (w końcu te cacka pewnie są tak drogie też dlatego, że mają niepowtarzalny design).

Oto dwa zegarki, które powoli zaczynają mi się śnić po nocach. Znacie jakieś zegarki, które można by z nimi porównać wśród automatów/mechaników z granicą do 5000zł?

Jeśli ktoś ma podobne problemy co ja, zapraszam do pisania w zaczętym przeze mnie temacie.

Strasznie podoba mi się jego prostota,biała tarcza i jej układ, wielkość i kolor smukłych, długich wskazówek. Niebieskie wskazówki na białej tarczy - piękny widok. Sportowa elegancja.

Wielkość, prostota, świetny pasek...po prostu mi się podoba ;)

Ad.1 Archimede klassik Chronograph

Ad. 2 Steinchart Nav-B Uhr, Stowa Pilot, Laco, Archimede rozrzut cenowy jest spory i zależy od wybranego modelu lub opcji wykonania

Wszystkie mieszczą w przedziale cenowym podanym przez Ciebie :-)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymarzony zegarek wcale nie musi kosztować kiłkudziesięciu tysięcy złotych, można znaleźć swojego "grala" kosztującego ułamek tej kwoty.

Ostatnio najczęściej noszę Stowę, do której dokupiłem już pasków za kwotę przewyższającą jej wartość.

Ale do tego trzeba dorosnąć.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo mi wpadł w oko STEINHART "Nav B-Uhr stainless steel" 47mm , swietny też jest STEINHART "Nav B-Uhr II 44 mm Handaufzug" z tym że nie ma już rewelacyjnej koronki którą ma wersja 47mm. Mój nadgarstek ma ok 18cm. Jak myślicie, 47 będzie za duże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje zegarki marzeń to:

GRAND SEIKO POWER RESERVE model, SBGL017

IWC IW325501

post-33544-0-75337700-1326628113_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przeglądam forum. Muszę przyznać, że od momentu w którym pierwszy raz odwiedziłem tą stronę, totalnie odwrócił mi się "światopogląd zegarkowy". Zdałem sobie sprawę jak bardzo byłem zagubiony w tym temacie. Zagubiony dalej jestem, ale chyba zacząłem widzieć w którym kierunku iść :). Utworzyłem ten temat, gdyż dostrzegłem,że nie ma zegarka wśród automatów który spełniałby moje wymagania estetyczne i jednocześnie był w zasięgu mojego budżetu. Jak pisałem wcześniej, jestem świeży w temacie i nie mam takiego przeglądu zegarków jak zapewne ma większość z was. Chciałbym wykorzystać Waszą wiedzę, znajomość marek i konkretnych modeli zegarków, które w jakimś stopniu mogły by być substytutem zegarka na który nie mogę sobie pozwolić. Oczywiście nie chodzi mi o repliki, podróbki itp. Chodzi mi o to, żebym mógł poczuć, patrząc na zaproponowany przez Was zegarek namiastkę tego, co czuję patrząc na zegarek wymarzony. Nie łudzę się, że podobieństwa będą oszołamiające (w końcu te cacka pewnie są tak drogie też dlatego, że mają niepowtarzalny design).

Wielkość, prostota, świetny pasek...po prostu mi się podoba :angry:

podam dwa linki.pod jednym recenzja Parnisa ktory,jest kopia IWC.wyglada prawie tak samo jak orginal.

drugi link to sklep online gdzie mozna go zakupic cena smieszna plus sklep przyjmie reklamacje jesli zegarek przestanie dzialac,ma bardzo dobre recencje na watchuseek.com i w srodku mechanizm sea-gulla.sam sie zastanawiam czy nie zakupic chociaz caly czas szukam tego tourbillona

MOD MODE - regulamin

Zodiac Z08801.Victorinox Swiss Army 241340(orange).Tissot Chrono Pr50Navy.

Orient Elite FET0H002B .Magrette Regattare 500M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moje marzenie to Rolex Deepsea niestety jest coraz droższy chyba będę odkładał całe życie

Pozdr.Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety mam tak, że półśrodki nie są w stanie zastąpić mi tego, co chcę. 7-dniowy Portugalczyk przestał mnie dręczyć po nocach dopiero jak poszedłem do sklepu i go kupiłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczescie nie mam takich meczarni. Chcialbym miec kiedys Omege, ale nie az tak zeby nie spac po nocach. Poza tym zegarki bardzo szybko mi sie nudza i kupno drogiego to pieniadze w bloto w moim przypadku, dlatego bezpiecznie operuje w niskich kwotach. A ze marka bez prestizu? A kogo to? Nikt oprocz mnie i tak tego zegarka nie ogląda :)

A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt oprocz mnie i tak tego zegarka nie ogląda :)

No chyba, że jest maniakiem zegarkowym jak połowę z nas, i odruchowo kieruje na niego wzrok :).

Oczywiście o ile w ogóle go widać z pod ubranka Twojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, lipy nie uznaje i zawsze sa to zegarki marek zegarkowych, nie jakies odzieżowe popierdółki, wiec wstydu sobie nie narobie :)

A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i się dołączę do tematu :)

Może któryś z kolegów kojarzy zegarek uderzająco podobny PleAmar'a? Chodzi mi po głowie przeokrutnie :)

46832427.jpg

Strela Chronograph, Casio DW-5600E, Stowa Flieger LE, Atlantic Worldmaster, Schamburg Conceptum, Omega Seamaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze skojarzenie

ldiver.JPG

ale bardziej

BulovaDive03.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może któryś z kolegów kojarzy zegarek uderzająco podobny PleAmar'a?

Ja kojarzę że najbardziej uderzająco podobny do niego jest IWC, vintagowy compressor style diver,

Ale czy może być on godnym substytutem Pleamara, to nie wiem :) ..chyba jednak na odwrót :)

09_0529_Franck_IWC.jpg

Nastepny w kolejnosci podobienstwa chyba bedzie Ocean7

ale wciąż jest to zegarek droższy

10980_036a-600x482.jpg

W stylu super compressora pojawił się też

Hamilton Jazzmaster Traveller GMT 2

ceny nie znam, ale też w ciemno można powiedzieć, że droższy

405143d1300238574-hamilton-jazzmaster-traveler-gmt-ii-200m-review-img_2000.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nice panowie, skojarzenia jak najbardziej trafne, IWC i OCEAN wymiatają, szkoda że to wyższa półka jak dla mnie:/

może znalazłoby się coś w bardziej przystępnym zakresie cenowym :rolleyes: ?

Strela Chronograph, Casio DW-5600E, Stowa Flieger LE, Atlantic Worldmaster, Schamburg Conceptum, Omega Seamaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vostoki GAZ są robione troszkę na ten styl

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/vostok-europe-gaz14-c-134_83_157.html

Zwłaszcza te z podwójnymi koronkami, z napisem dualtime na tarczy.

Choć gwoli ścisłości nie są to divery, tylko takie GMT z niezbyt wysoką wodoszczelnością.

2426-5601057m.jpg2426-5602059m.jpg2426-5603061m.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat wszystkie 3, które pokazałeś (wersje kolorystyczne) obmacałem w weekend i odszedłem z pozytywnymi odczuciami;

mimo, że srebrno-niebieski bardzo dobrze prezentuje się w internecie, to na żywo najlepiej wygląda czarny... z podwójną koronką, to wersje z ruskim werkiem, w tych modelach jest też przeszklony dekiel i widać czarny rotor z grawerem VOSTOK;

wersje z jedną koronką są z mechanizmami Seiko, są droższe, mają pełny dekiel (brzydki jak noc) i są większe, przez co prezentują się dużo gorzej, mimo, że niby "lepsza" wersja

jeśli dzisiaj miałbym wydać tysiaka na zegarek "do wszystkiego", to z pewnością byłby to Vostok Gaz-14 z mechanizmem vostoka i w wersji stalowo-czarnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie takiego pleamara dostać ?

nie można.

To hiszpańska forumowa limitka - 200 sztuk.

Można jedynie na rynku wtórnym wypatrywać, ale to zegarek rozpowszechniony już w innych krajach, więc cena pewnie przebije pierwotną i to sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim marzeniem jest dorwać takiego:

pcamanicojardindestuill.jpg

Niestety pewnie długo będzie poza budżetem :( Dlatego postanowiłem sprawić sobie takiego:

panam4.jpg

panam2.jpg

Muszę przyznać, że świetnie sobie radzi jako substytut ;) Nieprzerwanie od ponad 2 miesięcy.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim marzeniem między innymi jest A.Lange & Sohne Zeitwerk - nie szukam substytutu, podobnego zegarka, bo to nie w moim stylu. Nie lubię, kiedy zegarki na siłe starają się być podobne do swoich bardziej luksusowych odpowiedników. Noszenie takich zegarków kojarzy mi się z buractwem.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i się dołączę do tematu :)

Może któryś z kolegów kojarzy zegarek uderzająco podobny PleAmar'a? Chodzi mi po głowie przeokrutnie :)

46832427.jpg

Wkrótce będzie coś w tym stylu i w sensownej cenie.

Niestety, to forum nie przyjmuje linków z tamtego ale wpisz sobie w guglarkę frazę " Projekt "Kompresor"? Czemu nie ...", powinno wyskoczyć na samej górze :)

A póki co w podobnym stylu jest jeszcze Android Octopuz chociaż jest bardziej surowy

ad267bkl2t.jpg

W Europie do kupienia na ebayu, w róznych wersjach kolorystycznych

http://www.ebay.pl/itm/Android-Mens-AD267BKL-Octopuz-Automatic-Black-Dial-Wat-/110924267950?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item19d39a01ae

http://www.ebay.pl/itm/Android-Mens-AD267BBUL-Octopuz-Automatic-Blue-Dial-Wat-/110938097221?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item19d46d0645

http://www.ebay.pl/itm/Android-Mens-AD267BRL-Octopuz-Automatic-Red-Dial-Watch-/140816831850?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item20c956556a

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.