Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie biała dwójka, bardzo ładny projekt. Tylko obowiązkowo z brązowym paskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie tez biala dwojka jest najladniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też biała dwójka jest najlepsza, mi podoba się właśnie wersja z datownikiem, koronka też jest ładna :)

mój typ:

post-41364-0-39221100-1328343382_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie: czy musi byc przed numerem 303skrót No.

Nie może byc samo 303 Polish Fighter Squadron, 303 Kosciuszko Squadron lub Polish 303 Squadron

Wiem ze 303 Polish Fighter Squadron i 303 Kosciuszko Squadron jest dopuszczlne i często widziałem taka pisownię na stronach angielskojezycznych.

I druga sprawa czy musi byc 303 ? moze uhonorowac wszystkie dywizjony mysliwskie PSP [Polskie Siły Powietrzne na Zachodzie] i pozniej pojsc za ciosem i styworzyc nowy zegarek dla uhonorowania załóg bombowców

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biała dwójka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biała dwójka, ale bez daty.

Popieram kolegę :)

jeżeli czarny to 6, również bez daty.

Mechanizm manualny :)

edit: Moja żona, która również kibicuje temu projektu, pyta czy będzie damska wersja? :)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

2, ale w automacie, skoro jest dostępny bardzo dobry werk ST-25...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat, jasna tarcza, bez daty, z możliwie najmniejszą ilością literatury na tarczy.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się jakoś nie podoba układ napisów lewa-prawa (jeśli nie jest to uzasadnione małymi tarczkami). Wolę klasyczny układ logotypów góra-dół.

Jeśli chodzi o ten "No. 303", to właśnie podoba mi się bardzo, ale chyba mam zboczenie ze względu na uwielbienie do Meistersingerów :)

Jeśli chodzi o mechanizm, to dla mnie zdecydowanie wygodniejszy byłby manualny. Zwłaszcza że rotor w ST-kach lubi sobie czasem nieprzyjemnie hałasować, dla mnie in minus w takim zegarku..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii napisów na tarczy:

A może by tak na godz. 12 - logo producenta, a na 6 - 303 (bez No.) Polish Fighter Squadron?

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mechanizm to dla mnie może być to zarówno automat jak i manual. Z delikatnym wskazaniem na manuala :)

Z zaprezentowanych ostatnio projektów najbardziej podobają mi się te z centralną sekundą, więc jestem za werkiem z centralną sekundą :)

Jeśli chodzi o datę to wolałbym klasyka bez daty. Ale jeśli miałaby się już pojawić to tylko na 3 lub 6 bo to skośne położenie na 4.30 zupełnie mi nie pasuje. No i oczywiście dyskretna data, czyli do białej tarczy czarne cyfry na białej tarczy.

Wskazówki podobają mi się tylko te z projektu biały 1,2 i czarny 2,6.

Chociaż też chętnie bym zobaczył ,jak prezentuje się wersja z datą na 3, "Gerlach" na 12 oraz "No.303" na 6 :)

Również chętnie bym taką wizualizację zobaczył. I myślę, że mógłby to być mój faworyt :)

Choć biała 2 również mi się podoba.

Ogólnie podsumowując jestem za białą 1(z proponowanymi zmianami co do daty i napisów) oraz białą 2 (bez daty lub ewentualnie z datą na 6)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kokpit Spitifire

640px-Spitifire_controls.jpg

http://pl.wikipedia....=20061024150631

sugeruję zwrócić uwagę na zegary z zielonymi indexami (zwłaszcza pierwszy z lewej)

lub ten z pomarańczowymi

w ankiecie brak pytania o kolor indexów i wskazówek

osobiście byłbym za tarczą kremową, bo prowadząca czarna jest już taka monotonna...

no i WR100 z zakręcaną Koronką !!!

i dochodzimy do czegoś co może być wzorem

FORTIS B-42 Black MARS 500 LE

B-42-BLACK-MARS-500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt jest taki by nawiazywac do zegarkiw narecznych noszonych przez pilotow a nie pokładowych..to juz zostało raczej zaaprobowane.

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biała dwójka podoba mi się tylko napisy dałbym w tradycyjnych miejscach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do automat/manual. Mamy możliwość wyboru. Moim zdaniem manual będzie lepszy dla takiego typu zegarka. Będzie jak większość wybierze, ale ja nie wyobrażam sobie pilota manuala. Poza tym manual może być w smuklejszej kopercie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kokpit Spitifire

no i WR100 z zakręcaną Koronką !!!

Burns ale po co zakręcana koronka w pilocie? jeszcze jak miałby być napęd manualny to już totalna porażka by była, jak w ruskich aviatorach.

Mi się taka opcja średnio widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chętnie widziałbym manual z centralną sekundą i jasną tarczą. Data raczej zbędna, ale jeśli już to na godz. 6ej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daty też wolałbym uniknąć. Chyba, że mechanizm, będzie umożliwiał szybką jej korektę. Nie będę nosił 303 codziennie a nic mnie bardziej nie irytuje niż zegarek złe wskazujący datę oraz konieczność jej mozolnego nastawiania...

No. 303 PFS to oficjalna nazwa ale oczywiście możemy to zmienić, zwłaszcza, że sama jednostka we własnej dokumentacji figuruje np jako 303 (Polish) Squadron.

Pozostałbym jednak przy pierwotnym pomyśle autorów poświęcenia zegarka 303 Sqn, a nie całym PFA/PSP. 303 jest symbolem samym w sobie, rozpoznawalnym szeroko na świecie, to raz. Po drugie ma logo, które idealnie nam się w dekiel wpasuje :).

PS

Nie róbmy zakręcanej koronki w manualu - zwłaszcza jeżeli wykonawcą byłoby (w co wątpię) MC :). Już swoje z tym patentem przeszedłem... A WR 100 jest w naszym zegarku chyba zbędne.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do daty, to tak naprawdę teraz większość zegarków ma datę. Mam jakiegoś Vintage bez daty, reszta wszystko z datą. Także, faktycznie może sobie oszczędźmy tej daty. Nie jest problemem jej zrobienie, bo ST25 ma fabrycznie datę, ale po co nam? :)

A jeśli chodzi o Dywizjon 303. Zaczęliśmy od zegarka poświęconego Dywizjonowi, niech tak zostanie. To też duże pole do manewru na przyszłość. Następny może być na przykład dla Cyrku Skalskiego, kolejne dla następnych Dywizjonów i na przykład tak jeden temat rocznie. Seria historyczna taka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście wolałbym chyba automat. Możemy mieć ST2551 w najwyższym wykończeniu AAA, lub nowszy mechanizm (nie wiem dokładnie czy to nowe ST25 czy coś innego) ale podobno z rodowanym wahnikiem.

Co do manualnych werków, czekamy na info z G.

Koronki i kopery na razie nie oceniajcie. Wziąłem ją z Alpiny, żeby w coś wrzucić projekt tarczy. Ale fakt, ładna jest, bo nawiązuje do tradycyjnych ale jednocześnie ma coś nowoczesnego w sobie. Mogę zaproponować podobną. BTW w tych omegach, które się wszystkim podobają są zupełnie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się jakoś nie podoba układ napisów lewa-prawa (jeśli nie jest to uzasadnione małymi tarczkami). Wolę klasyczny układ logotypów góra-dół.

Jeśli chodzi o ten "No. 303", to właśnie podoba mi się bardzo, ale chyba mam zboczenie ze względu na uwielbienie do Meistersingerów :)

Jeśli chodzi o mechanizm, to dla mnie zdecydowanie wygodniejszy byłby manualny. Zwłaszcza że rotor w ST-kach lubi sobie czasem nieprzyjemnie hałasować, dla mnie in minus w takim zegarku..

Fajny pomysł z tym "No. 303" imo do takiego klimatu vintage powinno jak najmniej dziać się na tarczy, minimum napisów i bez daty, ale to tylko moje widzimisię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat podniesie nam grubosc koperty i bedzie imo źle wyglądać.

Ja osobiscie nie widze problemu z ręcznym nakręcaniem, trudne to nie jest a przy regularnym noszeniu zegarka mechanicznego, uczy samodycypliny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do daty, to tak naprawdę teraz większość zegarków ma datę. Mam jakiegoś Vintage bez daty, reszta wszystko z datą. Także, faktycznie może sobie oszczędźmy tej daty. Nie jest problemem jej zrobienie, bo ST25 ma fabrycznie datę, ale po co nam? :)

Nie będę się upierał przy tej dacie, ale powiem Wam, że odkąd mam zegarek z datą, to już kilka razy się złapałem na tym, że łatwiej jest mi sprawdzić datę na ręku, niż np. w telefonie, czy kalendarzu. W mojej opinii data jest bardzo ważna, ale jak wspomniałem nie musi być. I oczywiście powinna być możliwość szybkiej zmiany daty. W przeciwnym razie faktycznie mija się to z wygodą.

Moja propozycja

(z góry przepraszam za jakość ale miałem do dyspozycji tylko Windowsowego Painta):

59780838.jpg

Uploaded with ImageShack.us

PS. Oczywiście treść napisów i wielkość do dogadania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manual poproszę ! :)

Michale bardo dużo jest przecież pilotów na Unitas-ie i wyglądają bardzo, bardzo dobrze. Przy wielkości zaaprobowanej przez większość Klubowiczów biorących udział w Naszej ankiecie 42-45mm. jeżeli dojdzie wachnik+reszta od automatu zegarek będzie wysoki jak nurek, co moim zdaniem nie jest pożądanym efektem. Pomijam nawiązanie do tradycji. ST25 ma konstrukcje modułową i wydaje mi się, że modowanie na manual jest jak najbardziej możliwe.

Także tylko handaufzug ! :)

Kilka zdjęć na manualu:

Glycine F104

1637009c.jpg

Steinhart Nav b

247573023navb_vin_neu_03.jpg

Revue Thommen airspeed:

1472293c.jpg

Takie grubości kopert przy tym rozmiarze będą moim zdaniem idealne. Ale może macie inne zdanie ? Jestem ciekaw Waszych opinii. :)

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smyr nie obraź się ale Twoja propozycja jest troszkę przeładowana :)

Wyciąłbym z niej te linie i "limited edition". Data też by mogła zniknąć.

Napis "No.303 PFS" dałbym ciut wyżej i wtedy by było moim zdaniem OK :)

Koronka zakręcana i manual to jest drobne nieporozumienie :)

Jeśli natomiast zastosowanie manuala w zamian za automat pozwoli nam zredukować grubość koperty to w takim wypadku opowiadam się już zdecydowanie za manualem.

Co do ST25 to już wielokrotnie czytałem, że ludzi wkurza odgłos wahnika i przerabiają go na manuala poprzez odkręcenie modułu automatu więc jak co to można zrobić podobny myk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.