Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Manual poproszę ! :)

Michale bardo dużo jest przecież pilotów na Unitas-ie i wyglądają bardzo, bardzo dobrze. Przy wielkości zaaprobowanej przez większość Klubowiczów biorących udział w Naszej ankiecie 42-45mm. jeżeli dojdzie wachnik+reszta od automatu zegarek będzie wysoki jak nurek, co moim zdaniem nie jest pożądanym efektem. Pomijam nawiązanie do tradycji. ST25 ma konstrukcje modułową i wydaje mi się, że modowanie na manual jest jak najbardziej możliwe.

Także tylko handaufzug ! :)

Kilka zdjęć na manualu:

Glycine F104

1637009c.jpg

Steinhart Nav b

247573023navb_vin_neu_03.jpg

Jest wersja ST2551-S i to jest wersja manualna. I na niej na razie możeby bazować I to podobno nie jest żadna chałupnicza przeróbka, tylko fabryczna wersja. Dziś bedę miał specyfikację tego werku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcana koronka w manualu i WR 100m. w pilocie inspirowanym epoką- :)

"Jest wersja ST2551-S i to jest wersja manualna. I na niej na razie możeby bazować I to podobno nie jest żadna chałupnicza przeróbka, tylko fabryczna wersja. Dziś bedę miał specyfikację tego werku "

Jeżeli Gerlach go załatwi to moim zdaniem jesteśmy w domu. :)

167159d1236137872-does-sea-gull-still-produce-2551-s.jpg

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcana koronka w manualu i WR 100m. w pilocie inspirowanym epoką- :)

"Jest wersja ST2551-S i to jest wersja manualna. I na niej na razie możeby bazować I to podobno nie jest żadna chałupnicza przeróbka, tylko fabryczna wersja. Dziś bedę miał specyfikację tego werku "

Jeżeli Gerlach go załatwi to moim zdaniem jesteśmy w domu. :)

167159d1236137872-does-sea-gull-still-produce-2551-s.jpg

Wg żródeł nie będzie problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciut słabo widac wymiary

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jednak wolałbym manualny napęd. Oczywiście bez zakręcanej koronki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wersja ST2551-S i to jest wersja manualna. I na niej na razie możeby bazować I to podobno nie jest żadna chałupnicza przeróbka, tylko fabryczna wersja. Dziś bedę miał specyfikację tego werku

Tym lepiej :)

Jestem za tym werkiem :)

Co to tej tarczy to jakoś do mnie nie przemawia... bardziej podobały mi się wcześniejsze (bez skali minutowej). No i przede wszystkim nie te wskazówki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że jest taka sprawa.. Jest parcie na vintage, a więc kremowa tarcza, epokowe wskazówki, manualny naciąg itd.. Ale jednocześnie chcecie dużą tarczę, przeważa opinia, że powinno to być 42-45 mm. Dla mnie tu jest brak konsekwencji. Wprawdzie nie robimy repliki, ale między zegarkiem ad 1941 32mm ,a ad 2012 42 mm wg mnie rozdzwięk jest zbyt wielki. Wyobrażacie sobie te jasne połacie tarczy?! Stąd propozycja skali minutowej, żeby trochę zmniejszyć optycznie ten jasny obszar po środku.

Błagam, zróbmy max 40 mm :) :)

edit: Z pewnością żaden lotnik by nie pozwolił, żeby mu z nadgarstka w oczy świacił talerzyk do kawy :)

edit 2: Te same wskazówki (vintage) zupełne inaczej wyglądają, kiedy są w zegarku 32 mm a zupełnie inaczej, jak je przeskalujemy do 42 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam się podobają bez tych indeksów minutowych, no i tak samo jak kolega wyżej nie te wskazówki, ja tam jednak wolę żeby zegarek miał nie mniej jak te 42mm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błagam, zróbmy max 40 mm :) :)

Takie czasy. Każdy chce mieć na ręku zegar jak stadion narodowy, który krzydzy "Oto jestem!" :)

W/g mnie dla tego typu zegarka, optymalnym rozmiarem byłoby 38mm, ale i tak wiem że mnie za chwilę zadziobią i zakraczą :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o rozmiar to dla mnie optymalnie byłoby w zakresie 39-41.

Natomiast jak zegar przekroczy magiczne 42 będę musiał się z projektem pożegnać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z powyższymi

wintydz z kremową tarczą

manual bardzo fajnie - jestem za

42mm max

ale jednak oponuje za zachowaniem WR100 - może być bez zakręcanej koronki (tak też się da (SEIKO 5)

bo jedni bedą go nosić raz na miesiąc a inni codziennie - ja nie chcę ciągle zdejmowac zegarka do mycia rąk czy innych zajęć

za dużo życia spędzam w rozjazdach, żeby pozwolić sobie na inne obchodzenie się z zegarkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tez pasuje 39-41, jak vintage to vintage

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie muszę mieć patelni. Zobaczymy jednak jakie koperty Gerlach będzie miał dostępne.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie muszę mieć patelni. Zobaczymy jednak jakie koperty Gerlach będzie miał dostępne.

Tu nie chodzi o dostępność. Koperta będzie zrobiona pod nasze zamówienie. Są tylko 3 warunki:

- będzie pasować rozmiarem do werku, który będziemy chcieli mieć. Jak rozumiem, w tej chwili jest to ST2551-S. Jaki jest zakres możliwych rozmiarów pod taki mechanizm - mam dostać odpowiedź,

- zamówimy minimum 50 zegarków,

- Gerlach wykona wg naszego wzoru więcej kopert i użyje ich w przyszłości do innego projektu. Tym samym nasze zegarki stracą trochę na niepowtarzalności, ale i tak lepiej, że będzie na świecie kilkaset zegarków w „naszej” kopercie, a nie np kilka czy kilkadziesiąt tysięcy, gdybyśmy brali gotową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie czasy. Każdy chce mieć na ręku zegar jak stadion narodowy, który krzydzy "Oto jestem!" :D

W/g mnie dla tego typu zegarka, optymalnym rozmiarem byłoby 38mm, ale i tak wiem że mnie za chwilę zadziobią i zakraczą :rolleyes:

Jak na razie wygrywa patelnia :D

Jakoś zwolenników mniejszych rozmiarów nie widać w ankiecie.

Dla mnie 38 to max.

Głos dałem na 37.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój głos:

42 mm

kremowa tarcza

manual

koronka bez zakręcania

bez opisu minut

logo G.Gerlach pod 12

303 Polish Squadron ("303" w jednej linii i "Polish Squadron" niżej) nad 6

bez "No."

data na 3, tj. zamiast opisu indeksu "3" -> białe tło, czarne cyfry, czarna delikatna ramka

centralna sekunda z krótszym końcem ze skrzydłami samolotu

minutowa wskazówka dochodząca do indeksów minutowych

MacAron - dasz radę to narysować? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smyr nie obraź się ale Twoja propozycja jest troszkę przeładowana :D

Wyciąłbym z niej te linie i "limited edition". Data też by mogła zniknąć.

Napis "No.303 PFS" dałbym ciut wyżej i wtedy by było moim zdaniem OK :D

W sumie to może masz rację. Chociaż jeśli będzie duża tarcza, to może nie będzie tak przeładowana :rolleyes:

Fakt, że z "limited edition" to chyba trzeba zrezygnować, bo trochę opatrzone jest.

Co do daty, to jak wspominałem nie będę płakał, jak jej nie będzie (choć chciałbym żeby była).

Ale te kreski (ala wskaźnik horyzontu) to chyba fajny pomysł, co myślicie?

P.S.1 Spróbowałem nanieść poprawki Radoha. Jak teraz?

P.S.2 Sparrow dla Ciebie nr 3 (sorki za jakość ale chciałem szybkododać jak zobaczyłem Twoj post).

45401460.jpg55481436.jpg31856511.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda bardzo fajnie.

Myślę, że bez daty i mechaniczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to może masz rację. Chociaż jeśli będzie duża tarcza, to może nie będzie tak przeładowana :rolleyes:

Fakt, że z "limited edition" to chyba trzeba zrezygnować, bo trochę opatrzone jest.

Co do daty, to jak wspominałem nie będę płakał, jak jej nie będzie (choć chciałbym żeby była).

Ale te kreski (ala wskaźnik horyzontu) to chyba fajny pomysł, co myślicie?

PS. Spróbowałem nanieść poprawki Radoha. Jak teraz?

45401460.jpg55481436.jpg31856511.jpg

troche worldmeister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeszcze trochę nad tym popracujemy :rolleyes:

troche worldmeister

Qrczę... o tym nie pomyślałem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania.

1 Po co to opisanie dywizjonu na tarczy, skoro to samo trzeba będzie skrobać na deklu?

2 Po co te wyrysowane osie rodem z Certiny DS-1? Te kreski są kompletnie niepotrzebne.

Projekt wciąż zdąża w interesującym kierunku :rolleyes: .

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa pytania.

1 Po co to opisanie dywizjonu na tarczy, skoro to samo trzeba będzie skrobać na deklu?

2 Po co te wyrysowane osie rodem z Certiny DS-1? Te kreski są kompletnie niepotrzebne.

Projekt wciąż zdąża w interesującym kierunku :D .

1 To proponujesz nic nie pisac?

2 Może dlatego, że mam DS-1 i jakoś tak mi podświadomość podpowiedziała :rolleyes:

No to jeszcze ostatnia moja propozycja (coś innego):

76224572.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej, ale teraz logotyp firmy powinien być pod dwunastką.

Wskazówka minutowa jakby była odrobinę dłuższa, godzinowa być może też.

Numer identyfikacyjny dywizjonu po usunięciu tych certinowych kresek przestał razić.

PS Fajnie by wyglądał z koronką "cebulką".

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej, ale teraz logotyp firmy powinien być pod dwunastką.

Wskazówka minutowa jakby była odrobinę dłuższa, godzinowa być może też.

Numer identyfikacyjny dywizjonu po usunięciu tych certinowych kresek przestał razić.

PS Fajnie by wyglądał z koronką "cebulką".

No to wersja "4U my friend":

93062419u.jpg

Co do długości wskazówek, to proszę o pomoc MacAron, bo ja nie mam odpowiedniego zaplecza programowego (Paint only :rolleyes: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.