Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Najssss :D .

IMO mamy bazę do dalszych dyskusji :rolleyes:

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55481436.jpg

Jak dla mnie to by mogło być, z tym, że bez tych kresek :D

Kreski po pierwsze przypominają zarówno Atlantica jak i Certine. Poza tym w wersji z datą kreski dziwnie wyglądają bo każda jest innej długości.

PS. Smyr co najwyżej jak już tak bardzo chcesz kreski sugerujące horyzont to zostaw tylko poziome.

Edit:

Smyr... szybciej poprawiasz niż ja piszę :rolleyes:

To jest mój faworyt :D

93062419u.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najssss :D .

IMO mamy bazę do dalszych dyskusji :rolleyes:

To jest mój faworyt :D

W takim razie mam prośbę: MacAron czy mógłbyś odrobinkę poprawić moje niedoróbki (bazowałem tylko na Twoich jpg'ach) i zrobić analogiczną wersję z czarną (lub grafitową) tarczą? Wtedy możnaby iść kroczek dalej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jednak oponuje za zachowaniem WR100 - może być bez zakręcanej koronki (tak też się da (SEIKO 5)

bo jedni bedą go nosić raz na miesiąc a inni codziennie - ja nie chcę ciągle zdejmowac zegarka do mycia rąk czy innych zajęć

za dużo życia spędzam w rozjazdach, żeby pozwolić sobie na inne obchodzenie się z zegarkiem

Burns, czy Ty myjesz ręce maczając je aż po łokcie w umywalce, żeby zegarek musiał mieć taką wodoszczelność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, a ja mam takie zasadnicze pytanie. Jest szansa, że do wakacji się wyrobimy z realizacją tego projektu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, a ja mam takie zasadnicze pytanie. Jest szansa, że do wakacji się wyrobimy z realizacją tego projektu?

Musiałaby szybko skonkretyzować się ostateczna forma zegarka. Przy wielu osobach zainteresowanych (potencjalnie wnoszących poprawki do projektu), szanse raczej marne :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie te kreski podobaja, ale bez nich tez jest OK. Jestem za naciagiem reczynym i brakiem daty.

Jesli ten zegarek przejdzie mniej wiecej w takiej formie i w granicach 1k pln to bede bardzo szczesliwym czlowiekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś mnie tutaj skrytykował, że inspiracji szukam w zegarach pokładowych

a szukamy zegarka "pradziadka"

czy ktoś w takim razie dysponuje zdjęciami, jakie zegarki nosili piloci z tamtych lat ?

o ile zegarek prawdopodobnie nabędę za kremową tarczę z niebieskimi wskazówkami ... to

uważam, że na chwilę obecną koperta jest chyba zbyt współczesna a napis 303 to chyba jedyne co ma łączyć z tamtą epoką

może jednak coś w stylu Łucz de Lux

http://zegarkiclub.p...-moze-byc-wart/

poza tym piloci kojarzą się w ubiory ze skór licowych a Wy wstawiacie tutaj pasek z aligatora tongue.gif i to jeszcze czarnego

Dywizjon303.jpg

dekiel

PSP_Dywizjon_303.jpg

http://blogbiszopa.pl/2010/10/walka-i-przyjazn/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blake

Tego Ci nikt nie powie, lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Burns

Wszystko jest w tym wątku :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia zegarków noszonych przez pilotów RAF, PAF a nawet niewyrazne fotki zegarków pilotów 303 z 1940 są już w tym wątku. Co więcej, aktualnie przerabiany zegarek jest wzorowany na Omedze z bodajże 1942 noszonej w polskim lotnictwie.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MacAron

a gdyby zechciało Ci się jeszcze wsadzić projekt 1,1 w tą kopertę omegopochodną tongue.gif przerabiając tarczę na kremową, wskazówki na niebieskie i centralną sekundę zamiast tej małej ?

albo prościej, dodając trójkącik na 12 tongue.gif

pytam i proszę, bo mogłoby to być bardzo ciekawe zamiast klonowania Omegi 1:1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym piloci kojarzą się w ubiory ze skór licowych a Wy wstawiacie tutaj pasek z aligatora tongue.gif i to jeszcze czarnego

Proszę powiedz, że żartujesz :rolleyes:.

Kroko znalazł się na wizualizacji, bo jakiś pasek musiał się znaleźć.

Z twojej wypowiedzi wynika, że nie śledzisz wątku od początku. Odniesienia do zegarków radzieckich odrzucono zaraz na początku ze względów ideolo. Tak samo trójkącik jako spuściznę po zegarkach stricte niemieckich.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś mnie tutaj skrytykował, że inspiracji szukam w zegarach pokładowych

a szukamy zegarka "pradziadka"

czy ktoś w takim razie dysponuje zdjęciami, jakie zegarki nosili piloci z tamtych lat ?

o ile zegarek prawdopodobnie nabędę za kremową tarczę z niebieskimi wskazówkami ... to

uważam, że na chwilę obecną koperta jest chyba zbyt współczesna a napis 303 to chyba jedyne co ma łączyć z tamtą epoką

może jednak coś w stylu Łucz de Lux

http://zegarkiclub.p...-moze-byc-wart/

Dywizjon303.jpg

dekiel

PSP_Dywizjon_303.jpg

http://blogbiszopa.pl/2010/10/walka-i-przyjazn/

Proponuję czytać cały temat. jest tam jasno napisane, że koperta, koronka i pasek to jest z innego zegarka, tylko, żeby zwizualizować tarczę. Na niej się na razie koncentrujemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Myślę, że Burns śledzi wątek i jego propozycje nie są przypadkowe. Mam wrażenie, że celowo próbuje rozwodnić konkretne ustalenia i propozycje, ale nie wiem na co liczy? Na zmęczenie materiału? Na to, że "zagada" zbliżające się do końca uzgodnienia? :rolleyes: Nie rozumiem go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może Wy pozwolicie mi zrozumieć siebie?

czy znowu chodzi o pieniądze ?

wątek rozgrywa się od sześciu dni, preferencje zmieniają się jak w kalejdoskopie

i raptem wszystko jest już klepnięte, wszystkie próby zmiany sytuacji są negowane ?

poza tym mam również wrażenie, że rozgrywa się między kilkoma osobami

@MacAron - na stronie 7 piszesz, że będziesz jeszcze konsultował z historykami, dzisiaj kilka stron później wiesz już wszystko a swoje projekty z tamtej strony, włożony czas i pracę wyrzuciłeś do kosza?

pogratulować dynamiki

zapytam wprost - kolejny komercyjny wątek na wypromowanie G.Gerlach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns - jak dla mnie to wątek o zegarku, który ma powstać. G.Gerlach był wspominany jako potencjalny wykonawca - to Ci tak przeszkadza? Wykonawca, który, mimo iż jest w stanie (tak się na obecnym etapie prac wydaje w każdym razie) wykonać to, co wymyślimy w zakładanej cenie, nie jest jeszcze ostatecznie zaakceptowany. Ja osobiście nie widzę tu jakiejś nadzwyczajnej promocji.

Zapytam wprost - z czego wynika takie postrzeganie tego watku przez Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns

No i wszystko jasne.

Kolego sympatyczny, jeżeli interesuje cię tylko rozpętywanie zadymy to nie zabieraj głosu w wątku.

Wydaje mi się, że najlepiej jak tylko kilka osób ma moc decyzyjną, w tym wypadku koledzy Mac Aron i Hendrix89.

Gdyby wszyscy decydowali ten projekt ciągnąłby się jak rosyjski podforunowy (bez urazy).

O jakie pieniądze ci chodzi? Budżet z grubsza jest określony.

Jesli cie mierzi, że projekt ma wykonać G.Gerlach zaproponuj alternatywne, ale konkretne rozwiązanie (w ramach zakładanego budżetu) i weź odpowiedzialność za wykonanie.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A może ci ludzie naprawdę chcą zrobić sobie niedrogi, fajny zegarek. Rozumiem niechęć do chińszczyzny, ale wierz mi, większości forumowiczów wojenki między tym forum i CW wiszą. Jeśli Gerlach zrobi to co autorzy pomysłów planują to czemu nie? Jak widać, im taniej tym szybciej. I to chyba dobrze.

Jeśli będą alternatywni wykonawcy pomysłów, to wybierze się lepszego, ale na razie takich możliwości nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze 2 lutego wymienione wyżej osoby nic nie wiedziały w owej Omedze - dziś są już guru...

ok, przepraszam, że oddycham - już nie zabieram głosu

zobaczę co powstanie

gratuluję dynamizmu

i mam nadzieję, że gra będzie warta świeczki a nie będę musiał czytać kolejnych westchnień typu ach, och i ech tylko z tego powodu, że powstał kolejny zegarek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież chodzi o to żeby powstał kolejny zegarek :rolleyes:.

A miarą jego sukcesu będzie ilość forumowiczów, którzy go poprą siłą swoich portfeli.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns, zaproponuj alternatywne rozwiązanie. Krytykować można wszystko i zawsze, przedstawić coś dobrego niekoniecznie :rolleyes:

'' Cena 2000 PLN na zegarek klubowy niemeicki lub szwajcarski to za mało '' T.T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi tutaj trollowaniem zaczyna pachnieć :rolleyes:

Proponuję skupić się na meritum.

"Parówkowym skrytożercom mówimy zdecydowane NIE!"

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby rozwiać niejasności. O G. Gerlach przeczytałem, gdy natrafiłem na ORP Sokół, ORP Dzik, ale mimo, że mi się te zegarki podobały, nie nabyłem żadnego z nich, gdyż po prostu nie mam środków na każdy zegarek, jaki widzę, a trafił mi się trochę inny zegarek do kupienia, i odłożyłem zakup, któregoś z nich na później. Nawiązałem z nimi kontakt po raz pierwszy kilka dni temu. Było to jakoś wtedy, co napisałem, że próbuję się z nimi skontaktować. Jeszcze w międzyczasie ktoś zrobił mi kawał i się pod nich podszywał.

Ani ja ani MacAron nie mamy nic z tego, że z nimi rozmawiamy. Chcemy zrobić projekt u nich, z przyczyn, które cały czas podkreślam. Z resztą MacAron dopiero sam przekonał się do nich wczoraj, gdy sam zaczął kontaktować się w sprawie koperty i doszedł do porozumienia, że zrobią co chcemy, ale wykorzystają później nasze koperty w następnym projekcie.

Wcześniej spotykałem się wiele razy z twierdzeniem, że ktoś usilnie zwalcza ich. Że kogoś boli, że można zrobić w Polsce tani i dobry zegarek. Nie brałem tych opinii na poważnie, bo uważałem, że to jest trochę przesadzone i niezasadne. Ale pisanie: "zapytam wprost - kolejny komercyjny wątek na wypromowanie G.Gerlach ?" Utwierdza mnie, że może to prawda, że są u nas i takie jednostki.

Z prezesem fundacji, de facto forumowiczem z innego forum, współpracuje się póki co, przez te 2 dni dobrze, nie mam do niego zastrzeżeń. Jeśli ktoś ma swoje zastrzeżenia do G. Gerlach, niech napisze je otwarcie albo nie atakuje całego projektu. A przynajmniej nie, dopóki ja i MacAron nim kierujemy.

Atakujesz? Zrób sam coś konstruktywnego. Konkurencyjny projekt, czy coś. Możesz nawet skontaktować się z IWC i zrobić z nimi projekt oparty na Grande Complication w platynie do 1000 złotych.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież chodzi o to żeby powstał kolejny zegarek :rolleyes:.

A miarą jego sukcesu będzie ilość forumowiczów, którzy go poprą siłą swoich portfeli.

Takiej odpowiedzi oczekiwałem! - wszystko w temacie

@Hendrix89 - tobie też dziękuję - trzeba było Panowie tak odrazu

jak napisałem, to co wybraliście przez te 6 dni też bardzo dobre (może przez to, że wzorowane na O)

ale chyba po to jest ten temat, że jak ktoś chce kółko czy trójkąt to ładnie odpowiadacie jako piloci projektu - Nie, bo ponieważ (nawet jak to będzie setny raz) zwłaszcza jeżeli informacje zaszyte są w postach a nie podsumowane i skumulowane w pierwszym poście

ostatnie wasze wpisy(znajdź sobie) uważam, za niestosowne (zwłaszcza, że MacAron też nie od razu wszystko wiedział ) - poprawcie się chłopaki cool.gif

życzę powodzenia, na pewno krwi Wam jeszcze upuszczę smile.gif, żeby projekt nie był na poziomie parówek, które dorosły toudi wyżej przywołuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej odpowiedzi oczekiwałem! - wszystko w temacie

Jesteśmy tym usatysfakcjonowani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.