Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Przyrządy z napisem G.Gerlach były montowane w samolotach PZL.11, PZL.37 Łoś i PZL.23 Karaś, więc nie rozumiem skąd te opory.

Stąd, że akurat przy tym projekcie inne samoloty wchodzą w grę i z tego, co się orientuję (a orientuję się w stopniu bardzo niewielkim) w takowych Gerlach nie występował. Oczywiście, to jest moja subiektywna opinia, że "mi się nie widzi" :P

Zresztą, wolałbym w ogóle uniknąć jakiejkolwiek nazwy wykonawcy na tarczy (na deklu - OK).

Kwestię (nie)występowania nazwy "G.Gerlach" na PZL-ce już rozumiem, dzięki za info chłopaki :)

EDIT:

Nie mozna - skroc na bitly.com i wrzuc.

Rozchodzi się oczywiście o ten link z chinawatches. Dzięki Janku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszyscy myśleli że tak, a okazało się że nie :)

Chciałbym zauważyć, że jeszcze nikt nie widział na oczy gotowej tarczy do zegarka podforumowego :P

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę na Omedze:)

Oczywiście to tak na szybko, Widziałbym tu jednak potrzebę lekkiego odejścia od oryginału. Może limitacja na tarczy zalatwi sprawę. I kusi mnie jeszcze zmiana sekundowej wskazówki

post-45237-0-15535600-1328222073_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chomior, prawda :P

Poza tym tam to jest w zasadzie tak o ile się nie mylę, że kilkanaście firm działa pod jednym dachem, mają wspólne linie, itp, tylko różne brandy.

Koperta i koronka zależą od nich. Ale tak jak pisałem, możemy się dogadać, jeśli będzie duża ilość osób.

Logo G. Gerlach musi być na tarczy, ale tu pewnie nie ma problemu z umiejscowieniem, itp.

Szkiełko nie jest dla nich problemem.

Wszystko zależy od Was. Ja bym z nimi wolał to robić, niż z kimś innym, bo uważam, że u nich efekt będziemy mieć zadowalający. Uważam, że nasz Custom powinien trafić w ich ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chomior, prawda :P

Poza tym tam to jest w zasadzie tak o ile się nie mylę, że kilkanaście firm działa pod jednym dachem, mają wspólne linie, itp, tylko różne brandy.

Koperta i koronka zależą od nich. Ale tak jak pisałem, możemy się dogadać, jeśli będzie duża ilość osób.

Logo G. Gerlach musi być na tarczy, ale tu pewnie nie ma problemu z umiejscowieniem, itp.

Szkiełko nie jest dla nich problemem.

Wszystko zależy od Was. Ja bym z nimi wolał to robić, niż z kimś innym, bo uważam, że u nich efekt będziemy mieć zadowalający. Uważam, że nasz Custom powinien trafić w ich ręce.

Ale jeśli większa ilość osób będzie przeciw logo, to warto będzie się rozejrzec za konkurencją, chocby wspomnianym MC. Prawa rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sądzę, że na rezygnację z nazwy własnej to mało kto się zgodzi, także nie widzę w ich nazwie większego problemu. Ale to moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMaron, oba projekty są ładne. Proste, lecz nie prostackie, skromne i eleganckie. Takie jak zegarki z epoki. Wybieram biały :P.

Wydłużyłbym jednak sekundnik.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie.

Ciekawe, że na stronie właściwego GERLACH-a www.gerlach.pl w dziale historia jest o niby tym samym Gerlachu, ale tu Samuel a tam Gustaw. Jestem ciekaw, czy się cokolwiek dogadały firmy między sobą co do praw do nazwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS

Jeżeli chętnych będzie więcej to w 1940 roku walczył jeszcze jeden polski dywizjon myśliwski - 302. Oznaczenie WX. Wszedł do walki wcześniej ale takich sukcesów oraz takiej sławy nie osiągnął.

Jeśli piszemy o innych polskich dywizjonach to wspomnę o pochodzącym z mojego rejonu 308 Dywizjon Myśliwski"Krakowski"(również walczący pod niebem Anglii od 1940 roku) - zwróćcie uwagę na ładne logo:

http://www.308.cieszyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=17

i przesławny Polski Zespół Myśliwski "Cyrk Skalskiego"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Zesp%C3%B3%C5%82_My%C5%9Bliwski

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie.

Ciekawe, że na stronie właściwego GERLACH-a www.gerlach.pl w dziale historia jest o niby tym samym Gerlachu, ale tu Samuel a tam Gustaw. Jestem ciekaw, czy się cokolwiek dogadały firmy między sobą co do praw do nazwy.

Tylko to nie ich strona (fundacji) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie.

To o innym Gerlachu.Historia patrona,firmy i inne tego typu informacje sa na stronie fundacji - gerlach.org.pl

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie było tak, że Samuel Gerlach - GERLACH, DZISIEJSZY GERLACH S.A. http://gerlach.pl/pl/strona/o-firmie-250-lat-historii

Gustaw Gerlach - FABRYKA INSTRUMENTÓW OPTYCZNYCH I RYSUNKOWYCH G. GERLACH, dzisiejsza SKALA? http://madein.waw.pl/fabryki/index.php?option=com_content&view=article&id=58:fabryka-instrumentow-optycznych-i-rysunkowych-g-gerlach&catid=44:rodmiecie&Itemid=101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zapytanie, czy mogę z wizualizować swój pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko to nie ich strona (fundacji) :P

O tym mówię :) Że jest jeszcze drugi, ten właściwy G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze producent (Gerlach czy ktokolwiek kto sie podejmie przeciewziecia) zgodzi sie na tarcze bez logo tak jak to robi n.p. Stowa. (Jesli nie to proponuje kontakt z innymi producentami zegarkow..)

Chyba, ze zrobi nam zegarek sama Omega lub Longines ..lub inna historyczna manufakura.

Zamiast logo wyobrazalbym sobie (ewentualnie) napis "303" i nic wiecej. Nic wiecej nie potrzeba.

A na deklu mozna by wygrawerowac reszte informacji wlacznie z.. tym co ustalimy..

Naprawde nie ma co zasmiecac tarczy zbednymi dodatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie było tak, że Samuel Gerlach - GERLACH, DZISIEJSZY GERLACH S.A. http://gerlach.pl/pl/strona/o-firmie-250-lat-historii

Gustaw Gerlach - FABRYKA INSTRUMENTÓW OPTYCZNYCH I RYSUNKOWYCH G. GERLACH, dzisiejsza SKALA? http://madein.waw.pl/fabryki/index.php?option=com_content&view=article&id=58:fabryka-instrumentow-optycznych-i-rysunkowych-g-gerlach&catid=44:rodmiecie&Itemid=101

chodziło mi o to, że chyba powołują się na tę samą postać historyczną, ale mają dwa różne imiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym mówię :) Że jest jeszcze drugi, ten właściwy G

Raczej nie ma wlasciwego - bylo tak jak mowi Hendrix.Poczytaj na stronie,Gustaw Gerlach mial naprawde spore powodzenie i ma duzo do pochwalenia sie.Po prostu zbieznosc nazwisk :P

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zapytanie, czy mogę z wizualizować swój pomysł?

chyba nikt nie zabroni :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie, bo taki był projekt, ale później oni sami zaproponowali w swoich wizu opcję bez logo/nazwy:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/60238-rosyjski-zegarek-forumowy-temat-finalny-zbiorczy/page__view__findpost__p__738760

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamiast logo wyobrazalbym sobie (ewentualnie) napis "303" i nic wiecej. Nic wiecej nie potrzeba.

W świecie anglosaskim taki napis od razu skojarzony by został z... kalibrem brytyjskiej broni strzeleckiej 0,303 cala, 7,7 mm. Powinno się pisać ".303" ale bywa różnie.

Hawekr Hurricane przenosił 8 km strzelających taką amunicją.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny życiorys. Ja bym tu nie doszukiwał się nic więcej. Gustaw się urodził, jak już Samuel przybył do Warszawy. Więc to nie może być ten sam człowiek.

Jeden zajmował się stalą, itp. Drugi przyrządami optycznymi i mierniczymi.

Gerlach na 100% nie zgodzi się na usunięcie nazwy.

Jeden z naszych forumowiczów zaproponował mi, że on założył manufakturę i zaczął produkować zegarki. Na razie nie ma w planach lotnika, ale może spróbować coś ogarnąć, do czego się zaoferował.

Żeby nie było niejasności. Nie chcę tego zlecać dużej fabryce. Na naprawdę fajne marki z zachodu nas nie stać. Badziewia nie chcemy. Ruskiego nie chcecie i tupiecie nogami, dla zasady. Dlatego zaproponowałem G. Gerlach. Jeśli wypowiecie się, że nie chcecie Gerlacha, to napiszę do kogoś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W świecie anglosaskim taki napis od razu skojarzony by został z... kalibrem brytyjskiej broni strzeleckiej 0,303 cala, 7,7 mm. Powinno się pisać ".303" ale bywa różnie.

Hawekr Hurricane przenosił 8 km strzelających taką amunicją.

OK. Nie wiedzialem. Bronia sie raczej nie interesuje. :P

Obawiam sie jednak zbednych "wypracowan" na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o to, że chyba powołują się na tę samą postać historyczną, ale mają dwa różne imiona.

To są dwie różne osoby, dwa osobne biznesy i dwie różne historie:

Samuel Gerlach - noże, nożyczki, porcelana.

Gustaw Gerlach - przyrządy i zegary pokładowe, instrumenty optyczne, urządzenia pomiarowe i precyzyjne.

Zbieżność nazwisk jest zupełnie przypadkowa.

BTW ten projekt z jasna tarczą świetny, jednak czerwony sekundnik, taki sobie. Taką minimalistyczna tarczę szkoda psuć "literaturą", zatem widziałbym na niej jedynie logo/nazwę producenta i "broad arrow" - niestety obawiam się, że trzeba będzie wystarać się o pozwolenie na wykorzystanie tego symbolu w brytyjskim M.O.D.

Nieśmiało chciałbym zaproponować aby ta tarcza nie była śnieżnobiała, ale lekko "zwintydżowana", któryś z odcieni złamanej bieli, lub bardzo jasnokremowa.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwona wskazówka pasuje do czarnej tarczy. Na białej tarczy z niebieskimi wskazówkami, czerwony sekundnik [imho] jest banalny.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.