Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@mroova

Kawa nie lubi dużych różnic temperatury, dlatego podgrzewa się filiżanki. Podgrzej mleko do temperatury 65°C => wyzwala się słodycz (są takie bolcowe termometry) lub na oko, ważne żeby nie zagotować mleko. Dolej takie cieple mleko i kawa będzie smakować o wiele lepiej. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@GostRado Dziękuję za poradę - rano spróbuję wersję uproszczoną i podgrzaną w mikrofali filiżankę z mlekiem podstawię pod ekspres. Po południu - "wersja advanced".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u mnie kiedyś kawa była tylko i wyłącznie espresso,  teraz bez mleka nie dam rady , poranna espresso macchiato,  w ciągu dnia cortado , późnym popołudniem cappuccino,  czarna tylko turecka lub arabska jak jestem zagranicą...starzeję się 😅

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co się zmuszać do czegoś, co nam nie smakuje. To ma być chwila przyjemności. Ja wypiję i mocne espresso z 25g kawy jak i ze spienionym mlekiem, ale musi być porządnie, o konsystencji jogurtu, bez bąbli.  Żona jak jej zrobię latte po południu to wypije, ale z rana to tylko jej smakuje tradycyjna parzucha: zmielone 18g do ulubionego kubka, zalane ukropem🤦‍♀️, troszkę cukru trzcinowego i mleko z lodówki🤦‍♂️


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

unikam cukier trzcinowy do kawy , wyraźnie zmienia smak kawy w porównaniu do białego , nie tylko słodzi ale dodaje niepożądany smak  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Idę właśnie zrobić sobie doppio bez cukru i bez mleka 😁
 


image.png.9e20df121d1c6b80e35fc1efe0e06eb3.png

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Żeby kawa smakowała bez cukru i ewentualnie bez mleka, to najpierw trzeba umieć, jak ją zrobić, żeby nie była kwaśna i gorzka, dlatego kawosze posiłkują się wspomnianymi polepszaczami smaku, bo inaczej nie daliby rady łyka  przełknąć. Poza tym każdy ma swoje preferencje smakowe. 

 

 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, bez napinki. Żarcik taki. Każdy lubi to co lubi. 
 

image.thumb.jpeg.1e9d216df9113fd5be3401d716166a96.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wszystkie przetestowane ale wiem że włoska robota wpada na stałą listę zakupów, super jestfc90ce1e5a49ca92c0ba07d6dd74fb78.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedna z nielicznych dobrych włoskich kaw:

20210124_152241.jpg


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 18.04.2025 o 08:30, bober5264 napisał(-a):

Jeszcze nie wszystkie przetestowane ale wiem że włoska robota wpada na stałą listę zakupów, super jestfc90ce1e5a49ca92c0ba07d6dd74fb78.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
 

I dla mnie na pewno najbardziej pasowała. 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzam nową palarnię.

 

 

IMG_0292.png


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, machlo napisał(-a):

Sprawdzam nową palarnię

Ja też, rzekomo kopi luwak 🤔:

 

IMG_20250425_112137.jpg

IMG_20250425_112104.jpg

IMG_20250425_113450.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

Ja też, rzekomo kopi luwak 🤔:

 

IMG_20250425_112137.jpg

IMG_20250425_112104.jpg

IMG_20250425_113450.jpg

 

Dosłownie gówniana kawa. ;)


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie ciekaw byłem tego mleka UHT , zrobiłem test porównawczy z mlekiem z którego korzystam na codzień,  no i wgrał , ma bardziej aksamitną piankę , o bogatszym smaku,  może przez zwiększoną ilość białka 3,6 vs 3,1g 

 

 

20250427_163758.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak i łatwiej kwiatki się maluje.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oryginalne... na pewno żaden latteart'owiec takiego wzoru nie zrobi 🙂


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie owocowo => Tanzania i bardzo owocowo => Kenia.

20250429_161901.jpg


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Tym razem w natarciu palarnia Praska, od lewej: jasno palone ziarna, średnio i ciemniej:

20250509_193343.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMG_20250513_180956_113.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

👍

Gwatemala będzie najbardziej kwaśna, znaczy owocowa 🙂


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 16.04.2025 o 16:23, Louis Cypher napisał(-a):

Idę właśnie zrobić sobie doppio bez cukru i bez mleka 😁
 


image.png.9e20df121d1c6b80e35fc1efe0e06eb3.png

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.