machlo 7725 #1051 Posted July 20 Ja do przelewu używam tego https://timemoreeu.com/products/timemore-electric-coffee-grinder-sculptor/?variant=49130277699831 i daje radę. 1 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1052 Posted July 21 Dzisiaj przed pracą pierwsze prawdziwe espresso Już zaczyna wyglądać i smakować przyzwoicie 1 Share this post Link to post Share on other sites
Keniutek 307 #1053 Posted July 21 Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach? Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się? 0 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1054 Posted July 21 Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach? Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się?Na pewno się sprawdzi bo Jura robi dobre automaty. Ja mam E4 tylko czarne kawy. Chciałem wymienić na J10 ale poszedłem w inną stronę 0 Share this post Link to post Share on other sites
Keniutek 307 #1055 Posted July 21 No i teraz podoba mi się J10 🙄 😅 0 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1056 Posted July 21 No i teraz podoba mi się J10 To może powiem ,że ja chciałem J10 ze względu na możliwość parzenia kaw na zimno cold brew. Dobrze że Ci nie wspomniałem o Z10 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #1057 Posted July 21 Robi kawy na ciepło i zimno, i kosztuje ułamek ceny Jury. 😁 Właśnie dziś przelałem sobie na lód i wyszła pyszna zimna kawa dla ochłody. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1058 Posted July 24 Czy używacie w swoich kolbach filtrów ?Ja tak bardziej z ciekawości kupiłem jeden metalowy i paczkę papierowych. Nie widzę różnicy w czasie ekstrakcji ani w smaku kawy. Ten metalowy troszkę uciążliwy bo po wybiciu ciastka kawowego trzeba grzebać w odbijaku. Ale te papierowe to fajna sprawa. Czysty prysznic , ciastko nie przykleja się do prysznica przy drobnym mieleniu. Jak Wasze opinie na temat tych filtrów ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1059 Posted July 24 (edited) Nie używam. Nie przykleiło mi się ciastko do prysznica, nigdy. Coś błędnie robisz. Edited July 24 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1060 Posted August 2 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1061 Posted August 5 (edited) Panie i Panowie, z Warszawy i okolic, jakby ktoś miał czas i ochotę posmakować kawy kategorii specialty, to niech wpadnie na kawkę. Kawy z palarnii Praska są w moich stałych zamówieniach, a Praska Brazylia Cerrado 100% Arabica zawsze musi u nas być, bo to ulubiona mojej żony. Na filmiku dyrektor Paweł, a Piotr główny roaster palarni jest aktualnym mistrzem Polski. https://www.instagram.com/reel/DM7BuZJoU98/?igsh=aHVnZHlqZm02Ym83 Edited August 5 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1062 Posted August 6 Akurat w sobotę będę w Warszawie to może podjadę - dzięki za info A tymczasem według mnie najlepsze i najbardziej powtarzalne espresso wychodzi mi z kawki od HB Toucan Blend 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1063 Posted August 6 (edited) Lekki tygrysek widzę👏 HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej 🙂 Edited August 6 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1064 Posted August 6 Lekki tygrysek widzę HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej 70% do 30% jest w tym klasycznym Toucanie. 100% Arabiki mają w moim zdaniem dobrej kawie Brazylia Campo Das Vertenes Espresso i tam faktycznie o tygrysku mogę pomarzyć Ale ja dopiero zaczynam zabawę i muszę jeszcze wiele kaw spróbować i bardzo dużo się nauczyć. 1 Share this post Link to post Share on other sites
stefanekmac 45 #1065 Posted August 6 Przyszedł aeropress oryginal. Kawę mam z Brazylii w prezencie. Sporo jeżdżę a nie wszędzie jest kawka z rana. To małe więc nawet do skutera wejdzie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1066 Posted August 9 (edited) W kawiarnii Green Caffe Nero potrafią zrobić poprawnie kawę. Taka uwaga, jeśli zamawiacie w kawiarnii espresso lub jakąś białą, to ZAWSZE na podwójnym espresso, gdyż mało jest kawiarnii, gdzie potrafią zrobić pojedyncze espresso. Ja, nie chwaląc się, umiem, ale do tego potrzeba sitka VST 7-mio gramowego, tampera o średnicy bazy 41mm i dedykowanego funnela. Edited August 9 by GostRado 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1067 Posted August 10 Latte dla żony: 5 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Adi 4709 #1068 Posted August 14 Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1069 Posted August 14 4 godziny temu, Adi napisał(-a): Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. Jaka metoda parzenia, sprzęt? 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1582 #1070 Posted August 14 u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1071 Posted August 15 (edited) 10 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼 To bardziej ristretto, jeśli czas parzenia wynosi 23 ÷ 27s? Natomiast, jeżeli mniej niż 20s, to przyczyną może być za gruby przemiał w ustawieniu żaren młynka lub starszy wypał kawy. Edited August 15 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11343 #1072 Posted August 15 (edited) @GostRado Pytanie do naszego speca! Kupiłem ostatnio kawę, którą piłem u kontrahenta. Byłem zachwycony - smakiem i aromatem. Zaparzył mi ją w ekspresie, zrobiłem to samo - lura bez smaku... Co jest grane? 😫 Kawa to Bromberg Kaffe Original Blend: Poniżej legenda; intensywność: słodycz: kwasowość: stopień palenia: Rekomendowane sposoby zaparzania: ekspres ciśnieniowy, french press, parzenie tradycyjne, kawiarka. Zarówno wówczas jak i teraz parzona przez ekspres ciśnieniowy. Jakieś sugestie odnośnie młynka, temperatury parzenia? Edited August 15 by Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10509 #1073 Posted August 15 (edited) @Autor1984 Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂 ¹ Jaki kontrahent ma ekspres? ² Jaki Ty masz? ³ Jaki typ kawy pijesz? Tutaj masz moje informacje: Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂 Napisz na PW podaj swój numer telefonu. Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza. Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g. Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko! UWAGA: zmianę stopnia mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi! Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. Edited August 15 by GostRado 2 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
satanic 16012 #1074 Posted August 15 Ostatni taki zestaw. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11343 #1075 Posted August 15 10 minut temu, GostRado napisał(-a): @Autor1984 Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂 ¹ Jaki kontrahent ma ekspres? ² Jaki Ty masz? ³ Jaki typ kawy pijesz? Tutaj masz moje informacje: Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂 Napisz na PW podaj swój numer telefonu. Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza. Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g. Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko! UWAGA: zmianę stopnia mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi! Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. Dziękuję za odpowiedź. 1. Nie mam zielonego pojęcia. 2. Philips LatteGo seria EP 544x 3. Crema. Kawa jest świeżo palona (Bromberg Kaffe); robi to na bieżąco. Nie miałem bladego pojęcia, że zmiana stopnia mielenia powinna odbywać się podczas pracy młynka - dzięki ! Pokombinuję 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites