Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

Dzisiaj przed pracą pierwsze prawdziwe espresso
7ebd5df9e7cf19c8d0801f57d6538795.jpg
Już zaczyna wyglądać i smakować przyzwoicie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach?

Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Są tutaj użytkownicy Jury S8? Czy może coś innego w podobnych pieniądzach?
Dla mnie czarna 2-3x w tyg. żona i dzieciaki jakieś mleczne wynalazki, sprawdzi się?

Na pewno się sprawdzi bo Jura robi dobre automaty. Ja mam E4 tylko czarne kawy. Chciałem wymienić na J10 ale poszedłem w inną stronę

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i teraz podoba mi się J10 🙄 😅

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i teraz podoba mi się J10  
 

To może powiem ,że ja chciałem J10 ze względu na możliwość parzenia kaw na zimno cold brew.
Dobrze że Ci nie wspomniałem o Z10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robi kawy na ciepło i zimno, i kosztuje ułamek ceny Jury. 😁

Właśnie dziś przelałem sobie na lód i wyszła pyszna zimna kawa dla ochłody.

image.thumb.png.a288863d18bdce632046b43bbd1cde9d.png


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy używacie w swoich kolbach filtrów ?
Ja tak bardziej z ciekawości kupiłem jeden metalowy i paczkę papierowych.
ca33762e04ef13494f1b599babf7e34a.jpg&key=9b568ca9862dac5e1bf357630978db1417efd1c40c509d34b1cb6b878f8c4f9c
Nie widzę różnicy w czasie ekstrakcji ani w smaku kawy.
Ten metalowy troszkę uciążliwy bo po wybiciu ciastka kawowego trzeba grzebać w odbijaku.
Ale te papierowe to fajna sprawa. Czysty prysznic , ciastko nie przykleja się do prysznica przy drobnym mieleniu.
Jak Wasze opinie na temat tych filtrów ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie używam. 

 

Nie przykleiło mi się ciastko do prysznica, nigdy. Coś błędnie robisz.

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Panie i Panowie, z Warszawy i okolic, jakby ktoś miał czas i ochotę posmakować kawy kategorii specialty, to niech wpadnie na kawkę. Kawy z palarnii Praska są w moich stałych zamówieniach, a Praska Brazylia Cerrado 100% Arabica zawsze musi u nas być, bo to ulubiona mojej żony. Na filmiku dyrektor Paweł, a Piotr główny roaster palarni jest aktualnym mistrzem Polski. 

 

https://www.instagram.com/reel/DM7BuZJoU98/?igsh=aHVnZHlqZm02Ym83

 

 

Screenshot_20250805_075941_Instagram.jpg

Screenshot_20250805_075551_Samsung Internet.jpg

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat w sobotę będę w Warszawie to może podjadę - dzięki za info

A tymczasem według mnie najlepsze i najbardziej powtarzalne espresso wychodzi mi z kawki od HB Toucan Blend

0a1163bb5d755cbf96c05d0613b34106.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Lekki tygrysek widzę👏 

 

HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej 🙂

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lekki tygrysek widzę 
 
HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej

70% do 30% jest w tym klasycznym Toucanie.
100% Arabiki mają w moim zdaniem dobrej kawie Brazylia Campo Das Vertenes Espresso i tam faktycznie o tygrysku mogę pomarzyć
Ale ja dopiero zaczynam zabawę i muszę jeszcze wiele kaw spróbować i bardzo dużo się nauczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyszedł aeropress oryginal. Kawę mam z Brazylii w prezencie.  Sporo jeżdżę a nie wszędzie jest kawka z  rana. To małe więc nawet do skutera wejdzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

W kawiarnii Green Caffe Nero potrafią zrobić poprawnie kawę.

 

Taka uwaga, jeśli zamawiacie w kawiarnii espresso lub jakąś białą, to ZAWSZE na podwójnym espresso, gdyż mało jest kawiarnii, gdzie potrafią zrobić pojedyncze espresso. Ja, nie chwaląc się, umiem, ale do tego potrzeba sitka VST 7-mio gramowego, tampera o średnicy bazy 41mm i dedykowanego funnela.

20250809_151404.jpg

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. 
 

IMG_7781.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Adi napisał(-a):

Taka nie pos ni wydra 65 ml z 10g. 
 

IMG_7781.jpeg

Jaka metoda parzenia, sprzęt?


=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
10 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

u mnie espresso jest 25ml z 16g kawy , jura E8. i dopiero jest 👌🏼

To bardziej ristretto, jeśli czas parzenia wynosi 23 ÷ 27s? Natomiast, jeżeli mniej niż 20s, to przyczyną może być za gruby przemiał w ustawieniu żaren młynka lub starszy wypał kawy.

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@GostRado

Pytanie do naszego speca!

Kupiłem ostatnio kawę, którą piłem u kontrahenta. Byłem zachwycony - smakiem i aromatem. Zaparzył mi ją w ekspresie, zrobiłem to samo - lura bez smaku...

Co jest grane? 😫

Kawa to Bromberg Kaffe Original Blend:

Poniżej legenda;

intensywność:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarna
słodycz:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarno
kwasowość:
Pełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarnaBrak ziarnaBrak ziarna
stopień palenia:
Pełne ziarnoPełne ziarnoPełne ziarnoBrak ziarnaBrak ziarna
Rekomendowane sposoby zaparzania: ekspres ciśnieniowy, french press, parzenie tradycyjne, kawiarka.
Zarówno wówczas jak i teraz parzona przez ekspres ciśnieniowy.
Jakieś sugestie odnośnie młynka, temperatury parzenia?
Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@Autor1984

 

Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂

 

¹ Jaki kontrahent ma ekspres?

² Jaki Ty masz?

³ Jaki typ kawy pijesz?

 

Tutaj masz moje informacje:

 

Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂  Napisz na PW podaj swój numer telefonu. 

 

Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza.

Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. 

Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g.

 

Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko!


UWAGA: zmianę stopnia  mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi!

 

Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. 

 

Edited by GostRado

=> Joie de Vivre <=

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, GostRado napisał(-a):

@Autor1984

 

Jest wiele przyczyn. To jest kawa średnio palona. Z kolby łatwiej zrobić poprawne espresso, zaś z automatu już nie, gdzie lepiej współgrają średnio-ciemne lub ciemne wypały. Automatowi ze względu na jego ograniczenia techniczne trzeba umiejętnie pomóc 🙂

 

¹ Jaki kontrahent ma ekspres?

² Jaki Ty masz?

³ Jaki typ kawy pijesz?

 

Tutaj masz moje informacje:

 

Tutaj masz trochę moich zaleceń. Jak samodzielnie nie uzyskasz zadowalających efektów, możesz do mnie zadzwonić i przez telefon Ci pomogę optymalnie ustawić. Godzinę może to potrwać 🙂  Napisz na PW podaj swój numer telefonu. 

 

Amatorzy kawy z automatu i pytają mnie o rady, jak poustawiać taki ekspres, żeby kawa była jak najlepsza.

Pierwsza czynność to ustawienie temperatury parzenia w zależności od stopnia wypalenia ziarna. W zasadzie są trzy opcje: wysoka > jasne ziarno, średnia > średnie ziarno, niska > ciemne ziarna. Dlaczego napisałem "w zasadzie", gdyż ta faktyczna temperatura może być inna od zadanej (temperatura w automatach nie jest precyzyjna), więc należy z nią poeksperymentować. Z mojego doświadczenia, nie ustawiałem tej najniższej nawet na bardzo ciemno palonych ziarnach, ale niekiedy kawa jest smaczna przy ciemnym ziarnie. 

Nie zawracajcie sobie głowy gramową ilością zmielonej kawy w module zaparzającym. Aby napar był jak najlepszy ustawiamy na 30 ÷ 40ml (jak ktoś lubi - może zacząć od ristretto, tj mniejszej ilości wody) oraz maksymalną dozę mielonki (chyba tak jest przy podwójnym espresso, gdzie różne pojemności występują w poszczególnych automatach) i najważniejsze: tak kombinujemy stopniem mielenia młynka, aby czas ekstrakcji wynosił minimum 20s, a lepiej z 30s (w niektórych automatch wyciągałem 35s). Można też zważyć uzyskany napar wagę z podziałką 0,1g.

 

Mamy teraz prawidłowo ustawione espresso z automatu. Jak chcesz słabszy, tj rozwodniony napar, to dolewasz chłodniejszej wody z czajnika, tak z 70÷75°C. NIGDY nie lej wody przez zużyte ciastko programem z automatu, np 150ml, jeśli zależy Ci na jakości kawy! Niektóre automaty mają funkcję americano, gdzie woda leci czysta, oddzielnym obiegiem, nie przez ciastko!


UWAGA: zmianę stopnia  mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka! Na nowym ustawieniu robimy ze trzy shoty w celu ustabilizowania. W zależności od stopnia wypalenia ziarna i jego świeżości może być rozrzut na skali ustawień młynka o parę klików w jedną lub drugą stronę. Są też automaty np Jura e8, EC, gdy zmieniamy, jak młynek nie pracuje. Należy przeczytać w instrukcji obsługi!

 

Aby wszystko się zgrało, kawa musi być świeżo palona, najlepiej kategorii specialty. Szczególnie jest to ważne przy ekspresach automatycznych, z powodu oczywistych ich ograniczeń, gdzie stawia większy opór podczas parzenia => od tej już starszej, 3 miesięce od wypalenia. 

 

Dziękuję za odpowiedź.

 

1. Nie mam zielonego pojęcia.

2. Philips LatteGo seria EP 544x

3. Crema.

 

Kawa jest świeżo palona (Bromberg Kaffe); robi to na bieżąco. 

Nie miałem bladego pojęcia, że zmiana stopnia mielenia powinna odbywać się podczas pracy młynka - dzięki ! 

Pokombinuję ;) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.