Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

Posted (edited)

@mroova

Kawa nie lubi dużych różnic temperatury, dlatego podgrzewa się filiżanki. Podgrzej mleko do temperatury 65°C => wyzwala się słodycz (są takie bolcowe termometry) lub na oko, ważne żeby nie zagotować mleko. Dolej takie cieple mleko i kawa będzie smakować o wiele lepiej. 

Edited by GostRado

Share this post


Link to post
Share on other sites

@GostRado Dziękuję za poradę - rano spróbuję wersję uproszczoną i podgrzaną w mikrofali filiżankę z mlekiem podstawię pod ekspres. Po południu - "wersja advanced".

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie kiedyś kawa była tylko i wyłącznie espresso,  teraz bez mleka nie dam rady , poranna espresso macchiato,  w ciągu dnia cortado , późnym popołudniem cappuccino,  czarna tylko turecka lub arabska jak jestem zagranicą...starzeję się 😅

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma co się zmuszać do czegoś, co nam nie smakuje. To ma być chwila przyjemności. Ja wypiję i mocne espresso z 25g kawy jak i ze spienionym mlekiem, ale musi być porządnie, o konsystencji jogurtu, bez bąbli.  Żona jak jej zrobię latte po południu to wypije, ale z rana to tylko jej smakuje tradycyjna parzucha: zmielone 18g do ulubionego kubka, zalane ukropem🤦‍♀️, troszkę cukru trzcinowego i mleko z lodówki🤦‍♂️

Share this post


Link to post
Share on other sites

unikam cukier trzcinowy do kawy , wyraźnie zmienia smak kawy w porównaniu do białego , nie tylko słodzi ale dodaje niepożądany smak  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Idę właśnie zrobić sobie doppio bez cukru i bez mleka 😁
 


image.png.9e20df121d1c6b80e35fc1efe0e06eb3.png

Edited by Louis Cypher

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Żeby kawa smakowała bez cukru i ewentualnie bez mleka, to najpierw trzeba umieć, jak ją zrobić, żeby nie była kwaśna i gorzka, dlatego kawosze posiłkują się wspomnianymi polepszaczami smaku, bo inaczej nie daliby rady łyka  przełknąć. Poza tym każdy ma swoje preferencje smakowe. 

 

 

Edited by GostRado

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie wszystkie przetestowane ale wiem że włoska robota wpada na stałą listę zakupów, super jestfc90ce1e5a49ca92c0ba07d6dd74fb78.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.04.2025 o 08:30, bober5264 napisał(-a):

Jeszcze nie wszystkie przetestowane ale wiem że włoska robota wpada na stałą listę zakupów, super jestfc90ce1e5a49ca92c0ba07d6dd74fb78.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
 

I dla mnie na pewno najbardziej pasowała. 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzam nową palarnię.

 

 

IMG_0292.png


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, machlo napisał(-a):

Sprawdzam nową palarnię

Ja też, rzekomo kopi luwak 🤔:

 

IMG_20250425_112137.jpg

IMG_20250425_112104.jpg

IMG_20250425_113450.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

Ja też, rzekomo kopi luwak 🤔:

 

IMG_20250425_112137.jpg

IMG_20250425_112104.jpg

IMG_20250425_113450.jpg

 

Dosłownie gówniana kawa. ;)


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie ciekaw byłem tego mleka UHT , zrobiłem test porównawczy z mlekiem z którego korzystam na codzień,  no i wgrał , ma bardziej aksamitną piankę , o bogatszym smaku,  może przez zwiększoną ilość białka 3,6 vs 3,1g 

 

 

20250427_163758.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oryginalne... na pewno żaden latteart'owiec takiego wzoru nie zrobi 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Tym razem w natarciu palarnia Praska, od lewej: jasno palone ziarna, średnio i ciemniej:

20250509_193343.jpg

Edited by GostRado

Share this post


Link to post
Share on other sites

👍

Gwatemala będzie najbardziej kwaśna, znaczy owocowa 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.04.2025 o 16:23, Louis Cypher napisał(-a):

Idę właśnie zrobić sobie doppio bez cukru i bez mleka 😁
 


image.png.9e20df121d1c6b80e35fc1efe0e06eb3.png

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.