Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Melitta Barista TS Smart (tego mam), Jura E8, S8, DeLonghi Eletta Ultra (tego też mam), mam też Saeco Lirika OTC (ten jest zdecydowanie najsłabszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, GostRado napisał(-a):

A z jakimi automatami porównywałeś?

Zapewne z tymi w przedziale cenowym 2548, 99 a 2549,01 zł. :P 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Anansi napisał(-a):

Zapewne z tymi w przedziale cenowym 2548, 99 a 2549,01 zł. :P 

Niezwykle "błyskotliwa" wypowiedź.

Szczerze gratuluję. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Altus napisał(-a):

Jura E8, S8, DeLonghi Eletta Ultra

Jeżeli twierdzisz, że Nivona robi lepsze espresso z automatu od tych cytowanych, to wynika z tego, że nie potrafisz prawidłowo ustawić parametrów tych ekstresów.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, GostRado napisał(-a):

Jeżeli twierdzisz, że Nivona robi lepsze espresso z automatu od tych cytowanych, to wynika z tego, że nie potrafisz prawidłowo ustawić parametrów tych ekstresów.

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. 

Pisałem: uwzględniając jakość, wygodę użytkowania, cenę i smak parzonych kaw

Nivona kosztuje 2,5 tys. Melitta i Delonghi ponad 4 tys, wspomniane Jury 5-7 tys zł.

Nivona 821 parzy porównywalne kawy z Melittą TS Smart i ekspresami Jury, moim zdaniem lepsze niż Delonghi, a parametry tych ekspresów potrafię ustawić bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Altus napisał(-a):

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. 

Pisałem: uwzględniając jakość, wygodę użytkowania, cenę i smak parzonych kaw, a parametry tych ekspresów potrafię ustawić bez problemu.

A ja zacytowałem: smak parzonych kaw. Napisz, jak ustawisz parametry np Jury S8 do ziarna średnio palonego, aby zrobiła jak najlepsze espresso?

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, GostRado napisał(-a):

Napisz, jak ustawisz parametry np Jury S8 do ziarna średnio palonego, aby zrobiła jak najlepsze espresso?

Nie mam Jury S8, jeżeli kiedykolwiek ją kupię, w co wątpię, to bez problemu ustawię według swoich preferencji,  a najlepsze espresso to rzecz umowna i dla każdego może oznaczać coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Altus napisał(-a):

...a najlepsze espresso to rzecz umowna i dla każdego może oznaczać coś innego.

Słuszna uwaga. 👍

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawy z Jury S8 i E8 miałem okazje porównywać w stosunku do Melitty, Nivony i Delonghi wykonane przez fachowców w tej branży, nie przez marketingowców, ustawione podobnie według moich oczekiwań, ten sam stopień zmielenia, temperatura parzenia i ilość kawy.

Jak już pisałem Melittę i Delonghi mam i używam. Nivona 821 pod względem parzenia kawy, konstrukcyjnie, to w zasadzie to samo co Melitta TS Smart.

Edytowane przez Altus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Altus napisał(-a):

Delonghi mam i używam

To napisz, jak z tego automatu zrobisz najlepsze espresso z średnio palonego ziarna. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz problem ze zrozumieniem co piszę?

Najlepsze espresso to takie, które Tobie smakuje, nie ma ogólnego pojęcia "najlepsze espresso".

Co więcej pojecie średnio palona kawa też jest bardzo umowne i ma ścisły związek z rodzajem kawy.

Zadane przez Ciebie pytanie jest co najmniej dziwne..., ale zadam Ci takie same - jak zrobisz najlepsze espresso ze średnio palonego ziarna  przy pomocy ekspresu Melitta TS Smart  i Delonghi Eletta Ultra?

Tak na marginesie - Włosi twierdzą, że do espresso należy używać ciemnopalonego ziarna, ale wg mnie to kwestia gustu i smaku, ale dla Ciebie jako ortodoksyjnego fachowca użycie średniopalonych ziaren powinno być nie do przyjęcia.😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Altus napisał(-a):

Masz problem ze zrozumieniem co piszę?

Nie mam. Po prostu wiem, że nie masz pojęcia, jak ustawić dany ekspres, aby wydobyć z danego ziarna jak najlepszy smak. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, GostRado napisał(-a):

Nie mam. Po prostu wiem, że nie masz pojęcia, jak ustawić dany ekspres, aby wydobyć z danego ziarna jak najlepszy smak. 

Ustawienie ekspresu do kawy to żadna filozofia.

Zwyczajnie popisujesz się swoją wiielką, oczywiście w swoim mniemaniu fachowością., wynikającą wyłącznie z zakupu drogich i mało użytecznych w codziennym życiu urządzeń mających podkreślić ową „fachowość”

Nie oceniaj innych nic nie wiedząc na ich temat.

19 minut temu, GostRado napisał(-a):

Po prostu wiem

Tak w ogóle to znasz z własnego doświadczenia ekspresy Melitta TS Smart, Nikona 821 i DeLonghi Eletta Ultra?

Jeżeli znasz, to napisz w czym Nivona jest gorsza od Melitty ii DeLonghi w kwestii parzenia „dobrej” kawy?

Gwoli ścisłości,

nie mam Nivony, żeby ją bez powodu wychwalać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi