Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ale sam wiesz, że niedoświadczony ma z tym duży problem.

Chodzi o poszukiwanie w dywanie drutu sprężynującego.

miałem, przerabiałem ale znalazłem sposób. troche oliwy na pazur i w miejsce sprężyny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze piszecie z czasem, bo początkiróżne i nie zawsze łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,złożyłem po czyszczeniu kolejną Slave tym razem w automacie 2427, zegarek mocno spieszy około minutę na godzinę.

1. Zegarek spieszył już przed czyszczeniem.

2. Balans przed czyszczeniem chodził bez problemu, po czyszczeniu chodzi ale po dokręceniu mostka się zatrzymuje, trzeba dołożyć kolejną podkładkę (blaszkę) pod mostek, wtedy chodzi jak nie dokręcę zbyt mocno. Nie wiem co może być przyczyną tego że problem występuje po czyszczeniu a przed nie występował.

3. Podmieniałem kotwicę na inną i zegarek tak samo spieszy.

4. W zegarku słychać dziwny przydźwięk, nie jest cały czas, pojawia się co 2 – 4 sekundy i trwa jakieś kolejne 3 sekundy. Delikatny dźwięk, jakby ocierające się zwoje delikatnej sprężynki. Znika i za kilka sekund znowu się pojawia. Występuje może nieco częściej w pozycji pionowej zegarka niż w pozycji poziomej.

Macie pomysł co może być nie tak?

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,złożyłem po czyszczeniu kolejną Slave tym razem w automacie 2427, zegarek mocno spieszy około minutę na godzinę.

1. Zegarek spieszył już przed czyszczeniem.

2. Balans przed czyszczeniem chodził bez problemu, po czyszczeniu chodzi ale po dokręceniu mostka się zatrzymuje, trzeba dołożyć kolejną podkładkę (blaszkę) pod mostek, wtedy chodzi jak nie dokręcę zbyt mocno. Nie wiem co może być przyczyną tego że problem występuje po czyszczeniu a przed nie występował.

3. Podmieniałem kotwicę na inną i zegarek tak samo spieszy.

4. W zegarku słychać dziwny przydźwięk, nie jest cały czas, pojawia się co 2 – 4 sekundy i trwa jakieś kolejne 3 sekundy. Delikatny dźwięk, jakby ocierające się zwoje delikatnej sprężynki. Znika i za kilka sekund znowu się pojawia. Występuje może nieco częściej w pozycji pionowej zegarka niż w pozycji poziomej.

Macie pomysł co może być nie tak?

może włos sklejony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lub kapkę sie przymagnesował.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Po pierwsze oceń przez lupę czopy balansu, widać je przez kamienie nakrywkowe. Opis odpowiada mniej więcej przelaniu łożysk osi balansu lub wychwytu. Ewentualnie oliwy tam gdzie nie powinno być.

Kolejna inspekcja dotyczy płaszczyzny włosa. Spirala prostopadle i równo w czasie pracy do osi.

Połóż mechanizm na lusterku i sprawdź czy nie spada amplituda oscylacji balansu?

Dokręciłeś poprawnie klocek włosa?

Jeżeli przed czyszczeniem działało na skręconym półmostku balansu i działało to i teraz powinno. Skoro nie działa to gdzieś jest błąd.

Zawsze możesz zmienić miejscami łożyska osi balansu, góra-dół.

Jak masz to zmień jeden a najlepiej oba bębny ze sprężynami naciągowymi.

Tak swoją drogą masz jakiś niefart do Slav :) . Spokojnie wszystkie  "wyprostujesz". To nie jest kwestia narzędzi czy umiejętności a umiejętnego wywarcia swej woli.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter,

Mam parę pytań:

1. Jak rozumiem czopy balansu mam ocenić pod kątem ich zużycia/złamania?

2. Jak ocenić czy łożyska są przelane, po prostu je jeszcze raz umyć i nasmarować?

3. Nie wiem jak zadziałać z tym lusterkiem, podłożyć pod mechanizm, niewiele będzie widać. Oceniać zmianę amplitudy/wychyleń balansu przy różnych położeniach mechanizmu (pionowe, poziome)?

4. Klocka włosa nie odkręcałem, także powinien być ok.

5. Na który problem może wpłynąć podmianka bębna ze sprężyną, na spieszenie zegarka czy zatrzymywanie się balansu? Podejrzewasz że co nie tak jest z bębnem?

Na pewno coś jest nie tak z tym brzęczeniem, wygląda mi to na włos, o coś się ociera lub zwoje się ocierają o siebie. Faktycznie może coś być nie tak z płąszczyzną włosa

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czopy balansu należy zawsze oglądać ponieważ gdy balans chodzi na sucho to takie czopy zetrą się i zaostrzą na końcach a wtedy oś jest to wymiany bo zegarek raczej nie będzie dobrze chodził.

Balans sprawdzać najłatwiej na słuch w kilku pozycjach i sprawdzać czy przy któreś pozycji amplituda słabnie.

Oleju najlepiej tyle dawaj a nie będziesz miał problemu z przeoliwieniem. Olej oczywiście moebius.

post-80460-0-31925000-1510080387_thumb.jpg

Charakterystyczne brzdękanie to objaw niedoczyszczonego włosa, namagnesowanego lub ze o coś zahacza.

Jeszcze sprawdź czy aby klocek włosa nie zahacza o wieniec czyli czy nie jest za niski, za mało wsadzony. Podmianka bębna A raczej sprężyny jest wtedy gdy sprężyna jest zuzyta i daje mało mocy i zegarek się późni bądź ma miał rezerwę chodu. Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu czy jest odpowiednio wyczyszczona i nasmarowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Najlepiej porównaj wygląd i zachowanie czopa w łożysku między mechanizmem sprawnym a takim z felerem. To widać jak przylega czoło czopa do kamienia nakrywkowego. 

Jak mechaizm kładziesz na lusterku to tak by od strony patrzenia wypadał balans. Z zasady balans jest z boku tego typu mechanizmu. Bez obaw, to co chcesz zobaczyć, zobaczysz pod niewielkim kątem. Chodzi o to by mechanizm nie poruszał się w czasie testu bo zmaniejszenie amplitudy oscylacji może trwać nawet kilka sekund.

Przydźwięk to przydźwięk. Jak go masz to musisz się nauczyć odróżniać ten wywołany wadliwą pracą wychwytu od tego związanego ze spiralą włosa. Patrząc z boku na mechanizm, balans widać jak zwija się włos i z czym ma styczność. Czasami zdarza się, że jest lekko przekoszony i dopiero w dynamicznej pracy ociera np. o półmostek. Klucz na przesuwce regulacyjnej jest sprawny i zamknięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady, jutro siądę nad werkiem i spróbuje coś ustalić.

Szkoda, że muszę go znowu prawie całego rozłożyć, juz tak pięknie założyłem wskazówki. No ale to nauczka żeby nie składać jak leci tylko zwrócić większą uwagę na ocenę stanu części bezpośrednio podczas montażu.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady, jutro siądę nad werkiem i spróbuje coś ustalić.

Szkoda, że muszę go znowu prawie całego rozłożyć, juz tak pięknie założyłem wskazówki. No ale to nauczka żeby nie składać jak leci tylko zwrócić większą uwagę na ocenę stanu części bezpośrednio podczas montażu.

Właśnie na tym polega piękno sztuki zegarmistrzostwa, każda część werku musi być skrupulatnie sprawdzana aby zegarek poprawnie funkcjonował☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Wprawa przychodzi z czasem. Dlatego zegarmistrze śpią spokojnie. Wiedzą, że jak ktoś się zaprze i chce zrobić pierwszy i ostatni zegarek zgodnie ze wskazówkami pewnego zacnego forum to będzie to pierwszy i ostatni robiony przezeń zegarek :D .

Akurat Slava to nie jest aż taki łatwy i szybki mechanizm do ruchomienia. Ma kilka narowistości szczególnie w mechanizmach od strony cyferblatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie miedzy innymi ten filmik spowodował że zacząłem się interesować zegarkami niecały rok temu. Wolno mi idzie bo mam mało czasu, ale się zaparlem bo uwielbiam mechanikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiedziałem trochę nad Słavą i poza tym że stwierdziłem uszkodzenie kół automatu, to nadal nie ustaliłem co jest przyczyną śpieszenia. Najbardziej podejrzane są czopy balansu, jakieś takie bardzo cieniutkie. Zamówiłem nowy mechanizm 2428 i będę po kolei podmieniał elementy, aż ustalą finalnie co jest nie tak.

A póki co odkładam Sławy i biorę się dla odmiany za Poljota 2616.2h w obudowie 55g, czarna tarcza - stan mechanizmu na razie nieznany.

Pytanie - czy części 2616.2H i 2614.2H są takie same (oczywiście poza automatem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są zamienne tylko oprócz sprężyny napędowej

W sławie czopy osi balansu są cieńkie.

A koła automatu w sławie bardzo często są uszkodzone i ciężko jest znaleźć dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed rozkręceniem wspomnianego zegarka 2616.2H, postanowiłem go dokładnie sprawdzić, żeby uniknąć późniejszych niespodzianek. Okazało się, że w pozycji nastawiania czasu, podczas obracania koronki jest bardzo duży opór, do tego stopnia że wykręciła się koronka (poprzedniemu właścicielowi bo nie było jej już w zegarku) i połamały się zęby koła zmianowego (tego zazębionego z kołem nastawczym).

Podejrzewam, że powodem jest zatarcie się ćwiertnika  (co prawda udało mi się go dosyć łatwo ściągnąć). Czy w takim przypadku wystarczy go tylko przed montażem troszkę naoliwić? Osobiście uważam, że oliwienie sprzęgła ciernego to dziwny pomysł, no ale tak wyczytałem w Jendritzkim.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba oś minutową i cwiertnik oczyścić przed oliwieniem i sprawdzić czy nie ma uszkodzeń. To połączenie MUSI być oliwione w innym wypadku jest taki problem jak Opisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed rozkręceniem wspomnianego zegarka 2616.2H, postanowiłem go dokładnie sprawdzić, żeby uniknąć późniejszych niespodzianek. Okazało się, że w pozycji nastawiania czasu, podczas obracania koronki jest bardzo duży opór, do tego stopnia że wykręciła się koronka (poprzedniemu właścicielowi bo nie było jej już w zegarku) i połamały się zęby koła zmianowego (tego zazębionego z kołem nastawczym).

Podejrzewam, że powodem jest zatarcie się ćwiertnika (co prawda udało mi się go dosyć łatwo ściągnąć). Czy w takim przypadku wystarczy go tylko przed montażem troszkę naoliwić? Osobiście uważam, że oliwienie sprzęgła ciernego to dziwny pomysł, no ale tak wyczytałem w Jendritzkim.

Tam gdzie metal trze o metal trzeba podać olej.

Wydeptane mi5s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Ma ktoś z Was pomysł jak wymienić szkło w Rakiecie TV? Mam wrażenie, że jest wklejone w kopertę a nigdy z czymś takim się nie spotkałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z Was pomysł jak wymienić szkło w Rakiecie TV? Mam wrażenie, że jest wklejone w kopertę a nigdy z czymś takim się nie spotkałem. 

Ja już z kilkoma się spotkałem, że były wklejone. Mi osobiście nie udało się ich wyjąć w całości tylko po kawałku trzeba wyczyścić kopertę od środka i wsadzić nowe bez wklejania.

Edytowane przez MISTYK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją wrzuciłem do gorącej wody poleźala w niej około 5 min i szkło puscilo bez problemu

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Czy ring w 55g powinien być przyklejony do koperty.

W zegarku który robię tarcza została mocno wytarta na brzegach (ten obszar który częściowo jest pod ringiem - niestety wytarcia są częściowo widoczne po zmontowaniu całości)

post-98656-0-74968100-1510822287_thumb.jpg

Powodem wytarcia jest ring, który jest pozycjonowany w jednym punkcie względem koperty, ale ogólnie jest luźny, przesuwa się i obciera tarczę

post-98656-0-50768600-1510822411_thumb.jpg

No i stąd pytanie czy powinien być przyklejony. Na kopercie przed czyszczeniem były ślady po kleju, ale nie wiem czy to z ringu czy ze szkiełka. 

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim ring był na stałe (ten sam model)

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi