Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Rozebrałem sobie popularnego Wostoka do czyszczenia szkiełka, i trafiłem na coś takiego. Czy ktoś wie co może ta liczba oznaczać i czemu akurat znajduje się koło koronki? Pierwsze widzę, dlatego pytam.

urddwdavstx8o9w1.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

chciałbym zasięgnąć Wasze opinii i odwołać do Waszego doświadczenia.

Kupiłem Bratu na prezent Łucza de luxe 2209.

Zgodnie z Jego prośbą, chciałbym usunąć tarczę z tego zegarka aby pod wskazówkami było widać po prostu mechanizm.

Z tego czego już się dowiedziałem problem będzie z zamocowaniem wskazówki godzinowej.

Czy jest jakis sposób aby uzyskać taki efekt? Czy taka modyfikacja jest do wykonania?

Z góry dzięki

Nie lepiej takiego gotowca kupic?

http://www.ebay.de/itm/Skelett-Uhr-Russische-Luxus-Marken-Uhr-NEU-/221906358297?hash=item33aaa65019

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko trzeba mieć świadomość że ten zegarek nie ma nic wspólnego z rosyjską fabryką Slava a pochodzi z chińskiej manufaktury o nazwie CIJABA. :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem to do kolegi który pytał o skeletora żeby nie nabrał się na niby ruskie napisy.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da się jakoś zabezpieczyć popękane tarcze zegarków z lat 30-40 by się dalej nie wykruszały (tam całe płaty odpadają)? Trzeba to ewentualnie samemu robić czy zegarmistrz się tym zajmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można nałożyć warstwę lakieru bezbarwnego. Najlepiej lakier wodny. Trzeba to przetrenować na jakiejś złom tarczy żeby za grubo nie napsikać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek ktory jak lezy to chodzi praktycznie idealnie. Niestety jak go zaloze na reke to pozni sie albo zatrzymuje na chwile (nie wiem ciezko to zaobserwowac). Co mu moze byc?

Problem rozwiazany, u zegarmistrza i to za darmo ;D Zajzal do srodka cos pogrzebal, powiedzial ze cos tam spadlo, wyregolowal i teraz chodzi praktycznie co do sekundy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiazany, u zegarmistrza i to za darmo ;D Zajzal do srodka cos pogrzebal, powiedzial ze cos tam spadlo, wyregolowal i teraz chodzi praktycznie co do sekundy ;)

Cos czyli wlos z regulatora. efekt moze byc podobny jak brudny wlos. Najwazniejsze, ze sie udalo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Panowie, czy jest możliwość założenia szkiełka mineralnego do Rakiety rzymianki 2609 ?

post-69664-0-97329700-1434556504_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy oryginalne szkło w Poljocie 55G ma tak ostre krawędzie jak 3133 czy jest tylko płaskie ale krawędzie ma wyoblone. Wydawało mi się ze wiem ale okazuje się że nie... :D

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam regulator poljota 55g - spieszyl sie 2 minuty wiec przesunalem regulator o 2 mm na "-" i nie ma zadnego efektu... Dziala dokladnie tak samo... Co zle robie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Wystawił ktoś na allegro chrono typowo wojskowe i piszę tam ze krawędzie ma wyoblone, natomiast dla cywilów krawędzie były ostre. Ile w tym prawdy? I jeszcze jedno, ile było poljotów w stali?

Edytowane przez arc76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś, czas temu szukałem osi sekundnika do majaka ПЧЗ i poradzono mi, że od pobiedy może być ok. Okazuje się, że rzeczywiście, od starych werków pobied z pierwszej moskiewskiej, tych z pasami, oś sekundy wraz z kołem zębatym pasuje idealnie. Dzięki za radę :)

Może komuś się to przyda więc piszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam pytanie odnośnie łucza 2209 z białą tarczą arabską. Zauważyłem na tarczy delikatny ledwo widoczny kolisty ślad po wskazówce godzinowej, przy nastawianiu godziny widać jak w/w wskazówka opiera się o tarczę z lekkim oporem. Pytanie czy zdejmować oprawkę i mańdrować przy owej wskazówce trochę ją podgjąć czy darować sobie temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawic wskazowkem, slad bedzie przyrastal.

Nie podginac, tylko zdjac i zalozyc ponownie, albo umiejetnie podciagnac przy kolnierzu w gore sprawdzajac czy nie zaczyna o minutowa zaczepiac.

BTW biale tarcze w luczach bardzo dobrze znosza proby czyszczenia wiec mozna nawet pokusic sie o usuniecie sladu po wskazowce, jesli to jest jeszcze farba z niej, a nie wytarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest przyczyną? Mimo czyszczenia i smarowania mechanizmu, jak wykręci się sprężyna, balans zatrzymuje się zawsze w tej samej pozycji i po ponownym nakręceniu sprężyny nie ruszy póki nie zatrzęsę zegarkiem.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by się przyjrzeć paletom kotwicy oraz ząbkom koła wychwytu. Może być że na kamieniu kotwicy pozostało jakieś zabrudzenie, lub na kole wychwytu. Może też być tak, że palety nie zostały posmarowane, suche nie będą dobrze funkcjonować. Jeżeli wszystko jest ok. to pozostaje delikatne odkształcenie jednego ząbka koła wychwytu, takie, że nie powoduje zatrzymywania zegarka, ale wystarczające by nie wystartował samoistnie. Gdyby nie to, że piszesz iż jest po czyszczeniu, to bym obstawiał zanieczyszczenie. Zakładam, że zegarek po serwisie ma osie i łożyska w dobrym stanie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palety są posmarowane,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palety są posmarowane,

Łożyska też, osie całe. Zegarek robi 5 sekund na dobę do przodu. Rezerwa chodu też ok. Podmienię kotwicę no inną w takim razie i zobaczymy. Koła wychwytu nie mam zapasowego, ale może wymiana kotwicy pomoże.

Trzeba by się przyjrzeć paletom kotwicy oraz ząbkom koła wychwytu. Może być że na kamieniu kotwicy pozostało jakieś zabrudzenie, lub na kole wychwytu. Może też być tak, że palety nie zostały posmarowane, suche nie będą dobrze funkcjonować. Jeżeli wszystko jest ok. to pozostaje delikatne odkształcenie jednego ząbka koła wychwytu, takie, że nie powoduje zatrzymywania zegarka, ale wystarczające by nie wystartował samoistnie. Gdyby nie to, że piszesz iż jest po czyszczeniu, to bym obstawiał zanieczyszczenie. Zakładam, że zegarek po serwisie ma osie i łożyska w dobrym stanie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi