Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

wiadomo ze jest niedziela,do tego uwazam ze dla dobra projektu nie ma co podejmowac decyzji na szybko. Czy w zwiazku z tym jest mozliwosc przesuniecia terminu zapisow?

a post wyżej mamy

TERMIN PRZEDŁUŻONY DO ŚRODY, DO GODZINY 12:00.

;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chęci zmiany werka pociągną zaraz postulaty o poprawienie kopert, może wskazówek, koronki.. bo jak poprawiamy jedno to czemu i nie drugie.. i wrócimy do punktu wyjścia. Jesteśmy już na takim etapie że osobiście nie widzę szans na głębokie zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezakręcana koronka jest OK.

Moim zdaniem to jedyna zmiana jaka powinna być uwzględniona

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mierzyłeś ? bo mi linijka pokazuje dla koperty z bezelem 9mm

13mm to może będzie z wypukłym deklem

mierzyłem suwmiarką razem z deklem. OK - może jest 12,9mm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jednak przy tej grubości jeszcze raz poddać pod rozwagę opcję automatu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jednak przy tej grubości jeszcze raz poddać pod rozwagę opcję automatu ?

No to byłby jeszcze odrobinę grubszy ;) Poza tym ten automat byłby i tak zakrzyczany, nie pasuje ideowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cofam pytanie o koronkę. wygląda na to, że zmyliły mnie "rzuty" poziome (zresztą, powiekszyłem sobie obrazek i wcześniej zaobserwowane różnice zniknęły "jak sen jaki złoty" ;) ). nadal ciekawi mnie jednak jaki ostatecznie ma być kolor tarczy - taki jak na obrazkach Dmn, czy jakiś bardziej kremowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal ciekawi mnie jednak jaki ostatecznie ma być kolor tarczy - taki jak na obrazkach Dmn, czy jakiś bardziej kremowy?

Pytanie, o ktorej wizualizacji mówisz :) ja przewiduję kolor coś w okolicach RGB 246/245/240 do 242/241/232. Czyli opisowo byłababy to stara zszarzala biel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"stara zszarzała biel" jest wystarczająco plastycznym określeniem (jak dla mnie). dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM (chyba dla wszystkich) DOBRĄ WIADOMOŚĆ. Koronka NIE BĘDZIE zakręcana :) WR100 najprawdopodobniej będzie utrzymane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM (chyba dla wszystkich) DOBRĄ WIADOMOŚĆ. Koronka NIE BĘDZIE zakręcana :) WR100 najprawdopodobniej będzie utrzymane

Chwali się to info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jest to już ostatnia korekta projektu (dla mnie in plus), i projekt jest finalizowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę - okazuje się, że jednak można :) Bardzo się cieszę z tego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jest to już ostatnia korekta projektu (dla mnie in plus), i projekt jest finalizowany :)

Nie bardzo wiem, co Ci mam na to napisać :) Każda poprawka jest tą ostatnią, dopóki nie pojawi sie kolejna :lol: A na poważnie, to chyba rzeczywiście ostatnia, bo nie widzę już szans na zmniejszenie grubości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem, co Ci mam na to napisać :) Każda poprawka jest tą ostatnią, dopóki nie pojawi sie kolejna :lol: A na poważnie, to chyba rzeczywiście ostatnia, bo nie widzę już szans na zmniejszenie grubości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jest to wiadomość Bardzo Dobra !. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AHHH, czlowiek pojedzie do lasu na weekend i znowu sie swiat do gory nogami przewrocil :blink: Super ze koronka nie bedzie zakrecana, a i WR50 bylo by OK, no ale jednak troszke ten projekt stracil na grubosci. Z tego wniosek, ze nastepnym razem trzeba bedzie werk planowac albo na koncu, albo z dokladnymi gabarytami w reku po wstepnym ustaleniu grubosci zegarka ... jesli to wogole jest mozliwe :unsure: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli już wiadomo czy koronka będzie lub nie zakręcana proszę o info, bo nie chcę zegarka z zakręcana koronka i ręcznym naciągiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blake - czytamy, czytamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na biegu się wystraszyłem, że trzeba będzie już płacić za zegarek z zakręcaną koronką, ale juz jest okej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady... Przecież nawet gdyby była zakręcana, a Tobie by to nie odpowiadało, to nikt nie kazałaby Ci przecież za nic płacić i brać na siłę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze dochodzi pytanie ... kto tak naprawde bedzie ten zegarek nosil na codzien? Nawet w automatach z zakrecanymi koronkami trzeba zmieniac daty jesli sie ich nie nosi codziennie, a przeciez nie kazdy ma, lub chce miec rotomat.

tak czy siak sprawa zamknieta ... znaczy do nastepnej zmiany :lol::blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dobrze się stało, że zrobiliśmy szum, i w efekcie zrezygnowano z idei zakręcanej koronki.

Manual + zakręcana koronka, to kombinacja nie stosowana praktycznie nigdy, może poza jednym czy dwoma wyjątkami dzisiaj, i kilkoma w dalekiej przeszłości... i zdaje się że zawsze wiązało się to i wiąże, z problemami.

Jakby nie patrzeć, to gwint się zużywa. A zużycie nie jest determinowane upływem czasu, tylko intensywnością używania. Krótko mówiąc, każdy gwint jest przewidziany na ileś tam tysięcy odkręceń i zakręceń. Czyli logiczne jest że w automatach zużywa się bardzo wolno, a w manualach dużo szybciej.

Załóżmy hipotetycznie, że ktoś na co dzień używa jednego automatu, i powiedzmy że średnio odkręca/zakręca koronkę raz na tydzień. To chyba dobre założenie.. I teraz bardzo hipotetycznie załóżmy, że gwint zużył mu się po 100 latach użytkowania. To teraz wyobraźmy sobie, co by było gdyby delikwent używał tego gwintu codziennie. Okazuje się że (100/7) gwint zużyłby się po 14 latach... NO i w tym momencie robi nam się ciepło. No bo o ile liczba 100 lat jest dla nas bardzo abstrakcyjna, wychodzi poza zakres naszego życia, o tyle liczba 14 lat zaczyna być całkiem realna i niepokojąca :blink:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazuje się że (100/7) gwint zużyłby się po 14 latach... NO i w tym momencie robi nam się ciepło. No bo o ile liczba 100 lat jest dla nas bardzo abstrakcyjna, wychodzi poza zakres naszego życia, o tyle liczba 14 lat zaczyna być całkiem realna i niepokojąca :blink:

I optymistyczna ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.