Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiało możesz poczytać o tym mechanizmie na Cw i chyba na pasjonatach też ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że dokładanie dodatkowych koronek do zestawu, to tak, jakby napisac wielkimi literami W TYM ZEGARKU KORONKI ODPADAJĄ.

imho śmieszne ;) Proponuję, żeby osoby odczuwające taką potrzebę zaznaczyły to. Nie sądzę, żeby był z tym problem. edit: znaczy z zamówieniem dodatkowej cześc.

Nawet mi to nie przyszło do głowy, po prostu mając do czynienia z wintydżami zauważyłem, że wiele z nich ma koronkę wymienioną na nieoryginalną. I myślę, że danie możliwości zamówienia wraz z zegarkiem zapasowej koronki istotnie jest rozwiązaniem optymalnym a sam będę wdzięczny za pomoc w realizacji takiej opcji - zegarek jest specjalny, więc zadbanie o części zapasowe nawet jeśli będą użyte po latach, jeśli w ogóle, nie jest imho głupie ani śmieszne.

Każdy dobry uczynek zostanie zawsze ukarany. Niby to wiem, a ciągle wpadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem, że śmieszne jest nie samo zamawianie koronek, lecz robienie z tego „zestawu”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znowu :) Poniżej zamieszczam ostateczny rysunek, już po uwzględnieniu korekt dokonanych przez fabrykę.

Podstawowe dane

Średnica koperty 40,00 mm

Średnica szkła 34,5 (grubość szkła 2,5 mm w najwyższym miejscu , 1,30 w najniższym) szafir

wysokość zegarka 12,2 mm

od ucha do ucha 47,00 mm

średnica dekla 38,00

rozstaw uszu 20,00 mm

koronka : średnica 6mm, grubość 3 mm, zakręcana

widoczna średnica tarczy 34 mm

Od razu zaznaczam, że G. Gerlach włożył dużo starania w to, żeby zmiany były jak najmniejsze, właściwie nic więcej nie da się już wycisnąć, znaczy zminimalizować zmian. One po prostu wynikają z procesu technologicznego i fizycznych właściwości materialów.

post-45237-0-47504100-1334496513_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No szybciutko numer konta prosze podać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba coś przeoczyłem :P

koronka ma być zakręcana?

Jeśli ma być WR100, to tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by oznaczało, że codziennie przed nakręceniem zegarka trzeba będzie ją (koronkę) odkręcić... hmm..

No i grubas trochę wyszedł, jak na manuala :(

Trudno, jak się nie spodoba, to pójdzie do ludzi :)

Edyta: Kurde, 12,2mm to nawet nie grubas, to spaślak... mój Big Mako ma 13mm... f*ck!, mam dylemat :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie gruby zegarek nam wyszedł. Nie jestem też zachwycony położeniem koronki oraz tym, że jest zakręcana. Mam nadzieję, że moje złe doświadczenia z Moscow Classic (trzy razy zerwany gwint w ciągu +/- roku w dwóch zegarkach, trzy naprawy gwarancyjne) się nie powtorzą. Rezygnować jednak nie mam zamiaru.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12,2mm to nawet nie grubas, to spaślak... mój Big Mako ma 13mm... f*ck!, mam dylemat :(

Niestety nic sie nie uda już uszczknąć. Zgłaszałem to, Gerlach się starał. Wszystkie odległości mają niezbędne minimum, mniej sie nie da. Na szczęście zegarek nie jest jednolitym blokiem o wysokości 12,2.

Nie jestem też zachwycony położeniem koronki oraz tym, że jest zakręcana. Mam nadzieję, że moje złe doświadczenia z Moscow Classic (trzy razy zerwany gwint w ciągu +/- roku w dwóch zegarkach, trzy naprawy gwarancyjne) się nie powtorzą. Rezygnować jednak nie mam zamiaru.

mw75 o zakręcanej koronce też rozmawiałem z Gerlachem. Mnie też trochę zdziwiła, ale jest wymagana jeśli ma byc WR100. Jak się później zastanowiłem, to aż tak mi ona nie przeszkadza. Obniżenie WR wprawdzie pozwoliłoby jej nie zakręcać, ale na grubość zegarka miałoby to marginalny wpływ. jeśli chodzi o jej awaryjność, to podobno nasza nie bedzie taka awaryjna, bo ruscy zastosowali jakiś głupi patent, zdaje się jakiś gwint od wewnątrz czegoś a my będziemy mieli na zewnątrz, przez co jego średnica jest zupełnie inna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakręcana koronka w codziennym, ręcznie nakręcanym zegarku? Też się nie spodziewałem. Po latach będą problemy, oj będą...

12mm to spaślak jak cholera. Automaty w tego typu kopertach mają poniżej 10mm. Au-to-ma-ty :o

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No to faktycznie, robić zakręcaną koronkę w manualu ...

i ja chyba to przeoczyłem, ale nie wydaje mi sie to najwygodniejszym rozwiązaniem. Zrezygnowałbym z tego nawet kosztem WR50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście, ta grubość to absolutnie największa wada zegarka.

Aż mi się nie chce wierzyć, że nie dało się głębiej osadzić mechanizmu, w końcu 90% automatów na rynku ma mniejszość grubość, a tu mamy manual.

A czy musimy mieć 100m i zakręcaną koronkę? Może wystarczyłoby 50m i koronka normalna, w końcu będziemy jej używać codziennie?

Trudno, miał być zegarek piękny, będzie tylko ładny.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj grubas wyszedł :( Co do koronki przy 100 m nie musi być zakręcana :blink: Przecież to nie automat, codziennie trzeba go będzie nakręcać ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj bilem sie dlugo z myslami. Jednak tak jak kiedys pisalem od jakiegos czasu nie kupuje nic do szuflady. Mam swietnego vodolaza z zakrecana koronka i ...lezy. Wiec w tym przypadku musze sobie odpuscic,mimo ze zegarek bardzo mi sie podoba.

Niemniej jednak w tym miejscu chcialbym pogratulowac projektu i podziekowac za fajnie spedzony czas. dobra robota Macaron! mysle ze Ci ktorym dedykowany jest zegarek moga byc dumni. mysle tez ze jeszcze raz pogratuluje gdy zegarek trafi na nadgarstki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie musimy go zabierać na basen, zróbmy póki czas WR50. Zakręcana koronka dla mnie nie do przyjęcia. Grubość jakos przełknę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też trochę zdziwiła, ale jest wymagana jeśli ma byc WR100.

Mnie by w życiu do głowy nie przyszło, że 100-metrowiec musi mieć zakręcaną koronkę :o

Ale ja jestem przyzwyczajony do standardów Seiko. Tam 100-metrowce "nie muszą" :lol:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za !!! B) Jeśli G nie potrafi zrobić 100 m niech będzie WR 50 , ale koronka nie zakręcana !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koronka będzie definitywnie zakręcana?? W Seiko 5, citizenach z eco drivem i innych których teraz nie pamiętam, WR100 było bez zakręcanych koronek :P

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poprosić o wizualizację tak "na gotowo"?

Bo po rysunkach... chyba zrezygnuję sad.gif

Koronka - to raz. Zmniejszenie jej nic nie dało i sądząc po rysunku jest na równym poziomie z deklem. O zakręcaniu pisali wcześniej koledzy.

Grubość - to dwa. Zegarek jest po prostu gruby, bardzo. Bez konkretnego uzasadnienia.

Moim zdaniem nie jest ładny, jest nieproporcjonalny.

Kurde, jestem zawiedziony mellow.gif

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poprosić o wizualizację tak "na gotowo"?

ale co masz na myśli? Że Dmn zrobi znowu render dlatego, że się zmienila grubość o 1,6 mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

MacAron, czy koronka jest definitywnie "zakręcana"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostatecznej (tj. przedostatniej) wersji (# 727 w temacie) koronka wydawała się (nie wykluczam złudzeń optycznych [czy raczej przekłamań; wzrok: - 5 w każdym oku ;) ] większa i wyżej umiejscowiona - można przywrócić tamte proporcje? również wolę ubytek w wodoszczelności niż zakręcaną koronkę. z grubością pal sześć. przy okazji zapytam: jaki finalnie będzie kolor tarczy (miałobyć chyba coś pomiędzy białym a kremowym - tak przynajmniej zrozumiałem). nieodmiennie, ukłony dla pomysłodawców projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co masz na myśli? Że Dmn zrobi znowu render dlatego, że się zmienila grubość o 1,6 mm?

Oj, bardzo, bardzo bym prosił. Jeśli to niewykonalne, to oczywiście rozumiem. Jest to dla mnie o tyle istotne, że mam wrażenie, że nasz zegarek zatracił całą lekkość z poprzednich wizualizacji. Mam nadzieję, ze to tylko wina rysunku złożeniowego.

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.