Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dazdillinger

Epos-czym to skleic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak jak w temacie, odleciała mi podziałka z bezela, tak o po prostu.

Załączam zdjęcie

20349996.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Czy skleic to np "kropelką" czy jakimś innym specyfikiem?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie była "obracalna" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,czarne'' obraca się chyba razem z metalowym pierścieniem - więc nie przyklej go do koperty. ja ostatnio bazuje na klejach montażowych-np PATEX

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Tak jak w temacie, odleciała mi podziałka z bezela, tak o po prostu.

Czy skleic to np "kropelką" czy jakimś innym specyfikiem?

Klej powinien tutaj mieć jak najmniejszą objętość, więc cyjanoakrylowy jak najbardziej tu pasuje, tyle że te ogólnodostępne "kropelki' są często kiepskie, ja stosuję specjalne przemysłowe kleje cjanoakrylowe z aktywatorem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy cyjanoakrylowy czy epoksydowy - w zasadzie będzie dobry. grunt, zeby by dośc gęsty, aby się nie rozlewał i dało sie go precyzyjnie nałożyć w odpowiedniej ilości. Bo jak sie dostanei tam, gdzie nie powinien, to może zablokować bezel nie mówiąc już o efektach kosmetycznych takiej "wtopy". Także... zdecydowanie plecam daleko posuniętą ostrożność. Troche zdolności manualnych i uwagi podczas klejenia, a bedzie znów piękny i w jednym kawałku :lol:

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przy jakimś ,,wypadku''(a wiadomo że jak ktoś nie ma wprawy to wszystko może się zdarzyć) cyjanoakryl może bezpowrotnie zniszczyć zegarek-kropka kleju na farbie czy na plastikowym szybce, spłynięcie kleju pod bezel...

i nie będzie czasu na reanimację!

a przy klejach epoksydowych jest szansa na naprawę błędu.

Pisze to nie bez powod-zniszczyłem już jeden zegarek-tani był ale żal pozostał :)

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mieliście rację, mało wprawy może czasami zaszkodzic całej operacji. A więc zakupiłem klej typu "kropelka" i zabrałem się do roboty. Niewielkie ilości kleju rozprowadzilem po metalowym pierścieniu i przyłożyłem podziałkę. Klej szybko przyłapał, nie pobrudziłem szybki, ale za to teraz pierścien już się nie obraca. Musiałem dac za dużą ilośc kleju i podczas przykładania podziałki musiał sobie ścieknąc, przyłapując na stałe bezel

Dziękuję za porady

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to było wkleić na specjalnej tasiemce dwustronnej, a przy okazji wymienić bezel, bo ten lata świetnosci ma za sobą :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie bezel (obudowa nie wkład) jest stalowy, a kropelka jest bardzo krucha więc na zasadzie powolnego rozruszania bezela powinieneś dać radę go wykruszyć - ruszaj albo staraj się nim robić ruchy , wczesniej czy póżniej puści tym bardziej ,że powierzchnie nie były przygotowane (odtłuszczone) - z szafiru kropelkę spokojnie byś zeskrobał - ten klej nie reaguje ze stalą i szafirem, po prostu wpłynął i stwardniał w kontakcie z powietrzem i trzeba go skruszyć.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem dac za dużą ilośc kleju i podczas przykładania podziałki musiał sobie ścieknąc, przyłapując na stałe bezel

Bezel do klejenia najlepiej zdjąc. A potrzebną ilość kleju rozprowadza się igłą pośrodku pierścienia bo podziałka i pierścień są dobrze dopasowane do siebie i kleju wystarczy naprawdę niewiele.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.