Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze mam jedne nieuregulowane ;)

Ale dzięki :)

Edycja

Żeby OT nie było to taka ciekawostka od kolegi z forum (dzięki Krzysztof)

12150274_IMG_20180622_154115.jpg

12150275_IMG_20180622_145840.jpg

12150276_IMG_20180622_144714.jpg

Dlaczego to ciekawostka? No właśnie :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tarczy napis „jewels” a na mechanizmie „kamieni”? Czy tak jest zawsze, pytam jako poczatkujacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to jeden z pierwszych De Luxów w kopercie takiej jak miała Orbita lub Kosmos z zaciskanym deklem. Późniejsze miały zakręcany.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Wciskany dekiel taki jak w Orbicie :)

Dość rzadko spotykana koperta :)

No to jeszcze taka parka :)

12150600_IMG_20180624_123800.jpg

12150601_IMG_20180624_123432.jpg

Dzięki Grzegorz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prowadziłem ostatnio rozmowę czy wychodziły te Wostoki w chromie. W katalogu jest tylko złocony i w chromie w zasadzie się nie widuje. W kolekcjach chyba tylko u Dashiella jest. Nie mam pewności ale wg mnie oryginały były tylko złocone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prowadziłem ostatnio rozmowę czy wychodziły te Wostoki w chromie. W katalogu jest tylko złocony i w chromie w zasadzie się nie widuje. W kolekcjach chyba tylko u Dashiella jest. Nie mam pewności ale wg mnie oryginały były tylko złocone.

Te Wostoki wychodziły w trzech kombinacjach. W typowej kopercie jako chrom i złocony oraz baaardzo rzadko spotykana wersja w kopercie mirowskiej. Tych par złoto i chrom miałem kilka w kopercie mira spotkałem się tylko dwa razy z czego jeden raz zgarnąłem.

Tak na marginesie zauważę, że Dashiell zaczął szukać tych egzemplarzy po tym jak pokazałem mu swoje. Wątpię żeby przypadkowo znalazł złocony i chromowany razem i to w dodatku jeden krajowy a drugi eksportowy. 205b6908213406b8305202b579aadc26.jpg

Edytowane przez yorki_man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się nie znam ale poszukuję koperty chromowanej :)

A tak poważnie to pierwszy raz widziałem ta parę u Grzegorza - piękna jest :)

To jeszcze taka Sekonda ale za to w pięknym stanie :)

12150602_IMG_20180624_124015.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takimi zestawieniami jak tych Wostoków zawsze jest problem. Nie ma jak sprawdzić i udowodnić żadnej tezy o autentyczności zestawienia bo nie ma ich w katalogach, a koperty są typowe i można je dowolnie zestawiać i zawsze będą pasować. Szanuję twoje zdanie Grzegorz i zapamiętam opinię ale nadal nie jestem przekonany do końca :D Taki niedowiarek ze mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki niedowiarek ze mnie :D

Spoko gdybym widział taką parę raz to bym się pewnie zastanawiał, ale miałem kilka kompletów więc inaczej na to patrzę. No i idąc tym tropem co powiedzieć o czarnych Mirach?? Nie ma ich na bank w żadnym katalogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edycja

Dlaczego to ciekawostka? No właśnie :)

Cieszę się, że zegarek trafił do osoby, która ma taaaką wiedzę !!! Mówiąc krótko, trafił w dobre ręce  :)

Edytowane przez kchrapek
nie cytujemy zdjęć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko gdybym widział taką parę raz to bym się pewnie zastanawiał, ale miałem kilka kompletów więc inaczej na to patrzę. No i idąc tym tropem co powiedzieć o czarnych Mirach?? Nie ma ich na bank w żadnym katalogu

Tak tylko że autentyczność tarczy to trochę co innego niż zestawienie kopert. Tarcza jest do ocenienia czy oryginał czy nie, tu czasem wystarczy doświadczenie. Koperty można przekładać dowolnie dlatego trudno potwierdzić prawidłowość. Ale oczywiście zgadzam się że jest mnóstwo zegarków których nie ma w katalogach. Ten Wostok pojawia się bodajże tylko w jednym więc raczej słabo udokumentowany, gdyby był częściej opisany mielibyśmy łatwiej. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edycja

A jak byś mógł to rozwiń skrót że scyzoryka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Tylko w katalogu jest wersja złocona eksportowa a tu masz już dwie tarcze krajową i eksportową. Idąc Twoim rozumowaniem jeżeli obie są oryginalne to już masz wersję pozakatalogową. Jeżeli tak to trzeba przełożyć do koperty złoconej A sam wiesz, że często eksportowe były złocone A krajowe w chromie. Jakby nie było zegarki radzieckie to istny Trójkąt Bermundzki. Nic nie jest pewne. Dyskusję warto tu zostawić bo ważne są zdjęcia powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak byś mógł to rozwiń skrót że scyzoryka.

Warszawski zakład remontowo budowlany. Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawski zakład remontowo budowlany.

A nie Wojskowe Zakłady Remontowo-Budowlane?

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Tylko w katalogu jest wersja złocona eksportowa a tu masz już dwie tarcze krajową i eksportową. Idąc Twoim rozumowaniem jeżeli obie są oryginalne to już masz wersję pozakatalogową. Jeżeli tak to trzeba przełożyć do koperty złoconej A sam wiesz, że często eksportowe były złocone A krajowe w chromie. Jakby nie było zegarki radzieckie to istny Trójkąt Bermundzki. Nic nie jest pewne. Dyskusję warto tu zostawić bo ważne są zdjęcia powyżej.

Zgadzam się w całości z tobą. Dlatego dopytuję bo wciąż trafia się na różne dziwne zestawienia i się człowiek głowi czy prawidłowe. Wiedzy nigdy za wiele  :)  Trzeba czerpać od doświadczonych kolegów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie Wojskowe Zakłady Remontowo-Budowlane?

Chyba będą Wojskowe Zakłady Remontowo-Budowlane. W Dęblinie oprócz Szkoły Orląt była (nie wiem jak jest teraz) jednostka saperów... Ech wracają wspomnienia z Mazowsza w taki dzień jak dzisiaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Wojskowe ale nie jestem pewny na 100%

A Dęblin jest na Lubelszczyźnie a nie na Mazowszu :P

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok z zielonym ringiem w złocone kopercie od mira - najładniej mu pasuje takie zestawienie! Piękny zbiorek @yorki_man gratulacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Dęblina miałem 20 km z domu... A mieszkałem po lewej, mazowieckiej stronie Wisły... Tata w piątek opowiadał jak pierwszy kolorowy telewizor pojechał z kolegą z pracy do Dęblina kupić. Za Wisłą były a u nas nie. Mirek, kolega z poprzedniej bar w Zajezierzu. Co dzień ludzie jeździli na ryby. Pociągiem przyjeżdżali. Łowili albo szli na piwo. Inne czasy były. A może końcem sierpnia sam się na wycieczkę, na mazowsze wybiorę. Żeby off top nie było. Takie dwa maleństwa.

post-92622-0-19093800-1529842877_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi