Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Krabów nigdy za mało, a już szczególnie tak rzadkich - 2 belki na 12 ;)

https://www.instagram.com/prz.wil/

To z dwoma belkami na 12 to rzadki? Pytam się bo dwa takie odpuściłem, byłoby tutaj więcej. :D Takie Poljoty w krabie też rzadkie czy tylko Kirowskie?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z dwoma belkami na 12 to rzadki? Pytam się bo dwa takie odpuściłem, byłoby tutaj więcej. :D Takie Poljoty w krabie też rzadkie czy tylko Kirowskie?

Rzadkie to kirowskie z dwoma belkami. Z trzema są popularne.

U mnie też przyszły zakupy. Start dla mnie rewelacja - pierwsza seria - werk oznaczony jeszcze datą (1956), napis "2 Moskiewska Fabryka Zegarków" (póżniejsze miały napis "Sdiełano w CCCR"), no i sekundnik w formie rakiety. Jedynie szkiełko muszę wymienić, bo pęknięte i spękane ze starości. Pozostałe kupione ze względy na stan

13415029_IMG_20181102_184702543.jpg

13415086_IMG_20181102_184758561.jpg

13415087_IMG_20181102_184858464.jpg

13415089_IMG_20181102_184954389.jpg   

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadkie to kirowskie z dwoma belkami. Z trzema są popularne.

U mnie też przyszły zakupy. Start dla mnie rewelacja - pierwsza seria - werk oznaczony jeszcze datą (1956), napis "2 Moskiewska Fabryka Zegarków" (póżniejsze miały napis "Sdiełano w CCCR"), no i sekundnik w formie rakiety. Jedynie szkiełko muszę wymienić, bo pęknięte i spękane ze starości. Pozostałe kupione ze względy na stan

Start pełen oryginał i jeszcze 1956 - gratuluję. Moim Zdaniem takiego Starta, w tej lub w tej drugiej wersji, z tą wskazówką subsekundy,  każdy powinien mieć. Tylko chyba nie starczy dla każdego. :D

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mechan

Stan zacny to i trza było brać :)

Piękny ten rzymski Łucz !!

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dwa ostatnie nabytki. Sputnik w średniej kondycji, ale ładnie chodzi i to chyba dość rzadki zegarek. A już na pewno bardzo interesujący :)

post-104390-0-67343700-1541255129_thumb.jpg

I pobieda z ładną, giloszowaną tarczą 

post-104390-0-81953800-1541255144_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dwa ostatnie nabytki. Sputnik w średniej kondycji, ale ładnie chodzi i to chyba dość rzadki zegarek. A już na pewno bardzo interesujący :)

attachicon.gifP1011042.JPG

I pobieda z ładną, giloszowaną tarczą 

attachicon.gifP1011026.jpg

Pobieda, który to rok na werku?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki Poljocik wpadł :)

Gratulacje, super stan. Lubie ten typ tarcz.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadła w moje ręce bardzo ciekawa pobieda. Myślę, że warto krótko opowiedzieć o tym nabytku. Zegarek ten w latach 50 był przeznaczony dla czechosłowackiej armii. Charakteryzuje się wybitym na tarczy znakiem krzyżujących się mieczów oraz alfanumerycznym kodzie. Pobiedy te były produkowane w pierwszej moskiewskiej fabryce zegarków i występowały zarówno w wersji z centralną sekundą, jak i w wersji z subsekundą. Nie jest wiadome czy militarne oznaczenie było dorabiane jeszcze w Moskwie, czy już w Czechosłowacji. Nie jest również wiadome czy nabita literka w kodzie zdradza konkretne przeznaczenie zegarka do jakiegoś oddziału (Występują literki A, S oraz Z).

Ogólnie mało o tych zegarkach wiadomo i mało ich jest znanych. Z tego co wyszukałem, zachowało się zaledwie 19 zegarków (w tym 16 to Pobiedy) tego typu. Mój nowy nabytek jest dołącza do tego tajemniczego grona jako 20 zegarek i 17 Pobieda :)

post-104390-0-23016100-1541367792_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadła w moje ręce bardzo ciekawa pobieda. Myślę, że warto krótko opowiedzieć o tym nabytku. Zegarek ten w latach 50 był przeznaczony dla czechosłowackiej armii. Charakteryzuje się wybitym na tarczy znakiem krzyżujących się mieczów oraz alfanumerycznym kodzie. Pobiedy te były produkowane w pierwszej moskiewskiej fabryce zegarków i występowały zarówno w wersji z centralną sekundą, jak i w wersji z subsekundą. Nie jest wiadome czy militarne oznaczenie było dorabiane jeszcze w Moskwie, czy już w Czechosłowacji. Nie jest również wiadome czy nabita literka w kodzie zdradza konkretne przeznaczenie zegarka do jakiegoś oddziału (Występują literki A, S oraz Z).

Ogólnie mało o tych zegarkach wiadomo i mało ich jest znanych. Z tego co wyszukałem, zachowało się zaledwie 19 zegarków (w tym 16 to Pobiedy) tego typu. Mój nowy nabytek jest dołącza do tego tajemniczego grona jako 20 zegarek i 17 Pobieda :)

attachicon.gifP1011035.jpg

Ale fajowa:) Gratulacje i dzięki za przybliżenie historii modelu, przyjemnie Ci to wyszło!

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Podróżnik - zapewne masz jakiś materiał porównawczy, mógłbyś się podzielić? Na pewno Pobiede z mieczami ma Hans ale jego strona jest w przebudowie. Zapytam go przy okazji.

To mega rzadki zegarek choć chyba 20 znanych sztuk to troche mało.

Edycja

Dla tak rzadkiego zegarka warto może stworzyć osobny temat bo tu zniknie za kilka dni.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifP1011035.jpg

Zegarek rzadki ale nie biały kruk. Cyklicznie pojawiają się na czeskim aukro i już kilka razy licytowałem. Niestety Czesi traktują je mniej więcej jak my Błonie antymagnetyczne i zawsze osiągają chore ceny więc nadal nie mam. Niemniej mówienie o 19 sztukach to bardzo duże nadużycie, były ich setki o czym zresztą mówi numer twojego egzemplarza 593. Tak czy siak to fajna i wartościowa pozycja w kolekcji i tego gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fajowa:) Gratulacje i dzięki za przybliżenie historii modelu, przyjemnie Ci to wyszło!

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Dzięki :)

@Podróżnik - zapewne masz jakiś materiał porównawczy, mógłbyś się podzielić? Na pewno Pobiede z mieczami ma Hans ale jego strona jest w przebudowie. Zapytam go przy okazji.

To mega rzadki zegarek choć chyba 20 znanych sztuk to troche mało.

Edycja

Dla tak rzadkiego zegarka warto może stworzyć osobny temat bo tu zniknie za kilka dni.

Dashiell ma trzy takie Pobiedy. Zarówno z centralną sekundą, jak i subsekundą. Mówiąc o 20 zegarkach sugerowałem się listą stworzoną przez niego na forum poniżej.

https://forums.watchuseek.com/f10/czechoslovakian-military-pobedas-2904066.html

Krzysztof zasugerował, że musi być ich więcej, bo co jakiś czas pojawiają się w czechach i zapewne ma racje. Zegarków wyprodukowanych musiały być setki, albo i tysiące sądząc po numeracji na tarczy. Ale tylko 20 jest zebranych w jedno miejsce i uporządkowanych w linku, który podesłałem. Nie wiadomo co z pozostałymi.

Tak czy inaczej uważam, że to ciekawy zegarek. A czy zasługuje na osobny temat to nie wiem. Postaram się dowiedzieć czegoś jeszcze na jego temat i być może wtedy się odważę :)

Edit. Tu lista numerów, które Dashiell zebrał:

A 069

A 084

A 142

A 195

A 234

A 665

/

S 005

S 065

S 093

S 129

S 160

S 248

S 308

S 597

S 658

S 949

/

Z 207

Z 249

Z 468

Zegarek rzadki ale nie biały kruk. Cyklicznie pojawiają się na czeskim aukro i już kilka razy licytowałem. Niestety Czesi traktują je mniej więcej jak my Błonie antymagnetyczne i zawsze osiągają chore ceny więc nadal nie mam. Niemniej mówienie o 19 sztukach to bardzo duże nadużycie, były ich setki o czym zresztą mówi numer twojego egzemplarza 593. Tak czy siak to fajna i wartościowa pozycja w kolekcji i tego gratuluję.

Dzięki, tak jak odpisałem wyżej, albo na facebooku, można ustalić, że to ciekawy i stosunkowo rzadki zegarek ;)

Edytowane przez Podróżnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o temacie na WUS :)

Dzięki za przypomnienie.

Wiadomo że jest dużo więcej ale i tak to bardzo rzadki zegarek i dodatkowo z ciekawą historią. Oddzielny temat byłby wskazany IMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza Wolna w kolekcji :)

cc7d66d38e087cbb2fe51ff8694f0f3e.jpga39f3aec46765f7fd1d67798180a2a1a.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi