Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, rk7000 napisał(-a):

Nie tylko wskazówki. Tarcza to Druga Moskiewska a mechanizm 1 MCzZ. Koperta też składana dekiel ze zdobieniem to i ramka szkła powinna być ze zdobieniem. 

Trudno.Bedzie na części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, sergius napisał(-a):

Trudno.Bedzie na części.

Zostaw na podmianę. Tarcza jest ładna tylko werk nie ten. dekiel do 2CzZ to nie problem ( koperta jest moim zdaniem od 2CzZ włąśnie ) a tylko dekiel od 1MCzZ. Wskazówki potrzebne są chyba obie, choć godzinowa teoretycznie podobna do oryginału. 

Mechanizm 1MczZ z lat 1935\36  - jeśli sprawny to fajnie bo wygląda na oryginał z wyjątkiem  małego kołą naciągu ale na to nikt nie zwraca uwagi :) 

Edycja.

Wskazówka minutowa wygląda jak od K-43 z Czystopola, jak masz taką  godzinową to też będzie pasować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ci kolego.A więc będziemy cierpliwie doprowadzać go do normalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Od czasu do czasu coś tam wpadnie np. taki poljot de luxe w automacie 0f965aaae74b0b67a11da5b74b9fddbc.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 20 pro przy użyciu Tapatalka

/iloveussrwatches/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie tez taka pani zawitała.

IMG_0482.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od Koleżanki z Forum otrzymałem taki prezent! Sylwio, dziękuję jeszcze raz :)

DSC_9105.JPG

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od pani Sylwii dotarła dzisiaj Sława. Dziękuję. 

WhatsApp Image 2026-03-23 at 14.04.05.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko powiedzieć, że to zakup skoro dostałem go za darmo na zasadzie "masz bo Ty lubisz zegarki to może coś z nim zrobisz".

Wizualnie całkiem spoko, niestety sam zegarek stoi. Tzn jak nim potrzasne to zaczyna cykać ale trwa to doałownie 2 sekundy i dalej stoi dęba. Wystarczy przeczyścić mechanizm czy może to być coś "grubszego"?

20260324_214140.jpg

20260324_214150.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, yacajackowski napisał(-a):

Cieżko powiedzieć, że to zakup skoro dostałem go za darmo na zasadzie "masz bo Ty lubisz zegarki to może coś z nim zrobisz".

Wizualnie całkiem spoko, niestety sam zegarek stoi. Tzn jak nim potrzasne to zaczyna cykać ale trwa to doałownie 2 sekundy i dalej stoi dęba. Wystarczy przeczyścić mechanizm czy może to być coś "grubszego"?

20260324_214140.jpg

20260324_214150.jpg

Brak 'smarow" albo uszkodzony balans... poczytaj na forum o tych elementach i uszkodzeniach balansu.... wtedy po ściągnięciu dekielka ustalisz wstępną przyczynę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie mała różnica, bo to popularny werk i przy serwisie zegarmistrz ewentualnie wymieni, co trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to szczeście mieszkać niedaleko Szubina wiec podjade do pana Rejmanna i zobaczymy co tam w werku piszczy. Mam jeszcze Sportivnie i Kamę do ogarnięcia to załatwie to kompleksowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj żadnego zegarka nie udało się nabyć .Ale jako nagrodę pocieszenia takie pudełko się trafiło.

IMG_0529.jpeg

IMG_0530.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Mislavo napisał(-a):

emoji846.png9b3363ab8e79cb857ce14c6ae8752dc0.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 20 pro przy użyciu Tapatalka

Ładna stalówka gratulacje 👌

𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie wpadło, to dziś trzy błyskawice, kwarcowa niestety po wymianie baterii nie ruszyła....🥴

IMG_20260330_173134.jpg

IMG_20260330_173153.jpg

IMG_20260330_164118.jpg

IMG_20260330_164500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.03.2026 o 07:32, sergius napisał(-a):

Wczoraj żadnego zegarka nie udało się nabyć .Ale jako nagrodę pocieszenia takie pudełko się trafiło.

IMG_0529.jpeg

IMG_0530.jpeg

Gdzie dostałeś to pudełko? To towar na Włochy.

Ciekawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Enkil napisał(-a):

Gdzie dostałeś to pudełko? To towar na Włochy.

Ciekawe :)

No dostalem je we Włoszech.Byly jeszcze takie.Ale dorabiane już we Włoszech na zlecenie firmy Mirabilia która sprowadzała zegarki z ZSRR i później chyba z Rosji.

IMG_0548.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oto co wyszukałem na ten temat;

W czasach pierestrojki, gdy na Zachodzie panowała moda na wszystko co sowieckie, włoska firma Mirabilia podjęła oficjalną współpracę z Poljotem i zaczęła importować ich zegarki do Włoch (później trafiły też do Japonii i USA).

Eksportowano głównie dwa modele:

Chronograf na mechanizmie Poljot 3133 (wersje ciemna i srebrna, tarcza w cyrylicy, stalowa koperta),

Budzik naręczny (Sveglia) na mechanizmie Poljot 2612 (też cyrylica).

Zegarki nie były specjalnymi edycjami na zamówienie – to zwykłe modele z katalogu Poljota, ale z włoskim marketingiem (kampania Armando Testa).

Najważniejsze i najbardziej kolekcjonerskie było jednak opakowanie: zamiast zwykłych pudełek zegarki trafiały do metalowych blaszanych scatolette (tin boxes) z wytłoczonym logo „Poljot”. Na wieczku znajdował się portret postaci historycznej z Rosji (carscy, bolszewicy, okres I wojny światowej), a na spodzie krótki biogram. Całość miała piękny, nostalgiczny, retro-rosyjski klimat – zupełnie inny niż typowa sowiecka propaganda.

Dzięki temu zwykły radziecki zegarek stawał się małym elementem historycznej kolekcji. Do dziś to jeden z najbardziej charakterystycznych packagingów w świecie vintage Poljotów.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260331_162956.thumb.jpg.404e8aba29d3b50ddf2bfa26ae55636b.jpg

Szukajcie a znajdziecie 🙂

W tym przypadku kompletnie się to nie sprawdzilo - szukałem długo i nic. Albo cena kosmos albo stan słaby albo jeszcze jakieś inne  powody. 

Jak przestałem szukać (może nie całkiem ale  na pewno już bez zaangazowania) to  nieoceniony kolega Radek zapytał czy nie chcę 🙂 No jak nie chcę jak chcę 😂

@renqien - dzięki Ci ogromne 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

W tym przypadku kompletnie się to nie sprawdzilo - szukałem długo i nic. Albo cena kosmos albo stan słaby albo jeszcze jakieś inne  powody. 

Jak przestałem szukać (może nie całkiem ale  na pewno już bez zaangazowania) to  nieoceniony kolega Radek zapytał czy nie chcę 🙂 No jak nie chcę jak chcę 😂

Gratuluję i zazdroszczę. Też szukam. Brakuje mi takiej "Czeszki" w kolekcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki de luxe w stali wpadł. Dobry prezent na dzisiejszy dzień bo cena była dość prima aprilisowa jak za taki zegarek 😎

20260401_121648.jpg

𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.03.2026 o 18:10, rk7000 napisał(-a):

te lewki na pasku coś znaczą? bo niedawno wpadły mi paski z takowymi na podkładkach, ruskie chyba, strasznie cuchnące, ale nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi