Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletność ma być wyznacznikiem NOS-a ?

A zegarek w oryginalnym pudełku, zakładam, że nieużywany, lecz bez dokumentów jest NOS-em ?

Albo odwrotnie - z papierami, bez pudełka ?

I skąd gwarancja, że nigdy nie zagościł na nadgarstku ? Bo np. teraz nie ma paska ?

A zdobywając takiego NOS-a nie pokusiło by Cię zajrzeć pod dekiel żeby oglądnąć mechanizm ?

Czy po otwarciu dekla byłby jeszcze NOS-em ?

A co z serwisem ?

Uważasz, że 20-30-40-50-60-letni zegarek będzie zasuwał na smarach o konsystencji asfaltu ?

Itd, itp.

Pytania retoryczne. Nie oczekuję odpowiedzi. Wyłącznie do przemyśleń ;)

Wszystko się zgadza :)

Przeczytaj całość mojej wypowiedzi

Kompletność zestawu: pudełko, papiery czy sam zegarek z tasiemką jak jest to fajnie.

Nie napisałem przecież o działaniu poprawnym mechanizmu, serwisie, otwieraniu dekla czy też zakładaniu paska co akurat można wizualnie stwierdzić bo zawsze ślad jakiś jest.

Sam zagarek zwany potocznie NOSem jest nim w chwili zakupu chyba tylko. Potem robimy mu serwis- jedni chowają do pudełka inni noszą. Temat rzeka

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytania retoryczne. Nie oczekuję odpowiedzi. Wyłącznie do przemyśleń ;)

Ale ja odpowiem :D

Nos ma być nietknięty. Skoro ma 60 lat, to ma prawo nie działać z powodu zastania smarów. Jeśli zegarek jest serwisowany - bo się zastał, jeśli nie miał paska, ale go założono by ładnie wyszedł na zdjęciu, jeśli otwierano dekiel, by pokazać, że śrubki nie są odrapane, to przestaje być Nowy Stary Zapas. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nos ma być nietknięty. Skoro ma 60 lat, to ma prawo nie działać z powodu zastania smarów. Jeśli zegarek jest serwisowany - bo się zastał, jeśli nie miał paska, ale go założono by ładnie wyszedł na zdjęciu, jeśli otwierano dekiel, by pokazać, że śrubki nie są odrapane, to przestaje być Nowy Stary Zapas. :)

A skąd będziesz wiedział np. czy był serwisowany czy nie, czy nie upadł i nie miał połamanej np. osi balansu ? Z opisu aukcji ?

Cwaniak otworzy go tak, by nie zostawić widocznych śladów i napisze tylko "zegarek na chodzie, nigdy nie otwierany"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amen.

A skąd będziesz wiedział np. czy był serwisowany czy nie, czy nie upadł i nie miał połamanej np. osi balansu ? Z opisu aukcji ?

Cwaniak otworzy go tak, by nie zostawić widocznych śladów i napisze tylko "zegarek na chodzie, nigdy nie otwierany"

Drugi raz amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam poljota (naprawdopodobniej) NOSa z lat 80. Smary w nim zastygły, wiec odmierzać poprawnie czasu już nie potrafi. Do zegarmistrza jednak nie poszedł bo w moim odczuciu straciłby na znaczeniu dla mnie - wolę takiego nieruszanego :)

Pochwal się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosując się do nowych zarządzeń w sprawie mchów i porostów chciałem zapokazać nowości

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Od razu dużo przyjemniej sie ogląda :), postaraj sie jeszcze robic zdjecia przy dziennym świetle i sam zobaczysz efekt :). Gratuluje PDL :).

@13mar68

Niesamowite zegarki dzisiaj pokazałeś, Strela jest cudowna, a Poljot w takim stanie to jeden z moich głównych celów :).

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwal się

00b4b61efd78055939ee261592045d99.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@13mar68 najszczersze gratulacje, świetne są :) pozostałym kolegom także graty- świetne nabytki :)

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu dużo przyjemniej sie ogląda :), postaraj sie jeszcze robic zdjecia przy dziennym świetle i sam zobaczysz efekt :). Gratuluje PDL :).

@13mar68

Niesamowite zegarki dzisiaj pokazałeś, Strela jest cudowna, a Poljot w takim stanie to jeden z moich głównych celów :).

Dzięki. Mam chyba sześć ruskich chrono i z karzdym nowym coraz bardziej je lubię.

@13mar68 najszczersze gratulacje, świetne są :) pozostałym kolegom także graty- świetne nabytki :)

Dzięki za uznanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dzisiaj przy sobie aparatu, więc użyję zdjęć, które podesłał mi poprzedni właściciel - Zbigniew, dzięki ogromne. Jestem głęboko poruszony pięknem tego zegarka.

Piękna Pakema! Zawsze się zastanawiam jaki do niej pasek najlepiej pasuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a środek? Środek pokaż

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie otwierałem :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. :) Wiesz, na razie to mam zwykły czarny z zegarka po Tacie (szybko przełożyłem na próbę, a ten miałem pod ręką.

Kto co woli, ale moim zdaniem do tego zegarka pasuje jakiś czarny, bardzo ciemny pasek. 

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. :) Wiesz, na razie to mam zwykły czarny z zegarka po Tacie (szybko przełożyłem na próbę, a ten miałem pod ręką.

Kto co woli, ale moim zdaniem do tego zegarka pasuje jakiś czarny, bardzo ciemny pasek. 

Czarny ok, ale z granatowymi przeszyciami lub cały granatowy. I to dosyć grube. To moje typy :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie prosciej napisac fonetycznie "Rakieta"? inne potworki to "Ziom" kiedy to tylko "ZIM" etc., rosyjski nie jest trudny ; )

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie prosciej napisac fonetycznie "Rakieta"? inne potworki to "Ziom" kiedy to tylko "ZIM" etc., rosyjski nie jest trudny ; )

No właśnie jest fonetycznie! Tylko k powinno być niskie. A rosyjski faktycznie nie jest trudny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram w 100%. Dla mnie zegarek musi chodzić prawidłowo. Jeżeli NOS nie chodzi, bo niby smary zastane to dla mnie jest zepsuty, czyli już nie NOS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie z innej beczki dla bardziej zorientowanych w tej kwestii.

Do kupionej niedawno rakiety było takie oto pudełko oraz tasiemka w tym samym stylu.

Papiery też były oczywiście.

Czy to jest jakieś pudełko zastępcze ?

Chodź opakowanie z zewnątrz i tasiemka pod zegarkiem są takie same ?? Czy takie pudełka były wydawane ?

Spotkałem się z takim pierwszy raz.

645c1d4890998d89563ccd4840392788.jpg

f370adfb0cae08af7e322995d26b31e6.jpg

Edytowane przez Rybak1979GSL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wszyscy rozumieją znaczenie słowa N.O.S. ?

Oznacza że towar jest stary z zapasów magazynowych i nie był używany co za tym idzie nie otwierany i nie serwisowany - po prostu leżał i czekał na lepsze czasy.Dla mnie taki np zegarek może nawet nie chodzić od zastania, jest w takim stanie jak trafił na półkę zaraz po zakupie.NOS często może nie być w idealnym stanie, może być przy śniedziały i spatynowany i nie musi mieć dokumentów choć jak są to na plus.Kupując nosa chce sam jako pierwszy zrobić mu serwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dzisiaj przy sobie aparatu, więc użyję zdjęć, które podesłał mi poprzedni właściciel - Zbigniew, dzięki ogromne. Jestem głęboko poruszony pięknem tego zegarka.

Przepiękna Łukaszu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi