Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno również kupiłem troche złomu tzn sporo werków i udało mi się poskładać jak narazie 2 sportwine

post-8550-0-97881400-1331120795.jpg

jeden co nieco spieszy ale po wymianie wskazówek i szkiełek zasilą moje zbiory

przy okazji ostatnio podjętego tematu nakreciłem moje zegareczki myslałem ze mi paluchy odpadną w sumie tylko około 40 sztuk ale przy kiepskich koronkach paluszki nieco bolą a po 24 godzinach zrobiłem powtórke tej czynności :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim stanie "sportowcy" to ładny nabytek.

Pamiętam z dzieciństwa takiego "Sportiwnego" leżącego bez ducha gdzieś na dnie dziadka szuflady.

Niestety, w mroku dziejów i kolejnych przeprowadzek zaginął był, więc teraz szukam "następcy". :)

A co do nakręcania, to na początku zabawy z zegarkami po nakręceniu kilku -nastu -dziesięciu zegarków

na boku palca wskazującego robił mi się pęcherz. Teraz mam zgrubienie (prawie jak gitarzysta, hehe)

i hurtowe nakręcanie już mi niestraszne. :)

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze do poskładania pozostali czarni sportowcy mały lifting plus zestawy balansowe i bedzie ok ale oski sekundowej ani jednej całej nie mam, przy okazji nakręcania może ze 4 sztuki niezabardzo chciały ruszyć, a reszta chodzi dokładnie +, - 2 minuty na dobe to nieźle jak na takie staruszki które mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W takim stanie "sportowcy" to ładny nabytek.

Pamiętam z dzieciństwa takiego "Sportiwnego" leżącego bez ducha gdzieś na dnie dziadka szuflady.

Niestety, w mroku dziejów i kolejnych przeprowadzek zaginął był, więc teraz szukam "następcy". :)

A co do nakręcania, to na początku zabawy z zegarkami po nakręceniu kilku -nastu -dziesięciu zegarków

na boku palca wskazującego robił mi się pęcherz. Teraz mam zgrubienie (prawie jak gitarzysta, hehe)

i hurtowe nakręcanie już mi niestraszne. :)

polecam cienkie bawełniane lub lniane rękawiczki ewentualnie nakręcanie przez cienką szmatkę (np jak do czyszczenia okularów) zawiniętą wokół wskazującego palca.

uwierzcie że to dobry pomysł - raz w miesiącu nakręcam ok. 200 zegarków. I zgrubień i pęcherzy nie mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
polecam cienkie bawełniane lub lniane rękawiczki

Ja stosuję dokładnie ten sam patent, chociaż z innego powodu. Mam w kolekcji bardzo dużo zegarków radzieckich nigdy nie używanych - pozłocenie, czy chromowanie jest na nich piękne i błyszczące i właśnie zawsze po nakręcaniu na tych zegarkach widać było odciski palców. Bardzo mnie to denerwowało, więc je polerowałem, ale z czasem polerowanie też zaczęło mnie denerwować, bo zajmowało więcej czasu niż samo nakręcanie. Załatwiłem więc sobie takie rękawiczki, jakich używają sprzedawcy w sklepach z zegarkami. Sprawdzają się idealnie.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

białe, z delikatnego materiału - rękawiczki można znaleźć w Obi

w innych sklepach też pewnie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, koledzy - pomysł z rękawiczkami genialny w prostocie i po prostu genialny. :)

Dobrze, koniec offtopu, czas na nowe zdobycze.

Sława "lodówka" - ocalona od zapomnienia, kupiona za kilka zł, o czym zresztą już była tu dyskusja.

Nie jest tak piękna, jak niektóre lodówki Kolegów, poza tym nie wiem, czy to nie składak,

ale za to narobiła mi apetytu na kolejne lodówki. :)

Tu już po rehabilitacji, chodzi bardzo dobrze, ale widać, że nie miała łatwego życia,

tym bardziej cieszy, że mogłem zapewnić jej godziwą emeryturę. :)

post-22189-0-58709700-1331120808.jpg

Sława automat - niedawno Krzysiek przedstawiał serię "klockowatych" Sław,

ale przy niej tamte są jeszcze bardzo subtelne. :)

Wymiary ok. 40x45 mm robią wrażenie, aż szkoda, że radzieckie zegarki miały takie wąskie paski.

Dzisiaj ją pierwszy raz założyłem i bardzo wygodnie się ją nosi, chociaż czuć, że lekka nie jest. :)

post-22189-0-40076500-1331120810.jpg

Czajka kwarc - do Czajki "lekarskiej": post-22189-0-42570800-1331120811.jpg i "DeVille": post-22189-0-28817300-1331120813.jpg

dołączyła "biała siostra". Oczywiście bardzo dokładna, chociaż jak dla mnie zbyt subtelna.

To chyba przez tę białą tarczę. Liczę jednak na to, że żona ją przygarnie. :)

post-22189-0-99274200-1331120814.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telekom - lodówka nawet jeśli została poskładana to nic na to nie wskazuje! jedyne do czego można mieć zastrzeżenie to koronka. Powinna być zakończona stożkowato.

Sława automat SUPER KLOCEK!!! Bardzo chętnie bym się z taką zaprzyjaźnił o ile uda się na taką trafić!

Bardzo miłe dla oka nowe nabytki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telekom, a mi w tych Twoich nabytkach podoba się przede wszystkim to, że są to inne, rzadziej spotykane zegarki zarówno na rynku wtórnym jak i w tym temacie. Poza tym mam głód zegarkowy i takich ciekawostek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iiiiiiii wyczekany :) Pierwszy rusek :) Śliczny

post-24507-0-82971700-1331120827.jpg

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mylą się godziny jak na niego zerkasz? (bo to 24 godziniak nieprawdaż?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda. 24 h. Nie wiem czy się mylą bo od godziny go dopiero mam :) Ale jest tak ładny, że nie będę na niego zerkał tylko patrzył a wtedy się nie pomylę :) Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadarius, Krzysiek - dzięki za dobre słowo. :) Staram się jak mogę, chodzę, szukam, przeglądam Alergo i czasem coś fajnego trafię.

Jestem jeszcze początkujący, więc pewnie w moim przypadku działa jeszcze zasada "szczęścia debiutanta". :)

Kadarius - tak, koronka jest nieoryginalna, bo oryginalna wyszła razem z kawałkiem wałka, a poza tym była już wyślizgana.

"Na oko" pasuje koronka z 21-kamieniowej, ale nie jestem pewien, jak z wałkiem.

Poza tym w przypadku Sław boję się kombinować z wałkami, bo już kilka razy miałem problem z ponownym zamontowaniem.

I jeszcze jak na złość, mam same chromowane koronki do Sławy, więc będę musiał się jeszcze porozglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
"Na oko" pasuje koronka z 21-kamieniowej, ale nie jestem pewien, jak z wałkiem.

Poza tym w przypadku Sław boję się kombinować z wałkami, bo już kilka razy miałem problem z ponownym zamontowaniem.

I jeszcze jak na złość, mam same chromowane koronki do Sławy, więc będę musiał się jeszcze porozglądać.

Ale koronka i wałek to są dwie rózne części :) Koronkę po porstu odkręcasz od wałka... Przy okazji poproś żeby ci założył stożkową - są równie popularne, były tez w Poljotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w końcu odebrałem z poczty ostatni nabytek, niektórym już pewnie znany. :)

fotki zrobiłem na szybko stąd trochę słaba jakość.

post-3124-0-43528500-1331120870.jpg

post-3124-0-12332700-1331120872.jpg

post-3124-0-54918600-1331120873.jpg

Żołnierz z Milicjantem

wostokkomandirski7nk7.jpg

Ze swoim Moskiewskim konkurentem

post-3124-0-19817000-1331120878.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale koronka i wałek to są dwie rózne części :) Koronkę po porstu odkręcasz od wałka... Przy okazji poproś żeby ci założył stożkową - są równie popularne, były tez w Poljotach.

Tak tak, to wiem, nawet kiedyś dokombinowałem wałek + koronkę do zegarka, który kupiłem od Krzyśka.

Wałek był taki z długim gwintem, który się przycinało w zależności od potrzeb.

Tyle że są różne gwinty tego wałka, nie wiem, czy da się wszystko dopasować.

Poza tym mój zegarmistrz też mówił, że akurat ma same koronki chromy.

No nic, dziękuję Koledzy za podpowiedzi, będę szukał dalej.

Może zacznę od tego, że jeszcze raz przejrzę swój "magazyn". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kadarius, Krzysiek - dzięki za dobre słowo. :) Staram się jak mogę, chodzę, szukam, przeglądam Alergo i czasem coś fajnego trafię.

Jestem jeszcze początkujący, więc pewnie w moim przypadku działa jeszcze zasada "szczęścia debiutanta". :)

od czegoś trzeba zacząć :)

Teraz dopiero zauważyłem, ten mesh jest rewelka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robak na konkurs już go dałeś? Myślę, że duże szanse ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sesja zakończona, do pracy "dopiero" jutro więc jest chwila na pokazanie szanownym kilku niepokazywanych jeszcze sikorek, które w ciągu kilku ostatnich misięcy trafiły pod moją strzechę:)

Kolejna Slaveczka w kolekcji(wkrótce pozłacana siostra wraca z renowacji):

post-25253-0-12019400-1331120893.jpg

Ulubieniec codziennie goszczący na nadgarstku:

post-25253-0-82433100-1331120894.jpg

Bliźniaczki dwujajowe:

post-25253-0-54107600-1331120896.jpg

Duma rodowa(nabyta wprawdzie na forum;) ):

post-25253-0-80575100-1331120898.jpg

Słoneczko:

post-25253-0-50960000-1331120900.jpg

Starcik:

post-25253-0-02398200-1331120902.jpg

Klasyk jak dla mnie, szkoda tylko że mam problemy z jego regulacją i trochę goni, mimo wymiany całego kompletu balansowego:/ :

post-25253-0-47284400-1331120905.jpg

To na tyle póki co. Enjoy! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Słoneczko:

No temu Słoneczku by się zdało wskazówki wymienić na oryginalne :)... Ale poza tym - fajne. Idziecie chłopaki po bandzie... Niestety ja miałem cięzki tydzień i nie mam siły robić zdjęć, ale też co nieco w domu przybyło ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie nie mogłem żądać od tego zegarka zbyt wiele bo zakup za dyszkę, ale idzie jak głupi. Za cholerę nie wiem jakie powinny być właściwe- jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Właściwie nie mogłem żądać od tego zegarka zbyt wiele bo zakup za dyszkę, ale idzie jak głupi. Za cholerę nie wiem jakie powinny być właściwe- jakieś sugestie?

Na wyczucie to powinien mieć cienkie wskazówki. Poszukam podobnego. W środku jest 2209 czy 2409?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest 2209. No i w sumie z jakimiś cieniutkimi prezentowałby się znacznie ładniej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bibliotek@rzu pięknie pięknie. Taka sława że nie pogada, ja szukam do niej tej wewnętrznej tarczy i będę miał białą wersję...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi