Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

misiaczku, w tym temacie wrzucamy zdjęcia zegarków a nie linki do aukcji. wiem że dostajesz już pypcia żeby go mieć, ale bez przesady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek Dzień dobry :-)

jako że jestem nowy wybaczcie jeśli walnę jakąś gafę :-)

oto mój dzisiejszy nabytek :-D

gallery_56687_922_92510.jpg

reszta fotek w galerii, od razu zapytam, jak dostać się do werka ? Dekiel odkręcany czy mi się wydaje ?

pozdR.

Moim skromnym zdaniem tarcza w tym zegarku to współczesny zamiennik, ale na 100% pewien nie jestem. Większość Wostoków precyzyjnych na Ukrainie jest sprzedawana z tym rodzajem tarczy np.

http://aukro.ua/vostok-precizionnyj-sostoyanie-i2809520141.html

http://aukro.ua/chasy-vostok-precizionnye-i2794505852.html

http://aukro.ua/precizionnye-chasy-vostok-i2801075915.html

http://aukro.ua/chasy-vostok-precizionnye-v-pozolochennom-korpuse-i2796561057.html

http://aukro.ua/chasy-vostok-precizionnye-22-kamnya-v-belom-korpuse-i2796573027.html

Samą tarczę też można kupić

http://aukro.ua/ciferblat-ot-naruchnyh-chasov-vostok-precizionnye-i2781586124.html

Tak wygląda oryginał

http://www.slavnyhans.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=209&Itemid=15

Może zrobimy wątek o podróbkach, dla początkujących, żeby się nie nacinali? Jeśli ktoś skrobnie parę słów, ja mogę poszukać fotek dla ilustracji.

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry pomysł z tym wątkiem a i nam wszystkim się przyda aby ustrzec się przed gafami zakupowymi, przecież nie jesteśmy wszystkiego ogarnąć z tego tematu.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i sprzeczał się nie będę, może tak być jak Kolega rzecze, a wskazówki, szkiełko, koronka ?

mam nadzieję, że werk chociaż w porządku ;-)

gallery_56687_922_64794.jpg

ciekawe, czy znalazł bym "szkalny" dekielek bo lubię patrzeć jak zegar "żyje"

dzięki i pozdrawiam R.

Edytowane przez rafalczapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest śliczny. Wyprodukowany w 1959 roku. Tarcza wobec tego jest faktycznie podmieniona, bo, biorąc pod uwagę datę na mechanizmie, była to najpewniej Wołna w pierwszej wersji z płaską, białą tarczą.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli zapłaciłem frycowe ;-) kupowałem wostoka precyzyjnego a dostałem wołnę z podmienioną tarczą, sam nie wiem czy się cieszyć czy smucić bo różne wersje czytałem, gdzie dawano lepsze werki, mniejsza z tym i tak mi się mechanizm cholernie podoba :-D

dzięki za info i pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafalczapa, to może w takim wypadku dokupisz gdzieś tarczę Wołny.

A to mój ostatni nabytek. Bardzo mi się spodobał jego charakter, czarna tarcza, złote indeksy i złoty pierścień pod szkiełkiem (nie wiem czy ma on jakąś fachową nazwę) i bardzo dobry stan tarczy i koperty. Także kupiłem go mimo iż... nie działa (awaria z wierzchu nie wygląda mi na poważną). W środku ZIM2602.

Czy ktoś wie coś więcej o tym modelu?

post-54988-0-62623600-1353534757_thumb.jpg

post-54988-0-08283200-1353534774_thumb.jpg

post-54988-0-80054400-1353534793_thumb.jpg

Edytowane przez biedronsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie pomyślałem, tylko gdzie szukać takiej tarczy od wołny ? Alledrogo ? Giełda staroci we Wrocławiu ? Kto wie ?

pozdR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie pomyślałem, tylko gdzie szukać takiej tarczy od wołny ? Alledrogo ? Giełda staroci we Wrocławiu ? Kto wie ?

pozdR.

Jeżeli chciał Pan kupić oryginał to faktycznie trochę się pan przewiózł. Werk na pewno z czasów SSSR, wskazówki też takie były. Co do szkiełka i koronki trudno się wypowiadać. Jednak tarcza moim zdaniem jest nowa. Ja taką podobną ( lub tą ) tarczę widziałem kilka miesięcy temu na aukcji. Na przedstawionych przez Pana zdjęciach, fotograf zrobił je tak aby nie było widać co jest dokładnie napisane na brzegu tarczy pod cyfrą 6. Przypominam sobie , że na tarczy z aukcji taki napis był i raczej nie był to napis Sdiełano w SSSR tylko jakiś podobny. Mogę też dodać, że ktoś zakładający wskazówki nie zadbał o to aby prawidłowo je ustawić ( jak minutowa wskazuje 16 to godzinowa nie może być przed 5 ). Jeżeli chce Pan kupić oryginalną tarczę to można próbować na jakimś portalu aukcyjnym. Prędzej jednak można kupić rozbiórkowy werk na giełdzie staroci lub pytać w zakładach zegarmistrzowskich. Zegarmistrze posiadają na pewno werki na części a tarcze mogą tanio sprzedać.

Jeżeli natomiast kupił Pan zegarek do noszenia to radzę podejść do zegarmistrza aby poprawił wskazówki a później założyć na rękę i nosić.

Ja osobiście nie mam nic przeciwko modernizacji zegarków. Ostatnio kupiłem samą tarczę do Wołny. Tarcza nie jest oryginalna. Włożyłem tą tarczę do zegarka na miejsce zniszczonej oryginalnej tarczy którą miałem zdublowaną i jest to obecnie zegarek użytkowy. Dzięki nowej tarczy wskazania są bardziej czytelne.

post-42128-0-40946700-1353570778_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy

Jeżeli chciał Pan kupić oryginał to faktycznie trochę się pan przewiózł. Werk na pewno z czasów SSSR, wskazówki też takie były. Co do szkiełka i koronki trudno się wypowiadać. Jednak tarcza moim zdaniem jest nowa. Ja taką podobną ( lub tą ) tarczę widziałem kilka miesięcy temu na aukcji. Na przedstawionych przez Pana zdjęciach, fotograf zrobił je tak aby nie było widać co jest dokładnie napisane na brzegu tarczy pod cyfrą 6. Przypominam sobie , że na tarczy z aukcji taki napis był i raczej nie był to napis Sdiełano w SSSR tylko jakiś podobny. Mogę też dodać, że ktoś zakładający wskazówki nie zadbał o to aby prawidłowo je ustawić ( jak minutowa wskazuje 16 to godzinowa nie może być przed 5 ). Jeżeli chce Pan kupić oryginalną tarczę to można próbować na jakimś portalu aukcyjnym. Prędzej jednak można kupić rozbiórkowy werk na giełdzie staroci lub pytać w zakładach zegarmistrzowskich. Zegarmistrze posiadają na pewno werki na części a tarcze mogą tanio sprzedać.

Jeżeli natomiast kupił Pan zegarek do noszenia to radzę podejść do zegarmistrza aby poprawił wskazówki a później założyć na rękę i nosić.

Ja osobiście nie mam nic przeciwko modernizacji zegarków. Ostatnio kupiłem samą tarczę do Wołny. Tarcza nie jest oryginalna. Włożyłem tą tarczę do zegarka na miejsce zniszczonej oryginalnej tarczy którą miałem zdublowaną i jest to obecnie zegarek użytkowy. Dzięki nowej tarczy wskazania są bardziej czytelne.

nie wiem czy przekładanie z oryginalnie zachowanego zegarka na jakiś zamiennik to dobry pomysł osobiście próbowałbym reanimować tarczę to stanu takiego aby mnie zasdowoliła :)

ale każdy ma swój punkt widzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj upolowany Poljot signal, jednak co mnie niepokoi to wskazówki czy aby do chromowanej koperty w oryginale były montowane pozłacane ??:

post-34697-0-65057000-1353587426_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tu jest nie halo, u Ciebie albo u mnie, choć wydaje mi sie że bardziej u Ciebie. Mam taki sam zegarek (tylko tarczę mam bardziej zszarzałą <_< ) i wskazówki mam srebrne z białym wypełnieniem. Budzikowa wskazówka też jest srebrna

Edytowane przez biedronsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie tysz mi te złote tu nie pasią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już wiem, kto mi ją sprzątnąl z przed nosa - nie lubię Cię ;)

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką parkę bliżniaków po kopercie nabyłem ale z różnymi mechanizmami jak widać,koperty asymetryczne!

bli%C5%BCniaki%20s%C5%82awy%20bok.JPGbli%C5%BCniaki%20s%C5%82awy.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanik Sławy świetne! Wostok też fajny, ale chyba ma nieoryginalne wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i są nieoryginalne ale nie widziałem takiego egzemplarza to nie mam porównania ,a na ręce leży swietnie n lubię go czasem włożyć

wostok%20na%20r%C4%99ce.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Remik, też by mi banan nie schodził z paszczy :)

Mechaniku twój Wostoczek strasznie mi przypadł do gustu, a i pozostałe nabytki niczego sobie, tylko pozazdrościć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi