Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Wostok dziś wpadł:

post-61474-0-38956300-1423595220_thumb.jpg

Paprochy na wewnętrznej stronie szkiełka, tarcza czysta. Koperta z drobnymi ryskami przy mocowaniu teleskopów, złocona 20 mikronów.

Bardzo mnie cieszy :lol:  :D  :rolleyes:

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja odebrałem dzisiaj przesyłkę od kolegi forumowego z takim cacuszkiem

Łuczyk piękny. Gratulacje!   :)

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to przez kogo zegarek był używany, Zegarek może być całkowicie nieużywany i będzie zegarkiem wojskowym ,.Chodzi o to czy rzeczywiście został wyprodukowany dla wojska według specyfikacji i na zamówienie Ministerstwa.Obrony,.Zegarek może być z każdej strony opisany wojskowymi sygnaturami mimo że jest zwykłą pamiątką dla turystów,Najlepszy przykład takiej zmyłki to zegarki HMT Parashock,które nie maja nic wspólnego z wojskiem.,.

Zgoda, nie chodzi o to kto ten czy inny zegarek nosił ;)

Nie chodzi też o to czy był zakupiony na Stadionie X-lecia, w sklepie w Moskwie czy też sklepie garnizonowym ;)

W przypadku zegarków radzieckich nigdy nie będziemy mieli jednoznacznej i niepodważalnej informacji czy zegarek był wyprodukowany w/g specyfikacji  itd. ;)

Dzisiaj przy popularności dawnej i obecnej tych zegarków ;)  twórczości ludowej itp, możemy mieć jedynie nadzieje, że napisy umieszczone na tarczy mają choć trochę wspólnego ze stanem faktycznym, a napis "заказ МО CCCP" sprawia, że ta nadzieja jest bardziej prawdopodobna :D

Przy braku jakiejkolwiek możliwości potwierdzenia "militarności" możemy sobie na ten temat długo dyskutować i tak nie będziemy na 100% wiedzieli gdzie  kończy się militarny rodowód, a gdzie zaczyna Cepelia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojego skromnego zbiorku dołączyła "Czerwona Dwunastka",.Wskazówki raczej od Czapy a może nawet od kilku różnych modeli Czapy.

post-67292-0-82001100-1423596506.jpg

post-67292-0-28386400-1423597007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten był na pewno militarny - wyprodukowany i sprowadzony na potrzeby Rosyjskiej armii 

post-68206-0-46744600-1423597405.jpg

post-68206-0-81400900-1423597416.jpg

post-68206-0-92584200-1423597429.jpg

post-68206-0-78192500-1423597439.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

{..trzy flagi radzieckiej piechoty morskiej} - ??!? :blink: Na pewno? :blink: A lotnicza??! :blink:

{W tym modelu sekundnik powinien być z "bąbelkiem" } - wszystkie analizowane przeze mnie egzemplarze miały ten sekundnik. Skąd masz taką wiedzę?

Nie tylko WDW się desantowało ze spadochronami, piechota morska też. Jako że piechota morska była formalnie podporządkowana marynarce, a tej nie obejmował traktat paryski o redukcji wojsk konwencjonalnych, stąd też nadmiarowe jednostki ZSRR przerzuciło do piechoty morskiej. A po roku i tak padło.

Mam taką książkę z lat dziewięćdziesiątych, gdzie są dwa modele z tą tarczą - z koronką zakręcaną na pierwszej i trzeciej godzinie - oba z innymi wskazówkami. I osiem modeli tych z czołgiem, wszystkie ze wskazówkami jak u Ciebie. W każdym razie ten z tarczą piechoty morskiej opisany jest jako "ekstremalnie rzadki"

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to są trzy flagi radzieckiej piechoty morskiej, która w owym czasie nie stanowiła odrębnego rodzaju wojsk.

Nie tylko WDW się desantowało ze spadochronami, piechota morska też. Jako że piechota morska była formalnie podporządkowana marynarce, a tej nie obejmował traktat paryski o redukcji wojsk konwencjonalnych, stąd też nadmiarowe jednostki ZSRR przerzuciło do piechoty morskiej. A po roku i tak padło.

Mam taką książkę z lat dziewięćdziesiątych, gdzie są dwa modele z tą tarczą - z koronką zakręcaną na pierwszej i trzeciej godzinie - oba z innymi wskazówkami. I osiem modeli tych z czołgiem, wszystkie ze wskazówkami jak u Ciebie. W każdym razie ten z tarczą piechoty morskiej opisany jest jako "ekstremalnie rzadki"

Czyli nadal podtrzymujesz, że dość znane flagi Armii Czerwonej i Sił Powietrznych ZSRR oraz Bandera Marynarki Wojennej ZSRR to według Ciebie flagi radzieckiej piechoty morskiej?! :blink: :blink: :blink:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskowe_Si%C5%82y_Powietrzne_%28ZSRR%29

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marynarka_Wojenna_Zwi%C4%85zku_Socjalistycznych_Republik_Radzieckich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem Ci, co przeczytałem w książce kogoś mądrzejszego od siebie. Ponieważ samemu wydawało mi się to dziwne, zweryfikowałem ze źródłami militarnymi i wygląda to tak, że rzeczywiście w roku 1989 ZSRR zaczęło przerzucać do jednostek "piechoty morskiej", czy też "obrony wybrzeża", podległym dowództwu marynarki, również jednostki wojsk lądowych i powietrznych. Związane to było z konwencjami, dotyczącymi redukcji sił konwencjonalnych. ZSRR interpretował je w ten sposób, że nie obejmowały jednostek floty. Natomiast nie mnie to oceniać, czy to prawda, w Czystopolu wtedy nie pracowałem :) I całe szczęście :D

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo nic nie pokazywałem. Stare i nowe, w każdym razie niepokazywane (o ile pamiętam), część pozyskana od forumowiczów, którym bardzo dziękuję. Część wymaga wymiany koronki.

post-58041-0-93499800-1423660660_thumb.jpg

post-58041-0-00390400-1423660669_thumb.jpg

post-58041-0-93976500-1423660697_thumb.jpg

post-58041-0-83354700-1423660820_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łucza kiedyś pokazywałem, ale miał wskazówki od czapy. Szczęśliwie udało mi się zdobyć właściwe, więc jeszcze raz Łucz w wybornym towarzystwie.

post-58041-0-55107400-1423661388_thumb.jpg

post-58041-0-14094400-1423661396_thumb.jpg

post-58041-0-03169900-1423661408.jpg

post-58041-0-37027300-1423661470_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby Was nie zanudzać, na koniec (przynajmniej chwilowo), mój ulubiony wątek. :D 

post-58041-0-57084700-1423661597_thumb.jpg

post-58041-0-81081400-1423661603_thumb.jpg

post-58041-0-48759000-1423661613_thumb.jpg

post-58041-0-43068500-1423661645.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież TOP-10 miał być w przyszłym tygodniu! :D

Gratulacje!

Jakoś dziś mnie natchnęło na zdjęcia. Topu na razie nie będzie, bo zbyt dużo zegarków rozjazdach i czasami już nie wiem co mam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waski, w tym roku nie chcesz się przyłączyć do zabawy? Jest już 15 chętnych, więc gdybyś się zdecydował to można by było tak przekombinować, że Twoja kolej będzie gdzieś za miesiąc. Zastanów się dobrze, towarzystwo doborowe jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Towarzystwo wyśmienite, ale tym razem będę tylko obserwował, może następnym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z męskich oczywiście pierwszy bije na głowę pozostałe zegarki, a z damskich Slava. (imho)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobiedy I-sza klasa!Szczere gratulacje!

ps

Reszta też super!

Edytowane przez buran69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz świetnie zachowane kolory w tej Pobiedzie z zielonymi wew. okręgami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tam większa Molnija

post-33253-0-23608500-1423666588_thumb.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O żonie też pamiętam, żeby nie było :D

Ja generalnie wszystkie kupuję dla żony, tylko czasem jej nie pasują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi