Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

PAnowie

Rewelacyjne zakupy: Drużba, Amfibia, Budziki, Kirowskije . Same rarytasy :)   chrapek - czarna Molnia rewelacyjna . Gratulacje.

A u mnie wpadło coś takiego: Ałmaz NOs z pudełkiem i paszportem. Zegarek z 1964 roku

DSC_0003.JPG

DSC_0008.JPG

DSC_0004.JPG

DSC_0010.JPG

Przyszedł Kris i pozamiatał :) Nigdy nie widziałem NOSa Ałmaza, nawet nie wiedziałem, że jeszcze takie istnieją. GRATULACJE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, gdzie można dostać taką czarną tarczę do pasówki Mołni? Jest śliczna. Bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba.

Na watch.ru zamawiali takie chyba z Charkowa z tego co pamiętam. Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PAnowie

Rewelacyjne zakupy: Drużba, Amfibia, Budziki, Kirowskije . Same rarytasy :)   chrapek - czarna Molnia rewelacyjna . Gratulacje.

A u mnie wpadło coś takiego: Ałmaz NOs z pudełkiem i paszportem. Zegarek z 1964 roku

DSC_0003.JPG

DSC_0008.JPG

DSC_0004.JPG

DSC_0010.JPG

Majty spadają :D To jak trafić 6 w lotka. Gratuluję i jeszcze mocniej zazdroszczę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje,.Świetny zakup.,Samo kupno 50 letniego zegarka w stanie sklepowym to wyczyn i do tego Almaz,.Ale Kris udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych.,Pewnie nie da się zjeść trocin i wy....ć deski,ale jedynego w Polsce OKEANA można mieć.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest w pięknym stanie wręcz idealnym ale chyba ciupkę był używany - no chociaż nakręcany bo widać po koronce lekkie spolerowanie 

Wiem czepiam się nie strzelajcie od razu do mnie  :unsure:

Piękny zegarek bez dwóch zdań  :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest w pięknym stanie wręcz idealnym ale chyba ciupkę był używany - no chociaż nakręcany bo widać po koronce lekkie spolerowanie 

Wiem czepiam się nie strzelajcie od razu do mnie  :unsure:

Piękny zegarek bez dwóch zdań  :wub:

Dobre, dobre :D   Oczywiście że był nakręcany - sam go nakręcałem osobiście.

Dzięki wszystkim za dobre słowa o zegarku. Najlepsze że mam jeszcze drugiego. Ot taki jak poniżej. Równiez w pudełku oraz z metką. Ten jednak chyba złapał w szufladzie trochę wilgoci bo 3 indeksy ma lekko zabarwione na zielono. Poza tym NOS :)  Pójdzie na sprzedaż.

DSC_0012.JPG

DSC_0020.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

To ja się ustawiam pierwszy w kolejce i rezerwuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To faktycznie ewenement .,Ciekaw jestem czy zaobserwowałeś jakieś konotacje w numerach seryjnych tych Almazow??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobycie jednego takiego to sztuka a On ma dwa - i gdzie tu sprawiedliwość  ;)

Żeby było w temacie to pokażę mój nowy nabytek - wprawdzie nie jest to zegarek ani zegar ale do odmierzania a raczej urządzenie do  wskazywania upływającego czasu wiec nadaje się

Kupiony w niedzielę od sprzedawcy warzyw i jakiś starych smieci - sam nie wiedział co to jest tym bardziej ze kartoniki z dniami były osobno w woreczku 

Kupiony za 2 dyszki nie wiem po co bo nie wiedziałem czy uda się to uruchomić i czy jest kompletne ale udało się wielkim trudem , czemu wielkim ?? ponieważ kartoniki są dwustronnie numerowane.Jak z jednej jest powiedzmy 1 to z drugiej 23 tylko do góry nogami bo każda plakietka wskazuje dwie daty tylko w innych okienkach 

W końcu doszedłem aby ułożyć dwa stosiki w jednym dni 1 , 3 , 5 , 7 , 9 itd... a w drugim 2 , 4 , 6 ,  8 , itd.... tylko ten drugi trzeba włożyc do pudełka do góry nogami 

Niby proste ale zanim udało mi się zmontować to tak aby obracając wskakiwały kolejne dni minęło 40 minut i z pięć razy rozkręcałem ten zasobnik 

Każdy dzień to kartonik okuty w metalową ramkę aby był ciężki i się przesuwał  - w zasobniku działa to tak że dochodzi do tzw tasowania jak karty przez co obracając się raz w jednym raz w drugim pokazuje się kolejny dzień miesiąca aż do 31 potem wyskakują informacje (no właśnie bardzo proszę obeznanych biegle w radzieckim o dokładne przetłumaczenie)

Jest jeszcze na dole przestawiany ręcznie dzień tygodnia i miejsce na nazwę miesiąca (niestety nie był w komplecie) 

Ciekawi mnie jeszcze co przedstawia plakieta i na jaką okazję powstała ?

Oglądajcie podziwiajcie komentujcie  :)

post-68206-0-73378100-1424888054_thumb.jpg

post-68206-0-95732300-1424888059_thumb.jpg

post-68206-0-34424200-1424888065_thumb.jpg

post-68206-0-82287000-1424888092_thumb.jpg

post-68206-0-87905300-1424888097_thumb.jpg

post-68206-0-33696700-1424888103_thumb.jpg

post-68206-0-32510200-1424888112_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny kalendarz, mój wujek kiedyś miał podobny ;-)

SŁAWA BOHATEROM, to pewnikiem na 30 rocznicę zakończenia II Wojny Światowej.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak to działa!!!! z 50 razy obróciłem i ani razu się nie zacięło - obracasz a z góry spada kolejny dzień poprzedni się cofa do tyłu grawitacyjnie i tak w kółko potem wędruję jakby do góry i tak cały miesiąc a potem kolejny -  to jest dopiero radziecka myśl techniczna - jutro go wyczyszczę bo trochę zaropiały i ma już swoje miejsce w gablocie osobliwości  :)

Gówno takie ale cieszy mnie niezmiernie  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dni kręci się tą czarną gałką na dole one nie przeskakują automatycznie trzeba ręką :D  - sterowanie ręczne w 100% - wstajesz rano przestawiasz sobie i gotowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobycie jednego takiego to sztuka a On ma dwa - i gdzie tu sprawiedliwość  ;)

Żeby było w temacie to pokażę mój nowy nabytek - wprawdzie nie jest to zegarek ani zegar ale do odmierzania a raczej urządzenie do  wskazywania upływającego czasu wiec nadaje się

Kupiony w niedzielę od sprzedawcy warzyw i jakiś starych smieci - sam nie wiedział co to jest tym bardziej ze kartoniki z dniami były osobno w woreczku 

Kupiony za 2 dyszki nie wiem po co bo nie wiedziałem czy uda się to uruchomić i czy jest kompletne ale udało się wielkim trudem , czemu wielkim ?? ponieważ kartoniki są dwustronnie numerowane.Jak z jednej jest powiedzmy 1 to z drugiej 23 tylko do góry nogami bo każda plakietka wskazuje dwie daty tylko w innych okienkach 

W końcu doszedłem aby ułożyć dwa stosiki w jednym dni 1 , 3 , 5 , 7 , 9 itd... a w drugim 2 , 4 , 6 ,  8 , itd.... tylko ten drugi trzeba włożyc do pudełka do góry nogami 

Niby proste ale zanim udało mi się zmontować to tak aby obracając wskakiwały kolejne dni minęło 40 minut i z pięć razy rozkręcałem ten zasobnik 

Każdy dzień to kartonik okuty w metalową ramkę aby był ciężki i się przesuwał  - w zasobniku działa to tak że dochodzi do tzw tasowania jak karty przez co obracając się raz w jednym raz w drugim pokazuje się kolejny dzień miesiąca aż do 31 potem wyskakują informacje (no właśnie bardzo proszę obeznanych biegle w radzieckim o dokładne przetłumaczenie)

Jest jeszcze na dole przestawiany ręcznie dzień tygodnia i miejsce na nazwę miesiąca (niestety nie był w komplecie) 

Oglądajcie podziwiajcie komentujcie  :)

Napis "завод нестандартного оборудования харьков"  w naszej mowie  brzmi "Zakład Niestandardowego Wyposażenia  Charków" ;)

Edytowane przez Tajtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem taki czasomierz ,ale nie bardzo go mogę rozszyfrować.,Poza oczywistymi danymi dot manufaktury i werku praktycznie trudno znaleźć cokolwiek na temat tego egzemplarza,.Tarcza jest wykonana z metalu indeksy i logo grawerowane i wypełnione .,Na tarczy nie tylko 12 jest czerwona,ale indeks na 6 ma również czerwony kolor.,Farba nie zachowuje się jak lakiery- nie działa na nią żaden silny rozpuszczalnik??Werk jest w stanie perfekcyjnym,.Czy w tym zegarku można jakoś określić wiek??.,Mnie się wydaje ,że na ostatnim zdjęciu pod balansem jest pole numerowe??,.

post-67292-0-03699500-1424890695_thumb.jpg

post-67292-0-54316700-1424890707_thumb.jpg

post-67292-0-17474000-1424890721_thumb.jpg

post-67292-0-09128500-1424890739_thumb.jpg

post-67292-0-63694000-1424890752_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof - Ty juz wiesz co :)

Ten Ałamaz - rewelacyjny zakup :wub:

Mayor - P.Bure  super :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kalendarz z boku wygląda dokładnie tak samo - świetne są - chyba zacznę poszukiwania bo w Burakach nic się nie dzieje a jak są to koszmarnie drogo się zrobiło

Dzięki Tajtek za tłumaczenie - a te dwie pozostałe karteczki ?? 

Mayor sprawdź  w tym swoim Burym czy na krawędzi koperty tam gdzie jest osadzony mechanizm nie ma nabitego jedno, dwu lub trzy cyfrowego numeru ? taki sam powinien być na deklach zazwyczaj ten numer nabity jest byle jak tzn krzywo albo bokiem - sprawdź i daj znać 

Zaraz wkleję tabelę po tym numerku można zgrubsza określić rok produkcji zegarka o ile jest w całości oryginalny i ma ten numer bo nie wszystkie maja nie wiem czemu

- Tutaj jest tabelka na dole strony jak się na nią kliknie to widać dużo lepiej  http://zegarkiclub.pl/forum/topic/101252-nasze-najstarsze-czyli-wczesno-rosyjskie-vintyge/page-2

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Order to gwiazda Bohatera Związku Radzieckiego, przedział czasowy wskazuje na 30-lecie zakończenia II wojny światowej

te dwie pozostałe karteczki ?? 

"Zmień miesiąc"

"Obracać powoli"

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris genialne Ałmazy.

Paweł nigdy nie widziałem takiego kalenarza, super rozwiązanie. Ciekawe, czy to sowiecki wynalazek?

Mayor gratulacje, nietypowa tarcza 

U mnie zdecydowanie skromniej

post-29552-0-33204000-1424904969_thumb.jpg

post-29552-0-41821800-1424904994_thumb.jpg

post-29552-0-37228800-1424905063_thumb.jpg

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi