Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna wersja.

p.s MacAron i Hendrix zdecydujcie ewentualnie sami, bo coś ta nasza demokracja wychodzi juz bokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za dwiema wersjami. Jeśli jednak będzie tylko PL, to przeżyję ;).

Uprzedzając fakty w kwestii "wojny o numerki", chyba faktycznie lepiej jak będą przyznane losowo. Mi akurat na żadnym konkretnym nie zależy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzedzając fakty w kwestii "wojny o numerki", chyba faktycznie lepiej jak będą przyznane losowo. Mi akurat na żadnym konkretnym nie zależy :)

Nie wiem poczemu się tak boicie tej "wojny" o numerki. Mnie też w sumie nie zależy na konkretnym nr.

Jak dotąd był chyba tylko malutki spór o numer 33.

Już poprosiłem znajomego szamana, żeby rzucił urok na nr, o który będzie toczył się największy spór. Biada tym, którzy będą się kłócić. Dostaną bardzo pechową sztukę :lol:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO – jedna wersja bo wszystko inne to strzelanie w stopę temu misiu czyli projektowi .

BO jeśli dwie wersje napisów to dlaczego nie dla dwóch wersji kolorystycznych lub dlaczego nie dla wersji z data albo dla koperty 42 mm …........... ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zgadzam sie z @Turbiss. Jedna limitacja, jeden zegarek, jedna wersja.

Podejmijcie w końcu decyzję, dość bicia piany. Nie róbmy dwóch zegarków dla jednej sprawy. Głosowałem na wersję ENG, ale przyjmę POL, jeśli jednak będą dwa zegarki zastanowię się poważnie, mimo, że zaliczkę zapłaciłem. udało się spacyfikować uczestników dyskusji, który chyba starali się ten projekt storpedować. I teraz, dzięki brakowi zdecydowania prowadzących projekt, znów rozbijamy go, pod sam koniec. Bezsens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy:)

Po przespaniu się z tym tematem, doszedłem do następujących wniosków:

- mimo, że chcialem wersję angielskojęzyczną, jestem po przemyśleniu przeciw robieniu dwóch wersji. Wiem, że sam zaproponowałem, ale to w pierwszym odruchu, skoro byla taka możliwość. Stwierdzam, że świadomość istnienia równoległej, drugiej limitacji byłaby dla mnie czymś takim, jak kamyk w bucie:). Tak samo gdyby w ramach jednej limitacji były różne wersje zegarków. Zróbmy to tak, żeby nie dac nikomu powodu do zarzutu, że nie potrafimy być zgodni i mówić jednym głosem.

- Pytanie, czy wobec tego, przy polskim napisie na tarczy, na deklu zamiast P.A.F. nie powinno być P.S.P. ? Jeśli tak, to proszę od razu podpowiedzieć, czy z kropkami czy bez.

- jeśli chodzi o limitację, to wstępnie myślałem o 99. Przy jednej wersji językowej, liczba 110 (2x55) nie ma już żadnego uzasadnienia i w moim odczuciu, po 99 następna fajna liczba to dopiero 126. Ale czy tyle zegarków chcialby wyprodukować Gerlach, tego nie wiem. I czy Wy chcielibyście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Pytanie, czy wobec tego, przy polskim napisie na tarczy, na deklu zamiast P.A.F. nie powinno być P.S.P. ?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/27303-omega-polish-air-force-z-1940r/

P.A.F. 6B/159

Tak było wybite na oryginalnych zegarkach noszonych przez lotników podczas wojny, i dlatego żeśmy to umieścili.

- albo zostawić tak jak jest

- albo całkowicie usunąć tą linię

Nie ma sensu zastępować tego jakimś wydumanym PSP którego nigdy nie było.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAkaron tu chyba było P.S.P ale nie mam pewności i nie mam teraz jak sprawdzić. Dobrze gdyby bylo spójne - polskie napisy na tarczy i deklu, ale jak będzie chciała większość? Czy jak wy to widzicie?

Jak sie zegarek spodoba to za 6 czy 8 miesięcy zrobi sie drugą limitke np. z czarna tarczą, lub ecru i wtedy mozna EN ;).

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenie PAF powinno zostać i lepiej nie kombinować.

Gdyby nadal istniał problem z wersją napisu podejrzewam, że wiele osób mogłoby zrezygnowac z napisu po polsku na korzyść napisu po angielsku - ja nie walczyłbym o to jak Zawisza. Tylko jeśłiby zagrać w ten sposób to co powiedza Ci, którzy bardzo chcą napis w j. polskim? Zawsze ktoś nie będzie do końca zadowolony. Takie projekty tak juz mają. Albo na poczatku wszyscy zgadzaja sie co do pewnego trybu albo otwieramy puszke Pandory i projekt z reguły pada.

Ja chciałbym uniknąć robienia dwóch limitacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma sensu zastępować tego jakimś wydumanym PSP którego nigdy nie było.

Nie było na zegarkach ale sama nazwa funkcjonowała, jak najbardziej, tak jak 303 DM w "polskim" obiegu. Jako Polskie Siły Powietrzne lub samo Siły Powietrzne.

Już pisałem, że dla mnie 303 DM i PAF to niespójność i niekonsekwencja. A PSP i 6B/159 wygląda jeszcze gorzej.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem, że dla mnie 303 DM i PAF to niespójność i niekonsekwencja. A PSP i 6B/159 wygląda jeszcze gorzej.

Jak już chcecie usuwać wszelkie brytyjskie ślady, to usuńcie też 6B/159, bo to oznaczenie specyfikacji brytyjskich królewskich sił powietrznych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było na zegarkach ale sama nazwa funkcjonowała, jak najbardziej, tak jak 303 DM w "polskim" obiegu. Jako Polskie Siły Powietrzne lub samo Siły Powietrzne.

Czyli, mw75, jeśli pominąć, że wolisz wersję angielską, wolałbyś:

- 303 Dywizjon Myśliwski + P.A.F.+ 6B/159

czy

- 303 Dywizjon Myśliwski + PSP

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

303 DM + PSP bez numeru brytyjskiej specyfikacji.

Ale numer ten, w wersji En dodawał wiele smaczku zegarkowi.

To jednak wyłącznie moje zdanie.

Jest sens przeprojektowywać dekiel? Bo co ja bym wolał to insza inszość.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

303 DM + PSP bez numeru brytyjskiej specyfikacji.

Ale numer ten, w wersji En dodawał wiele smaczku zegarkowi.

To jednak wyłącznie moje zdanie.

Jest sens przeprojektowywać dekiel? Bo co ja bym wolał to insza inszość.

To wcale nie jest wylącznie Twoje zdanie, bo moje też :) Ale teraz to już bez znaczenia...

ps. wychodzi nam hybryda, ani do końca polska, ani brytyjska, tylko jakaś taka.. Ale ratujmy, co się da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja a nazwa to całkiem inne imo tematy i nie ma co ich podpinać pod jedno tłumaczenie i od razu ciąc wszystko co angielskie

303 Dywizjon Myśliwski + P.A.F.+ 6B/159 - mimo ze mieszane wygląda dobrze a

303 Dywizjon Myśliwski + P.S.P.+ 6B/159- tez nie gorzej

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BASTA! Powiem Wam Koledzy, że jeszcze troche zamieszacie z tym projektem i będę musiał się z niego wypisać. Po co były miesiące ustalania, konsultacje o to, co ma być na dekielku? Po co niekończące się dyskusje o nazwę PL/ENG. Po to żeby teraz wszystko zmieniać? Po wpłaceniu zaliczek?!

MacAron liczę, że podejmiesz w końcu męską decyzję. Czas skończyć z tą "radosną" demokracją i uciąć dyskusje.

Napisu na dekielku proszę nie ruszać. Ustaliliśmy co ma tam być, jest to zgodne z historią i początkowym odnośnikiem i dajmy już spokój temu zamieszaniu :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już lepiej napiszcie to pełnym zdaniem

Polskie Siły Powietrzne

..bo dla większości Polaków, PSP to:

200px-Logo_psp.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycfuje sie z tego co napisałem wyżej.

Obejrzałem sobie przed chwilą projekt dekla i jest piekny !

Nie ma co zmieniac, zostawmy jak jest

post4523705112560013328.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jeśli zmienicie i dekiel to mnie juz nie ma. A argumentów na to nie będę powtarzał.

Rozjeżdża sie ten projekt, szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycfuje sie z tego co napisałem wyżej.

Obejrzałem sobie przed chwilą projekt dekla i jest piekny !

Nie ma co zmieniac, zostawmy jak jest

post4523705112560013328.png

Tomtom, argument estetyczny rozumiem, ale powiedz.. tak żarliwie walczyleś o to, że piloci to nie byli z 303 Polish Fi... tylko z 303 Dyw... a teraz chcesz im przypiąc Polish Air Force?

Nie pytam, żeby coś forsować, tylko żeby jednak podzielic ten włos na czworo, skoro tyle nerwow było o 303 DM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. wychodzi nam hybryda, ani do końca polska, ani brytyjska, tylko jakaś taka.. Ale ratujmy, co się da :)

Jak się robi "demokratyczny" projekt, to zawsze wyjdzie jakiś niespójny potworek. Trza było zrobić projekt autorski od początku do końca i przedstawić... komu by się spodobał, to by się zapisał, komu by się nie spodobał, by się nie zapisał..

Wolę projekty autorskie.

To tak jakby Picasso chciał demokratycznie namalować obraz i przeprowadzał ankiety: co ma być w lewym górnym rogu, co na środku itd.. :D :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Dobra, MacAron, przekonałeś mnie. Zawieszam swój udział w projekcie. Poczekam na ostateczną wersję. Jeśli nie będzie spełniała moich oczekiwań, poproszę o zwrot zaliczki. Jesli będzie dopłace resztę.

A moje oczekiwania to ten dekiel i spójny z nim opis na tarczy. Czyli angielski.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, teraz widzę wyraźnie wszystkie wady demokratycznego, lub quasi demokratycznego procesu decyzyjnego. Wyszła nam niespójna hybryda, klepnięta zgodnie ze średniowiecznym vox populi, vox Dei.

Makaron nic już nie zmieniaj, bo zainteresowanych zmianami aktualnego, hybrydowago stanu jest tak naprawdę kilka osób.

Większość z głosujących zagłosowała na 303 DM + PAF+ 6B/159. I niech mają taki zegarek.

A reszcie osób z listy, która nie zagłosowała w ogóle, najwyraźniej nie zależy na szczegółach.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, teraz widzę wyraźnie wszystkie wady demokratycznego, lub quasi demokratycznego procesu decyzyjnego. Wyszła nam niespójna hybryda, klepnięta zgodnie ze średniowiecznym vox populi, vox Dei.

Makaron nic już nie zmieniaj, bo zainteresowanych zmianami aktualnego, hybrydowago stanu jest tak naprawdę kilka osób.

Większość z głosujących zagłosowała na 303 DM + PAF+ 6B/159. I niech mają taki zegarek.

A reszcie osób z listy, która nie zagłosowała w ogóle, najwyraźniej nie zależy na szczegółach.

AMEN. Niech tak się stanie,

Nie ma chyba osoby, która bylaby zadowolona w 100%, przynajmniej wśród tych, którzy zaangażowali się na wcześniejszych etapach, ale jakoś to przeżyjemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo widzisz, to nie jest tak, że nie można przeprowadzać "konsultacji społecznych".

Można pokazywać wstępne projekty i pytać:

- jak wam się to widzi?

- czy podoba wam się?

- co byście zmienili, gdybyście to wy projektowali?

Można nawet ulegać sugestiom, podchwytywać pomysły, ale nie na zasadzie "co sobie przegłosujecie, to będziecie mieli", bo z tego zawsze wyjdzie coś designersko niespójnego. MacAron niby był autorem projektu, ale w momencie kiedy przeprowadził pierwszą ankietę, praktycznie pozbawił się kontroli nad projektem. Czyli jakby przestał być Autorem. Mało tego! Nawet w pewnym momencie zaczęto wymagać od Niego aby się nie odzywał i był "bezstronny", czyli kompletne ubezwłasnowolnienie autora :lol:

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.