Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas nurtuje mnie głębokość grawera na deklu, skoro zakładamy że będzie się rysował.Każda polerka bedzie go wypłycać, czy nie pogłebić go choć trochę?

Za mało danych podajesz. Jak często i czym polerujesz porysowane dekle, jaki jest ubytek grubości dekla po każdym polerowaniu, ile lat zamierzasz używać zegarek. Tylko nie przesadzaj z tymi latami, bo wyjdzie głębokość grawerunku w centymetrach lub metrach :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może przesadzam, lecz chciałem się obawami podzielić.

A zegarek chciałbym użytkować intensywnie,chyba że będzie niewygodny w noszeniu np. przez koronkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas nurtuje mnie głębokość grawera na deklu, skoro zakładamy że będzie się rysował.Każda polerka bedzie go wypłycać, czy nie pogłebić go choć trochę?

Z całym szacunkiem falki, czy Tobie rosną na nadgarstku włosy ze stali :P że tak martwisz się powstawaniem rys na deklu ? :)

... Nie martw się, będzie dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie pozostaje tylko czekać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dalszych oględzinach zegarka, zaglądaniu do próbników i rozmowach z Sylwkiem z Gerlacha, proponuję:

1. Kolor tarczy. Zostałem poproszony o podanie tym razem koloru z palety Pantone. I tu pojawiła sie trudność. W próbniku nie znalazłem w 100% satysfakcjonującego koloru. Sprawę komplikuje fakt, że rozbarwienia tego koloru do palety RGB lub CMYK, inne jest w wzorniku a inne jest generowane w komputerze. Ogólnie mówiąc kolory Pantone, które znalazlem, były albo nie dość ecru, albo były zbyt nachalnie żołtawe. jako, że mamy zielonkawe szklo, efekt bedzie jeszcze trudniejszy do przewidzenia. Wydaje mi sie jednak, że... najlepszym kolorem będzie Warm Grey 1 C. Rozważalem także Warm Grey 2 C, gdyby okazało się, że ta drukarnia ma stale tendencje do drukowania jaśniej. To w zasadzie jasnoszary w delikatnie ciepłym odcieniu.

Pantone Warm Grey 1 C wg wzornika w skali RGB powinien mieć 224/222/216 (html E0DED8)

Wg photoshopa powinien wyglądac on tak:

post-45237-0-76873800-1343166731_thumb.jpg

2. Wskazówki Chcialbym prosić o jaśniejsze i bez lakieru

3. Wskazowka sekundowa. Obecna jest za krótka i będę prosił o jej wydłużenie do prawidlowej długości.

4. Grawer. Powinien być minimalnie mniejszy, o około 1.5 mm na wysokości, co może wydawać sie niewiele, ale wpływa na to, jak postrzegamy proporcje wielkości graweru w stosunku do wielkości dekla. Przynajmniej ja tak to widzę ;) Ale to w sumie mało ważne. Poprawione będzie także piórko w godle i czcionka.

5. Dekiel. Widzę, że w zasadzie jednogłośnie życzycie sobie polerowany. OK, Ma to swoje wady i zalety o których wiecie. Przypomnę, że zegarek położony, leży na deklu, nie na uszach jak niektóre

6. Koronka Bez czerwonej farby, celownik wypukły. Proponuje powiększyć ją zgodnie z sugestią Gerlacha i Waszymi do 7 mm. Będzie wtedy na równi z deklem. Co do jej grubości zdania jak widzę są podzielone, aleprzeważa chyba opcja, żeby jej nie pogrubiać, wiec o taką bede prosił.

To chyba tyle, Jeszcze ważna informacja - kolejnego prototypu niestety nie będzie. Jeśli ktoś chcialby sie wycofać z projektu, może to uczynić przed uruchomieniem kolejnego etapu wpłat i otrzyma zwrot zaliczki. Później bedzie to, jak zrozumialem, trudniejsze.

Wszystko wg Was OK? :) Domyślam się, że najwięcej kontrowersji może być wokół koloru tarczy. Wybierając go teraz na nowo z palety pantone, w zasadzie musialem zapomnieć o tamtym kolorze. Po pierwsze nie posiada on odpowiednika w Pantone, po drugie widać jak tamten wyszedł (a właściwie, jak NIE wyszedł)

Po trzecie, wybierając tym razem nieco ciemniejszy kolor, będziemy mieli mniejsze ryzyko, że znowu tarcza bedzie biała.

Co Wy na to wszystko?

ps. Oczywiście poprawią także pomarszczenie farby.

”garb” czy też „kalenica” na wskazowkach fajnie, jakby byla wyraźniejsza, ale jak na razie informacje mam takie, że to nie bedzie możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koloru tarczy to trudna sprawa, bo każdy może go widzieć u siebie inaczej :) kwestia monitora/matrycy

Fajnie jakby nie był całkiem biały, ale konkretnego koloru nie podam bo znam tylko 3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo wyjdzie głębokość grawerunku w centymetrach lub metrach :D

..oj tam, może w kilometrach :lol:

Mikrorysa to jakieś pół mikrona do mikrona. Przepolerujmy sobie raz na rok... Już po upływie tysiąca lat powinna nam zaniknąć połowa głębokości milimetrowego grawera. Wówczas proponuję zaprzestać polerowania :lol:

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądam tylko na laptopie więc na pewno nie jest to miarodajne, ale ten wydaje się za ciemny...

A z resztą zaufam Wam! Jak się nie spodoba to pójdzie do ludzi. Zgłaszajcie zmiany i do produkcji, to może we Wrześniu już będzie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem się wtrącać, na ten temat wystarczająco dużo napisałem na sąsiednim forum, ale jednak powtórzę: odwzorowywanie na monitorze takich barw jest bardzo trudne. Nawet na bardzo dobrym i poprawnie skalibrowanym monitorze podgląd takiej barwy jest jedynie pewnym przybliżeniem. Zdecydowanie bardziej miarodajne jest użycie próbnika Pantone wydrukowanego na podłożu zbliżonym do docelowego.

Niestety, nawet na najlepszym monitorze z poprawnie wygenerowanym profilem barwnym nie widać wszystkiego.

Warm Gray 1 jest jednym z najjaśniejszych Pantonów, a podgląd tarczy przedstawiony przez MacArona wydaje mi się zbyt... hmm... dramatyczny. Jeśli drukarnia poprawnie zmiesza farby, to powinien wyjść bardzo jasny ciepły beż.

pozdrawiam

Narfas

P.S. A co tam, jeszcze zacytuję siebie ze sąsiedniego forum:

Zechciało mi się zrobić takie zestawienie:

cw-pantone02b.jpg

...i tutaj parę uwag.

1) musiałem w tym przykładzie pomieszać RGB, CMYK i Pantone, a dodatkowo całość jest wyświetlana oczywiście w RGB, więc to poglądowe zestawienie, a nie żaden proof

2) oglądanie tego na laptopie czy nawet dobrym, ale nieskalibrowanym monitorze w sumie nie ma większego sensu, ale może coś będzie widać

3) nawet na dobrym i skalibrowanym monitorze to jest jedynie poglądowe zestawienie, bo wyznacznikiem byłby tu dopiero wzornik wydrukowany na podłożu najbardziej zbliżonym do docelowego

...ale, mimo wszystko, może jednak chociaż część forumowiczów zobaczy różnice.

Tak się składa, że akurat lubię tarcze w tych barwach i doskonale wiem, jak cholernie trudno odwzorować to na fotografiach. W części przypadków jest to niemożliwe, bo takie barwy potrafią poważnie zmieniać odcienie w zależności od zastanego światła. Tutaj znowu wraca temat podłoża drukowego albo farby podkładowej, bo farby Pantone (większość z nich) nie są całkowicie kryjące, są transparentne, światło przez nie przenika i odbija się od tego, co jest poniżej, więc słabsze światło odbija się od powierzchni, mocniejsze przenika głębiej. W ten sposób powstają tarcze zmieniające odcienie w zależności od zastanego oświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przedstawionej przeze mnie grafice wygląda dramatycznie, ale jest tak, jak pisze Narfas. Dużo zależy od monitora i ustawień. Oglądalem na żywo te kolory w próbniku, nie na monitorze. I rzeczywistości zaproponowany przeze mnie kolor jest tak jasny, że rozważałem nawet 2 C - ciemniejszy. Dość dobrze pokazuje to grafika Narfasa.

Jeśli akceptujecie fakt, że kolor nie będzie wyraźnie beżowy, lecz bedzie to jakby pobrudzona biel z niewielką jedynie domieszką beżu, to ten kolor (lub ciemniejszy Warm Grey 2) będzie dobry

ps. Można powiedzieć, że sprawa koloru jest megatrudna, szczególnie, że chodzi o kolor tak jasny. Warm Grey wydaje mi się przy tym dość bezpieczny.

ps2 .Grafika Narfasa bardziej oddaje to, jakie te kolory są jasne na żywo,

ps 3. Rezerwa chodu w testowym egzemplarzu - 52h 20 min. Chyba nieźle, co ?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądalem na żywo te kolory w próbniku, nie na monitorze...

I to też zależy gdzie i kiedy oglądałeś. Nawet oglądanie na żywo może dać Ci inne wrażenia w świetle dziennym, a inne w sztucznym oświetleniu (ciepłym, zimnym). Inne w świetle skupionym, inne w rozproszonym itd, itp... Postrzeganie barw to bardzo skomplikowana sprawa. Ba, nawet poszczególni ludzie mogą się nieco różnić w indywidualnym postrzeganiu barwy. Oglądając w tym samym miejscu i czasie, jeden może dostrzec odcień beżowy, a drugi będzie się upierał że widzi neutralną szarość.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Narfas za przybliżenie fachowe trudnego :-P tematu. MacAron jeśli Warm Grey ma być to imo bezpieczniejszy będzie jaśniejszy 1C :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to też zależy gdzie i kiedy oglądałeś. Nawet oglądanie na żywo może dać Ci inne wrażenia w świetle dziennym, a inne w sztucznym oświetleniu (ciepłym, zimnym). Inne w świetle skupionym, inne w rozproszonym itd, itp... Postrzeganie barw to bardzo skomplikowana sprawa. Ba, nawet poszczególni ludzie mogą się nieco różnić w indywidualnym postrzeganiu barwy. Oglądając w tym samym miejscu i czasie, jeden może dostrzec odcień beżowy, a drugi będzie się upierał że widzi neutralną szarość.

Oczywiście, ale tak samo będzie z samym zegarkiem - w rożnym świetle będzie mial rożne odcienie. W swojej ocenie kierowalem się też porownaniem do tarczy z prototypu. A więc w tym samym oświetleniu oglądalem i tarczę i kolor w próbniku, mogę więc ocenić jaka nastąpi zmianaw stosunku do tego co jest. To oczywiście pod warunkiem, że producent wydrukuje kolor, który wyjdzie taki sam jakim go widać w próbniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swojej ocenie kierowalem się też porownaniem do tarczy z prototypu. A więc w tym samym oświetleniu oglądalem i tarczę i kolor w próbniku...

Krótko mówiąc zdjęcia subtelnych odcieni umieszczane tutaj na forum nic nam nie dadzą. Musimy po prostu zdać się na Twój gust i Twoje postrzeganie kolorów... i to pod warunkiem, że producentowi wyjdzie taki kolor jak w próbniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kolor tarczy nie będzie różowy to OK. ;). Ważne, że by nie był taki zimny jak teraz.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z wypowiedzią Taktic'a. W pełni zdaję się na Twoją ocenę koloru i jaki kolor wybierzesz to taki będzie :) ... Ja bym wybrał "Warm Gray 1C" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps 3. Rezerwa chodu w testowym egzemplarzu - 52h 20 min. Chyba nieźle, co ?;)

Producenci zazwyczaj odejmują od wyników pomiaru całkowitego jakieś 15%

Czyli wartość zmierzona - 52 godz

Wartość nominalna - 45 godz

Robi się to ze względu na "margines bezpieczeństwa"

- poszczególne egzemplarze mogą się nieco różnić między sobą (żeby klient nie melepecił "a u mnie jest 49 godz")

- egzemplarz może stracić nieco rezerwy wraz z wiekiem i użytkowaniem (rozprowadzenie smarów, zgęstnienie itp)

- i najważniejsze, pod koniec rezerwy zegarki zazwyczaj stają się bardzo niedokładne, więc "końcówkę" rezerwy uznaje się za bezużyteczną.

edit/

Tak czy inaczej, to jest zegarek manualny, jednodniowy. W normalnym, codziennym użytkowaniu trzeba go nakręcać co 24 godziny. Czyli jest mało istotne, czy ma 40 godzin rezerwy, czy 50 godzin. Nie ma się czym przejmować.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info od Producenta - G. Gerlach

Wskazówki

Pierwsza sprawa dotyczy wskazówek a precyzując ich kształtu.

Jeśli chodzi o wskazówki godzinową i minutową to poniżej prezentuję kształt wskazówek wynikający z projektu, render wskazówki godzinowej wykona na podstawie tegoż projektu i zdjęcia obu tych wskazówek gdzie widać wyraźnie ich grzbiety tworzące linię prostą.

Myślę że to rozwieje wszelkie w tej kwestii niedomówienia.

Jedyna niezgodność co do kształtów dotyczy wskazówki sekundowej i o tej zmianie prowadzący projekt był informowany.

W tej chwili podwykonawca który wykonuje dla nas wskazówki otrzymał od nas dyspozycję o zmianie wybarwienia na jaśniejsze realizowane w temperaturze 310 stopni i bezwzględny zakaz pokrywania wskazówek lakierem. Powinno to uwypuklić efekt przestrzenny na wskazówkach, lakierowanie nieco ten efekt spłaszczyło.

Rozmawiamy także o wydłużeniu wskazówki sekundowej tak żeby stykała się z górnym ringiem podziałki sekundowo/minutowej, liczymy że uda się to bezproblemowo załatwić, czekamy na stanowisko podwykonawcy.

Fotki wskazówek proponuję powiększyć klikając na obrazki

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/url]

Obrazek[/url]

Tarcza

Tarcza zostanie wykonana zgodnie z wybarwieniem podanym przez koordynatora projektu, informacji jakich udzielił kolega Narfas , jasno wynika że uzus kanie odpowiedniej barwy może być opatrzone pewnym błędem, kolor jaki uzyskaliśmy na tarczach próbnych świadczy o tym że tolerancja możne być spora, producent tarcza zapewnia nas że kolor został wykony zgodnie z wybarwieniem jakie dostarczyliśmy w karcie katalogowej, czyli taki jaki podał nam zamawiający.

W świetle dziennym ten kolor dominuje biały złamany szarością, w świetle żarówki jest to delikatny beżowy.

Dlatego duża prośba do osób koordynujących projekt o bardzo przemyślany dobór koloru.

Zwróciliśmy także podwykonawcy tarcz na "pomarszczony" druk indeksów, w wersji seryjnej nie będzie takiego efektu.

Grawer i dekiel

Wielkość graweru zostanie zmniejszona do wymaganej, poprawione zostanie piórko na czapce żeby się nie zlewało z kosą, poprawiona zostanie czcionka numerów limitacji na zgodną z projektem.

Sam grawer jest zrobiony na głębokość 0,3 mm i jest wystarczająco głęboki, z naszej strony sugerujemy pozostawienie dekla szczotkowanego tak zwanym cyrklem, poniewaź stal 316L set stosunkowo miękka i dekiel bezie się bardzo łatwo i szybko rysował, szczotkowanie powierzchni w pewien sposób maskuje powstające rysy. W tej chwili powierzchnia dekla jest na płaszczyźnie szczotkowana a jego wyoblone boki są polerowane i bardzo ładnie komponuje się to z kopertą.

Koronkazgodnie ze specyfikacja zamówienia koronka będzie miała wypukły celownik, i wymiary zgodne z poprawioną specyfikacją, z nasz strony przypominam że od samego początku zalecaliśmy 7 mm średnicę koronki.

Dla przypomnienia także informacja że próbne egzemplarze nie są wersjami ostatecznymi mają za zadanie pokazać w rzeczywistości czy wszystkie elementy ze sobą prawidłowo współgrają i czy nie trzeba wprowadzić jakichś kosmetycznych zmian, z naciskiem na kosmetyczne, ponieważ głębsze zamiany świadczyły by o błędach popełnionych we wstępnej fazie projektowania. A w tym projekcie Takowe nie występują.

Oczywiście jeśli koledzy sobie życzą możemy wykonać kolejne egzemplarze próbne, niestety będzie się to wiązało z przesunięciem terminów realizacji projektu i zwiększonymi kosztami w przeliczeniu na egzemplarz zegarka, ponieważ tych kosztów nie uwzględniała wycena projektu. Z naszego punktu widzenia nie jest to konieczne.

Ne ten moment czekamy na podjecie jednoznacznych decyzji co do ewentualnych zmian.

Bardzo proszę żeby któryś z kolegów majacych konto na KMZiZ opublikował ten tekst w temacie 303.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ciekawy kamyczek do dyskusji (pamiętajmy, że to nadal tylko monitor)

post-45237-0-74985200-1343213057_thumb.png

Dmn to jest wierutne klamstwo, gdyż o skróceniu sekundowej nie bylem informowany. jedynie o tym, że przeciwwaga będzie inna. W zasadzie nawet ciężko nazwać to informowaniem, bo sam to znalazłem i zapytałem gerlacha.

prosze, nie przenoś tutaj tej jałowej kłotni z Gerlachem, w której to próbowali wmowić, że mnie informowali o takich zmianach i że „takie zamawiałem”.

ps2. a jaka jest tarcza, to widać na wielu zdjęciach. Ocencie sami, czy jest to „ecru” z projektu Dla mnie jest biały jak śnieg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ciekawy kamyczek do dyskusji (pamiętajmy, że to nadal tylko monitor)

post-45237-0-74985200-1343213057_thumb.png

1 PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sekundową to zrobiliście identyczną jak w Tissocie Le Locle... Wcześniej się nie zorientowałem :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A ja wam szczerze życzę, żeby ten projekt wypalił na 100 %. Czasem żałuję, ze się wycofałem, czasem nie. Ale mam nadzieję, że kiedyś go pomacam i dopiero wtedy naprawdę będę żałował.

Jestem pewien, że GG będą starali się zrobić go jak najlepiej. Mimo niesnasek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update fotek się zrobił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sekundową to zrobiliście identyczną jak w Tissocie Le Locle... Wcześniej się nie zorientowałem :o

Bo ona jest z gotowych wzięta, może to ta sama wskazowka. Gerlach sam przyznał, że nie robili do tego matrycy, więc troche nie rozumiem krzyku o to, że nie ma na to pieniędzy by poprawić. Przyoszczędzili na niej,to jest proste. jak wskazowka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.