Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to ja po krótce, bo wypadek goni wypadek. Musiałem stawiać system, a że w domu remont to bez recovery i bez programów jak choćby office jestem, a robota goni, egzaminy też.

Nie chcę się odnosić do dyskusji i wpisu Gerlachów, bo nie miałem czasu wszystkiego przeczytać.

Temat zaczął się od tego, że wczoraj napisałem Krzyśkowi, że następnego dnia wyślę mu pieniądze. I tak się stało. Nie mam teraz excela, żeby sprawdzić, ale z niewiele ponad 31000, które zeszły z obu rat, wysłałem dziś równe 31000, żeby nie było gonienia się później o kilkadziesiąt złotych. Jeszcze kilka wpłat nie wpłynęło do mnie. Nie mam też wpływu na osoby, które zadeklarowały wpłatę przez PP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka słów ode mnie:

Dziękuję Fundacji za wpis. niestety wiele z tego obnaża zlą wolę, a raczej... dobrą wolę zrzucenia odpowiedzialności. Nie wszystko też jest prawdą.

Np tarcza - nie było 3 ostatecznych kolorów tylko 2 - jeden pierwotny, drugi podany przeze mnie to pantone warm grey, po czym, widząc opór materii (ludzkiej), przystalem na pozostawienie obecnego koloru. Tu ciekawostka:

Fundacja zarzekała się na honor, że kolor jest zgodny z zamówieniem, a dziś pisze, że wybarwienie bedzie poprawione (0 co caly czas apelowałem). Jeśli coś ma być poprawiane, to chyba implikuje, że nie było dobre, prawda?

Pojawila się niedawno ciekawa informacja, że przez nas (przeze mnie) musieli zmienić wykonawcę kopert. Do kopert nie zgłaszaliśmy żadnych zmian, więc szkoda, że nie napisali, jaki jest tu konkretnie związek przyczynowo-skutkowy.

Teraz o wpłacie, slówko na usprawiedliwienie Hendrixa... II rata miala być po zatwierdzeniu prototypu, a dyskusje o nim ustały dopiero niedawno, może z 2-3 tyg temu... więc nie bardzo tu można mówić o jakimś wielkim opóźnieniu Hendrixa. Drugą okolcznością jest to, że nie wszyscy jeszcze wplacili swoją II ratę. A trzecią okolicznością jest to, że Fundacja w trakcie całej „dyskusji” o prototypie nagle wybyła na ponad 2 tygodnie, bez słowa uprzedzenia. Nie było wtedy z nimi żadnego kontaktu.

Dodam jeszcze, że nasłuchałem się przy okazji, jakimi jesteśmy amatorami, domorosłymi projektantami itp... tylko, że bez nas Panowie Profesjonalyści zrobiliby zegarek:

- z zakręcaną koronką (!)

- z lakierowanymi wskazowkami

- nie przystającą do projektu wskazówką sekundową

Niestety, nie można było złożyć na nich calkowitego zaufania, panowie się wciąż uczą, na kolejnych projektach.... uczą się także na naszym 303.

Słówko o komunikacji. Kiedy przychodziły podzespoły, Panowie nie raczyli podzieliś się zdjęciami, uwagami ze mną ani z Wami. Wszystkiego trzeba było się dowiadywać przez facebooka.

Panowie Profesjonaliści - zarowno realizacja, jak komunikacja daleka była od ideału. Więcej proszę pokory i zrozumienia drugiej strony.

ps. miła niespodzianka - miało nie być kolejnego prototypu, a tu patrzcie... będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słabo to wygląda. Nie tyle problemy, bo zawsze są jakieś problemy, ile upublicznianie dyskusji, która nie powinna wychodzić poza rozmowy obu stron. Bo kogo z zamawiających realnie obchodzą problemy w komunikacji albo że komuś komputer zalało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w tym wszystkim jest trochę naszej - przyszłych użytkowników zegarków - winy. Niestety, jedno i drugie forum się nie lubi co wpływa bezpośrednio na współpracę. Dodatkowo jak myślicie czy np taki Steinhart jakby mógł przeczytać "pikantne" kwestie, które były u nas na forum... to byłby zadowolony? A nie porównuje nawet doświadczenia Stenka do Gerlacha - oczywiście nie umniejszam nikomu zasług ale choćby sam czas prowadzenia firmy swoje robi (a przypomnijcie sobie jakie tam cyrki były z "już gotowymi zegarkami").

Co do projektu amatorskiego i amatorskiego podejścia... W sumie przecież każdy tutaj jest amatorem projektowania - my tylko lubimy zegarki. W praktyce ogarnąć całą grupę tak by wszyscy byli zadowoleni... nie znam takiego który by podołał (wystarczy spojrzeć na politykę hehe)

Wydaje mi się, że tutaj trochę polskości się wkradło. My, Polacy, często lubimy narzekać i nawzajem obrzucać się winą, żeby wyjść na osobę super idealną. Moim zdaniem obie strony lekko zawaliły- ale zawaliły to nieodpowiednie słowo... bo z tego co się orientuję to tak właśnie robi się małe projekty. Co by nie mówić - prototyp dostaliśmy naprawdę szybko.

Osobiście rzadko wchodzę w "pyskówki", a już na pewno nie w takich tematach. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie teraz uspokojenie się... dalsze nakręcanie nikomu nie pomoże a tylko nakręci "wojnę polsko-polską".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słabo to wygląda. Nie tyle problemy, bo zawsze są jakieś problemy, ile upublicznianie dyskusji, która nie powinna wychodzić poza rozmowy obu stron. Bo kogo z zamawiających realnie obchodzą problemy w komunikacji albo że komuś komputer zalało?

Mysle,ze dyskusja na temat zegarka (i spraw z nim zwiazanych)od poczatku jest publiczna a MacAron i Hendrix nas reprezentuja i jesli ktos stawia pewne zarzuty publicznie,to nalezy mu publicznie odpowiedziec-zamiatanie pod stol powoduje tylko niepotrzebna podejrzliwosc i kwasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na tym zakończmy dyskusje! Wrzuciłem wcześniej cytat ze strony Fundacji, aby każdy mógł sobie wyrobić własne zdanie i na tym to zakończmy.

Teraz proponuję skupić się na realizacji projektu. II rata została przelana, więc czekamy na konkrety ze strony Fundacji G.G. (tj. nowy, poprawiony prototyp). Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Myślę, że opóźnienie paradoksalnie dobrze wpłynie na ostateczny kształt zegarka i jak już parokrotnie wspominałem wolę poczekać i dostać dopieszczony produkt, niż gonić z czasem i dostać produkt, który nie do końca mi pasuje.

Ufam, że będzie dobrze i apeluję o spokojną atmosferę współpracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nowa koperta, to może koronke da się podnieść wyżej, bo to dotychczas słaby punkt :unsure:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nowa koperta, to może koronke da się podnieść wyżej, bo to dotychczas słaby punkt :unsure:

Czy nie jest tak, że umiejscowienie koronki na kopercie jest uzależnione od położenia wałka w mechaniźmie??

Zatem, bez zmiany mechanizmu, raczej nie da się "podnieść" koronki...?

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Taktic, kto powiedział że ma być NOWA koperta ? jakoś nigdzie nie mogę znaleźć żadnej wzmianki na ten temat ??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie bijcie ;) Taką nadzieję miałem, może złudną. Nowy wykonawca, może inny sposób osadzenia szkiełka, może werk głębiej wejdzie... wiem że mechanizm gruby... nie bijcie, ała boli.. :blink:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic mi po tym, nie mam zamiaru zakładać tam konta ;).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gerlachy zalozyli stronke na Fejsie odnosnie 303

https://www.facebook.com/ZegrekDywizjon303

Troche lepiej sie bedzie mozna komunikowac moze.

Zegarek Dywizjon 303 powstaje NA TYM Forum i TYLKO TUTAJ powinniśmy "załatwiać" związane z tym sprawy. Naszymi Przedstawicielami są: Kolega MacAron i Kolega Hendrix89 i TYLKO z Nimi producent zegarka powinien ustalać wszystkie "za" i "przeciw". A co do stronki na fejsie, to Każdy z Nas powinien wiedzieć czy takie posunięcie jest fer wobec MacAron'a i Hendrix'a89 ???

Zegarek "DYWIZJON 303" powstaje na Forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków i projekt NIE powinien być PRZYWŁASZCZANY jako "własny" w innych grupach dyskusyjnych, a tym bardziej na stronie internetowej powinna być informacja "że zegarek powstał dzięki grupie użytkowników forum KMZiZ" napisane jasno i wyraźnie. Odnoszę wrażenie że wielu ludzi związanych z tym projektem przeliczyło swoje siły na zamiary, tylko pytam dlaczego ja mam za to wszystko płacić ? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, OK ... ja jestem sporo na fejsie, zobaczylem wiec pomyslalem ze taka informacja tutaj powinna byc, ze ot, takie cos Gerlachy stworzyli. Nie bijcie kuriera B).

Odnoszę wrażenie że wielu ludzi związanych z tym projektem przeliczyło swoje siły na zamiary, tylko pytam dlaczego ja mam za to wszystko płacić ? :angry:

A kogo masz na mysli jesli moge wiedziec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, OK ... ja jestem sporo na fejsie, zobaczylem wiec pomyslalem ze taka informacja tutaj powinna byc, ze ot, takie cos Gerlachy stworzyli. Nie bijcie kuriera B).

A kogo masz na mysli jesli moge wiedziec?

Nikogo z Tutaj obecnych ;) , a stwierdzenie "płacić" nie odnosi się tylko do kwestii finansowej

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie naszło.. w sumie nic nowego.. Z przedsięwzięcia, które mialo być przyjemnością i przynosić wszystkim same pozytywne emocje, kiedy tylko sprawdzą godzinę, zrobiło się coś bardzo nieprzyjemnego.. Rzekłbym nawet, że jest w tym coś nieprzyzwoitego w stosunku do dywizjonu, który miał być upamiętniony. Czasami sam też się do tego dokładam. Z mojej strony już - jak wyjdzie tak wyjdzie, jeśli ktoś chce tym zegarkiem ugrywać cokolwiek, trudno. Ot, Polska

ps. Wszystkich, którym przyczynilem sie do zwiększenia spożycia relanium, przepraszam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak podsumowując flustrujący post Fundacji zamieszczony nie wiadomo dlaczego przez Santino, a nie Naszych Oficjalnych Przedstawicieli w osobach kolegów MacAron i Hendrix'a89 (bo taki status winniśmy Im moim zdaniem nadać)wnioskuję; na tarczy w miejscu loga G Gerlach umieścić KMZiZ. Logo G Gerlach jako wykonawcy projektu proponuję umieścić na wewnętrznej stronie dekla.Zakończyłoby to próby przywłaszczania autorstwa projektu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co - 2 rata poszła w całości, czy nie? Jeśli nie to kto nie wpłacił i czy ma zamiar wpłacić? Wątpię żeby coś drgnęło jeśli będziemy zalegać z kasą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepożądany Odczyn Poszczepienny ? :)

na psa urok...

jest na sali lekarz?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, widzę że pomysł się spodobał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.