Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Bohacz

Jak sprzedać bardzo drogi zegarek?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam...

Jak się sprzedaje bardzo drogie zegarki?

Załóżmy, że dostałem w swe łapki Pateka (Patka???), jego wartość przekracza 200tyś zł...

No i teraz zaczynają się schody, bo chciałbym go sprzedać. Niby łatwa i prosta rzecz, ale jak to zrobić?

Allegro? Choć w Polsce są kolekcjonerzy skonni załpanic i większe sumy pieniędzy za zegarek, lecz napewno łatwiej będzie jakoś otworzyć sie na świat...

E-Bay? Na pewno światowy portal, lecz mając nowe konto nikt nie kupi ode mnie zegarka za taką sumę pieniędzy...

Dom aukcyjny? Jaki? Gdzie? Z czym się to je? Jakie są koszty? Jakie są warunki?

Pomożecie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może na chrono24.pl.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jest to jakiś pomysł, ale mam pytanie...

Czy Ty Piotrze kupiłbyś zegarek za ponad 200k zł od osoby, która ledwo co się na portalu zarejestrowała, za pośrednictwem internetu? :)

Może ja z natury jestem nieufny? Może ludzie, którzy są bardzo bogaci nie miewają problemów z zaufaniem? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takiej kwocie i tak nikt nie będzie się bawił w wysyłkę tylko odbiór osobisty, więc konto nie ma znaczenia - wszystko zweryfikuje wizyta w cztery oczy

rozumiem, że papiery są, bo chyba nikt takiego zegarka samego nie sprzedaje.

i oczywiście umowa kupna sprzedaży sporządzona przez np. prawnika.

właśnie jakiś czas temu znajomy sporządzał taką umowę o kupno złotego patka za 150k.

a sama oferte bym 'powiesil' na roznych portalach tych co wymieniłeś oraz zadzwonił do jakichś większych domów aukcyjnych, żeby oferta również tam się pojawiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj to jak papierow brak to musisz odwiedzic jakichs kilku znanych zegarmistrzow zeby sie podpisali, ze zegarek jest oryginalny i jest tym na co wyglada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, przy takiej wartości zegarka to na ekspertyzę dałbym do producenta

Tutaj Info PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na chrono24 zegarki sprzedaje wielu doświadczonych i zaufanych zegarmistrzów. można by to zrobić za pośrednictwem któregoś z nich.

Oczywiście za taki komis i podparcie się renomą zakładu pewnie trzeba będzie coś odpalić... ale też pewnie łatwiej osiągnąć w ten sposób wyższą (a przynajmniej stosowną) cenę.

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie zawsze zasadniczym pytaniem było jak kupić drogi zegarek :) Może nie tak drogi jak hipotetyczny Patek ale zawsze .

Generalnie do sprzedaży bardzo drogich zegarków są domy aukcyjne i prowadzone przez nich aukcje.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokument poświadczający oryginalność tylko do Patka, a nie zegarmistrzów, czy salonów, bo poza Patkiem taki certyfikat jest g... wart ;).

Co do sprzedaży to porozmawiaj z kimś kto ma już pozytywne opinie na chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokument poświadczający oryginalność tylko do Patka, a nie zegarmistrzów, czy salonów, bo poza Patkiem taki certyfikat jest g... wart ;).

Co do sprzedaży to porozmawiaj z kimś kto ma już pozytywne opinie na chrono.

musi byc certyfikat czy wystarczy faktura z serwisu PP? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za co faktura skoro nie dostałbyś potwierdzenia od PP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz rozumiem. Myślę, że faktura za przegląd spokojnie wystarczy, bo jakby nie patrzeć PP nie zrobi przeglądu i konserwacji fake'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle się wyraziłem - stąd nieporozumienie ;)

muszę jedynie sprawdzić czy na fakturze jest numer ref. zegarka...

No, ale odbiegamy od tematu - ktoś korzystał z usług domów aukcyjnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem katalog Antiqourum na aktualną aukcję 13 maja. Ceny szacunkowe wydają się być całkiem atrakcyjne. Czy ktoś wie ile trzeba jeszcze doliczyć po zakupie tzw. kosztów aukcyjnych czy innych dodatków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem katalog Antiqourum na aktualną aukcję 13 maja. Ceny szacunkowe wydają się być całkiem atrakcyjne. Czy ktoś wie ile trzeba jeszcze doliczyć po zakupie tzw. kosztów aukcyjnych czy innych dodatków?

z tego co wyczytałem dom aukcyjny finansuje sprzedajacy produkt, a Ty zobowiazany jestes do przesłania kasy w ciagu 7 dni oraz oplaty wszystkich podatkow zwiazanych z zakupem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przy informacji o rekordowej cenie sprzedaży bodajże obrazu Rothko zauważyłem też że do ceny obrazu dodano też jakieś symboliczne 10 milionów euro jakie kupujący musiał zapłacić domowi aukcyjnemu. Kupujący. Może to podatki. Dlatego tak się zastanawiam czy to wszystkie koszty jakie trzeba ponieść. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam...

Jak się sprzedaje bardzo drogie zegarki?

Załóżmy, że dostałem w swe łapki Pateka (Patka???), jego wartość przekracza 200tyś zł...

No i teraz zaczynają się schody, bo chciałbym go sprzedać. Niby łatwa i prosta rzecz, ale jak to zrobić?

Jak kupisz lub otrzymasz taki zegarek (bardzo drogi - jak piszesz) na pewno wraz z nim nabędziesz taką wiedzę jak go sprzedać w razie potrzeby. :-)

To przychodzi automatycznie. Nie wchodząc w szczegóły, kiedy otrzymałem .... w Nowej Zelandii .... zegarek, dyskretnie załączono także do niego adres instytucji, gdzie mogłem ten zegarek spieniężyć - na wypadek gdyby mi się nie podobał lub uznałbym go za niepotrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bylo Cie stac na kupno takiego zegarka, to bez roznicy czy sie na tym znasz czy nie - portali, sklepow czy chodzby komisow sa setki. Wszystko rozbija sie o cene a dokladnie ile obnizysz a nie za jak duze pieniadze bedziesz chcial go sprzedac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.