sarnik 0 #1 Napisano 28 Września 2012 witam chce kupić złoty zegarek http://allegro.pl/zlota-omega-i2665110471.html ale zastanawia mnie jeden fakt czy zegarek jest rzeczywiście złoty a nie pozłacany sprzedający wysłał mi kilka zdjęć ale na spodzie dekla nie widać pieczątki dodaje zdjęcie spodu dekla napiszcie co sadzicie i czy warto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2 Napisano 28 Września 2012 Mechanizm jest oryginalny - Omega 611 z 1967-68 roku. Koperta natomiast budzi wątpliwości - oznaczenie co najmniej dziwne, numeru nie ma w bazie Omegi, brak prób złota. Mnie to podejrzanie wygląda. Ja bym się zdecydowanie nie napalał na ten zegarek 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #3 Napisano 28 Września 2012 Mechanizm jest oryginalny - Omega 611 z 1967-68 roku. Koperta natomiast budzi wątpliwości - oznaczenie co najmniej dziwne, numeru nie ma w bazie Omegi, brak prób złota. Mnie to podejrzanie wygląda. Ja bym się zdecydowanie nie napalał na ten zegarekno właśnie mechanizm wiem że orginalny ale dlaczego nie ma prób złota, z drugiej strony jeśli jest taki głęboki grawer to chyba nie jest pozłacana sam nie wiem a bardzo chce złota omege w dobrej cenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #4 Napisano 28 Września 2012 Nie ma złotych omeg w dobrej cenie, nie ma darmowych lunchy na Allegro 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #5 Napisano 29 Września 2012 Dokładnie!! ciężko coś tanio upolować teraz to już prawie niemożliwe i będzie co raz trudniej. Dlatego zanim coś kupisz pytaj Zegarków złotych jest bardzo dużo dlaczego akurat Omega na werku cal. 611 ?,ja szukał bym raczej czegoś na werku cal.265,268 lub czegoś z tej rodziny Moim zdaniem lepsze i trwalsze mechanizmy 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #6 Napisano 29 Września 2012 zegarek kupiony zaryzykowałem kupiłem za 1300 zł oczywiście za pośrednictwem allegro wyraźnie jest napisane że koperta wykonana ze złota zobaczymy. W poniedziałek wyśle kurierem o wszystkim was powiadomie myśle że we wtorek i sprawdze czy złoty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trebor444 18 #7 Napisano 29 Września 2012 ja zwrócę uwagę na coś innego jeżeli ktoś sprzedaje na allegro taki zegarek i jest to jego pierwszy lub drugi sprzedawany przedmiot,na dodatek nick pod jakim się zarejestrował to zarobiekokosy wszystko równa się prawdopodobne kłopoty z transakcją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #8 Napisano 29 Września 2012 ja zwrócę uwagę na coś innego jeżeli ktoś sprzedaje na allegro taki zegarek i jest to jego pierwszy lub drugi sprzedawany przedmiot,na dodatek nick pod jakim się zarejestrował to zarobiekokosy wszystko równa się prawdopodobne kłopoty z transakcją zegarek sprzedaje starszy pan a wystawia mu go jakis znajomy wzbudzil moje zaufanie po tym jak na poczatku odrzucil moja propozycje 1300 zl. Powiedzial ze sprzedaje poniewaz dla niego jest za maly zegarek jest po pelnym przegladzie podobno. A wczoraj mu wyslalem sms ze moja propozycja nadal aktualna i sie zgodzil.Bez ryzyka nie ma zabawy a nawet nie zloty ma jakas wartosc. Jestem dobrej mysli mam nadziej ze sie nie rozczaruje i juz nie moge sie doczekac wtorku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9608 #9 Napisano 29 Września 2012 Oby okazało się, ze wszystko z zegarkiem OK. Oczywiście, jeśli koperta okaże się trefna, to spór tak czy inaczej wygrasz, tylko nerwów szkoda a i przykro zawsze jest w takich sytuacjach 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #10 Napisano 29 Września 2012 Panowie..złota omega za 1300 ..męska? w damską jeszcze bym uwierzył ale zawsze to może być ten pierwszy raz 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starhidiamu 6 #11 Napisano 29 Września 2012 Znajomy kupił na allegro dokładnie za 1300 genevke 601 w 18k miesiąc chodził szczęśliwy ale to było z rok temu.Ja kupiłem constellation chronograf kal.1270 hybryda za 1500 gdzie jej cena nie spada nigdzie poniżej 5 Ten tutaj dziwne ma oznaczenia ta pieczęć wewnątrz jest raczej ze starszych modeli niz lata 60 a i tak zawsze były oznaczenia złota.nawet jeżeli zegarek jest gold filled a złocenie jest w dobrym stanie to i tak się opłacało 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #12 Napisano 29 Września 2012 zegarek sprzedaje starszy pan a wystawia mu go jakis znajomy wzbudzil moje zaufanie po tym jak na poczatku odrzucil moja propozycje 1300 zl. Powiedzial ze sprzedaje poniewaz dla niego jest za maly zegarek jest po pelnym przegladzie podobno. No to dużo wyjaśnia. Sporo merców z dieslami jest sprowadzonych i mimo 10 lat mają po 80 tysięcy przebiegu, bo starszy pan, nobliwy Niemiec w złotych okularach tylko do kościoła i apteki jeździł Oczywiście serdecznie Ci życzę, żeby wszystko okazało się ok, ale koperta jest dla mnie podejrzana i już 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kono 0 #13 Napisano 29 Września 2012 No to dużo wyjaśnia. Sporo merców z dieslami jest sprowadzonych i mimo 10 lat mają po 80 tysięcy przebiegu, bo starszy pan, nobliwy Niemiec w złotych okularach tylko do kościoła i apteki jeździł Oczywiście serdecznie Ci życzę, żeby wszystko okazało się ok, ale koperta jest dla mnie podejrzana i już Hej Artur powiem może tak , że według mojej wiedzy ta kopert jest oryginalna i jest na pewno ze złota 18K , dokładnie tak znaczyli zegarki na rynek francuski , nie wiem kto był wykonawcą tych kopert ale na pewno były one przeznaczone właśnie na tamtejszy rynek bo stamtąd nabywałem kilkakrotnie takowy oprócz tego troszkę dziwnego logo wewnątrz na kopercie powinna być punca złota "głowa orła" one były bite przeważnie centralnie na środku tylnego dekla na zewnątrz i gdzieś na boku koperty - ucha itp , oznaczenia typu 0,750 na pewno tam nie ma i nie było , miałem już 5 lub nawet 6 razy tak znakowaną złotą omegą z Francji , punca "głowa orła" jest potwierdzona osobiście u "mojego" jubilera który wyszukał to w jakiejś tam swojej książce , jest to oficjalna francuska punca złota dla próby 18K PSa że w bazie omegi tego "wynalazku " nie ma no to też nie dziwne , bo tam wiele rzeczy nie ma które w praktyce się zdarzają ...to takie czary poniżej tak na szybko jedna z moich starych omeg 18K z takimi oznaczeniami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #14 Napisano 29 Września 2012 Serdeczne dzięki, Mariusz, za wyjaśnienie. Skoro się z takimi oznaczeniami spotkałeś i wiadomo na jaki rynek szły, to sprawa wydaje się jasna. Cieszę się, że to oryginalna koperta, bo miałem obawy, że Kolega wtopił. Najbardziej niepokoił mnie brak próby złota, no ale jeśli będą próby, o których mówisz, to wszystko będzie ok.Fajnie, że zawsze można sie czegoś nowego dowiedziec 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #15 Napisano 30 Września 2012 punca "głowa orła" jest potwierdzona osobiście u "mojego" jubilera który wyszukał to w jakiejś tam swojej książce , jest to oficjalna francuska punca złota dla próby 18K Pewnie u Zastawniaka 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #16 Napisano 30 Września 2012 Hej Artur powiem może tak , że według mojej wiedzy ta kopert jest oryginalna i jest na pewno ze złota 18K , dokładnie tak znaczyli zegarki na rynek francuski , nie wiem kto był wykonawcą tych kopert ale na pewno były one przeznaczone właśnie na tamtejszy rynek bo stamtąd nabywałem kilkakrotnie takowy oprócz tego troszkę dziwnego logo wewnątrz na kopercie powinna być punca złota "głowa orła" one były bite przeważnie centralnie na środku tylnego dekla na zewnątrz i gdzieś na boku koperty - ucha itp , oznaczenia typu 0,750 na pewno tam nie ma i nie było , miałem już 5 lub nawet 6 razy tak znakowaną złotą omegą z Francji , punca "głowa orła" jest potwierdzona osobiście u "mojego" jubilera który wyszukał to w jakiejś tam swojej książce , jest to oficjalna francuska punca złota dla próby 18K PSa że w bazie omegi tego "wynalazku " nie ma no to też nie dziwne , bo tam wiele rzeczy nie ma które w praktyce się zdarzają ...to takie czary poniżej tak na szybko jedna z moich starych omeg 18K z takimi oznaczeniami dziękuje że dałeś mi nadzieje:P naprawde jestem bardzo ostrożny gdy kupuje zegarki ale jakoś odrazu sprzedający wzbudził moje zaufanie, we wtorek napisze wszystko jak wygląda sprawa zegarka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #17 Napisano 3 Października 2012 w związku z dużym zainteresowaniem i niecodziennym znakowaniem koperty opisze jak wyglądał zegarek który przyszedł. Pierwsze co zrobiłem po rozpakowaniu paczki to sprawdziłem czy są te francuskie punce na uszku i z tyłu dekla tak jak to opisywał kolega kono okazało sie że są zarówno na deklu jak i na uszku zrobiłem zdjęcie wygląda to tak następnie udałem sie do zegarmistrza żeby mi wyciągnął mechanizm i szkiełko i poszedłem do złotkika sprawdzić czy to napewno złoto i zważyć je i tak jak myślałem zegarek jest złoty waga samego złota to około 13 gram, przy okazji zobaczyłem że w tej omedze owiera sie spodni dekiel i górny z szybką bo w mojej seamaster de ville otwiera sie tylko przez szybke. Jest tylko jeden mały problem o czym wiedziałem już przed zakupem tej omegi mianowicie na spodzie tarczy między godziną 5 a 6 jest porysowane i zastanawiam sie co z tym zrobić nie chce oddawać tarczy do renowacji bo tarcza poza tym małym porysowaniem jest w super stanie ale może dało by sie to porysowane miejsce jakoś zamalować? oczywiście u jakiegos fachowca, Jeśli znacie kogoś z krakowa kto mógłby to zrobić prosze dajcie znać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 980 #18 Napisano 3 Października 2012 A to porysowanie to na pewno jest mechaniczne? Bo tak ze zdjęcia to jak jakiś klej czy coś takiego brudnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #19 Napisano 3 Października 2012 A to porysowanie to na pewno jest mechaniczne? Bo tak ze zdjęcia to jak jakiś klej czy coś takiego brudnego. też miałem nadzieje że brudne zwłaszcza że jak sie dobrze przyjżeć to widać podział sekund w tym miejscu nietknięty ale niestety nawet pod palcem czuć że jest to porysowane a pozatym naprawde stan jest ładny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 147 #20 Napisano 3 Października 2012 nic nie ruszaj na tarczy - straci wiecej niz zyska 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 980 #21 Napisano 3 Października 2012 Kurcze a może jakieś delikatne mycie żeby chociaż to nie było takie czarne. No może jest porysowane ale przecież nie do gołej blachy bo widać indeksy. Oczywiście gratulacje za dobre trafienie złotej omegi w cenie stalowej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #22 Napisano 3 Października 2012 Cieszę się, ze z Twoją omegą wszystko ok i kupiłeś fajny egzemplarz za niewielkie pieniądze.Powiększyłem sobie fotke i wydaje mi się, że ten ślad jest do usunięcia, ale na podstawie zdjęcia to jednak trudno jednoznacznie stwierdzić. Mod edit: Obydwa tematy połączyłem, bo dotyczą tego samego zegarka 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarnik 0 #23 Napisano 3 Października 2012 Cieszę się, ze z Twoją omegą wszystko ok i kupiłeś fajny egzemplarz za niewielkie pieniądze.Powiększyłem sobie fotke i wydaje mi się, że ten ślad jest do usunięcia, ale na podstawie zdjęcia to jednak trudno jednoznacznie stwierdzić. Mod edit: Obydwa tematy połączyłem, bo dotyczą tego samego zegarkaa znacie kogoś w krakowie kto mógłby to obejrzeć i znał by sie na rzeczy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach