Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość zygmac

Atlantic-nadal swiss ?

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety w tym przypadku TIK TAK ma rację. Koperty w Atlantikach są słabiej wykańczane niż w droższych markach ( Oris, Epos, Longines czy nawet Catorex ) i widzi to każdy kto dokona bezpośredniego porównania i potrzymał zegarki w ręce a nie tylko oceniał po zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Na każdym forum są amatorzy(czyli osoby,które coś tam lubią lub uprawiają np.foto, nie czerpiąc z tego żadnych finansowych korzyści), a wprost przeciwnie, tracąc na swoje hobby pieniądze.:((

I są tak zwani zawodowcy,którzy z tych amatorów mają ewidentną korzyść finansową.

Jest oczywiste,że "zawodowcy" próbują tak ukształtować opinię amatorów,żeby osiągnąć jak największą korzyść.

Kto chce, niech im wierzy...:)

Nie twierdzę, że zegarek za 1 tyś. jest zrobiony tak samo dobrze jak ten za 30 tyś,czy więcej.To jest oczywiste dla wszystkich (amatorów też)

Twierdzę,że zegarki w przedziale cenowym np. 2,5-5,0 tyś, z tym samym mechanizmem,różni się praktycznie tylko nazwą.(chyba,że podróba z dalekiego wschodu)

I tak ,jak napisałem wyżej: kto chce niech wierzy.:))

A kto chce ślepo wierzyć w to, co wypisują internetowi guru-to ich wybór.:))

Każdy ma własny rozum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miedzy zegarkiem za 2,5 k , a tym za 5 k nie widzisz różnicy poza logiem.... zazdroszczę Ci :) oszczędzasz 2,5 k i zyjesz świadomością , że masz jakość tego za 5 k. :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zygmac - zapraszam do mnie na piwo czy tam kawę co lubisz. Pokaże Ci zegarek za 5 tys i za 2 tys w obrębie jednej marki. Różnica jest w każdym elemencie. Oczywiście są przypadki, że zegarek za 10 tys jest wykonany jak ten za 2 tys. Są! zdarzają się ale nie róbmy z tego reguły. W większości przypadków jednak cena ma odzwierciedlenie w jakości...dla jednego te różnice w szczegółach są pomijalne i nie warte sporej dopłaty a dla innego są warte i są ludzie w stanie zapłacić nawet 3-krotność ceny aby uzyskać minimalnie lepsze wykończenie i aby móc podziwiać tarcze zegarka pod lupą ( bez obawy o postrzępioną lumę i nie ociosane krawędzie wskazówek). Są tacy ludzie! i dla nich są kierowane konkretne produkty. Może na tym właśnie polega pasja zegarkowa ? Pasjonaci zwracają uwagę w zegarkach na szczegóły które dla zwykłego użytkownika są kompletnie nie widoczne.

I nikt z nas tutaj nie jest internetowym guru. Ludzie są różni, mają różny poziom wrażliwości i różne gusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Panowie, sorry, ale stwierdzenie "zegarek za 5k jest droższy od tego za 2k, bo jest lepiej wykonany" jest dla was, zawodowców, cokolwiek uwłaczające.

Poziom ogólności w tym stwierdzeniu chyba trochę obraża inteligencję interlokutorów.

Brałem już kiedyś udzial w dyskusji, którą dałoby się streścić tytułem "Rolex lepiej wykonany od Omegi". I przyznam nie doczekałem się konkretów, poza tytułem właśnie.

Obawiam się, że i tu efekt będzie taki sam.

Bo żeby stwierdzić, że coś jest wyraźnie lepiej wykonane trzeba zejść z poziomu ogólników do konkretów, tj. do dwóch egzemplarzy zegarków i o nich rozmawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z Twoim ostatnim zdaniem się zgodzę. Jedni to robią i mają wyrobiona opinie, inni snują jedynie domysły lub...nadzieje.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiektywne opinie naszych kolegów handlujących zegarkami niewątpliwie zasługują na najwyższą uwagę ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze sprzedaje zegarki nie znaczy ze nie potrafie odroznic czegos przecietnego od dobrego, a tym bardziej ze mam o tym nie mowic. I przycham sie do opinii innego sprzedawcy :) . Catorex rowniez kasuje Atlantica wykonaniem. Niestety Atlantica kasuje rowniez Tissot i Certina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No to powiem wprost TIK TAK

TO JEST NACHALNA REKLAMA TWOICH PRODUKTÓW !!!

Nie ma nic wspólnego z rzetelnością, której wymaga się od porządnego sprzedawcy.

Zgodnie zresztą z tym co masz nad awatarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A jeśli z braku czasu i zarobienia zapomniałeś w jakim wątku sie reklamujesz to przypomnę :

Atlantic-nadal swiss ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale żeby tak oddać sprawiedliwość, to TIK TAK napisał że tak, Atlantic to nadal swiss i wypowiedź uzasadnił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli z braku czasu i zarobienia zapomniałeś w jakim wątku sie reklamujesz to przypomnę :

Atlantic-nadal swiss ?

Coś Ci się kolego pomyliło. Nigdzie nie widzę reklamowania się w tym temacie Tik-Taka. Odniósł się do posta innego użytkownika że może potwierdzić, że atlantic to szwajcarskie zegarki i że mają fabrykę obok eposa.

Najpierw polecam przeczytać jeszcze raz posty kolegów. Bo złośliwość i jad już całkiem przysłoniła Ci umiejętność czytania ze zrozumieniem.

Skoro uważasz że wszystkie zegarki na świecie nie powinny kosztować więcej jak 2000zl bo tyle są warte ( a jak ktoś żąda więcej to chciwy drań, pewnie także złodziej, ubek i bawidamek prawda ? :D ) to zachowaj takie bzdury dla siebie bo jeszcze ktoś się naczyta i w to uwierzy.

Atlantic jest szwajcarski, właścicielem jest Polska firma. Zegarki są niżej pozycjonowane od certiny, eposa, longinesa bo są zwyczajnie nieco gorzej wykonane. I nie ma co nad tym filozofować.

Inna sprawa, że akurat różnice w jakości są właśnie najbardziej widoczne w zegarkach w przedziale cenowym 2000-5000zl , potem granica ta już lubi się zacierać i płaci się faktycznie za firmę, markę , historię itd.

Koniec tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, koledzy, trochę mniej emocji. Atlantic jest szwajcarski, czy nam się to podoba, czy nie, bo spełnia wymogi określone dla zegarków, które posiadają napis swiss made. Zresztą ta opinia pojawiła się kilka stron wcześniej.

Podgrzewamy temat, bo chcemy pozycjonować Atlantica, a najlepiej umieścić go w towarzystwie doborowych kolegów. Jest szwajcarski, jest marka dobrze rozpoznawalną wśród rodaków, no i historia szwajcarskich zegarków lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych w Polsce. Ale dzisiaj, a mówimy o teraźniejszości jest za markami przedstawionymi przez TIK TAK`a jak i również za wieloma innym, choć z pewnością nie na końcu listy szwajcarskich zegarków.

Bardzo ciekawą kwestię poruszył Ravenna,

" Inna sprawa, że akurat różnice w jakości są właśnie najbardziej widoczne w zegarkach w przedziale cenowym 2000-5000zl , potem granica ta już lubi się zacierać i płaci się faktycznie za firmę, markę , historię itd."

Mogłaby być ciekawa dyskusja, ale to raczej w odrębnym temacie, a nie chciałbym podbierać ciekawego tematu.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Mam takie pytanie:

Dlaczego zegarki Atlantica, w wersji Chronometr są praktycznie niedostępne w Polsce(pojawiają się te najmniej atrakcyjne egzemplarze,te ładniejsze-nie)

Można to sprawdzić np na stronie zegarki zgora.pl, gdzie są zamieszczone zdjęcia b. ładnych(w mojej ocenie) chronometrów, ale wszystkie z dopiskiem-

niedostępne? Nie produkują? Nikt nie sprowadza do Polski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic-nadal swiss ?

No to powiem wprost TIK TAK

TO JEST NACHALNA REKLAMA TWOICH PRODUKTÓW !!!

Nie ma nic wspólnego z rzetelnością, której wymaga się od porządnego sprzedawcy.

Zgodnie zresztą z tym co masz nad awatarem.

Zlosliwa bestia z ciebie, ale rozumiem, ze twoja frustracja wynika z faktu ze masz problem z rozroznieniem omegi od rolexa , atlantica od orisa , ale przynajmniej poczytaj co to reklama. Bedziesz ciut madrzejszy. I przy okazji wylewajac te frustracje staraj sie nie obrazac ludzi. To nie twoje podworko. I prosze Cie to naprawde nie moja wina ze nie odrozniasz Patka od sea gulla w jakosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic chyba nie jest tak zle wykonany ;) -bo choć nie celuje w tej marce to kilkanascie egzemplazy miałem.

Modele wykonane w latach 50,60,raczej nie serwisowane po nakreceniu cykały az milo ;) ,a to raczej nie świadczy o "bylejakości"?Jedynym mankamentem wg mnie były słabe koronki....[ale i Omega miała np słabe tarcze przy świetnych mechanizmach]

A ze pozycjonowany jest nizej niz "inne"marki?-pewnie nie do końca to zasługa jakosci wykonania a marketingu itd.....

Choć oczywiscie sa marki bijace go na głowe np Omega :D -ale to juz moje zdanie i ulubiona marka........

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cook +++

bardzo fajnie, szanujmy inne marki, szanujmy innych poglądy, ale równocześnie nie próbujmy wywracać określonych przez trochę większe autorytety opinii o danych markach. Bądź co bądź piramida prestiżu (choć pewnie każdy z nas ma te swoją indywidualną ) istnieje i choć w mojej Lonżin jest bardzo wysoko to nie przeskoczy Omegi czy Breitling`a. Atlantic dobra marka , ale ....................

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

@cook +++

bardzo fajnie, szanujmy inne marki, szanujmy innych poglądy, ale równocześnie nie próbujmy wywracać określonych przez trochę większe autorytety opinii o danych markach. Bądź co bądź piramida prestiżu (choć pewnie każdy z nas ma te swoją indywidualną ) istnieje i choć w mojej Lonżin jest bardzo wysoko to nie przeskoczy Omegi czy Breitling`a. Atlantic dobra marka , ale ....................

Ktoś wyżej słusznie zauważył,że ocenie powinny podlegać nie firmy( z podobnego poziomu cenowego), a konkretne egzemplarze.Np. tak Tissot, jak Certina,jak

również Atlantic mają zegarki i po kilkaset zł, jak również takie po4-6 tyś.( i porównać te z werkiem np.Eta 2824-w wersji chronometr ).Miałoby sens.

W mojej ocenie, przekonująca byłaby tu statystyka.Statystyka prowadzona w serwisach.:)) Np. w skali roku na10-1000 sprzedanych egzemplarzy danego modelu- do serwisu trafiło.:))

Jedna ze znanych postaci na tym forum,stwierdziła,że zegarki które rozprowadza "tylko w kilkunastu procentach" trafiają do serwisu.:((

Kilkanaście procent? Ratunku!!!. Jak napisałem statystyk nie znam, ale solidna szwajcarska firma-powinna mieć ten wskażnik wielokrotnie niższy,

A firmy topowe-to pewnie ułamek procenta.

Wszyscy znamy powiedzenie,że są małe kłamstwa, duże kłamstwa i...statystyka .:)

Ale w tym przypadku, takie podejście do problemu- miałoby uzasadnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Widzisz TIK TAK, raz zgadzasz się, że trzeba porównywać zegarki, a nie firmy. Ale zaraz potem piszesz, że zegarki firm, którym handlujesz, są lepsze od Atlantika.

Trudno to ocenić inaczej jak nachalną reklamę.

A cała reszta twoich wywodów tylko utrwala mnie w przekonaniu, że masz mizerną wiedzę, próbujesz to nadrabiać osobistymi wycieczkami, zresztą kiepskimi, i stekiem banałów.

Na tym kończę z tobą dyskusję o Atlantiku, szkoda czasu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że trzeba porównywać zegarki. Wolałbym mechanicznego Atlantica niż kwarcowego MLa . Tyle, że to nie ma nic do bieżącego wątku. Rozumiem , że uważasz że zegarki , którymi handluję nie są lepsze ode Atlantica, Masz prawo tak uważać. Ja Ci tego prawa nie odbieram. Jedyne co Ci mogę doradzić to wziąć np., pierwszego z brzegu Schaumburga, czy Eposa i porównać organoleptycznie z Atlanticiem, załóżmy podobnym cenowo, bo te "moje marki" nie mają kwarców za 400 PLN.

A wycieczkę personalną raczej Ty zacząłeś.

Aha...i jeszcze jedno...doszły mnie słuchy że salony Time Trend stracą Tissota i Certinę z powodu...braku jakościowo podobnych produktów....

Więc chyba nie tylko ja słabiej widzę Atlantica, choć jest to na pewno swiss made.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kolego TIK TAK , z twojej argumentacji jednoznacznie wynika , że Atlantic charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

LMed, jest taki mądre powiedzenie: "Nie ruszaj g...a, bo śmierdzi".

Więc radzę nie podejmować dalszej dyskusji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kolego TIK TAK , z twojej argumentacji jednoznacznie wynika , że Atlantic charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny .

Oczywiscie, że Atlantic charakteryzuje się niezłą relacja cena jakość.

Xylog ja ciebie nie obrażam. Nie przenoś standardów wyniesionych z domu na to forum.

Jesteś kierownikiem pola ryzowego na forum charakteryzującym się tego typu językiem i niech tak zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha...i jeszcze jedno...doszły mnie słuchy że salony Time Trend stracą Tissota i Certinę z powodu...braku jakościowo podobnych produktów....

Więc chyba nie tylko ja słabiej widzę Atlantica, choć jest to na pewno swiss made.

To, to akurat traktuję w kategoriach bełkotu (marketingowego?) uprawianego przez SG, niż faktycznej miary czegokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic-nadal swiss? -zapewne tak.....

Rozmowa -nadal kulturalna?-raczej nie.....

A i tak najlepsze zegarki to -MECHANICZNE B)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.