Marek Szajerka 924 #5501 Posted January 26, 2023 Wyszukany w Internecie. Wczoraj zakupiony i dzisiaj do mnie dotarł. 5 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1800 #5502 Posted January 26, 2023 Nooo, w takiej skrzynce jeszcze nie widziałem ! 0 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 924 #5503 Posted January 26, 2023 Nie mogłem się doczekać i go dziś naprawiłem. Obudowa umyta naturalną miksturą, pół na pół ocet winny i oliwa z oliwek. Werk był w porządku, tylko pęknięta sprężyna chodu. Założyłem oryginalną, przedwojenną. 5 Share this post Link to post Share on other sites
BARCINIAK 106 #5504 Posted January 30, 2023 W dniu 26.01.2023 o 20:56, Marek Szajerka napisał(-a): Nie mogłem się doczekać i go dziś naprawiłem. Obudowa umyta naturalną miksturą, pół na pół ocet winny i oliwa z oliwek. Werk był w porządku, tylko pęknięta sprężyna chodu. Założyłem oryginalną, przedwojenną. Moim zdaniem to jakaś ludowa twórczość. Ktoś zrobił skrzynkę i wmontował w nią budzik 1 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 924 #5505 Posted January 30, 2023 Nie wykluczam, że obudowa jest wtórna, zrobiona na specjalne zamówienie w jakiejś stolarni. Takiego wzoru nie ma w Archiwum Cyfrowym Junghanasa. Zabezpieczenie przed wypadaniem budzika zostało zrobione z gumy. Drewniana obudowa została wykonana w niedługim okresie po wykonaniu budzika. Za front mogła posłużyć drewniana ramka do zdjęć. Budzik ma podwójne szkło. Z biegiem lat wysychające drewno zostało rozsadzone przez metalową obudowę budzika. Niedawno na jednej z aukcji internetowych widziałem budzik Gustava Beckera, wstawiony z nóżkami do "ptasiej budki", przeznaczony do powieszenia na ścianie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
BARCINIAK 106 #5506 Posted January 30, 2023 8 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a): Nie wykluczam, że obudowa jest wtórna, zrobiona na specjalne zamówienie w jakiejś stolarni. Takiego wzoru nie ma w Archiwum Cyfrowym Junghanasa. Zabezpieczenie przed wypadaniem budzika zostało zrobione z gumy. Drewniana obudowa została wykonana w niedługim okresie po wykonaniu budzika. Za front mogła posłużyć drewniana ramka do zdjęć. Budzik ma podwójne szkło. Z biegiem lat wysychające drewno zostało rozsadzone przez metalową obudowę budzika. Niedawno na jednej z aukcji internetowych widziałem budzik Gustava Beckera, wstawiony z nóżkami do "ptasiej budki", przeznaczony do powieszenia na ścianie. Tak mogło być. Ludzie mają nieraz pomysły. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 992 #5507 Posted January 30, 2023 Kiedyś ludzie takie skrzynki umieli wykonać sami bez specjalnych zamówień a stolarni ,gdzie takiego gniota by się wstydzili😁 1 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 3652 #5508 Posted January 30, 2023 W okresie międzywojennym w skrzyneczki pokryte ludowymi malunkami masowo oprawiano budziki Beckera sprzedawane w Bułgarii. Ale to juz był produkt lokalnych dystrybutorów. Nasze Budziki - strona 8 - ZEGARY - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków (zegarkiclub.pl) Junghansy zresztą też. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
BARCINIAK 106 #5509 Posted January 30, 2023 1 godzinę temu, mechanik napisał(-a): Kiedyś ludzie takie skrzynki umieli wykonać sami bez specjalnych zamówień a stolarni ,gdzie takiego gniota by się wstydzili😁 W Polsce to mieli manię przerabiania skrzyni, sterczynek... A to i tak lepiej niż Skandynawowie, którzy malowali zegary na swoje kolory. Biały, niebieski, złoty.... Ostatnio oczyszczałem z białej farby skarbonkę. Była w miarę prosta to jakoś poszło ale jak widzę piękne linkowe zegary biało złote to mi ręce opadają. Oczywiście inna sprawa jest to, że Duńczyk kupil sobie zegar i go pomalował jak chciał bo to jego zegar był 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): W okresie międzywojennym w skrzyneczki pokryte ludowymi malunkami masowo oprawiano budziki Beckera sprzedawane w Bułgarii. Ale to juz był produkt lokalnych dystrybutorów. Nasze Budziki - strona 8 - ZEGARY - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków (zegarkiclub.pl) Junghansy zresztą też. No to rasowa ludowizna 0 Share this post Link to post Share on other sites
Dymar3 256 #5510 Posted February 4, 2023 W dniu 18.01.2023 o 22:03, Kirsan napisał(-a): Na Allegro zakonczyla siie licytacja budzika prawdopodobnie HAU nie sprawny z brakujaca tylna pokrywa i brakiem sprezyny dzwonka oraz dwuch pokretel wedlug mnie za bardzo wysoka cene. Moje pytanie co sadzicie o tej aukcji czy jest to az taki unikat ? To jest katalogowy budzik Badische Tarcza jest od H.A U. Posiadam 2 takie egzemplarze w 100% oryginalne. Ten z aukcji mechanizm też ma od HAU a nie Badische.Chyba ze powstał w epoce w wyniku łączenia się różnych firm i jest to hybryda Badisxhe i HAU. 4 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 992 #5512 Posted February 7, 2023 Nikt go nie chciał na all..to wziąłem , francuski JAZ z 63r w ciekawej ,efektownej puszce z bakelitu .Mechanizm typowy U-Jaz ale z centralną sekundą co lubię 🙂 Wymyty ,przepolerowany ,tył pomalowany ,chodzi ,dzwoni 😃 mam nawet podobnego wiekowo i technologicznie JAZa 6 Share this post Link to post Share on other sites
BARCINIAK 106 #5513 Posted February 8, 2023 12 godzin temu, mechanik napisał(-a): Nikt go nie chciał na all..to wziąłem , francuski JAZ z 63r w ciekawej ,efektownej puszce z bakelitu .Mechanizm typowy U-Jaz ale z centralną sekundą co lubię 🙂 Wymyty ,przepolerowany ,tył pomalowany ,chodzi ,dzwoni 😃 mam nawet podobnego wiekowo i technologicznie JAZa Bardzo efektowny. Ja go przeoczyłem. 1 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 992 #5514 Posted February 8, 2023 Bo nie wyglądał zachęcająco to przeoczyłeś , i bardzo dobrze 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
BARCINIAK 106 #5515 Posted February 8, 2023 4 godziny temu, mechanik napisał(-a): Bo nie wyglądał zachęcająco to przeoczyłeś , i bardzo dobrze 🙂 Ale bardzo dobrze dla kogo? 1 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 992 #5516 Posted February 8, 2023 No dla mnie ,bo kupuję tylko tanie budziki 😁 2 Share this post Link to post Share on other sites
Many70 49 #5517 Posted February 10, 2023 Witam!! HAU po renowacji, nowa tarcza. 10 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1800 #5518 Posted February 10, 2023 Aaa, to Ty tak delikatnie, by patyna była. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dymar3 256 #5519 Posted February 10, 2023 Stara tarcza raczej na straty więc poeksperymentował bym chemią próbując usunąć tą rdze. Benzyna ekstrakcyjna nie da rady....ale może odrdzewiacz? Usuwałem tak rdze z tkanin i nic nie uszkodziła a rdza zeszla 0 Share this post Link to post Share on other sites
Many70 49 #5520 Posted February 10, 2023 26 minut temu, Dymar3 napisał(-a): Stara tarcza raczej na straty więc poeksperymentował bym chemią próbując usunąć tą rdze. Benzyna ekstrakcyjna nie da rady....ale może odrdzewiacz? Usuwałem tak rdze z tkanin i nic nie uszkodziła a rdza zeszla To raczej była stara, plastikowa tarcza lub z jakiś plastiko-podobny materiał i dużo rdzy więc tarcza nie była do uratowania. 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1800 #5521 Posted February 18, 2023 INFLACJA. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Yodek 2549 #5522 Posted February 18, 2023 2 godziny temu, PM1122 napisał(-a): INFLACJA. 450 czego? Ojro czy cebulioniów? 😯 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1800 #5523 Posted February 18, 2023 (edited) 450 € ....... zrezygnowałem z kupna. Edited February 18, 2023 by PM1122 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dymar3 256 #5524 Posted February 18, 2023 Ładny , wydaje się bez ingerencji i czyszczenia. Ale cena zdecydowanie za wysoka jak na polskie warunki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kirsan 247 #5525 Posted February 18, 2023 10 godzin temu, PM1122 napisał(-a): INFLACJA. Cena wygorowana mimo atrakcyjnego wygladu jest jeszcze kwestia czy sprawny ? Czy moze ktos powiedziec cos wiecej na temat tego budzika sprzedajacy opisal ze francuski 0 Share this post Link to post Share on other sites