Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

b4rt

Diver, który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od dłuższego czasu szukam kolejnego zegara do mojej kolekcji z racji tego, że w kolekcji nie mam żadnego divera pomysł padł na ten typ zegarków.

Poniżej lista, kilku o których myśle nie komentuje tutaj cen w salonach PL bo zazwyczaj można każdy z tych zegarków kupić 30% taniej za granicą.

1. IWC Aquatimer

iwc_aquatimer_2000_bw_ss.jpg

2. Tudor Black Bay

Tudor-Heritage-Black-Bay-3.jpg

3. Breitling SuperOcean 44 ( 42 za mały a 46heritgae ma tragiczna bransolete)

BREITLING-Superocean-44-1.jpg

4. Omega Seamaster Planet Ocean klasyk

ga054-omega-seamaster-planet-ocean-232-30-42-21-01-001.jpg

Kilka słów o tych zegarach:

Iwc pozycja obowiązkowa co ciekawe można je kupić taniej od Omegi, która z nowym mechanizmem ma według mnie lekko chorą cene. Tudor marka mało popularna ale sam zegar bardzo mi się podoba, dużo ludzi sie smieje ze to taki Rolex wannabe, ale to dla mnie nie ma znaczenia. Bardziej to ze mozna go kupić za jakieś 9-10k PLN i jest to coś ciekawego. Breitling z całej listy najmniej mnie przekonuje.

Jakie wy macie zdanie na ten temat? Albo jeśli coś pominąłem to chętnie rozważe inne opcje.

Poza klasą diverów po głowie chodzą mi cały czas jeszcze dwa zegarki:

IWC Ingenieur Mission Earth i Panerai Luminor 312 ale to już wyższa pólka cenowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kierując się sercem:

Omega

Tudor

IWC

Breitling

Kierując się rozumem (aspekt ceny):

Tudor

IWC

Omega

....

Mój głos na Tudor'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iwc w tej kolorystyce osobiście mi nie podchodzi są ładniejsze aquatimery.

Pomijając ta kwestie i dodając czynnik utraty wartości, niektóre zegarki zdecydowanie łatwiej sprzedać choćby w klubie (ranking ulubionych marek klubowiczów) stawiam na taka kolejność.

1. Iwc

2. Omega

3. Tudor

4. Breitling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor , Omega a pozniej bez znaczenia . Z tym ze u nas np tego tudora nie mozna dostac , czekam juz 3 miesiace

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor , Omega a pozniej bez znaczenia . Z tym ze u nas np tego tudora nie mozna dostac , czekam juz 3 miesiace

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem pw.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel siedzi w Zurichu, wiec w max 2 tyg zegar może być u mnie :)

Uasica, pisałeś o utracie wartości tzn, że strata wartości tudora vs. IWC jest dużo wieksza? Jak to sie ma do np: Tudor vs. TH ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jak to jest z ta utrata wartosci akurat tego modelu Tudora , jak narazie sprzedaja sie za wiecej niz ich cena katalogowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jak to jest z ta utrata wartosci akurat tego modelu Tudora , jak narazie sprzedaja sie za wiecej niz ich cena katalogowa

tego nie wiedziałem, ale zastanowiło mnie jak w Wiedniu w salonie Wagnera powiedzieli, że jak przychodzi jakaś partia Black Bay to w ciagu tygodnia są wyprzedane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo sprzedaje sie do USA ( nielegalnie ) :D , widzialem ceny dochodzace do +40% ceny sklepowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo sprzedaje sie do USA ( nielegalnie ) :D , widzialem ceny dochodzace do +40% ceny sklepowej

ok tylko jesteśmy w PL i kiedyś jak coś będe sprzedawał (chociaż nie zakładam takiej opcji) ten zegarek w Polsce a nie w USA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

na zdjęciu pokazałeś nową Omegę PO na 8500, który technicznie wg mnie przewyższa mechanizmy w pozostałych wymienionych zegarkach. Z tego też powodu wybrał bym PO.

Myślę też, że w polskich realiach odsprzedaż tej PO będzie obarczona najmniejszą ewentualną utratą wartości.

Tudor w Polsce nie ma oficjalnej dystrybucji, nie jest też rozpowszechniony wsród zapaleńców zegarków - ciężko będzie go dobrze odsprzedać.

Aquatimer to zegarek bardzo ładny acz nieco odmienny od stylistyki, z którą jest ogólnie kojarzone IWC. Niegdyś byłem bliski jego zakupu jednak się niezdecydowałem z uwagi na wysoką cenę do tego co oferuje, zwłaszcza technicznie.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatkowy komentarz, bylem dzisiaj w sklepie i mialem mozliwosc porownac planet ocean stary model i nowy z mechanizmem 8500.

Moje wrazenia nowy model jest w porownaniu ze starym duzo brzydszy i gorzej lezy na rece. Nie mowiac o tym ze jest wyzszy i nie miesci sie w mankiecie. Bezel w nowym powoduje ze optycznie zegarek jest duzo mniejszy.

Konkluzja kupowanie nowego modelu dla samego mechanizmu mija sie z celem tym bardziej ze cena jest lekko za duza...

Dostalem mega dobra oferte na stary model i powaznie sie zastanawiam nad nim.... cena prawie jak tudor, pomijajac ten fakt to rozmiar jest idealny bo 45 :)

aha jeszcze jedno ta omega mnie przekonuje bardziej od iwc dlatego ze aquatimer ma slaby mechanizm a skoro mam IWC w mojej kolekcji z inhouse to raczej kupowanie iwc bo to iwc jest lekko bezsensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel siedzi w Zurichu, wiec w max 2 tyg zegar może być u mnie :)

Uasica, pisałeś o utracie wartości tzn, że strata wartości tudora vs. IWC jest dużo wieksza? Jak to sie ma do np: Tudor vs. TH ?

Jeśli chodzi o Tudora to nie mam doświadczenia, nie jest to też bardzo popularna marka na bazarku, za mało się pojawia, ale biorąc pod uwagę pozostałe marki idzie zaobserwować stosunkowo duże zainteresowanie i szybką sprzedaż omegi i iwc zarówno na naszym bazarku jak i na alleportalu. Ranking ulubionych marek forumowiczów jest tego wykładnią. Skoro jest popyt na te marki to automatycznie łatwiej je sprzedać i mniej stracić. Dla mnie ekonomisty z wykształcenia jak i z praktyki ;) ten aspekt jest jednym z ważnych czynników jak mam dylemat przy zakupie, nie raz na wielu rzeczach traciłem i nadal tracę, ale jeśli już, to wolę jak najmniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jednak będziesz celował w stary model PO to proponuję się rozejrzeć za ostatnią partią z mech 2500D.

Sporo zmain na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jednak będziesz celował w stary model PO to proponuję się rozejrzeć za ostatnią partią z mech 2500D.

Sporo zmain na plus.

mój jubiler ma Planet Ocean 45 na branzolecie czarny bezel, za 12 800 PLN warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nową?

tak, nówka w pudełku ostatnia sztuka im została

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mając do wyboru zegarek tak charakterystyczny i stylowy jak black bay nie zastanawiałbym się nad niczym innym.

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy mnie denerwuje wysyłając zdjecia tudora :) za kazdym razem jak na nie patrze to coraz bardziej tudor staje sie nr 1.

17d2dd34.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny jest ten zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Tudor, świetny zegarek jak to napisał irekm, a i jakoś tak udało się właściwie pokazać styl vintage w tym zegarku, a to lubie :rolleyes:

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych co pokazałeś wybieram Omegę.

Cześć Bartku :):rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100

mając do wyboru zegarek tak charakterystyczny i stylowy jak black bay nie zastanawiałbym się nad niczym innym.

Fakt!

760639-bb-borrowed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.