Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sirkozi

Niedrogi nakręcany zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Czy istnieją zegarki spełniające takie wymagania:

-elegancki wygląd, pasujący do garnituru

-koperta do 40mm średnicy, nieduża wysokość

-ręcznie nakręcany mechanizm (nie automat)

-cena do 1000zł (1500? 2000? więcej?)

-small second jako idealny dodatek

Przeglądając ofertę różnych Szwajcarów i Niemców można znaleźć piękne zegarki, ale ceny za nówki w okolicach 1000E odstraszają. Przykładowo takie:

Nomos Orion

D_301_Orion_FRONT.jpg

Oris Artelier Hand Winding

5957_396_7580_40_51_ls.png

Czy da radę znaleźć coś w tym guście, ale z niższej półki cenowej? Nie musi to być Szwajcar ani Niemiec. Czy na przykład Japończycy robią zegarki z ręcznym naciągiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Kup sobie jakiegoś fajnego klasyka Vintage. Atlantic Worldmaster Original? Z 1000 zł zostanie przynajmniej połowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy szkiełko "kryształowe fasonowe". Pewnie szafirowe?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowę i Steinharta przeglądałem, ale Stowa niestety swoje kosztuje, a Steinhart jest za duży (44/14mm). Czyli pozostaje szukać dobrych ofert na rynku wtórnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Pekin?

763578d1342283719-beijing-watch-factory-20120709_183707.jpg

757356d1341668848-new-arrival-beijing-beihai-50th-anniversary-bild0496.jpg

Sam go rozważam. Koszt około 500$ - bardzo ciekawy mechnizm pięknie zdobiony. Do tego dość "egzotyczny"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda naprawdę porządnie jak na Chińczyka. Wiesz może jakie ma wymiary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sirkozi - bo to jest wyższa chińska półka i chińka marka ze sporymi tradycjami. Średnica 38mm grubość 9mm. Inhousowy mechanizm SB18. Oczywiście szafirowe szkło i bardzo dobrej jakości pasek. Jest u nas recenzja tego zegarka autorstwa pwmas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok 2kzł można kupić bauhausowego Junghansa MaxBill, jednak wersje z naciągiem ręcznym ETA 2801, mają kopertę 34mm (z uwagi na bardzo wąski pierścień, na ręku będzie wyglądał na większy)

38u2710.jpg

Gdyby mógł być automat to są wersje 38 mm na ETA 2824, wys 10mm:

junghans2725.jpg

junghans27263.jpg

Uważam że to świetne minimalistyczne zegarki i do garnituru i codziennego noszenia. W dodatku historyczny i piękny design, który jest ponadczasowy i nigdy nie wyjdzie z mody.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parnis... Mam mieszane uczucia do tej "marki". Na zdjęciach wyglądają nieźle, np. takie modele

http://www.ebay.com/itm/classic-parnis-pilot-white-dial-6497-manual-wind-ss-mens-watch-006-leather-strap-/221053671933?pt=Wristwatches&hash=item3377d359fd

http://www.ebay.com/itm/E953-Parnis-44mm-White-Dial-Special-9-Hand-Winding-Watch-6497-/121035656960?pt=Wristwatches&hash=item1c2e498f00

Z tymże oba po 44mm, a to zdecydowanie za dużo. A wiesz może jaki to model na tym zdjęciu u góry? Przekopałem kilkanaście stron ebaya i dalej mi się już nie chciało :Phttp://i376.photobucket.com/albums/oo208/martin_nspm/parnis/parnis_trio_3_ps.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok 2kzł można kupić bauhausowego Junghansa MaxBill, jednak wersje z naciągiem ręcznym ETA 2801, mają kopertę 34mm (z uwagi na bardzo wąski pierścień, na ręku będzie wyglądał na większy)

A co powiesz na Junghansa

Junghans-Meister-Handaufzug.jpg

Teoretycznie ma wszystko czego Założyciel tematu oczekiwał:

- czysty design

- 37.7mm średnicy

- płaski (7.3mm)

- ręczny naciąg (Pesaux 7001)

- mała sekunda

- niestety w cenie się nie orientuję, ale chyba nie zabija.

To może być dla Autora jak gral święty, jeśli cena będzie dla niego do przyjęcia :o

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena to około 1000E. Widziałem go już wcześniej i między innymi na nim opierałem swój opis. Jest przepiękny. Może za kilka lat :)

Rozglądałem się za Parnisami (sam się sobie dziwię...) i znalazłem takie cuda:

ff319b18daea460ed858d01485b52121.image.750x499.jpg

fa7116c86fcfefaf92752dcaa8f2e135.image.750x499.jpg

Ciekawe z czego zmałpowali :) Naprawdę mi się podobają, a cena śmieszna, bo około 100$ z wysyłką. Chyba nawet bym kupił, gdyby nie ich przerośnięte koperty - 44mm śr / 13mm grubość.

Na ten moment rozglądam się za jakimś klasykiem na bazarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakis vintage NOS? Tissot?

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe z czego zmałpowali :) Naprawdę mi się podobają, a cena śmieszna

W większości to są wariacje klasycznych wzorów portugalczyka IWC. Ten pierwszy dla przykładu wzoruje się na bardzo drogim repetierze minutowym http://www.chrono24.com/en/iwc/portuguese-minute-repeater-ref--iw524204--id1712319.htm W Parnisie "przycisk" repetiera jest oczywiście imitacją. Dla mnie tego typu zegarki mają bardzo niską wartość, nazwijmy to emocjonalną. Tzn nie sprawiałby mi zbyt dużej radości, nawet gdyby dodawali je za darmo do jakiejś gazety np. ;) Oczywiście mnóstwo osób sobie je chwali i sprawiają im radość, więc ja Tobie ani nie polecam, ani nie odmawiam. Wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.