Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jfk_2008

Kemmner Mechanik, Stowa czy Steinhart Marine

Rekomendowane odpowiedzi

Kemmner. Ładny, z dobrymi opiniami, rzadko spotykany, ponadczasowy. Ładna dupka też nie jest bez znaczenia.

Davosa. Ładny, ale nie ma na czym zawiesić oka. Za to bardzo ładna dupka.

Renee. Odpada z powodu tego "design" pod nazwą i całkiem niepotrzebnej informacji na tarczy o zastosowanym mechanizmie. Tyłem też nie ma co się chwalić.

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ten Renee rzeczywiście najgorzej się prezentuje.

Zamierzam uzupełnić swoją kolekcję o zegarek do garnituru, koniecznie z białą tarczą, najlepiej gliszowaną, w stylu Marine lub podobnym (za około 2 tys. zł). Bardziej pasuje mi egzemplarz z rzymskimi indeksami, ale Kemmner w takiej wersji jest nieładny i ustępuje urodą konkurencji, Stowa Marine droga i trzeba zbyt długo czekać, a Steinhart, ze względu na rozmiar (44 mm), nie mieści się pod mankiet. Biorę jeszcze pod uwagę Archimede, a międzyczasie trafiam na eBay inne zegarki, które konsultuję na forum, tak jak np. Renee, Davosa.

Podoba mi się Epos Originale 3387, ale drogi.

Odpuściłem sobie Zeppelin LZ129 Hindenburg ze względu na wrażliwe szkiełko i za dużo się dzieje na tarczy.

Podoba mi się jeszcze Oris Classic i Davosa Classic (z rzymskimi indeksami).

post-45319-0-64186000-1357411010.jpg

post-45319-0-13779000-1357411042_thumb.jpg

post-45319-0-41424200-1357411251_thumb.jpg

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart z rzymskimi cyframi i Kemmner Mechanik zdecydowanie wyróżniają się na tle konkurencji. Jeżeli chodzi o to czy zegarek zmieści się pod mankietem, to patrz raczej na grubość koperty, a nie na jej szerokość. 44mm to nadal mniej niż ma szerokości nadgarstek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart jest naprawdę sporym zegarki przez specyficzne ukształtowane uszy . Piękny zegarek tylko cieżko go schować pod mankiet.

Oczywiscie jak sie ma spory nadgarstek bedzie dużo łatwiej. Stowa prezentuje sie bardzo ładnie - tylko ta cena.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze nad aukcją na Muhle Glashutte i Davosa Classic z gliszowaną tarczą:

http://www.ebay.pl/i...984.m1423.l2649

http://www.ebay.pl/i...984.m1423.l2649

post-45319-0-26941100-1357385855_thumb.jpg

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart z rzymskimi cyframi i Kemmner Mechanik zdecydowanie wyróżniają się na tle konkurencji. Jeżeli chodzi o to czy zegarek zmieści się pod mankietem, to patrz raczej na grubość koperty, a nie na jej szerokość. 44mm to nadal mniej niż ma szerokości nadgarstek :)

Steinhart ma dość grubą kopertę (14,2 mm). W nadgarstku mam 58 mm szer., a objętość wynosi 17,5 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Steinhart bedzie na styk albo już za duży . Najlepiej przymierzyć , alternatywa może być Archimede.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzymianka Steinharta bardzo mi się podoba, ale z tym rozmiarem trudna sprawa!

Tak wyglądają na moim nadgarstku Revue Thommen Wall Street, który bez koronki ma tylko 37 mm, a także Le locle (40 mm), dlatego 44 x 14,2 mm Steinharta nieco mnie zniechęcają.

post-45319-0-19233800-1357414548_thumb.jpg

post-45319-0-57082200-1357414571_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto rozpatrzyć Archimede ma mniejsza srednice 42 mm i inaczej ukształtowane uszy .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stenkowa Rzymianka na pewno nie jest garniturowcem! To jest przepiękny zegar jednak nie pod "garnitur". Bardziej jako "casual". Ukształtowanie koperty plus długie uszy powodują, że to jest optycznie spory zegar! Ja mam lekko ponad 18cm w nadgarstku

20120306633.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie jestem zdecydowany na Kemmner, bo powoli przekonuję się do wersji z arabskimi indeksami, ale waham się jeszcze co do Muhle Glashutte (jest licytacja na eBay), z tym że to automat i nie wiem jaka wartość tego zagarka, ponieważ chodzi o nieprodukowany już chyba model (M12500)

post-45319-0-78890200-1357407154_thumb.jpg

post-45319-0-64216300-1357407170_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwoch osobiście wybralbym Kemmnera.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście, jak się zestawi je obok siebie, przewaga Kemmnera jest druzgocąca.

Za około 2,5 tys. mogę mieć jeszcze używaną Stowę Marine w automacie, ale w najprostszej wersji (bez datownika i centralnym sekundnikiem). Warto rezygnować dla niej z Kemmnera?

post-45319-0-80088700-1357409233_thumb.jpg

post-45319-0-71639900-1357409248_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najładniejsze z wszystkich zaprezentowanych to Steinhart i Stowa Marine.

Niestety oba mają spore wady:

- Stowa cena

- Steinhart duży rozmiar

Rozmiar Steinharta to oczywiście tylko wada do osób o małym nadgarstku. Właśnie marka Steinhart pokazała, że można mieć Stowe za niecałe 1/2 ceny i to trochę studzi mój entuzjazm do Stowy.

Mimo wszystko przymierz Steinharta i jak będzie pasował to się nawet nie zastanawiaj :)

Kemmner i Archimede w podobnych cenach jak Steinhart to dla mnie jednak półka niżej jak patrze na te zegarki, a właśnie Steinhart poza brakiem łabędziej szyji w mechanizmie nic Stowie nie ustępuje.

jslanina ile Steinhart ma lug to lug ? (świetnie wygląda na Twoim nadgarstku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rzeczywiście Kemmner i Archimede są o półkę niżej od Steinharta, to jest argument, ale nadgarstek mam szczuplejszy niż jslanina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Michał84 werdykt na korzyść Steinharta wydałes na podstawie zdjęć?

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Kemmner i Archimede są o półkę niżej od Steinharta". W końcu każdy może mieć swoją drabinkę prestiżu :blink:

jfl_2008 bierz Kemmnera, bedzieszpanzadowolony :)

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem w rece Stowe, Steinharta i Archimede. Kemmner na podstawie zdjec.

Tak jak Stowa to dla mnie ideał to tylko Steinhart przy swojej znacznie niższej może praktycznie równie zachwycać zarowno dresingiem jak i dopracowaniem. Zdjęcie jslanina doskonałym przykładem :)

Archimede goly mechanizm, brudny od smaru.

Kemner nic mnie w nim nie urzeka desing itp.

Nie mowie o prestiżu marek bo zdaje sobie sprawę ze Steinhart nie ma praktycznie żadnej historii co nie oznacza że nie buduje jej własnie teraz.

Tyle widziałem i tak stwierdzając - każdy ma swoje zdanie. Sam zamierzam nabyć coś na Unitasie do 1800 zł i niestety alternatywy dla Steinharta dla siebie nie widzę :)

Nadal podtrzymuje z całą świadomością moją opinie - w tej cenie Steinhart to dla mnie półka wyżej od Kemmner i Archimede ( wykończenie mechanizmu, desing, dbałość o szczegóły jako całość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę zamieszam - miałem w ręku kemmnera, Steinharta (zresztą go mam ;)) i Stowę. Wg mnie wykonanie wszystkich jest na tym samym dobrym poziomie ;). Kupiłem Stenka bo Kemmner nie miał rzymskich indeksów. L2L w Stenku to 52mm jednak uszka są dość płaskie. Stowa była "wzorcem" tylko cena była wysoka. Jak komuś nie zależy na historii to spokojnie stenek, kemmner czy archimede będzie świetnym wyborem w połowie ceny Stowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kemmner robi już wersję z rzymskimi indeksami, ale moim zdaniem wizualnie nieudaną, dlatego nie brałem jej pod uwagę.

post-45319-0-51595700-1357414932_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście lubię Stowę, mam inny model, oglądałem MO i rekomenduję Stowę. Ma swoich zagorzałych zwolenników i jest ceniona na rynku. W wersji z rzymskimi indeksami ma lakierowaną na porcelanę tarczę i wygląda to fantastycznie, do wyboru jest też matowa z arabskimi (nie wiem jaki wybór mają inni producenci).

Za Stową przemawia też argument łatwości odsprzedaży, bez lub z małą stratą.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ja TeJot mówi - to są na pewno plusy Stowy - czy warte tej dopłaty? Na to odpowiedzieć musisz sobie sam. :)

Kemmner z rzymskimi indeksami w moim odczuciu nie specjalnie udany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ja nie widzę jakoś wyższości o jedna klasę Steinharta nad np. Archimede .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo trzeba spojrzeć chociażby tu... i od razu wiem co wybieram :) Czy tak podany mechanizm nie prezentuje się o klasę lepiej.

Tak czy inaczej każdy wybiera co mu bardziej pasuje dlatego forum jest ciekawe w różne zegarki.

post-12004-0-94160700-1357416753.jpg

post-12004-0-20827500-1357416767.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.