Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jfk_2008

Kemmner Mechanik, Stowa czy Steinhart Marine

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście lubię Stowę, mam inny model, oglądałem MO i rekomenduję Stowę. Ma swoich zagorzałych zwolenników i jest ceniona na rynku. W wersji z rzymskimi indeksami ma lakierowaną na porcelanę tarczę i wygląda to fantastycznie, do wyboru jest też matowa z arabskimi (nie wiem jaki wybór mają inni producenci).

Za Stową przemawia też argument łatwości odsprzedaży, bez lub z małą stratą.

Śliczna ta Stowa Marine z lakierowaną na porcelanę tarczą, zwróciłem jeż wcześniej na nią uwagę, ale ta cena.

http://www.stowa.de/...ub--marine,.htm

Za rzymiankę z paskiem croco trzeba zapłacić - razem z kosztami dostawy - ponad 4,2 tys. zł, a termin realizacji przypada dopiero na kwiecień 2013 r.

post-45319-0-91336900-1357417180_thumb.jpg

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie cena to wybór oczywisty, ale niestety 4200 zł vs 1800 zł to różnica spora. Nie mniej jednak Stowa piękna jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Stową przemawia też argument łatwości odsprzedaży, bez lub z małą stratą.

jest to argument, bo Stowa rzadko pojawia się na rynku wtórnym, a jeśli trafi się jakiś egzemplarz, to cena nie jest niska. Fatycznie, może to być zatem swego rodzaju lokata.

Steinhart Marine Chronometer Roma, Revue Thommen Wall Street, Atlantic Seacrest Chrono,  Ticino Marine, Tisell Bauhaus, Classic Rodina Automatic Arabic (Black Dial)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczna ta Stowa Marine z lakierowaną na porcelanę tarczą, zwróciłem jeż wcześniej na nią uwagę, ale ta cena.

http://www.stowa.de/...ub--marine,.htm

Za rzymiankę z paskiem croco trzeba zapłacić - razem z kosztami dostawy - ponad 4,2 tys. zł, a termin realizacji przypada dopiero na kwiecień 2013 r.

Oglądałem rzymiankę MO i uważam że jest watra tych pieniędzy - tarcza jest genialna!. Pozostałych nie widziałem wiec się nie wypowiem.

jest to argument, bo Stowa rzadko pojawia się na rynku wtórnym, a jeśli trafi się jakiś egzemplarz, to cena nie jest niska. Fatycznie, może to być zatem swego rodzaju lokata.

Jako lokatę to raczej nie, bardziej jako gwarancję odsprzedaży bez straty a to duży atut w branży zegarkowej.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo trzeba spojrzeć chociażby tu... i od razu wiem co wybieram :) Czy tak podany mechanizm nie prezentuje się o klasę lepiej.

Tak czy inaczej każdy wybiera co mu bardziej pasuje dlatego forum jest ciekawe w różne zegarki.

Ok. zdobienie Stenka jest ładniejsze , mi osobiście nie podoba się wcisniety kapsel z logo Steinharta. jednak wykończenie koperty już w Steinharcie nie jest lepsze niż np. w Archimede. Przyznaje ze Steinhart za te pieniądze to świetny zakup ( chociaż sam kupowałem jak byl trochę tańszy ) jednak nie jest to zegarek dla każdego ze względu np. na wielkość i niezbyt szczęśliwe ukształtowanie uszu.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeJot,

nie chodziło mi naturalnie o lokatę w rozumieniu pomnażania kapitału. Przywiązuję się do ładnych rzeczy, ale do sprzedaży może mnie zmusić zwłaszcza zdarzenie losowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z logo "przyklejonym" w mechanizmie przyznaje, ze im nie wyszło. Kiedyś mieli (albo nadal mają) mechanizm z grawerem w mechanizmie "steinhart" określony jako Premium i tam sam mechanizm wyglądał jeszcze lepiej.

Gdyby nie wspominany rozmiar już dawno bym się nei zastanawiał ale niestety mam niewielki nadgarstek 16,5 cm.

Autor wątku jeśli może zwiększyć budżet i "zainwestować" w Stowe to brać i temat do zamknięcia :) Nie patrząc na cenę wybór najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zwiększyć, ale nie chodzi o kilkanaście, kilkadziesiąt procent, lecz o dwa i pół raza więcej niż za Kemmnera lub Steinharta.

Dodatkowo, w przypadku Stowy, zniechęcają mnie cztery miesiące oczekiwanie na realizację zamówienia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kapsel to jest wcisniety w otwór , zepsuło to ogólny widok .Nie jest to najszczęśliwszy pomysł. Przy nadgarstku 16,5 cm zakup tego modelu faktycznie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Mniejsza Marina 38 mm jest wg. mnie zbyt mała .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha gdybym miał do wydania 4200 zł kupiłbym po rabacie poniższego Ciemiera na Unitasie. To ja może już lepiej nic nie piszę :)

post-12004-0-36300700-1357419348_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejsza Marina 38 mm jest wg. mnie zbyt mała .

Tu się w pełni z Tobą zgadzam - to raczej damski już rozmiar. Gdyby tak Steinhart wypuścił coś w rozmiarze 41-42 mm w tej stylistyce - brakuje mu takiego w ofercie, a nabywców sądzę znalazło by się nie mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michal84,

pisz, bo rozważę każdy ciekawy zegarek - jeśli nie teraz, to na pewno w przyszłości!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Cimier na Unitasie z pewnością do takich należy. Mało popularny, a bardzo oryginalna i "świeża" stylistyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się w pełni z Tobą zgadzam - to raczej damski już rozmiar. Gdyby tak Steinhart wypuścił coś w rozmiarze 41-42 mm w tej stylistyce - brakuje mu takiego w ofercie, a nabywców sądzę znalazło by się nie mało.

Rozmiar 38 klasyczna wielkość męskich zegarków , niestety w dzisiejszych czasach są inne standardy i moda . Faktycznie jakby zrobili marine 41-42 mm to by byl strzał w dziesiątkę .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie cena to wybór oczywisty, ale niestety 4200 zł vs 1800 zł to różnica spora. Nie mniej jednak Stowa piękna jest :)

ale rzymianka Stowy bez paska croco jest już o 80 euro tańsza i wychodzi w przeliczeniu za około 3800 zł.

post-45319-0-11325400-1357422493_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha gdybym miał do wydania 4200 zł kupiłbym po rabacie poniższego Ciemiera na Unitasie. To ja może już lepiej nic nie piszę :)

A gdzie ten Cimier w tej cenie po rabacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cimier w dobrej cenie wszedzie tam gdzie poprosisz o dobry rabat szczegolnie bezposrednio u dystrybutora. Nawey kolega z forum pisal ze w sklepie stacjonarnym to od reki dawali mu minus 20%. Cimiery jak przykladowo Maurice maja bardzo zawyzone ceny poczatkowe.

Zalezy tez w jaki sposob sie targujesz mozna to robic skutecznie i nie skutecznie. Duzo o zawieraniu transakcji i negocjacji mozna by pisac ale to forum zegarkowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na rynku jakaś dobrze zrobiona marina w rozmiarze ok 38mm? Wszystko, co znalazłem, ma powyżej 40mm.

Oczywiście że jest i chyba najlepiej zrobiona, rozmiar 38,5, in-house, czego chcieć więcej :) -> Dornbluth & Son Q 2010 Klassik

PS

na ebay można limitowaną MO kupiś za ok 3kzł

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę swoje trzy grosze, odniosę się do stwierdzeń, że w Stowa gwarantuje pewnosć najmniejszych strat przy odsprzedaży. Na pewno taj jest, ale moim skromnym zdaniem, w przypadku Steinharta jest tak samo. Cena wyjsciowa za to co dostajemy jest naprawdę niska. Co do łatwosci samej odsprzedaży to czy, którys z was wdział marine od Steinharta na bazarze albo allegro ? Ja przez ostatnie, ponad półtora roku (od zarejestrowania) czekam cierpliwie na możliwosć kupna używki, bo taki stan zegarka mi nie przeszkadza Jakis czas temu była takowa z Australii i poszła za, jak pamiętam 1680pln + przesyłka (używana, ale jeszcze na gwarancji) :blink:. A tak to ani sladu tych zegarków na rynku wtórnym. Czy z takiego obrazu sytuacji można wysnuć wniosek u sporej utracie wartosci, lub trudnosci odsprzedaży ? Nikt tak nie stwierdzil w tej dyskucji, ale miejmy jasnosc ze na tej płaszczyźnie Steinhart niczym nie ustępuje Stowie.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazuje się, że z terminami Stowy jest jeszcze gorzej niż podają na stronie.

Forumowicz z innego wątku zamówił Anteę - i ma być dopiero na czerwiec!

Chyba jednak wezmę Kemmnera, bo Steinhart, chociaż rzymianka bardzo kusi, jest dla mnie zbyt wielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden argument na korzyść Stowy -> możliwość zamówienia indywidualnego grawerunku na dużym kole zębatym, wg mnie świetna opcja :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diękuję wszystkim forumowiczom, zdecydowałem się na Kemmner Mechanik Marine, którego dziś zamówiłem!

http://www.ebay.pl/itm/300843623162?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czekamy na galerie jak przyjedzie do Ciebie. Gratulacje z zakupu.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jfk_2008 - będziesz Pan zadowolony, Kemmner to świetny zegar jest - wiem bo mam :)

dsc0492r.jpg

dsc0496lh.jpgdscf3514u.jpgdscf3530x.jpg

Co do utraty wartości tego zegarka jest podobnie jak ze Stową i Stenkiem - wiele nie stracisz, bo prawie nikt jak już raz zakupi takie zegar nie będzie chciał go odsprzedać. Ja swojego na pewno nie oddam :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.