Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o Chronosa - będzie na 100% zdecydowanie w najwyższej półce cenowej z ankiety i to pewnie raczej dalej niż bliżej tych 3.5 tys. Kto się orientował co do cen, może się domyślić.

Zresztą ja się wtedy nie piszę na klubowca, bo już mam zamówiony zegarek u Pana Jankowskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4750001128_1984146d86_b.jpg

A co powiecie na taki Casual??? Może warto by było w tym kierunku uderzyć?

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł Jankowski robi ręcznie zegarki i jak będzie je sprzedawał po nawet 4000zl to tylko popsuje sobie tym rynek i markę. Za taką ręczną robotę jaką on wykonuje płaci się na świecie od 10tys wzwyż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cronos Art - świetny o ile bedzie wyglądał tak jak na zdjeciu.

Zgadzam się - na zdjęciu wygląda świetnie chociaż chciałbym zobaczyć dokładniejsze zdjęcia zegarka bo niektóre Chronos-Art'y które można oglądać w sieci to na zbliżeniach powodują mieszane uczucia - raz lepiej raz gorzej - ale może to po prostu z wcześniejszych prób że tak powiem ;)

MacieK-K - niezły jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, chronos-art mi się bardzo podoba i jeśli by był taki jak na zdjęciu cena 10k jest dla mnie akceptowalna i jestem pierwszy, ktory sie na niego zapisze. Czy więcej jest wart moim zdaniem nie - bo werk to popularny unitas.

Regulator Copernicusa mi sie kompletnie nie podoba i niema nawet startu do chronosa.

Najlepiej jak by się w tym temacie wypowiedział sam Pan Jankowski czy takie coś go interesuje a na pewno kilku fanów tego regulatora by się znalazło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopisze swoje 3 grosze :)

TIK TAK Paweł nie irytuj mnie z Davosą, oboje wiemy jaka jest różnica między tymi firmami. Nie chciałbym jej tutaj podkreślać.

Myślę, że można zaprojektować fajną tarczę do tej bazy Catorexa ( zostawić tylko logo na tarczy, albo zmniejszyć napis ) i było by fajnie.

spoko ale bez nazwy na tarczy to dobry pomysl aby pozostalo samo logo.

Jeśli chodzi o Chronosa - będzie na 100% zdecydowanie w najwyższej półce cenowej z ankiety i to pewnie raczej dalej niż bliżej tych 3.5 tys. Kto się orientował co do cen, może się domyślić.

Zresztą ja się wtedy nie piszę na klubowca, bo już mam zamówiony zegarek u Pana Jankowskiego :)

a moze Chronos mogłby użyc innego mechanizmu niz autorski co mysle pozwoliloby na znaczace obnizenie ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze Chronos mogłby użyc innego mechanizmu niz autorski co mysle pozwoliloby na znaczace obnizenie ceny.

Chronos nie używa autorskich mechanizmów - to są zegarki na UNITASIE. Nie będzie możliwa znacząca obniżka niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu zegarkiem na pewno by było ale ....zauważ, że Dornbluth także wpisuje się w tą stylistykę...czyli Ci z najzasobniejszym portfelem ( klienci na Dornblutha ) automatycznie odpadają z projektu 2013 bo to zegarek w podobnym klimacie.

Nie sądzę. Nikt nie kupuje zegarka za "ostatnie pieniądze' i wybór Dornblutha AD 2014 wcale nie oznacza z automatu rezygnacji z klubowca AD 2013.

Optuję za polskim zegarkiem klubowym, bo ma to wg mnie jakiś sens. Natomiast zakup jakiegokolwiek zegarka, byle ktoś zechciał zrobić limitację za 3 tysie wydaje mi sie dziecinny. Szczególnie jesli ta "limitacja" oznaczałaby grawer na deklu albo plumknięcie logo na KMZiZ na tarczę B)

Nie dajmy się zwariować - ludzie bierzmy Catorexa, bo on nam napis na tarczy za 3 tysie zrobi....

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie nie zrozumiałeś. Chodzi o to że mało kto wyda 2 razy pod rząd kasę na zegarek utrzymany w podobnej stylistyce na unitasie.

Nie napis na tarczy, tylko mamy mozliwosc zaprojektowania zupelnie nowej tarczy i producent nam to wyprodukuje w małej limitacji. a to jest coś. Jak coś krytykujesz Artur to czytaj dokładniej. Nie mam nic przeciwko polskiemu zegarkowi ale rzeczywistosc jest taka ze polscy producenci zlecają produkcje tarcz szwajcarom lub chinczykom ( zalezy od producenta ) a Ci zwykle nie przyjmują tak małych zamowien ponizej 50sztuk. Zaletą catorexa jest to że ma własne mozliwosci produkcyjne i jest w stanie podjac sie malych zlecen bez nadmiernego nadmuchiwania kosztów.

Udanej Niedzieli ! :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robicie wjazd Catorex-owi a to całkiem fajny zegareczek jest, przynajmniej na fotach. Przecież, klubowce to jakieś wielkie marki do tej pory nie były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejną zaletą za firmą Cattin & Cie jest to, że są w stanie wyprodukować zegarek limitowany w 3 miesiące, co daje realne szanse na to, że zegarek po procesie wybierania projektu mógłby zostać zrealizowany faktycznie w 2013r. I nie kolidować z zegarkiem 2014.

Moim zdaniem jednak bez aktywnego udziału Stowarzyszenia w tym projekcie nic z zegarka A.D 2013 nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na toczącą się dyskusję, patrzę trochę przez pryzmat PLEAMARA - forumowca hiszpańskiego forum.

PleAmaR+00.jpg

Zegarek, z tego co pamiętam kosztował mniej niż 500 euro. W środku ETA.

Nie miał co prawda rozgrzewającego serce napisu "swiss made", ani producenta w stylu xxx&sohn ;), ale nikomu to nie przeszkadzało. Niestety tutaj minimum to napis germany, a najlepiej swiss. Oczywiście wszyscy będą szczęśliwi, jeśli tylko producent zgodzi się zmienić kolor tarczy, ale niech nie rusza "swiss".

Chciałem tylko wskazać różnicę w postrzeganiu pewnych rzeczy...to tyle, nadal kibicuję projektowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że można...jak się robi limitkę 200 sztuk i znajdzie 200 osób które są w stanie wydać pow 2000zl na zegarek to nie ma najmniejszych problemów, można zrobić zegarek marzeń w dodatku w szwajcarskiej fabryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dużej mierze to też kwestia dobrego projektu. Jak się proponuje zegarek tylko z dodatkowym napisem na tarczy albo deklu i oczekuje się za to co najmniej 3k, to nic dziwnego, że zbyt wiele osób nie jest chętnych. Jak na razie to nie pojawił się żaden pomysł, który by mnie porwał i sprawił bym wydał 2-3k. Jak na razie większe nadzieje wiążę z projektem na ten rok sąsiedniego forum, tzn. byczkiem chrono. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z wypowiedziami robone i machlo, najważniejszy jest ciekawy projekt, firma-wykonawca, zwłaszcza w budżecie o jakim mówimy jest jednak drugorzędna. Na zegarek w budżecie do 4k zł, zwłaszcza jeśli wpłaty dokonywane były by w ratach piszę się od razu. Plemar wyszedł świetny i jest poszukiwany na rynku wtórnym. Mam Fokę z CW, zegarek za 1k zł i noszenie jej sprawia mi wiele radości, projekt bardzo udany, wiele osób tu pewnie się ze mną nie zgodzi, ale wykonanie jest też bardzo dobre, a przy tym wszystkim mam świadomość że mam zegarek którego powstało trochę ponad 100 sztuk. Projekt, projekt i jeszcze raz projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma prawo do własnej opinii i wyboru. Dla mnie największym problemem Catina jest to, że w przeciwieństwie do tego co pisze Marcin, nie ma on specjalnych możliwości produkcyjnych lecz jedynie konfekcyjne :). Chodzi mi o to, że nie chcę zegarka, gdzie producent w kupioną kopertę wkłada gotowym mechanizm kupiony u brokera , wkłada zamówioną tarczę i kasuje 1000 EUR. Stowa, która trafiła mi się mocno wadliwa przynajmniej mechanizm miała składany u Jorga, Z Glycinem podobnie. Nie mam nic do Catorexa, i do zamówienia sobie limitacji , ale imho klubowy zegarek powinien być ambitniejszym przedsięwzięciem. Za 5 lat pojęcie zegarka klubowego będzie zupełnie zdewaluowane.

Wystarczy popatrzeć na udział w ankiecie....słabiutko.... Już na etapie głosowania, żadna pozycja nie zdobyła nawet 50 głosów.

Poza małymi wyjątkami, zegarkiem klubowym zainteresowani są tylko nowi userzy, a to o czymś świadczy.... Powinno byc raczej odwrotnie...

Nie chciałbym też chińczyka, bo to kolejne dewaulacja idei. Od chińczyków jest inne forum. Nav -proszę Cię, może i Foka projekt miała fajny, ale wykonanie zwłaszcza bezela to jakiś dramat.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego, żeby zapewnić rozsądny poziom zegarka klubowego mus wybrać zacną manufakturę, czyli Eposa, a jeszcze lepiej Davosę... :lol:

BTW. Nurek davosy to chyba też konfekcyjnie jest produkowany. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się - na zdjęciu wygląda świetnie chociaż chciałbym zobaczyć dokładniejsze zdjęcia zegarka bo niektóre Chronos-Art'y które można oglądać w sieci to na zbliżeniach powodują mieszane uczucia - raz lepiej raz gorzej - ale może to po prostu z wcześniejszych prób że tak powiem ;)

MacieK-K - niezły jest :)

Zapraszam na niektóre spotkania klubowe CW , ostatnie odbyło się w sobotę (wczoraj ).

Tam zawsze jest kilka Chronosów , na żywo wymiatają. Żadne zdjęcia nie oddawają ich uroku. Widać tam ARTYZM przez największe A .

Są świetnie dopracowane i coś co mi się na zdjęciach z forum nie podobało to na żywo wywalało z butów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że w tym przypadku chodzi o podejście użytkowników do posiadanych zegarków. Może zwyczajnie wszyscy są zapatrzeni trochę w tą "szwajcarskość".

Najbardziej to widać w projekcie zegarka jubileuszowego 2014. Może ja jakoś dziwnie myślę, ale mając na forum Pawła Janowskiego (Chronos-Art), który sam projektuje i wykonuje koperty; grafików takich jak np. Dmn. Za ponad 10tyś. można wykonać zegarek, który naprawdę będzie unikatowy, a nie tylko będzie się różnił kolorem tarczy od wykonywanego seryjnie.

Ale może ja rzeczywiście dziwnie myślę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że w tym przypadku chodzi o podejście użytkowników do posiadanych zegarków. Może zwyczajnie wszyscy są zapatrzeni trochę w tą "szwajcarskość".

Najbardziej to widać w projekcie zegarka jubileuszowego 2014. Może ja jakoś dziwnie myślę, ale mając na forum Pawła Janowskiego (Chronos-Art), który sam projektuje i wykonuje koperty; grafików takich jak np. Dmn. Za ponad 10tyś. można wykonać zegarek, który naprawdę będzie unikatowy, a nie tylko będzie się różnił kolorem tarczy od wykonywanego seryjnie.

Ale może ja rzeczywiście dziwnie myślę...

Nie , nie myślisz dziwnie .

Tyle tylko że każdy się boi wystąpić przed szereg ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma prawo do własnej opinii i wyboru. Dla mnie największym problemem Catina jest to, że w przeciwieństwie do tego co pisze Marcin, nie ma on specjalnych możliwości produkcyjnych lecz jedynie konfekcyjne :). Chodzi mi o to, że nie chcę zegarka, gdzie producent w kupioną kopertę wkłada gotowym mechanizm kupiony u brokera , wkłada zamówioną tarczę i kasuje 1000 EUR. Stowa, która trafiła mi się mocno wadliwa przynajmniej mechanizm miała składany u Jorga, Z Glycinem podobnie. Nie mam nic do Catorexa, i do zamówienia sobie limitacji , ale imho klubowy zegarek powinien być ambitniejszym przedsięwzięciem. Za 5 lat pojęcie zegarka klubowego będzie zupełnie zdewaluowane.

Wystarczy popatrzeć na udział w ankiecie....słabiutko.... Już na etapie głosowania, żadna pozycja nie zdobyła nawet 50 głosów.

Poza małymi wyjątkami, zegarkiem klubowym zainteresowani są tylko nowi userzy, a to o czymś świadczy.... Powinno byc raczej odwrotnie...

Nie chciałbym też chińczyka, bo to kolejne dewaulacja idei. Od chińczyków jest inne forum. Nav -proszę Cię, może i Foka projekt miała fajny, ale wykonanie zwłaszcza bezela to jakiś dramat.

Dlatego koperty poszły do poprawki.

Widziałeś teraz koperty???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam na niektóre spotkania klubowe CW , ostatnie odbyło się w sobotę (wczoraj ).

Tam zawsze jest kilka Chronosów , na żywo wymiatają. Żadne zdjęcia nie oddawają ich uroku. Widać tam ARTYZM przez największe A .

Są świetnie dopracowane i coś co mi się na zdjęciach z forum nie podobało to na żywo wywalało z butów

Dzięki - o podstoliku krakowskim doczytałem za późno - mój błąd - o ile masz na myśli spotkania w Krakowie :) Poza tym wiesz - oceniam to co widzę na zdjęciach i to co może ocenić większość - nie neguję efektu "wow" na żywo jednak wiem, że jeśli coś wygląda na niezbyt równe na zdjęciach to znaczy że takie jest (pomijam przypadki słabych zdjęć). Oczywiście - wiem, że nikt nie nosi zegarka i lupy w kieszeni przez którą ciągle ten zegarek ogląda ALE od czasu do czasu lubię pstryknąć jakiś zegareczek który mam i wtedy nie chciałbym aby takie coś wyszło. No i jednak jeśli umówimy się że mówimy o kwocie nie wiem... 5, 8 czy 10k zł to jednak chciałbym aby było równo :) ale tak jak napisałem - nie oglądałem osobiście, nie fotografowałem samemu więc ciężko obiektywnie ocenić - stąd podpisałem się pod wpisem Tik Tak'a z "jeśli będzie wyglądał jak na tym zdjęciu" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bardzo proszę trzymać się tematu oraz powstrzymywać się od osobistych wycieczek... Myślicie, że nie mam nic ciekawszego do roboty, jak sprzątać tutaj? <_<

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego koperty poszły do poprawki.

Widziałeś teraz koperty???

Nie widziałem, ale jeśli ktoś wypuszcza takie buble licząc , ze nabywca przyknie oko i przyklaszcze to jakoś potem nie chce się poprawek oglądać.

Mam takie typy:

Copernicus,

Chronos Art - mam watpliwości, czy zegarek będzie wyglądał jak na zdjęciu. Jesli bedzie to.... miazga.

Mam kilka innych pomysłów, ale jak będzie wybrany finalnie budżet zaproponuję. Catorex widziałbym w równoległym projekcie, jeśli jest sens dwa robić...

Prośba do osób nie zainteresowanych zakupem, proszę nie mieszać.:) Chcemy miec zegarek stworzony z kompromisu propozycji osób realnie zainteresowanych zakupem.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.