Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
radekglaz

NASZE POLJOTY CHRONO 3133

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe, że pękła Ci sprężynka na dźwigni start/stop, ale to wszystko wróżenie z fusów. Serwis który ogarnia mechanizm 3133 jest tu:

http://poljot.com.pl/index.php?page=serwis

Dzięki z odpowiedź Aronus, właśnie nie dopatrzyłem się tam żadnej sprężynki, chyba, że jest schowana, albo się rozleciała :-)

Czy orientujesz się może, czy można do serwisu z linku, który mi podałeś, przesłać zegarek, bo ja jestem dolnoślązakiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest 59.

post-66017-0-35009400-1386251255_thumb.jpg

Zegarki radzieckie - dobre i tanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Strieła 3017 wchodzi do tego tematu to będzie 60

post-67292-0-73608200-1386280074_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest 59.

Piękny, szukam takiego. Najchętniej z czarną tarczą. Ciekawi mnie gdzie w okolicy Wrocka można takie cudo złapać? Pytam się bo sam jestem z okolic i na bazarkach i targowiskach nigdy nie widziałem takiego chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym wiedział gdzie, to pewnie już bym tam był i ostro się targował. Ale serio mówiąc i mając na myśli te radzieckie; szukać i pytać wszędzie gdzie się da. Nie ma chyba innej drogi. Na targach staroci we Wrocławiu widywałem te zegarki, ale sam nigdy naprawdę ładnego egzemplarza tam nie trafiłem. Skrupulatnie śledzić aukcje i przy odrobinie cierpliwości da się takiego upolować. Zgadzam się, czarne są przepiękne. Wiem bo nie mam i też szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mayor - piękna strzała, gratuluję! A gdzie upolowałeś, jeśli to nie tajemnica?

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mayor - piękna strzała, gratuluję! A gdzie upolowałeś, jeśli to nie tajemnica?

Kupiona na Brighton Beach (little Odessa) od zegarmistrza radzieckiego Jewrieja.Niestety warsztat od trzech lat nieczynny :(

post-67292-0-45123300-1386522092_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daleko się zapuściłeś :D

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym wiedział gdzie, to pewnie już bym tam był i ostro się targował. Ale serio mówiąc i mając na myśli te radzieckie; szukać i pytać wszędzie gdzie się da. Nie ma chyba innej drogi. Na targach staroci we Wrocławiu widywałem te zegarki, ale sam nigdy naprawdę ładnego egzemplarza tam nie trafiłem. Skrupulatnie śledzić aukcje i przy odrobinie cierpliwości da się takiego upolować. Zgadzam się, czarne są przepiękne. Wiem bo nie mam i też szukam

Udało mi się upolować takiego ....... z czarną tarczą i czarnym ringiem. Nieziemski. Niestety potrzebuje trochę zabiegów spa. Myślę, że w nowym roku będzie już gotowy do pokazania w tym temacie :-)

Jak te zegarki znoszą codzienne targanie? Tak mi się podoba, że chyba zastąpi mojego Albatrosa na nadgarstku ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 58 w Nosie.

2egyse7a.jpg

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ładna....ale chyba w pudełku nie nosie? :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. I w jednym i w drugim.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich wielbicieli zegarków na kal. 3133. Pisałem w dziale technicznym, ale nikt mi nie odpowiedział, więc, może ktoś tutaj mi pomoże. Otóż w moim Poljocie Albatrosie (numer 55), od kilku dni przy próbie włączenia stopera, dźwigienka  - popychacz biegnąca od przycisku start/stop zeskakuje ze swojej pozycji i zawiesza się w połowie. W efekcie zębatka napędu sekundy stopera nie dolega do zębatki sekundy zegarka i stoper nie rusza. Żeby to naprawić musze odkręcić dekiel, palcem przepchnąć w/w dźwigienkę na pozycję stop stopera. Wtedy wszystko działa przez kilka uruchomień i nagle dźwigienka ponownie zeskakuje. Miał ktoś tak. Jaka jest przyczyna, bo uszkodzeń nie widać? Pomocy :unsure:

Odpowiadam sobie sam, bo może ta informacja przyda się komuś, kto miał podobny problem z mechanizmem 3133. Otóż zdemontowałem dźwigienki stopera, aby zobaczyć co tam się dzieje. Nic nie znalazłem, żadnych pęknięć, ubytków, brakujących sprężyn. Złożyłem całość z powrotem do zegarka, delikatnie smarując powierzchnie trące w dźwigniach stopera. I okazało się, że stoper ponownie działa. Nic się nie blokuje, nie zawiesza. Stoper rusza i zatrzymuje się bez marudzenia. Chyba to smarowanie pomogło, albo któraś ze śrubek była za luźno, bo zbyt łatwo się odkręcały i przez to dźwigienka łapała luz. Potwierdza się powiedzenie o radzieckich zegarkach, że łatwo się psują, ale i łatwo naprawiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się upolować takiego ....... z czarną tarczą i czarnym ringiem. Nieziemski. Niestety potrzebuje trochę zabiegów spa. Myślę, że w nowym roku będzie już gotowy do pokazania w tym temacie :-)

Jak te zegarki znoszą codzienne targanie? Tak mi się podoba, że chyba zastąpi mojego Albatrosa na nadgarstku ;-)

Ja co prawda na co dzień noszę Sławę na automacie, ale tego Poljota mam już jakiś czas i nigdy nie miałem z nim problemów. No poza podobnym z sekundnikiem chronografu o którym pisałeś a z którym w moim przypadku poradził sobie zegarmistrz przy okresowym przeglądzie. Te zegarki moim zdaniem są naprawdę solidne a jeśli trafiłeś na taki stalową kopertą to jeszcze lepiej. Gratuluję i czekam na zdjęcia. A skoro już mowa o chronografach; pamiętam gdy 10 lat temu byłem na Litwie, na straganie z pamiątkami po ZSRR, gość miał Okeana. Jeszcze z jakimś odręcznym grawerunkiem na deklu! Najpierw chciał 20 dolarów, a potem zszedł do 10. Ja głupi nie kupiłem bo miał pęknięte szkło i nie działał stoper. Do dziś sobie nie mogę wybaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda na co dzień noszę Sławę na automacie, ale tego Poljota mam już jakiś czas i nigdy nie miałem z nim problemów. No poza podobnym z sekundnikiem chronografu o którym pisałeś a z którym w moim przypadku poradził sobie zegarmistrz przy okresowym przeglądzie. Te zegarki moim zdaniem są naprawdę solidne a jeśli trafiłeś na taki stalową kopertą to jeszcze lepiej. Gratuluję i czekam na zdjęcia. A skoro już mowa o chronografach; pamiętam gdy 10 lat temu byłem na Litwie, na straganie z pamiątkami po ZSRR, gość miał Okeana. Jeszcze z jakimś odręcznym grawerunkiem na deklu! Najpierw chciał 20 dolarów, a potem zszedł do 10. Ja głupi nie kupiłem bo miał pęknięte szkło i nie działał stoper. Do dziś sobie nie mogę wybaczyć.

A czy mogę wiedzieć, gdzie we wrocku serwisują 3133, bo pytałem się w paru miejscach, to mówili mi, że chronografów nie robią? Odesłał mnie jeden na ulicę Nyską, ale tam za naprawę stopera zaśpiewali mi 250 zł, to ładnie podziękowałem ;-)

Edytowane przez orcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I paradoksalnie dobrze że nie chcieli się zabrać za ten mechanizm. Ktoś kto nie miał z nim wcześniej do czynienia może narobić więcej złego niż dobrego. Natomiast zegarmistrz z doświadczeniem i warsztatem nie powinien robić problemów. Co do ceny; wydaje mi się że 200 złotych z lekkim hakiem to obecnie adekwatna kwota ale za gruntowny przegląd, czyszczenie, smarowanie i jakieś drobne naprawy. Jeśli się mylę niech ktoś sprostuje. O wrocławskich zegarmistrzach był chyba nawet osobny temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 61 na pokładzie, w NOS-ie oczywiście.....

SAM_5320.JPGSAM_5322.JPGSAM_5326.JPGSAM_5334.JPG

Edytowane przez grig1970

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny, jak dla mnie jeden z najładnieszych w Poljotów w chrono. Gdzie wy je wynajdujecie :( człowiek szuka i nic.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny, jak dla mnie jeden z najładnieszych w Poljotów w chrono. Gdzie wy je wynajdujecie :( człowiek szuka i nic.

Takie znaleziska dostępne są na znanym portalu aukcyjnym, w wyszukiwarce wpisz " poljot 3133 ".

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądam, zaglądam ale niemogę coś trafić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądam, zaglądam ale niemogę coś trafić

W tej chwili jest tam w NOS-ie ze srebrną tarczą. Zastanawiam się nad nim, więc nie powinienem w sumie reklamować :-)

Moim zdaniem te zegarki, to jedno z najładniejszych (oprócz Streli) opakowanie werku 3133.

Ale na początku mojej przygody z zegarkami, właśnie takie Poljoty chrono omijałem z daleka, bo uważałem je za paskudne, a w tej chwili nie mogę od nich oderwać wzroku. Widać trzeba do nich dojrzeć, tak jak do słuchania jazzu i jedzenia wątróbki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor tarczy w nim wymiata. Ja w nadchodzącym roku planuje go kupić wreszcie dla siebie do noszenia a nie do trzymania w skrzynce :P

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 3133-#63Poljot cyrylica z logiem moskiewskiego banku koperta chromowana koniec lat 80(5-cio cyfrowa numeracja),,,,#64Szturmanskie koperta stal nierdz koniec lat 70 (4-ro cyfrowa numeracja ramie resetu dwuczesciowe)......#65 Szturmanskie lata 70 (identyczny jak#64)......#66Olympics Barcelona 92 jedyny niekoszerny noworuski

post-67292-0-32255200-1387132146_thumb.jpeg

post-67292-0-33589800-1387132197.jpg

post-67292-0-76745900-1387132265_thumb.jpeg

post-67292-0-16441300-1387132305_thumb.jpg

post-67292-0-40965300-1387132378_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi