Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Staszek!

A może do wieży na deklu

można się przykleić? ;)

Leszek, Ty sobie tu .aj nie rób, bo ten dekielek to prócz mechanizmu jedyny oryginał :D, a wiesz, że dekielki to moja pasja. Jak tylko śnieg spadnie  i mnie z ogrodu wypędzi, biorę się za katalogowanie dekielków Delban. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dla kolegi Johna Tim`a ... tak w międzyczasie ciekawej dyskusji :)

post-50049-0-88466500-1442957694_thumb.jpg

Jeszcze takiego nie widziałem 

post-50049-0-92800800-1442958076.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dla kolegi Johna Tim`a ... tak w międzyczasie ciekawej dyskusji :)

attachicon.gifAS_1158 _1187.jpg

Jeszcze takiego nie widziałem 

attachicon.gifas1158_1-600x600.jpg

Bardzo ciekawa modyfikacja 1158 - jakoś z niczego nie przypominam sobie takiej.  Zazwyczaj AS1158 widuję w Atlantic'ach i są zbieżne z tym co widzimy u ranffta

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&AS_1158

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jednoznacznie potwierdza,

odświeżanie tarczy

omawianego delikwenta.

Co do wieży,

to jak zwykle

diabeł mnie sygnął. :P

A o mojej lampucerze ;)

nawet nie gdaknął. :angry:

E....ch! :(  

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz po tak obszernej lekturze człowiek dłużej się zastanowi przed zakupem i będzie miał jakieś porównanie .

Wtopy są i będą nie da się tego uniknąć w mniejszym czy większym stopniu.

Oby były one coraz rzadziej a najlepiej wcale choć to mało prawdopodobne.

Wtope zaliczyłem choć przynajmniej nie była to wtopa cenowa -:)

Pocieszające jest to ze serce w prawie " Delbanie Super De Lux" bije wyśmienicie :D

Dzięki za wszelką pomoc i poświęcony czas na identyfikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja powitam znów w naszych zacnych progach JT jak i kolegę Leszka z jego jakże pięknymi tekstami  :P

troszkę późno piszę bo dopiero co z pracy wróciłem ,a już JT napisał wszystko to co mnie nurtowało w tej Delbance Rybaka , co i potwierdziło moje wątpliwości , które juz na tablecie mnie doszły .
Lecz mimo wszystko fajny egzemplarz .
A co do werku w Sławka Delbanie to raczej stawiam na AS 1187/94 , faktycznie rzadko spotykany i jeśli się kupi to jest jeszcze jeden mały kłopot do rozwiązania , mostek remontuaru który bardzo często jest ułamany .
Fajnie że rośnie grono miłośników i rywali w aukcjach :D

Staszku a do Ciebie już coś  podąża ;)

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mechanizmu Sawcia - oceniłem tylko "z twarzy" - nie czuję się ekspertem, jednak to i tak jedna rodzina. Niemniej warto ustalić co faktycznie było w Delbanach, bo, po zastanowieniu, możecie mieć rację. 

Co do pudernicy - dopiero ją zobaczyłem, ale Leszek, Ty wiesz, że jest ładna :) i wcale nie picowana. Podobnie jak Arek to rzekł - to trochę nie mój okres, ale .... Landeron :). Szkoda, że Delbana i Atlantic dali tak kiepskie koperty do chrono. Ale Twoja piękna - Gratuluję.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegi JT , może Ty wiesz co to za sygnaturka i jaki werk ? Kieszonka damska Pallasa

post-38106-0-73497800-1442999887_thumb.jpeg

post-38106-0-37886400-1442999903_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Oglądałem go. Najważniejsze, że pasek prawdziwa skóra a nie jakaś chińska podróba. :P

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ale chyba ten AS 1158 to sobie zakodowałem jeszcze z opracowania W.K. i pewnie jakoś tak zostało. Sprawdziłem pierwsze lepsze dwie Delbany i jest 1187/94. Ale wziąłem jeszcze dwa Atlantic'i .... i ...... niespodzianka - też są 1187/94. Co znów utwierdza mnie w przekonaniu (które często powtarzam a sam się na tym złapałem w tym przypadku B) ), że opracowania Wojtka nie wolno traktować jak wyroczni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tutaj raczej gościem i nowicjuszem, dlatego nie chciałem być nadmiernie kategoryczny w sądach i wytykać błędy u WK ... ale wydaje się, że korzystał głównie z Ranffta i uległ "pierwszemu wrażeniu" ... sam Ranfft ilustruje 1158 zdjęciem 1187 ... co zresztą  zaznacza "małym drukiem". :)

Ja słusznie stwierdziłeś, to ta sama rodzina, mam wrażenie że różnią się tylko mostkiem ... kto wie czy rzeczywistość nas jeszcze nie zaskoczy i nie znajdzie się taki 1187 sygnowany na płycie głównej 1158.

A ten "właściwy" 1158 jest chyba bardzo rzadki.

Pozdrawiam Was ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ale chyba ten AS 1158 to sobie zakodowałem jeszcze z opracowania W.K. i pewnie jakoś tak zostało. Sprawdziłem pierwsze lepsze dwie Delbany i jest 1187/94. Ale wziąłem jeszcze dwa Atlantic'i .... i ...... niespodzianka - też są 1187/94. Co znów utwierdza mnie w przekonaniu (które często powtarzam a sam się na tym złapałem w tym przypadku B) ), że opracowania Wojtka nie wolno traktować jak wyroczni.

Z ciekawości przeleciałem po swoich Delbanach i również stwierdziłem, że występuje u mnie jedynie 1187/94

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info w sprawie werku Pallasa .Jak chce się dać to pewnej damie to warto wiedzieć co jest w środku i ile na oko ma lat ten werk . :)  Trochę młodszy niż Ja  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dama starszawa? ;)

To jasne, że warto

bo można 

ew. zapis stracić! B)

Pokaż jednak błyskotkę

byśmy wiedzieli

czym oczęta mydlisz! :lol:

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już ją pokazywałem , ale dla Cibie zrobię wyjątek :) . Nie ma czym, na podryw, ani do zapisu , ale fajna do łańcuszka, do noszenia na szyi.Średnica bez kominka 35 mm

post-38106-0-69226300-1443018215_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tutaj raczej gościem i nowicjuszem, dlatego nie chciałem być nadmiernie kategoryczny w sądach i wytykać błędy u WK ... ale wydaje się, że korzystał głównie z Ranffta i uległ "pierwszemu wrażeniu" ... sam Ranfft ilustruje 1158 zdjęciem 1187 ... co zresztą  zaznacza "małym drukiem". :)

Ja słusznie stwierdziłeś, to ta sama rodzina, mam wrażenie że różnią się tylko mostkiem ... kto wie czy rzeczywistość nas jeszcze nie zaskoczy i nie znajdzie się taki 1187 sygnowany na płycie głównej 1158.

A ten "właściwy" 1158 jest chyba bardzo rzadki.

Pozdrawiam Was ciepło.

Kolega mnie źle zrozumiał. Jestem bardzo daleki od krytykowania Wojtka, bo to co stworzył jest jak na razie najlepszym i jedynym tak obszernym kompendium wiedzy dla początkującego atlantikowca. Zwracam jedynie uwagę by nie przyjmować całości bezkrytycznie, bo, co sam w dyskusji zresztą kiedyś zaznaczył, błędów się nie ustrzegł. Jednak, i na to również zwrócił  uwagę, nas interesuje ustalanie oryginalności a jego ogólny rys historyczny. Zbieracz to również badacz, zatem pozyskaną wiedzę starajmy się potwierdzać. W przypadku 1158 zapewne było tak jak mówisz i doszło do sugestii obrazkowej (u mnie również :D ). W innych przypadkach być maże właściciele poszczególnych egzemplarzy wprowadzali w błąd (nie ujawnili się jeszcze wówczas zajadli tropiciele malowanek i składaków ;) ). Taki OT, ale wolałem to wyjaśnić, by nie przypinano mi łatki bezcześciciela dobrego Wojtkowego imienia B) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi