Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno jednoznacznie stwierdzić. Z pewnością sekundnik jest za mały. Wskazówka minutowa i godzinowa taka sama jak w mojej. Koronka też jakaś dziwna i nie jest spasowana z kopertą. Napisy na tarczy zgodne z danymi na mechanizmie, ale inne niż moja tego typu, co nie znaczy, że nie było dwóch podobnych modeli. Koperta niby ze śladami frezów na uchu, ale jakoś dziwnie zaoblona na pozostałych jak po ponownym chromowaniu. Na dwoje babka wróżyła, ale wygląda fajnie, choć ja bym jej za pełen oryginał nie uważał.

post-57210-0-20304400-1475004782_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Mam taką tylko 37 mm

post-38106-0-82384300-1475005496_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja ma trochę inne indeksy godzinowe. Wygląda bosko. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również ta konfiguracja się nie podoba. Sekundnik z całą pewnością nie jest od niej. Koperta robiona. Prawdopodobnie noszona była kiedyś z bransoletą. Widać typowe przetarcia na trzecim zdjęciu. Wypełnienie wskazówek było zmieniane. Zastanawiam się w takim wypadku również czy tarcza przypadkiem nie była robiona.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zewnątrz ideał, ale werk widać że kilka razy rozkręcany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mechanizm był rozkręcany i to bez większego poszanowania. Dekiel również był polerowany i to dość mocno. Musiał być rozbierany choćby po to żeby wyczyścić lumę ze wskazówek. Myślę że gościu znalazł ładną kopertę i dopasował resztę. Nie mam pewności co do tarczy.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę każdy ma wątpliwości i ja również.

Po pierwsze opis jest "literacki" i nie odpowiada rzeczywistości. Zacznijmy od ..." 3 adjustments position mechanism (czyli regulację mechanizmu w trzech punktach)"...

ani prawda co do jakości mechanizmu, ani regulacja w trzech Punktach. Ponadto tak jak zauważyliście mechanizm był wielokrotnie wyjmowany i z pewnością rozbierany. Kto uwierzy, że tak idealny stan ma jeden element a pozostałe jak w normalnej eksploatacji.

Po drugie, co jak co ale dekielek był bardzo mocno polerowany. Nie chodzi już o oryginalny szli, bo wychodziły tez Delbany z Dekielkami polerowanymi na lustro, ale o głębokość graweru, a właściwie płytkość i zanik w niektórych zapolerowanych miejscach.

Po trzecie, kształt koperty, nie widziałem wcześniej ani na zdjęciach ani na folderach, ale to że nie widziałem nie znaczy, że takich nie było. Natomiast jak przyjrzycie się zdjęciom dekielka  to na jednym z nich widać, że dekielek jest za mały w stosunku do koperty. powstaje szczelina przy koronce.

Sekundniki całe czerwone bywały ale nie tego kształtu, a co do tarczy Muszę wieczorem poszperać w materiałach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również ta konfiguracja się nie podoba. Sekundnik z całą pewnością nie jest od niej. Koperta robiona. Prawdopodobnie noszona była kiedyś z bransoletą. Widać typowe przetarcia na trzecim zdjęciu. Wypełnienie wskazówek było zmieniane. Zastanawiam się w takim wypadku również czy tarcza przypadkiem nie była robiona.

Tarczę raczej zakwalifikował bym jako oryginalną bez ingerencji .

Reszta jak koledzy napisali .

Co do tego de luksa

Porządnie wypolerowana , tylko ta tarcza ?

Czy myta  bo nawet nie widać na indeksach pozostałości lumy .

I na pierwszym zdjęciu w oczy rzuca sie jakby to powiedzieć nierówność,porowatość ( mora ) na powłoce .

Zmyty czubek trójkąta na godzinie 9 , i kawałek obwódki na 8

A wypełnienie ( niby luma ) to cóś w rodzaju farby emali

Szkoda że nie ma zdjęcia bez szkiełka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc. Od dłuższego czasu obserwuję tego sprzedawcę i mam wrażenie, że zaczął reanimowac różne trupki czego wcześniej nie robił. Choc trafiają się też u niego fajne okazy.

Edytowane przez pit55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nos ? czy odnawiana  ? Poprosiłem o zdjęcia oryginalnego pudełka o którym pisze sprzedawca ,

http://allegro.pl/piekna-delbana-z-lat-50-tych-unikat-jak-nowa-i6509423619.html

Dodał zdjęcia z etui  :ph34r: Daje to obraz jego uczciwości , który został tu szybko wychwycony

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wypełnienie tych wskazówek jest oryginalne?

post-57210-0-98721600-1475410331_thumb.jpg

post-57210-0-96303400-1475410335_thumb.jpg

post-57210-0-32332700-1475410339_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku
Kupiłeś ?? Gratulacje :)
Co do wypełnienia , w tego kroju wskazówkach spotykałem takie wypełnienie ( ala farba emalia )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem sobie odmówić, tym bardziej, że "czarnej" nie miałem. (Delbany) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu spokój wiec zakłócę tą sielską krainę .
Już ją pokazywałem lecz nie daje mi spokoju .
I jeszcze raz pokazuję tyle że dwie sztuki , takie same ale różne ;)

Ten egzemplarz został wpakowany do koperty , której na razie nie pokazuję  i dopasowany do werku AS 984

post-48480-0-68602200-1478349362_thumb.jpg
post-48480-0-06430100-1478349364_thumb.jpg
post-48480-0-31465300-1478349365_thumb.jpg

A drugi to 100 % składak , werk cylinderek ,
na zdjęciu poniżej koronki widać zapadkę  ,która pozwala w ustawieniu godziny :)
Do kupna skłoniła mnie  , no co przecież i takiego dziwaka trzeba mieć w kolekcji :P

post-48480-0-11199500-1478349587_thumb.jpg
post-48480-0-32309700-1478349588_thumb.jpg
post-48480-0-79930700-1478349589_thumb.jpg
post-48480-0-51874900-1478349591_thumb.jpg

Co sądzicie , na aukcjach widziałem kilka razy takie składaki , ciekawe ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, ciekawe. Nawet bardzo.

Mam również i ja takie dziwadło.

Tarcza ewidentnie stara. Nawet bardzo stara. Cholera wie z czym to kiedyś cykało. A może i właśnie z tym co jest. Kto wie... ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polak potrafi !!  Znalazłem na zagranicznym portalu Delbanę wystawioną przez kogoś z Polski . Ładna renowacja , szczególnie tarcza fajnie zrobiona 

post-38106-0-72956000-1478976499_thumb.jpg

post-38106-0-93717000-1478976521_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wygląda, ale widać, że robiona. Za ile wystawił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to aukcja na razie 30 euro kończy sie za 5 dni  napiszę za ile poszła

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I koperta jak na nikiel bardzo ładnie zrobiona.

Ostatnio tak dobrze zrobili mi Głowaccy. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja kopert to dla mnie jakiś dowcip. Może jest tak że różni spece różnie robią. Ale chrom który można zedrzeć czy porysować paznokciem to jakieś nieporozumienie.  Żeby to było dobrze zrobione ogólnie mówiąc trzeba położyć 2 rodzaje miedzi, nikiel i chrom. Jeśli są ubytki to to miedź powinno się polerować i kłaść następną warstwę żeby je wypełnić.Renowatorzy wolą jednak zjechać materiał żeby wygładzić rysy i pomijają któryś z zabiegów. Prawdopodobnie którąś miedź i dlatego wychodzi badziew.

Edytowane przez krzysiekb321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja kopert to dla mnie jakiś dowcip. Może jest tak że różni spece różnie robią. Ale chrom który można zedrzeć czy porysować paznokciem to jakieś nieporozumienie.  Żeby to było dobrze zrobione ogólnie mówiąc trzeba położyć 2 rodzaje miedzi, nikiel i chrom. Jeśli są ubytki to to miedź powinno się polerować i kłaść następną warstwę żeby je wypełnić.Renowatorzy wolą jednak zjechać materiał żeby wygładzić rysy i pomijają któryś z zabiegów. Prawdopodobnie którąś miedź i dlatego wychodzi badziew.

Znam zakład w Zgierzu / koło Łodzi jak chromowałem tam wszystkie części do SHL 175 M 11 To jak przez pomyłkę pochromował ośki do kół , to ni szczotką drucianą , ni fleksem nie chciało zejść trzeba było dać tokarzowi żeby dopiero zdjął warstwę  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renowacja kopert to dla mnie jakiś dowcip. Może jest tak że różni spece różnie robią. Ale chrom który można zedrzeć czy porysować paznokciem to jakieś nieporozumienie.  Żeby to było dobrze zrobione ogólnie mówiąc trzeba położyć 2 rodzaje miedzi, nikiel i chrom. Jeśli są ubytki to to miedź powinno się polerować i kłaść następną warstwę żeby je wypełnić.Renowatorzy wolą jednak zjechać materiał żeby wygładzić rysy i pomijają któryś z zabiegów. Prawdopodobnie którąś miedź i

Czy przygotowywałeś kiedyś

kopertę do chromowana ???

dlatego wychodzi badziew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi