Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

http://i.ebayimg.com/t/SWISS-DELBANA-AUTOMATIC-17-JEWELS-GENTS-AUTOMATIC-WATCH-/00/s/MTU2OFgxNjAw/z/fOYAAMXQlUNRNlM~/$(KGrHqV,!p0FEHBYQGmLBRNlM+jUrg~~60_12.JPG - Delbana automat bidynator. Wskazówki typowo Delbanowe. Już o nią walczę, tak samo jak o drugą, która w zeszłej nocy się pojawiła. Jak kupię obie, to po odpowiednich procedurach i pracach jedna będzie do sprzedania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EFE 380.

Chciałbym pokazać jak przy właściwej obsłudze pięćdziesięcioletni mechanizm może wyglądać. Śruba zwalniająca koronkę jest w idealnym stanie, podobnie jak jej najbliższe otoczenie co jest rzadkością. Zazwyczaj mamy wyryty otwór wokół śrubki.

post-57210-0-33354500-1362648432_thumb.jpg

post-57210-0-83662000-1362648435_thumb.jpg

post-57210-0-27659200-1362648511_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie zachowany. Nieraz się zastanawiałem, co ludziska robią, że tak zryją płytę wokół tej śrubki. Nie wiem, kim trzeba być, żeby zrobic coś takiego :angry:

Właściwie to nawet wiem, kim trzeba być, ale nie powiem publicznie ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć mam kilkanaście Delbanek to tylko ta jedyna ma w przyzwoitym stanie zarówno śrubę blokującą koronkę jak i płytę wokół niej. Nie wiem dlaczego ludzie tak piłują (chyba scyzorykami :)) tą śrubkę skoro ona jest tak lekko dokręcona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę wolnego czasu, więc krótka zabawa z dekielkiem i kopertą. Tak tylko trochę by mechanizm czuł się dowartościowany ;) .

post-57210-0-71713800-1362694797_thumb.jpg

post-57210-0-27749700-1362694800_thumb.jpg

post-57210-0-99470800-1362694802_thumb.jpg

post-57210-0-50975100-1362694805_thumb.jpg

post-57210-0-32278900-1362694807_thumb.jpg

post-57210-0-41529100-1362694810_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta podkładka na czym to coś stoi z zegarkiem to... co to takiego?

masz no pomysł na... torturki :]

gratuluje :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalog zegarków - Chronos - edycja 2013

Zenith El Primero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze żeś wybrał... na Zenith'cie leży Delbanka :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

już myślałem, że się nie odezwiesz, co by było olbrzymia strata dla tematu.

Co do wskazówek, proszę bardzo wyglądają tak, ale czy od tego modelu? Może ktoś ma jakiś pomysł?

Zastanawiałem się jeszcze nad wskazówkami - zawsze się najwięcej nad tym zastanawiam oglądając jakiś zegarek bo to element, niestety, często przypadkiem lub też celowo "wmieszany" w pierwotny wygląd zegarka. Jednak wiele wskazuje, że zegarek jest kompletny (stan werku, tarczy, dekla). Zastanawiające to z tego też powodu, iż w modelach równolegle występujących stosowano nieco inne. Ale ...

Myślę, że istotne jest tu zastosownanie werku i stąd inne wskazówki. godzinowa i minutowa delbanowskie a i ich krój jak najbardziej dobrany (tarcza "mini-recordnaster"). Sekundnik nieco odmienny (przeciwwaga w pióro a nie z kołem), ale na nieczęsto stosowanym werku GSW też występowały całkiem odmienne sekundniki.

Zatem myślę, że trafiłeś bardzo fajny zegarek, wiele wskazuje, że kompletny, co istotne dla zbieracza - nieco odmienny, a co najważniejsze dla mnie w stanie co najmniej zadowalającym i nie ma potrzeby poddawać go restauracji (prócz konserwacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatrzymam się na chwile przy sekundniku. bo to mnie bardzo intryguje. Przy dokładnym przeglądaniu widać, że czerwona farba została usunięta, lub odpadła, tak więc jest to z pewnością sekundnik Delban. Wątpliwość dotyczy przeciwwagi gdyż jest , jak zauważyłeś w kształcie pióra, a najczęściej jednak występowało koło. Cały zegarek, patrząc na stan (koperta, tarcza, werk) wskazuje na mało ingerencji zewnętrznych więc z jednej strony może to być komplet z tym piórem, a z drugiej, to co napisałeś, mini-recordmaster to raczej koło. Poza tym zapomniałem dodać, że jest to jedyny zegarek w mojej kolekcji który ma tak dobrze zachowaną koronkę z logo Delbany, co jakby potwierdza teorię o komplecie. Może masz jakieś zdjęcia, foldery, katalogi Delban?

Za chwilę zrobię kilka zdjęć i wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Koronka

logo na zdjęciach może mało widoczne, ale w realu super.

post-57210-0-27944400-1362822000_thumb.jpg

post-57210-0-87447200-1362822002_thumb.jpg

post-57210-0-81444200-1362822004_thumb.jpg

post-57210-0-80952100-1362822006_thumb.jpg

post-57210-0-41204700-1362822009_thumb.jpg

post-57210-0-71594500-1362822011_thumb.jpg

post-57210-0-77430400-1362822014_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 zdjęcie, samej koronki wygląda niesamowicie - jak gdyby ktoś rzucał nią jak oszczepem :] taka poranna wizja...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plama, po prawej stronie dolnych napisów to jednak zabrudzenie i będę się starał bardzo delikatnie to usunąć.

Koperta wyczyszczona, dekielek doczyszczony, pozostaje teraz tylko wyczyścić i nasmarować werk i można składać. :)

No i problem autentyczności sekundnika, ale to można zawsze zamienić ;)

post-57210-0-98042000-1362822806_thumb.jpg

post-57210-0-62815900-1362822809_thumb.jpg

post-57210-0-48068100-1362822811_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny kwiatek na alle..:

3087119332.jpg

A tarcza wyglądać powinna tak:

1940.jpg

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś doszedł do podobnych wniosków i sobie pomalował.

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten fosfor,coś nie bardzo mi tu pasuje,na tej drugiej tego nie ma-która to oryginał :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze mógł nakleić na tarczy Patek Philippe, bo z Delbaną to ta tarcza ma niewiele wspólnego. Pomijam umiejętności malarskie, ale nie jestem przekonany co do oryginalności podkładu. Inny kształt indeksów 6 też inna. Może się okazać, że tylko mechanizm jest od Delbany, przepraszam jeszcze koperta choć nie od tego modelu. Może twórca zainspirowany opisem na mechanizmie stworzył swoją własna wizję zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze mógł nakleić na tarczy Patek Philippe, bo z Delbaną to ta tarcza ma niewiele wspólnego. Pomijam umiejętności malarskie, ale nie jestem przekonany co do oryginalności podkładu. Inny kształt indeksów 6 też inna. Może się okazać, że tylko mechanizm jest od Delbany, przepraszam jeszcze koperta choć nie od tego modelu. Może twórca zainspirowany opisem na mechanizmie stworzył swoją własna wizję zegarka.

możliwe:] tylko to już nie jest DELBANA ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dokonałem zakupu Delbanki także radosnej twórczości , koperta z innej beczki , wskazówki różne , mechanizm składak a i dekiel z pierścieniem dwa różne, lecz na magazyn części się nada. :)

Ale zrobić coś takiego z tarczą to już :angry:http://allegro.pl/ze...3075779177.html

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe ciekawe te wszystkie krzyżówki z aledrogo ;):]

Tak między nami, dobrze że na forum ktoś nad tym wszystkim czuwa, bo jeszcze forumowicze by w to wdepnęli ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi