Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Jest problem, z określeniem oryginalności tego typu egzemplarzy. Być może jak sugeruje John Time, jest to np. dwudziestoletnia malowanka, może rzemieślnicza działalność jeszcze wcześniejsza, a może Delbany składane w fabryce? Trudność sprawia nie tylko określenie kompletności zegarka, ale przede wszystkim oryginalność tarczy.

Szkopuł w tym, iż jest bardzo mało materiałów na ten temat.

Apel - jeśli posiadacie jakieś materiały o Delbanach: plakaty, reklamówki, zdjęcia z gazet, nie wspomnę o kartach katalogowych to spróbujmy stworzyć bazę danych.

Przyda się każdemu :) , kto interesuje się Delbanami.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest problem, z określeniem oryginalności tego typu egzemplarzy. Być może jak sugeruje John Time, jest to np. dwudziestoletnia malowanka, może rzemieślnicza działalność jeszcze wcześniejsza, a może Delbany składane w fabryce? Trudność sprawia nie tylko określenie kompletności zegarka, ale przede wszystkim oryginalność tarczy.

Szkopuł w tym, iż jest bardzo mało materiałów na ten temat.

Apel - jeśli posiadacie jakieś materiały o Delbanach: plakaty, reklamówki, zdjęcia z gazet, nie wspomnę o kartach katalogowych to spróbujmy stworzyć bazę danych.

Przyda się każdemu :) , kto interesuje się Delbanami.

dobra IDEA :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- bardzo rówa i regularna podziałka minutowa

- luma na indeksach godzinowych wygląda na starą

- sekundnik raczej z atlantica

- o kopercie się nie wypowiadam

Jakość fotografii słaba zatem o powłoce lakierowej też się nie wypowiadam i mogę jedynie powiedzieć, że kilka takich malowanek już było i istnieje prawdopodobieństwo, iż jest to zegarek dawniej odnawiany, choć może to również być oryginał - aby coś pewnego powiedzieć należy przedstawić materiał porównawczy w postaci bądź to katalogów, reklam czy materiałów prasowych, bądź kilku wizualizacji innych takich samych egzemplarzy.

Zegarki o tzw charakterze militarnym miały to być zegarki proste i tanie i jakoś złocenie koperty średnio mi tu pasuje - ale to tylko opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie Twoje zdanie nasunęło mi pewną myśl, a mianowicie faktem jest iż większość zegarków tzw. wojskowych (bo definicja zegarka wojskowego jest trochę inna) była w kopertach stalowych lub chromowanych , a nie pozłacanych. Wobec tego może ktoś posiada inny zegarek Delbany z taką koperta lub z podobnym dekielkiem? To nie jest tak często spotykany dekielek, może tą drogą dojdziemy do "celu"

post-57210-0-98947500-1363000735_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tworzenia definicji to ja jestem daleki (specjalistów od wojaków jest na forum wielu) - jest to tylko obserwacja - prosty wół roboczy, który będzie chodził i chodził ; tani aby żołnierza (czy jednostkę kontraktującą) było na niego stać zatem bez ekstrawagancji

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tworzenia definicji to ja jestem daleki (specjalistów od wojaków jest na forum wielu) - jest to tylko obserwacja - prosty wół roboczy, który będzie chodził i chodził ; tani aby żołnierza (czy jednostkę kontraktującą) było na niego stać zatem bez ekstrawagancji

a kto mówi o tworzeniu definicji :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, to ja tę Delbane źle nazwałem bo pociągnąłem za opisem z all... . Tak naprawdę to tarcza podobna do prostych czytelnych tarcz zegarków potocznie zwanych wojskowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, to ja tę Delbane źle nazwałem bo pociągnąłem za opisem z all... . Tak naprawdę to tarcza podobna do prostych czytelnych tarcz zegarków potocznie zwanych wojskowymi.

aha...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba aby dalej się nad nim popastwić to przyjdzie kupić, albo wyprosić od sprzedawcy fotografie w dobrej rozdzielczości, no i mieć nadzieję, że ktoś czymś zbliżonym dysponuje do badań porównawczych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba aby dalej się nad nim popastwić to przyjdzie kupić, albo wyprosić od sprzedawcy fotografie w dobrej rozdzielczości, no i mieć nadzieję, że ktoś czymś zbliżonym dysponuje do badań porównawczych

czyli jakaś praca naukowa :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż, zawsze do badań konieczne są obiekty, bo jeśli ich brak to zaczyna to być tylko wywód filozoficzny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naturalnie, tylko by te badania miały jakąs wartość to nie może być w oderwaniu od statystyki, czyli... musisz mieć kilka tych Delban do badań ;):]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie - co do tego nie mam wątpliwości - zatem pozostaje tylko kwestia finansowania - konieczna będzie fundacja :D , albo ..... może wreszcie uda się trafić jakiś materiał w postaci katalogu z delikwentem(i)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko Panowie, wysłałem maila do sprzedawcy o zdjęcia, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeżeli cena nie powinduje zbytni do góry, to tak jak pisałem na pw spróbuje ja kupić i wtedy zobaczymy co to za "ptaszek"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli Prezesem Fundacji Do Spraw Badań Nad Militarnymi-Niemilitarnymi Delbanami zostaje zasadas - a poważnie, mam nadzieję, że uda się do tematu jeszcze wrócić, bo tych czarnych pojawia się trochę a sam jakoś z obawy nigdy nie zdecydowałem się kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tych rzeczy :(, ani prezesem ani sponsorem :) .

Od pewnego czasu obracamy się wśród pewnego typu tarcz delbanowskich i z mniejszymi czy tez większymi trudnościami da się rozstrzygnąć, która jest oryginalna, a która malowana. Natomiast te, dziwne, czarne jakoś udawało się "olać". Dlatego włożyłem przysłowiowy kij w mrowisko, licząc na waszą pomoc :D . Może Artur by pomógł ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie tym czarnym dotąd się upiekło - cóż, kij w mrowisku, ale pomoc będzie konieczna - fotografie i opinie oczekiwane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję poczekać na odzew z Delbany :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na aledrogo tego jest więcej :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanki i koledzy,

Ponieważ dekiel koperty to jeden z najmniej istotnych elementów zegarka, dlatego też bardzo często pomija się go w dyskusji nad oryginalnością elementów i nie przywiązuje istotnej wagi do sposobu renowacji. Brak zdjęć lub folderów starych Delban utrudnia określenie wzorca do którego należałoby przywrócić te bardzo ładne dekielki.

Dotychczasowe regeneracje czy też renowacje dekielków sprowadzały się do doczyszczenia i dopolerowania ich, ale bazując na sugestiach Artura nie jest to właściwy wzorzec do naśladowania (osobiście bardzo mi się to podoba i współgra z kopertą).

I tu zaczyna się moja prośba o komentarze, sugestie, materiały by spróbować określić najbardziej zbliżony do oryginału wzorzec dekielka.

Zaproponuje trzy rozwiązania:

I - polerowanie na "lustro"

post-57210-0-96384500-1363368165_thumb.jpg

post-57210-0-80948300-1363368167_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

II - doczyszczony i dopelerowany, efekt podobny do satyny (półmat)

post-57210-0-97766300-1363368329_thumb.jpg

post-57210-0-10353000-1363368338_thumb.jpg

post-57210-0-12561100-1363368346_thumb.jpg

post-57210-0-01977700-1363368353_thumb.jpg

post-57210-0-52836600-1363368361_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

III - doczyszczony, dopolerowany (mat)

post-57210-0-51155700-1363368534_thumb.jpg

post-57210-0-22339600-1363368546_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I aby można było łatwiej porównać.

Wrzućcie swoje zdjęcia, opisy byśmy mogli wybrać najbliższy oryginałowi.

post-57210-0-72352600-1363368719_thumb.jpg

post-57210-0-04297600-1363368726_thumb.jpg

post-57210-0-31091800-1363368740_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi