Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

:) "coś to porównanie grubymi nićmi jest szyte" :). Ale gratuluję pomysłu, sam kilka lat temu odrestaurowałem motocykl AVO Simson z 1957 r. i od tej pory motocykle zagościły u mnie na stałe. Powodzenia z maszyna - szwajcarska czy niemiecka?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe czemu? maszyna jest niemiecka...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to była szwajcarska maszyna, można by było doszukiwać się powiązań produkcyjnych lub materiałowych z mechanizmami Delban :D :D :D, a tak to albo uznamy, że właściciel maszyny prawdopodobnie miał Delbanę, albo szył na niej paski do Delban - by utrzymać się w temacie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe i na tym poprzestańmy - powiązanie już jest :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, kupiłem wspominaną wcześniej "wojskową" - czarną Delbanę. Właściciel jest gdzieś na wyjeździe i wyśle ją dopiero po świętach. Jak dotrze do mnie, to robię dokumentację fotograficzna i będziemy mogli się nad nią trochę popastwić :). Jestem bardzo ciekaw jej oryginalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, kupiłem wspominaną wcześniej "wojskową" - czarną Delbanę. Właściciel jest gdzieś na wyjeździe i wyśle ją dopiero po świętach. Jak dotrze do mnie, to robię dokumentację fotograficzna i będziemy mogli się nad nią trochę popastwić :). Jestem bardzo ciekaw jej oryginalności.

a my z Tobą :]

tak się jedynie zastanawiam czy wytrzymamy - do Świąt Wielkanocnych jeszcze prawie 2 tygodnie, zdradź może jakieś szczegóły dotyczące tego czasomierza ;) :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadas, jak rozumiem to ten, nad którego zdjęciami z oferty debatowaliśmy od postu #274? - no to czekam również .... prezesie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasadas, jak rozumiem to ten, nad którego zdjęciami z oferty debatowaliśmy od postu #274? - no to czekam również .... prezesie

Dokładnie tak, sam jestem bardzo ciekaw, bo na podstawie zdjęć oferty nie za wiele można stwierdzić. Kupiłem z pełną świadomością, że może to być malowanka, albo składak, a może malowanka z lat sześćdziesiątych.

Jedyną osobą, która może pretendować do pozycji "Delbanowego Prezesa" :) jest Artur i tego się trzymajmy, bez względu na długość przesłuchań :D.

Tak dla przypomnienia, a po otrzymaniu zegarka zdjęcia "od środka"

post-57210-0-07657500-1363781901_thumb.jpg

post-57210-0-02939300-1363781904_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"prezes" to taki żart, tylko z uwagi na działania pro publico bono - bez urazy

czekamy zatem na dobre zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"prezes" to taki żart, tylko z uwagi na działania pro publico bono - bez urazy

czekamy zatem na dobre zdjęcia

:) wszystko OK :)

z tym "pro publico bono" ta tak nie do końca ;), bo w każdym z nas drzemie, mimo wszystko, słabsza czy silniejsza odmiana rogatej duszy. Jak delbanka okaże się składaną malowanką to spuentuję to poświęceniem dla dobra ogółu, a jak cennym nabytkiem, to "przeczuciem graniczącym z pewnością" :D i gdzie tu miejsce na pro publico bono. :D - pozdrawiam i też czekam na czarnucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DELBANA 17 JEWELS Mechanizm sprawny na 17 kamieniach.Tarcza - wytarte napisy na godz.6 , koperta [sr.33mm] i dekiel stalowy [do konca nie dokreca] . Koperta - ryski przetarcia.

Dodano 2013-03-17 18:44

W zwiazku z pytaniami ,czy to jest skladak - nie mam pojecia [koperta i mechanizm oryg.] prosze ocenic po zdjeciach.

Ten opis dotyczy pierwszego zdjęcia . Ma ktoś fantazję. Ale jako magazyn można go kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie kształt koperty (lewa) Nie za bardzo mi pasuje.

Czy tego typu koperty były wykorzystywane w Delbanach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie kształt koperty (lewa) Nie za bardzo mi pasuje.

Czy tego typu koperty były wykorzystywane w Delbanach?

Nigdy takiej nie spotkałem, co oczywiście nie znaczy, ze takich nie było. Ale mam poważne wątpliwości, a to, ze dekiel się nie dokręca świadczy moim zdaniem właśnie o tym, że to składak

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz może jakieś reklamówki Delban z tamtego okresu? Przeglądałem kilkakrotnie net ale nic nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to Delbana z nieoryginalna tarcza. Tarcza typu warszawskiego, bo o takiej mówimy to tarcze które w latach 70- 80 stosowali rodzimi zegarmistrze jako polski zamiennik. Własnej produkcji (gdzieś w okolicach W-wy) i dlatego taka nazwa. Mechanizm to Felsa 465N stosowany powszechnie w Delbanach. Wskazówki wyglądają na oryginalne, ale ponieważ nie wiemy jaka była tarcza trudno ocenić czy od tego modelu. Koronka raczej OK przynajmniej patrząc na zdjęcie. Największy kłopot z kopertą, z pewnością od Delbany, ale trudno mi ocenić czy była poddana renowacji, skłaniam się do tego że mogła być chromowana.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - nie przypominam sobie, żebym takie widział. Nie wygląda to jednak na radosną twórczość

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widzę taką Delbanę, ale w moim przypadku to żaden wyznacznik nieautentyczności. Mówimy oczywiście o tarczy bo pozostałość poza koronka jest z rodziny Delbanowskiej. Mam swoją własna teorię co do tej tarczy. Bazą była z pewnością oryginalna tarcza, napis górny jest OK. Natomiast swiss made na 100% jest dopisane a szlify jakieś takie mało równe. Może ktoś poddał renowacji stara tarczę i zostawił środek a białe i szlify odnowił lub zastąpił dotychczasowe indeksy albo cała tarcza była poddana renowacji.

Albo ta moja teoria jest ........ :( a takie Delbany jednak były. Na dobrze znanym portalu jest jeszcze ta aukcja i na powiększeniu zdjęć widać ten dziwny napis SWISS MADE :blink:

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne szlify były chyba w zegarkach z Błonia (Polan , Błonie ...) a środek jest oryginalny . Prz szlifach 12 i 3 jest widoczna różnica w stosunku do znaczników na obwodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazując na książce Władysława Mellera "Przystanek: zegarek. Zegarki i przystawki balansowe z Błonia" oraz na moim Błoniu, Blonex`ie i Bałtyku nie za bardzo mogę zgodzić się na podobieństwo do szlifów w tej Delbanie. Szlify w Delbanie mają łezkowy kształt, a 12,3,6 i 9 są podwójnymi zachodzące na siebie, natomiast błonie to szlify proste, a jeżeli podwójne to równoległe. Jedyne co wspólne to, że i tu i tu szlif :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne szlify były chyba w zegarkach z Błonia (Polan , Błonie ...) a środek jest oryginalny . Prz szlifach 12 i 3 jest widoczna różnica w stosunku do znaczników na obwodzie.

Bazując na książce Władysława Mellera "Przystanek: zegarek. Zegarki i przystawki balansowe z Błonia" oraz na moim Błoniu, Blonex`ie i Bałtyku nie za bardzo mogę zgodzić się na podobieństwo do szlifów w tej Delbanie. Szlify w Delbanie mają łezkowy kształt, a 12,3,6 i 9 są podwójnymi zachodzące na siebie, natomiast błonie to szlify proste, a jeżeli podwójne to równoległe. Jedyne co wspólne to, że i tu i tu szlif :)

Wiem że szlify w zegarkach z Błonia miały inny kształt , ale w wypowiedzi nie chodziło mi o kształt tylko technikę wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi